Kako doći do savršene linije?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam ti to rekla jer znam ljude koji su poremetili organizam vegetarijanskom ishranom, tj, time sto nisu jeli meso. Nisam verovala, ali sam kasnije procitala u strucnoj literaturi, a i kazem da sam isla kod nutricioniste. Mislim da ne moze svakome da odgovara isti nacin ishrane, pa je, po mom misljenju, nezahvalno svima preporucivati isti nacin ishrane.

Ja sam ti to rekla jer znam ljude koji su poremetili organizam vegetarijanskom ishranom, tj, time sto nisu jeli meso. Nisam verovala, ali sam kasnije procitala u strucnoj literaturi, a i kazem da sam isla kod nutricioniste. Mislim da ne moze svakome da odgovara isti nacin ishrane, pa je, po mom misljenju, nezahvalno svima preporucivati isti nacin ishrane.

nemas potpunu informaciju!
NIKO ne moze da poremeti organizam vegetarijanskom ishranom.

mogu da poremete sistem NEPRAVILNO izbalansiranom ishranom.

znaci - nepravilan odnos ugljenh hidrata, proteina i masti!

a kazi mi od osoba koji se hrane na tradicionaln nacin - koliki procenat moze za sebe da kaze da je zdrav?

da se kladimo mnogo manji nego sto je kod vegetarijanaca.

gazela:

Da li bi mogla da nas uputis na tu strucnu literaturu, voleo bi da procitam kako je doslo do poremecaja organizma usled vegetarijanstva.

Naravno. Uputicu te u Institut za higijenu ili na Institut za reumatologiju. Idi pa njih pitaj, oni ce ti sigurno odgovoriti. Da li si nekad cuo za autoimune bolesti nastale usled poremecaja metabolizma belancevina? I da li si cuo sta su lekari rekli tim pacijentima? Ocigledno je da nisi. Zato idi i probaj da pitas tamo nekoga zasto pacijentima ne dozvoljavaju da izbacuju meso iz ishrane i zasto ih pitaju da li su bili vegetarijanci i zasto im objasnjavaju da se meso mora jesti. Prema tome, nisam to ja izmislila. A ti ako volis da budes vegetarijanac samo izvoli, niko ti ne brani. Ali nemoj da pricas nesto sto nije tacno.

nece, ti moras konstantno da unosis masti, proteine, ugljene hidrate kroz hranu, znam sad mislis pa ja hocu da smrsam zar ne bi trebalo da izbacim masti, da trebalo bi ali lose masti (pomfrit, svinjska mast, margarini, buteri itd.), a da unosis dobre masti (maslinovo ulje, omega 3, 6, 9 koje mozes naci u ribi). Unosenjem samo jedne namirnice u organizam tvoj organizam ce poceti u jednom trenutku da se brani tako sto ce misliti da se nalazis u ekstremnim uslovima gladi i sledeci put kad uneses neke druge namirnice umesto da ih preradi telo ce da ih talozi za ekstremne slucajeve. Zato vecina dijeta nemaju dugotrajan efekat.

za pantera:

pogledala sam ovu sliku koju si stavio i nešto mi nije jasno, pa te molim da mi pojasniš, pogotovo pošto kažeš da se baviš tematikom ishrane. naime, ja sam jedno vreme - skoro pola godine - bila vegetarijanac, ali sam konzumirala mleko i mlečne proizvode i jaja. takođe sam i jela manje obroke. uglvnom, držala sam se uputstava iz knjige "hrana za misli". e, rezultat je na kraju bio poražavajući: vrlo slaba krvna slika, posebno gvožđe, manjak energije, drastično mršavljenje,...
a držala sam se svega iz knjige :-? kako bi mi to objasnio? šta sam radila pogrešno?

sad jedem ponovo sve i gvožđe mi je odlično, i imam mnogo više energije, a i "popravila sam se", nisam debela već baš kako teba.

evo vam.

jesti shto manje junk fooda. puni su shupljih kalorija. Zato postajete anemichni.
jednostavno dok gledate film.. jedite kikiriki il neshto slichno.

masti koje ne potroshite stvaraju salo.
a da bi ih potrosili morate da unosite manje ugljenih hidrata (posto se prvo oni trose pa tek onda masti)..... fruktoza je najbolja.

vezhbanjem se troshe kalorije ali ne u tolikoj meri. najpresudniji je bazichni metabolizam ili ti trosenje kalorija dok sedish.

@blpd_girl
Hteo bih samo da ti napomenem, da kad se vec pridrzavas literature gledaj da to bude recenzirana i kvalitetna literatura, a ne da svoj zivot stavljas u ruke neke knjige sa pijace...90% tih knjiga su pisane samo da bi se zaradile pare, pa imas svakojaka cuda tipa dijeta bez masti, atkinsonova dijeta, ishrana po krvnim grupama... i koje sve knjige neces naci da kupis... a sto se tice naucne valjanosti, validnosti itd. one nemaju veze s mozgom!
Pozzzzzzzz

za BLPD GIRL
". e, rezultat je na kraju bio poražavajući: vrlo slaba krvna slika, posebno gvožđe, manjak energije, drastično mršavljenje,...
a držala sam se svega iz knjige kako bi mi to objasnio? šta sam radila pogrešno

Ti si prva osoba za koju cujem tako nesto...
sto se gvozda tice ima najvise u kopriva(vrlo ukusne kada se pravilno pripreme cak ih smatraju i specijalitetom),naravno,cvekla a ako jedes integralne zitarice i tu ima svega u dovoljnim kolicinama,naravno plus mleko i mlecni proizvodi stvarno nije za kapirati sta bi moglo da rezultuje slabljenje organizma...OSIM
ako si u tom periodu bila nervozna,opterecena npr ispitima,il ljubavnim zivotom il nekim drugim problemima... ako se nisi dovoljno kretala,vezbala i slicno...

ili ako si vegetarijanstvo dozivljala kao kaznu(ako si bila u losem emotivnom stanju zbog toga sto nesto ne jedes) ... imam toliko prijatelja vegetarijanaca i svi su zdravi,... bolest nailazi onda kada se emotivno lose osecam(npr: sad sam se nesto razboleo al to je bilo posle jednog razgovora sa bivsom ljubavi...jednostavno pao imunitet na minus 100 u momentu...)

pa eto,mozda nadjes nesto od ovoga da se poklopilo sa onim recenim(samo bih spomenuo da su preradjene namirnice dosta siromasne sa vitaminima i mineralima,pa je zato preporucljivo konzumirati kombuhu,vodeni kefir,yogurt,klasican kefir itd...) i jesti koliko je moguce crni(al stvarno crni a ne obojeni) hleb, i spremati povremeno nesto sa zitaricama al punim zrnom ...

I ja jedno dve godine uopšte nisam unosila meso (ni ribu i sl) i bilo mi je ok, u smislu da nisam postala anemična, bolesna ili bilo šta.
ali
za to vreme sam se katastrofalno ugojila (8-9kg), prosto jer nisam bila pripremljena na takav način ishrane, znači (sad shvatam) imala sam manjak proteina, višak u.hidrata i masti. Posle sam se vratila na normalnu, relativno izbalansiranu ishranu i poprilično sam se dovela u red.
I još jedna stvar, informacija direktno sa medicinskog fakulteta: koprive i ostalo bilje imaju dosta gvožđa, istina je, ali naš organizam NE može to gvožđe da iskorisri, ono samo projuri kroz nas (barem najvećim delom). Ima neke veze sa brojem molekularnih veza gvožđa i mesu i u biljkama, ne znam sad tačno kakve.

Dobro
Parkla,interesatno?
Ne samo da nije dovoljno efikasna vec i efikasnija,o tome da nema dovoljno proteina ne bih se slozio,soja i kikiriki na primer su prepuni proteina,tako da je dovoljno jedanput il dva puta nedeljno da ih unosis,il ako bas ides u teretanu i slicno,dodas ishrani saku soju,il kikirikija i to ti to...

e sad zasto si se ugojila,malo kretanja... a telo se mnogo vise trosi dok obradi meso,pa samim tim izvuce manje korisnih materija,pa ako si presla na vegetarijanstvo,istu kolicinu hrane unostila i ako nisi imala dovoljno kretanja ostala si sa viskom energije...

misicni sistem je odlicna stvar da balansira nivo energetskih supstanci,uvek spali sav visak...i pretvori ga u toplotu,...jos samo da pitam da proverim ovu teoriju Dal si u periodu vegetarijanstva imala redovne treninge il ne?

e ako jesi onda ja zbunjen :) i necem se vise javljam na temu...
ako ne,stvar prilicno jasna

pozdrav

Kod nutricioniste, bre, idite. Platis samo patricipaciju, a proveravaju te na svake dve nedelje. Nema sanse da se razbolis, dobijes anemiju ili izgubis snagu.Svaka dijeta je individualna, a nutricionista ce je uskladiti sa tvojim zivotnim stilom, metabolizmom...Mali ja pojma nemam gde ti zivis. ja ti samo govorim ono sto ja znam. Posto nisam lekar ne mogu da ti preporucujem strucnu medicinsku literaturu.

mali37:
pazi gazela, ne mogu da idem na institut jel ne zivim u Srbiji, zato pitam tebe za literaturu, druga bitna stvar je da nagli prelaz na vegetarijanstvo moze da izazove poremecaje metabolizma, a i ne kvalitetna ishrana u vegetarijanstvu.

Ne znam gde zivis, ali ako mozes nabavi knjigu "100% DIJETA". Napisao je Patrik Holford, vodeci britanski strucnjak iz oblasti dijetetike. Osim ove, napisao je jos 20-tak knjiga koje se bave pitanjima dijetetike, namirnica, zivotnog okruzenja i zdravlja uopste. On takodje savetuje izbacivanje veoma masnih mesa, ukljucujuci govedinu, svinjetinu, jagnjetinu i njihove preradjevine i od mesa preporucuje samo pilece belo i ribu.

njegov sajt: www.patrickholford.com

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back