Kako do kanadske iseljeničke vize?

• Začetnik teme Začetnik teme okano
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
mojickamala:
Prijatelj u Torontu ima svoju firmu tamo i dobro bi mu dosao par vrednih ruku da rade za njega, a ja mislim da moze da se napakuje ponuda za posao, tako da bas moj suprug odgovara tome.
Ima li neko iskustva?

Na ovom forumu, koliko sam upucen, niko nema slicna iskustva, iz razloga koji je vec vise puta pominjan, nije to bas tako lako srediti kao sto se misli.
Ukoliko ti je muz dobar u nekom zanatu, onda su sanse vece, u suprotnom, tesko ce ici........

Evo ovako,
imam strica rodjenog u Calgary-ju.Radi za jednu veliku kompaniju,tamo je senior menager zadužen za regrutovanje novih kadrova!!!
Navodno je nestašica radne snage-običnih radnika u Calagry-ju pa se snalaze tako što meksikancima daju 1-mesečnu radnu dozvolu,kao probu,a posle apliciraju ako se pokažu dobrim za stalno.
Elem,dogovorim se ja sa jnim da on proba meni da `sredi` tako nešto.
Pozove on HRSDC,i oni kažu ovako:

-prvo treba da kompanija da oglas za određeno radno mesto u CAD;
-oglas treba da formalno stoji najmanje 2 meseca (to nije egzaktno,ali se navodno gleda);
-potrebno je da minimum 2 državljana CAD aplicira za to radno mesto(što bi dovlačili nekog iz Srbije ako u CAD ima zainteresovanih za to radno mesto-logično) i da pismeno obrazloži poslodavcu zašto im ne odgovara isto-obavezan deo;
-onda se kao raspisuje međunarodni `konkurs`(oglas) koji ja kao vidim pa se javim kompaniji;
-i na kraju problem je ako si inženjer a apliciraš za običnog radnika,jer znaju da ćeš odmah da tražiš bolji posao.
-na kraju kompanija predaje HRSDC-u sve to i oni `aminuju` tu ponudu za posao

To je ono što su mu rekli telefonski,na šta se on nasmejao a ja zaplakao.Da li je istina?Ne znam,verujem da je otprilike tako.Ja sam posle aplicirao bez arranged employment naravno.

to je moje iskustvo...

Treba ovo shvatiti kao samo moj primer i pokušaj da `sredim` posao.Ja jednostavno nisam imao drugi način,niti drugu osobu.Svejedno propalo je.

moguće da kad vaš prijatelj ili poznanik ima privatnu firmu ide lakše,kao i za zanatlije ali ko zna...

mojickamala:
Muz mi je masinski inzenjer.
Covek ima masinsku radionicu.
Rekao je da bi poslao papire da ga trazi.
Mislim, imamo mi dovoljno poena i bez toga, ali je problem sto mi se ne ceka 3-4 godine na resenje.

Nemojte biti nestrpljivi i ici glavom kroz zid. Radi se o tome da cete u ovoj proceduri oko obezbedjivanja posla izgubiti sigurno pola godine, nije to bas za mesec dana. Sa druge strane, niko ti ne garantuje da ce se cela stvar pozitivno zavrsiti, kao sto si cula iz prethonog posta, a o tome se dosta pisalo i ranije, cela stvar je prilicno komplikovana , pogotovu sto u tvom konkretnom slucaju, tj. tvog muza, on ne spada u kategoriju deficitarnih radnika u ovom momentu, Kanadi sada trebaju odredjeni profili zanatlija i tome slicno.
Ne smete lagati jer mozete doci u nezgodnu situaciju, ako npr. kazete u palikaciji da je tvoj muz obican radnik masinske struke, i cela stvar ne prodje, onda kasnije ne mozete u redovnoj proceduri navesti da je on inzenjer, razumes.

Jos jedna stvar koju previdjas, radi se o tome da i cak ovam ova stvar prodje, u tom slucaju tvoj muz dobija samo privremenu radnu dozvolu, a u slucaju Skilled Worker kategorije nista se sa dobijenim poslom nece stvar ubrzati, znaci Human Resource salje odobrenu aplikaciju za posao u Bec koja se samo pridodaje vasoj aplikaciji za Permanent Resident.

Nemojte gubiti vreme, krenite sto pre u redovnu proceduru ako vec imate bodove, to mozete da uradite za nedelju dana jer ne saljete nikave papire, samo aplikaciju, naravno pod uslovom da je ILETS test odradjen.

gnin:
Ima li neko da je skoro pisao e-mail u Bec a u vezi file status?

Ma nista. Rekli su mi u mail-u da me nece kontaktirati pre kraja 2007 (Late 2007).
Predao sam krajem Jula 2006, AOR mi je od 2.Avgusta 2006. Skoro sam radio i CAIPS Notes i nista, praznih 7 strana, skoro nista nisu ni pipnuli, samo osnovni podaci, nema ni nekog pre-assessment-a. A nisam jedini, znam jos ljudi kojima je isto tako, a predali su otprilike kad i ja. Uglavnom posle juna 2006 ko je predao, jos niko nista. Neka me neko ispravi ako gresim.

Valjda necemo jos dugo cekati.

Puno srece svima i sto brze da nam salju papire za lekarski. :)

Pozdrav,

Sinisa.

imam jedno malo off topic pitanje za kliku.
moj muz ceka da se formira grupa za auto cad, pa ga zanima da li je kao predznanje dovoljno sto poznaje osnovni rad na racunarima, word i excel. on je gradjevinski obrazovan, to nije problem, nego retko ima pristup racunaru, pa nije siguran da li ce se snaci na kursu.
drugo, da li bi mu taj auto cad koristio u kanadi, s obzirom da se na nasim kursevima radi na engleskom interfejsu.

izvinite na skretanju s glavne teme.

poz

Nemojte molim Vas unositi takav pesimizam.
Ja sam vredno cuvala poslednje tri azurirane promene vremena cekanja od strane CIC i kad sagledate realno cekanje kod najveceg broja aplikacija, po statistici u poslednjih 7-8 meseci ne prelazi 2 godine (realizacija onih 80%) u koje bih svrstala one koji idu na obican skilled class tj.bez arranged work....

Izgleda da oni nesto ipak rade mada nama ne izgleda tako :-)

Skilled Workers – Federal
January 2006 to December 2006

Vienna 6 9 18 34(80%)

April 2006 to March 2007

Vienna 8 11 16 24(80%)

July 2006 to June 2007

Vienna 10 13 16 23 (80%)

Budimo strpljivi, ovaj nas zajednicki trud mora da se isplati!

Pozdrav svim saborcima!

gnin:
Ako nekoga interesuje, CIC je azurirao processing time. Sad je u Becu sledeca situacija :
30% za 10 mes
50% za 13 mes
70% za 16 mes
80% za 23 mes
Opet povecanje za 2 meseca. Period jul2006-jun2007

Ivane, slao sam u Subotu mail u ambasadu, pa ponovo juce, ma ne odgovaraju uopste...jos :) :( .
jesi li poslao ti, ili bilo ko ako je slao mail u ambasadu u zadnje vreme neka javi da li su mu odgovorili i sta.

Pozdrav

Sinisa.

Pa evo i ja da recem koju ! Pa izgleda ...ta Kanada velka zemlja !
A da li je neko od prisutnih probao da ode na "foru" da je izbeglica, politicki azilant, religijski azilan, sexualno diskriminisana osoba, da ne kazem derpe.
Da li mislite da tu postoji neka mogucnost.
Ne kazem da su oni glupi(a najbolje od svega je to sto Ameri ***** zbog njih), ali mislim da treba pokusati.

Na koji nacin se aplicira za ovu grupu

fazon:
Pa evo i ja da recem koju ! Pa izgleda ...ta Kanada velka zemlja !
A da li je neko od prisutnih probao da ode na "foru" da je izbeglica, politicki azilant, religijski azilan, sexualno diskriminisana osoba, da ne kazem derpe.
Da li mislite da tu postoji neka mogucnost.
Ne kazem da su oni glupi(a najbolje od svega je to sto Ameri ***** zbog njih), ali mislim da treba pokusati.

Poslednej izbeglice su otisle za Kanadu jos u septembru 1997 godine, tak oda zaboravi na tu ideju, to vise ne postoji. Takodje zaboravi na ideju azila, politicka situacija u Srbiji je stabilna pa tako ne postoje sanse ni na ovu foru. Nisam jos cuo za termin "religijski azilant", ne znam sta to znaci.
Daleko da su imigracioni sluzbenici glupi...........
Ne preostaje ti nista drugo nego, ili da skupis 67 bodova ili da te neko sponzorise, mama, tata, zena/muz ............ili ako imas tricavih $400,000 i pokrenes neki biznis.

Na njihovom sajtu jasno pise da pruzaju zastitu licima koja su politicki , verski i sexualno diskriminisane osobe.
Kazu da se takav azil moze traziti odma po dolasku na njihovu teritoriju(jasno pisu da vec na aerodromu se mozete obratiti sluzbenom licu ).
Nisam jos skapirao sta im znaci "Statut Trece Drzave".
Sta mislis o tome

fazon:
Na njihovom sajtu jasno pise da pruzaju zastitu licima koja su politicki , verski i sexualno diskriminisane osobe.
Kazu da se takav azil moze traziti odma po dolasku na njihovu teritoriju(jasno pisu da vec na aerodromu se mozete obratiti sluzbenom licu ).
Nisam jos skapirao sta im znaci "Statut Trece Drzave".
Sta mislis o tome

Prijatelju, ti izgleda ne razumes sta znaci - politicki azil ..........
Na koji si ti to nacin diskriminisan u Srbiji? Kako ces to da dokazes? Da li znas da je u recimo u Evropi samo oko 0.7% pozitivno resenih aplikacija za politicki azil.
Drugo, kako mislis da se ukrcas u avion bez vize? Treba doci do tog aerodroma u Kanadi, kao prvo, a tek ti onda sledi pakao. Mada, mislim da bi ti se u ovom trenutku imigracioni sluzbenici nasmejali kada bi se uopste i dokopao neke destinacije u Kanadi i zatrazio politicki azil.

Skoro sam pisao o slucaju koji se desio pre par meseci, brujalo se na drzavnoj kanadskoj televiziji o tome i samo je to spasilo jednu Iranku sa cerkom koja je pobegla iz drzave jer joj je zivot bio ugrozen. U rusiji na aerodromu su odbili da je ukrcaju u avion za Kanadu. Cak je i bila uhapsena itd........peripetije zive. Na kraju, kao sto rekoh, ceo slucaj dospeo na TV i na kraju su se smilovali da je puste u zemlju.

Zaboravi na ovu ideju, gubis vreme..........

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back