Kako je Hrvatima od kad su ušli u EU i NATO?

Jesu veća primanja ali i veći rashodi tako da se svede na isto.
SranJe i tu i ovde, samo drugo pakovanje.

Što pre budeš svestan toga, manje ćeš da se puvaš besmislicama.
Ne svede se na isto odakle ti to?
Ako trebam platiti 100 eura patike, a toliko koštaju i u RH i u SRB (jer ne mogu koštati manje), kako to onda može biti isto?
Pa nije da ti treba samo jaja, paprika, putar i krumpir. Stan u BGD košta koliko i u ZG, benzin je čak skuplji
Nekidan plaćam krakti espresso na aerodromu i držim u ruci novčanice: 2x100, 2x50, 1x20, 1x10, gledam to i mislim si, jbt, kao da kupujem nešto vrlo ozbiljno

Hrvatska je bolja nego Srbija, ali kad to nije bila? Tako je bilo i u zajedničkoj državi.

Isto i Slovenija... oni su zapravo i izašli iz YU jer nisu hteli da finansiraju ostatak

Hrvatska, Slovenija i Vojvodina jesu financirali ostatak države, ali primarno je bila stvar u osjećaju prevarenosti. Sve snage opresije su bilo dominatno srpske. Kada se u srpnju 1990. skinula petokraka sa zastave i kada se dizala nova republička zastava, vlast nije mogla naći 10 policajaca u temeljnjoj policiji (tzv. bobiji) u Zagrebu, nego je zastavu diglo šest, a zapovjednik policijskog postroja je po mami bio Hrvat, a po ocu Bošnjak, tako da je zastavu dizao čovjek s muslimanskim imenom i prezimenom.

Vojska Srbi, milicija Srbi, rukovodici po poduzećima Srbi, partijci Srbi.

Srbija ima nešto preko 50% inflacije zadnjih pet godina, sav novac i rast je obesmišljen inflacijom. Čak je i Hrvatska postala jeftinija od Srbije.
38%.

Numbeo kaže da Hrvatska nije jeftinija

1000036067.jpg

1000036068.jpg

itd.

38%.

Numbeo kaže da Hrvatska nije jeftinija

Pogledajte prilog 1786113

Pogledajte prilog 1786114

itd.
Aha, Numbeo je samo okvirno, sporo do nikako ne mijenjaju podatke jer ovise što drugi napišu i ne brišu stare podatke nakon recimo godinu dana.
Jednom sam si uzeo vremena i pogledao cijene koje oni imaju i što je stvarnost.
Ne znam tko im daje podatke, ali sve su imali barem 30% skuplje pa i više za neke stvari. Mlijeko je tako po njima 1,30e za litru dok je u stvarnosti 0,70-0,80e, itd..

Aha, Numbeo je samo okvirno, sporo do nikako ne mijenjaju podatke jer ovise što drugi napišu i ne brišu stare podatke nakon recimo godinu dana.
Jednom sam si uzeo vremena i pogledao cijene koje oni imaju i što je stvarnost.
Ne znam tko im daje podatke, ali sve su imali barem 30% skuplje pa i više za neke stvari. Mlijeko je tako po njima 1,30e za litru dok je u stvarnosti 0,70-0,80e, itd..
Da me ne shvatiš pogrešno, ja ne tvrdim da Hrvatska nema viši standard, niti da eventualna razlika u cenama anulira razliku u platama i kupovnoj moći (što obično rade, a što se može videti i na ovoj temi). Samo ne znam nijednu državu sa višim standardom a da je jeftinija od neke sa nižim, to jednostavno nije način i logika kojim tržišne ekonomije funkcionišu

Pa iskreno, evo meni osobno nikad bolje.
Kao prvo, plaće su jako narasle, istina to sad ovih 4-5 godina, jer naravno ne može to da se desi preko noći. Kad gledaš i slušaš iskustva drugih država koje su ušle u EU, isto im je trebalo neko vrije da počnu osjećati boljitak, većinom između 5-7 godina. Što se tiče cijena to je tak-tak. Ima svega. Nešto skuplje, nešto isto, a nešto je sad i jeftinije.
Evo par primjera, svinjsko meso sad možeš naći za oko 3.5€ po kilogramu (a ima i niže). To je 26.37kn. Tako je bilo i pred 12 godina.
Evo katalog pred 12 godina pa ćeš vidjeti o čemu pričam.
https://issuu.com/catalog.hr/docs/plodine_katalog_broj_38
Ili gorivo npr. evo pred točno 12 godina:
Benzin: 10.53kn
Dizel: 10.13kn
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/od-ponoci-nove-cijene-goriva-20130916
A cijene sad:
Benzin: 1.45€ (10.93kn)
Dizel: 1.37€ (10.32kn)
S tim da sad skoro svatko ima aplikaciju gdje dobiješ po 2-3 centa jeftinije gorivo.
1kWh struje je pred 12 godina bio 1.05kn, a sad je oko 0.166€ ili 1.255kn, s tim da od 01.10.struja ide gore za oko 10%. Ne samo struja nego i plin, a s tim i grijanje na toplanu..
Uglavnom standard je sad neuporedivo bolji nego pred 12 godina kad smo ušli u EU.
Pa evo prosječna neto plaća za 2013. je bila 5515kn, a u prvoj polovici ove godine je 1432€ ili 10790kn neto. To je oko 95% povećanje.
Minimalna plaća je od 01.06 2013. povećana na 2985kn bruto ili 2388kn neto. Minimalna plaća za 2025. iznosi 970€ bruto (7308kn) ili 760€ (5726kn) neto. To je povećanje minimalne plaće za 140% od ulaska u EU.
Ili gledaj ovako, otkako smo ušli u EU u plusu smo za nekih 15-16 milijardi eura.
Po SKM (AIC) indeksu 2013 smo bili na 61%, a sad smo na 78% prosjeka EU.
Na sve strane se radi, gradi, obnavlja novcem koji daje EU.
Jednostavno puno nam je bolje, to je činjenica.
Plus, uskladili smo i zakone sa EU što je također veliki plus.

Što se tiče NATO-a isto smatram da je prava stvar što smo ušli jer nam je to omogućilo da se osjećamo sigurnije i zaštićenije, a samim tim i razvoj društva.

Eto neka moja mišljenja o tome.
I ne samo to. Broj zaposlenih je porastao za 300 tisuca, sa 1,4 milijuna na 1,7 milijuna. Iako je broj stanovnika u tom periodu opao.

Znaci primanja su u prosjeku jos veca nego sto onih 95% rasta place sugerira, jer sad jos dodatnih 300 tisuca ljudi prima tih 1432 Eura u prosjeku i time uvecavaju ukupnu kupovnu moc.

I ne samo to. Broj zaposlenih je porastao za 300 tisuca, sa 1,4 milijuna na 1,7 milijuna. Iako je broj stanovnika u tom periodu opao.

Znaci primanja su u prosjeku jos veca nego sto onih 95% rasta place sugerira, jer sad jos dodatnih 300 tisuca ljudi prima tih 1432 Eura u prosjeku i time uvecavaju ukupnu kupovnu moc.
Mjesečni fond isplaćenih plaća je u Hrvatskoj za oko 400 milijuna eura veći nego u Srbiji.

Back