Imamo zaostatak od nekoliko hiljada godina, pa me to zamara.
Da skratim, cilj ovoga posta kao i mnogih drugih je obracanje paznje na previde...
Ne prezentuju oni sta je vera, nego sta je njihova vera (uverenje) i to ne "nama" nego zainteresovanima.
Buduci da na ovom svetu postoji mnostvo bitnih sila, sve one su se pominjale mnogo puta.
Problem istrazivaca nije samo u tome da nanjde ko je ko, nego i da izlazi na kraj sa problemima razlicitosti zapisivanja istih termina.
U tolikom broju uspeo sam da dodjem do po nekog - konkretno. Sto do sada inace nije bio slucaj.
Ali to nisam mogao ciniti po sebi zadatom redosledu, nego po povoljnosti ocuvanosti informacija.
Za ove koje si pomenuo, ne stavljam glavu na panj, ali koliko sam mogao razabrati stvari,
najizglednije je da su oni imena za Gospodare starije generacije od kulture Ahijava.
Tj. kada su Ahijave bile neciji "Izrael", tako da ce to biti znatno poteze.
Dakle jedno je doci do zapisa imena za Ahijave kao istorijskoga naroda za koji tvrdim da su ono sto je biblijski oblik Y.h.w.h.
a nesto sasvim drugo je ocekivati takve zapise iz mnogo starijih razdoblja.
Inace sto se recimo Areja tice, u Ilijadi imas opis momenta kada ga Diomed smrtno ranjava, dakle ubija,
ali mu Apolon objasnjava da se ne gradi bozima jednak, jer za razliku od njega, koji je konkretan vladar (tiranin),
i cijom smrcu prestaje njegova vladavina (dolazi do prevrata u drustvu kojim vlada),
Arej je besmrtan (jednostavno na njegovo mesto dolazi lice iste strucnosti iz jedinstvenog oligarhijskog tipa vladavine).
A ko dolazi posle tebe?