Kako do kanadske iseljeničke vize?

• Začetnik teme Začetnik teme okano
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Iteresuje me na osnovu cega imas toli bogato iskustvo. Nisi nigde mrdnuo, a znas da me tamo "ceka pakao ", baratas sa nekim postotcima, vestima sa bliskog istoka (a zaboravljas da su poostrene mere za "obojene"...odma da se ogradim SMRT FASIZMU, SLOBODA SRBIJI, ali tako je, obojeni spadaju u grupu potencijalnih neprijatelja, i da ih polako ciste sa teritorije).

Naveo sam ti podatak sa sajta KANADSKE AMBASADE(a sve je to preneto iz njihovog ustava) ne iz svoje glave, a ti Srbine odma ....ne moze to tako to mora ovako....
Pitam te jos jednom kakva su TVOJA ISKUSTVA iz ovih oblasti, politicki azilant, verski azilant, seksualno diskriminisane osobe, rasna diskriminacija.

Ako nemas takva iskustva nije ni to strasno, daj da pitamo nekog ko ima ili da jednostavno otvorimo temu za razgovor.

Ne znam zasto bi,(ali sam mrtav ozbiljan) pustili neku Iranku a nebi nekog postenog izmucenog Srbina, koji takodje ima razlog da bude politicki azilant barabar sa jednom Irankom. Evo kako,kao jedna ugnjetavana osoba od strane proslog pa i sadasnjeg rezima, pritom..bombardovanje zemlje, u kome su i oni ucestvovali, istina samo figurativno, pa posle silni prevrati na teritoriji Srbije i Crne gore, ubistvo prvog coveka odnosno Premijera Zorana Djindjica, zategnuta situacija zbog, jos uvek ne uspelog hapsenja ratnog zlocinca Ratka Mladicia, pretnje da ce zbog toga zemlja teze napredovati prema svetu i da ce to uvek nositi oko vrata kao razlog za slabiju intetgraciju u Evropsku uniju , napomenucu i to da se nekoliko puta culo od strane Evropske unije da ovaj rezim stiti tog istog osumnjicenog za ratne zlocine, da Amerika stalno salje lose vibracije na Srbiju povodom Kosova, i da se takodje zalaze za nezavisno Kosovo ,a i savetuje ostale zemlj da joj se pridruze u tome, jer Srbija maora da ispasta zbog zlocina pocinjenih nad Albancima, uhhhh....zabole me ruka od pisanja....a pa da , onda pretnje Srbije da ce ukoliko i dodje to toga, prekinuti diplomatske odnose sa tim istim zemljama koje priznaju nezavisno Kosovo,.... pa zar to nisu razlozi da se postane politicki azilant....Drino..je.em ti...

Slusaj bratac ..ne kazem da ti nisi jednim delom u pravu, nije to boza...ali mislim da trebamo pokusati i na druge nacine ili se bar raspitati kod nekog ko je to vec pokusao.
Kazes mi da gubim vreme.. Ne znam kako se tebi cini tvoja situacija posle prijavljivanja za "Skila" ali ocigledno je da nemas vecih pomaka

Moje misljenje je, da je to najtezi oblik apliciranja(mislim na Skil Worker) upravo iz razloga jer te prilikom apliciranja za tu oblast dosta ogranicava tvoje obrazovanje,posedovanje vestine ili kako god hoces i da se tu mnogi ukopavaju. I nije istina da ce bolje proci onaj ko ima vecu diplomu, i to zavisi od trenutka odnosno kakv kadar oni trebaju u tom trenutku, ZA KOJU OBLAST SE PRIJAVLJUJES(kad kazem "oblast" mislin na Ontario, Qvebek, New Canada,) jer logicno je da ako se prijavljus kao Skil nista drugo se ne uzima u obzir osim tvoje diplome i radnog iskustva.

Od toliko pisanih stranica na ovome forumu ja nisam nigde vEdeo da je neko napisao: bio sam u ambasadi...razgovarao sam sa tim i tim sluzbenikom ambasade... ovako se pise pismo ambasadi...

Vidim ja da ti mnogo pises ali malo kazujes !

No hard filings

fazon:

No hard filings

Ako si mislio na mene................ne znam kako drugacije i plasticnije da ti objasnim ove stvari oko azila, diskriminacije i tome slicno, ...........dao sam ti prijateljski savet, GUBIS VREME, a ti kako hoces..........tvoj izbor.

Vidim iz ovog tvog poslednjeg posta da ne poznajes situaciji ni najmanje, mani se tih rabota........

fazon:

No hard filings

Pa covek ti je sve lepo rekao, mani se corava posla.
Po tvojoj prici cela Srbija bi mogla da trazi politicki azil....ne ide to tako.
Skilled ti je jedini nacin da odes, osim ako nemas nekog bliskog rodjaka da te sponzorise ili ako nemas gomilu para na racunu pa da odes kao Bussines Imigrant.
A kad bi otisao u ambasadu sa ovakvom pricom ili im napisao mail ove sadrzine, samo bi ih lepo nasmejao.

Nemoj gubiti vreme.

Pozdrav.

Dakle imate ili nemate iskaustava sa ovim sto sam Vas pitao...
Ako imate napisite kaoja su, a ako nemate, pustite druge da besede.

Malo mi je cudno da savetujete ljude o onome, o cemu nemate iskustva. Mislim na mene.

Jos jedanput se zapitajte zasto je nemoguc pliticki azil ili bilo koji od ovih , koje sam nabrojao.

Nadam se da ce te ovog puta reci nesto konkretnije, hvala !

fazon:
Dakle imate ili nemate iskaustava sa ovim sto sam Vas pitao...
Ako imate napisite kaoja su, a ako nemate, pustite druge da besede.

Malo mi je cudno da savetujete ljude o onome, o cemu nemate iskustva. Mislim na mene.

Jos jedanput se zapitajte zasto je nemoguc pliticki azil ili bilo koji od ovih , koje sam nabrojao.

Nadam se da ce te ovog puta reci nesto konkretnije, hvala !

Pa cini mi se da sam bio konkretan u prvom postu....... prijatelju, ja ti pricam neke stvari koje poznajem, onaj primer koji sam ti naveo sa onom irankom je bio samo jedan od mnogih, cisto da ti stavim do znanja kako cela stvar funkcinise. Znam licno neke ljude koji su prosli pakao politickog azila, a ti ako i dalje zelis da tvrdoglavo ides glavom kroz zid, tvoj problem.

Da li si se ikada zapitao kako je moguce traziti politicki azil u sadasnjoj Srbiji koja vec nekoliko godina polako pristupa EU, na ovaj ili onaj nacin, osnovni zahtevi te iste unije se moraju zadovoljiti kao sto su politicke, religiozne, i sve ostale vrste slobodnog izrazavanja i delovanja..........da li mislis da bi iko u EU i razgovarao sa politickim vrhom Srbije da si ti recimo tucen u policiji zato sto si clan ove ili one paritje, ili ti je policija upala u stan zato sto si tajno upraznjavao religijske obrede , nebitno koje religije?
Da li imas dokaz da si privodjen, ugnjetava, prebijan, zastrasivan? Siguran sam da nemas! Zato sam ti i naveo onaj postotak da bi shvatio koliko je to tesko dokazati!

Da li ti stvarno ocekujes da ti se ovde javi gomila ljudi koji su dobili politicki azil? Da li si se ti opet zapitao , ako ovde na forumu ucestvuje recimo 3-4 ljudi koji trenutno zive u Kanadi, i koji nikako nisu dosli na ovaj fazon koji ti pominjes, kako onda mislis da ti se javi tih par promila ljudi sa azilom?

Ja nikoga ne zadrzavam da govori, ako je iko imao iskustva sa azilom neka slobodno kaze svoja iskustva, ali takvog ces tesko ovde naci, a i ako ga nadjes nemoj ocekivati da ces i ti slicno proci.

Prijatelju, NE POZNAJES dovoljno postupak trazenja politickog azila, to nije ono sto si ti zamislio niti ga mozes traziti u BG ambasadi. Shvati, tvoja prava nisu ni najmanje ugrozena u Srbiji u ovom momentu da bi te neko iole ozbiljnije uzeo u razmatranje za politicki azil.

Da li sam bio dovoljno konkretan?

Politicki azil je moguc samo u slucaju da uspes da dokazes da ti je zivot u Srbiji ugrozen i da koliko sutra moze neko da te smakne. Recimo, ti si novinar kome su stavili bombu na prozor, pa i dalje dobijas pisma pretece sadrzine i sve u tom stilu. Ili, imas dokaze da si bio zatvaran i maltretiran zbog svojih demokratskih ideja, ali ne u Slobino vreme jer to je proslo, nego sad, u novom "demokratskom" poretku. Moras dokazati da si iscrpeo sve pravne mogucnosti da dodjes do pravde u Srbiji. Posle svih nasih sudova imas i pravo da se obratis sudu u Strazburu (ako se ne varam) i ako su tvoja prava i posle toga ugrozena onda si kandidat za azil. U takvom slucaju pozeljno je da imas dokaz da je neka od nevladinih organizacija upoznata sa tvojim slucajem i pokusala da zastiti tvoja prava ali da u tome nije uspela.

Na osnovu sexualne ugrozenosti ne mozes traziti azil jer nigde nemas zakon koji eksplicitno govori da homoseksualce treba kamenovati do smrti. Jednostavno, Ustav homoseksualce ne pominje, kao da ne postoje. Odabrana je super taktika tako da u slucaju takvih pitanja svako moze da ga tumaci kako hoce, jer ako neceg nema onda sve ostaje na tumacenjima. Kako se ta tumacenja zavrsavaju to svi znamo, ali ne pomaze kod trazenja azila.

Ono sto ti Kanada nudi na temu seksualne orijentacije pod opcijom skilled worker je da ti priznaju nevencanog partnera istog pola pod istim uslovima kao da je i razlicitog pola i da na njegovu skolsku spremu i eventualnu rodbinu u Kanadi dobijes koji poen. Dakle, zivis sa deckom duze od godinu dana na istoj adresi, placate zajednicke racune, imate zajednicki racun u banci, zivotno osiguranje ako se jednom nesto desi da drugi moze da naplati, slike sa letovanja, hotelske rezervacije gde se eksplicitno vidi da ste zajedno u sobi, prijatelje koji to mogu da potvrde,... pa i tad je neizvesno.

Hvala Javorka !

Slusam cesto o ovom nacinu trazenja Azila, a pritom sam naisao i na statut u njihovom ustavu, koji garantuje bezbednost ovim ugrozenim licima. U jednom delu ovog statuta se jasno kaze, SVIM osobama, bez izuzetka, kojima je zivot ugrozen u slucaju povratka u tu zemlju iz koje dolaze.
Mozda me malo i buni to sto nigde ne govore da trebaju neki posebni dokazi, kao sto neko rece malopre, uverenje da me je policija privodila, pa zar nije logicno(mislim tamo njima) da osoba koja je ugnjetavana i na kojoj se sprovodi mentalni, psihicki i drustveni teror, ne moze doci do DOKAZA.

Sta je veci dokaz od apelovanja Medjunarodne zajednice da Srbija i dalje ne saradjuje po mnogo cemu, da i dalje preti direktnom razvoju celog regiona, skorasnja tuzba Bosne i Hercegovine(znam recicete...pa to je odbijeno...) pa onda frka oko Kosova, sve to njima daje jasno stanje o situaciji.

Sumnjam da bilo koji politicki azilant uvek ima sa sobom overenu potvrdu da je ugnjetavan.
Pogotovo u trenutcima, kada u nasoj zemlji nije bilo toliko humanitarnih organizacija kao danas, pa ja upravo iz toga , pokusavam sve ovo. Svesni smo svi da razno razni azilanti opsedaju podrucje Kanadei isto tako uspevaju u tome. U pocetku svi oni imaju malih problema, ali ih odredjene ustanove brane i pomazu im u tome da dobiju politicki azil.
Kako im onda polazi za rukom da na taj nacin dobiju azil.

Istina je da nemam dovoljno iskustva, i isto tako postujem Vase poznavanje ove oblasti, i ne zelim da bilo koga diskreditujem, vec samo pokusavam da proverim i ovaj nacin apliciranja

Cuo sam da ove tri zemlj(Kanada, Australija i Novi Zeland) imaju program naseljavanja odredjenih teritorija i da ljudima koji pristanu da zive u toj sredin, daju i odgovarjuci poso , koji verovatno i treba da se razvije u toj oblasti(privreda, stocarsvo, drvna industrija, rudarstvo itd itd). Pa upravo zato pokusavam da se raspitam o kombinovanju ove dve vrste apliciranja(politicki azilant koji bi se naselio na nekoj od tih teritorija) savrsheno, morate priznati(od ovih se bojis a za ove kopas).
Pominjem sve ovo, jer mi nije bitan nacin na koji cu da odem odavde(kao Skill Worker nemam jos dovoljno poena ), i takoreci mi malo fali da zapucam preko nekog turistickog aranzmana, dodjem na teritoriju Kanade i upravo pokusam da uradim ovo o cemu Vas smaram celo vreme, ....Da se obratim odgovarajucoj ustanovi, mozda cak direktno sudu, nekoj njihovoj humanitarnoj organizaciji za zastitu prava gradjana, i sta znam kome jos mogu....
A pritom, podneo bih i stanje sa mog bankovnog racuna na kome imam 15 hiljada evra, kao garant da necu biti na teretu drzave neko vreme dok ne nadjem posao ili sta se vec dogovorimo, i dalje nastavim itegraciju u drustvo kao sav normalan svet.

Ili ako neko od nasih drzavljana zeli da mi bude sponzor, pristajem i na novcanu nadoknadu.

P.S Whot ever, forever !

fazon:
Slusam cesto o ovom nacinu trazenja Azila, a pritom sam naisao i na statut u njihovom ustavu, koji garantuje bezbednost ovim ugrozenim licima. U jednom delu ovog statuta se jasno kaze, SVIM osobama, bez izuzetka, kojima je zivot ugrozen u slucaju povratka u tu zemlju iz koje dolaze.
Mozda me malo i buni to sto nigde ne govore da trebaju neki posebni dokazi, kao sto neko rece malopre, uverenje da me je policija privodila, pa zar nije logicno(mislim tamo njima) da osoba koja je ugnjetavana i na kojoj se sprovodi mentalni, psihicki i drustveni teror, ne moze doci do DOKAZA.

Jedno je sta pise na kadanskom imigracionom sajtu/ustavu EU ili kojecemu, drugo je pitanje da li se i koliko to odnosi konkretno na tvoj slucaj! To sto oni ne pominju dokaze ne znaci da nisu potrebni. Da li si svestan cinjenice da ceo postupak od trenutka trazenja azila do okoncanja slucaja moze da treje i vise od godinu dana? Da li znas da u tom periodu imas ograniceno kretanje, da nemas nikakva prava, da si ispitivan i proveravan detaljno, jedna greska i prvim avionom ides kuci. Da li uopste znas sta je to politicki azil? Mozes li nam reci na koji si ti to nacin ugrozen u Srbiji? I ako jesi, kako mislis to da dokazes?

fazon:
Svesni smo svi da razno razni azilanti opsedaju podrucje Kanadei isto tako uspevaju u tome. U pocetku svi oni imaju malih problema, ali ih odredjene ustanove brane i pomazu im u tome da dobiju politicki azil.
Kako im onda polazi za rukom da na taj nacin dobiju azil.
A odakle ti ta ideja da ovde sve vrvi od azilanata? I koje su to ustanove koje im pomazu u dobijanju azila? Potpuno sumanuto ovo o cemu pricas.........

fazon:
Cuo sam da ove tri zemlj(Kanada, Australija i Novi Zeland) imaju program naseljavanja odredjenih teritorija i da ljudima koji pristanu da zive u toj sredin, daju i odgovarjuci poso , koji verovatno i treba da se razvije u toj oblasti(privreda, stocarsvo, drvna industrija, rudarstvo itd itd). Pa upravo zato pokusavam da se raspitam o kombinovanju ove dve vrste apliciranja(politicki azilant koji bi se naselio na nekoj od tih teritorija) savrsheno, morate priznati(od ovih se bojis a za ove kopas).
Tacno je da postoji program naseljavanja odredjenih teritorija ali opet imas pogresnu informaciju da ti drzava obezbedjuej posao, to jednostavno NIJE tacno, postoji program za farmere u provinciji Sasketchewan, znam jedno 30-tak porodica koje su iz jednog mesta u Vojvodini dosli preko tog programa, ali oni su bili farmeri, dosli sa iskustvom u toj oblasti, doneli novac itd........ta opcija se nikako ne odnosi na tebe, ova kombinacija je tek suluda, politicki azilant koji ustvari i nije to, pa jos farmer? Da li si ti uopste svestan o cemu mastas?

fazon:
Da se obratim odgovarajucoj ustanovi, mozda cak direktno sudu, nekoj njihovoj humanitarnoj organizaciji za zastitu prava gradjana, i sta znam kome jos mogu....

Da se obratis sudu ili organizaciji za zastitu ljudski prava, sa kojim papirima mislis da potkrepis svoju pricu da si ugrozen u Srbiji u ovom momentu? Samo se tako pojavis pred sudiju i kazes, ja dosao da mi date azil.........

E, posle nekoliko vekova, evo i mene....Vidim da se debata raspalila, ostro, nema sta...
Nisam pobornik velike galame, od galame nikad ne mo's cuti nekog pametnog...

Nego, natrapao sam na na neku "job placement" agenciju pod imenom "Konektus".(www.konektus.com ) Ima li ko neko iskustvo s njima ili da je nesto cuo...

Klika, molim te da ne pocnes odma' sa drvljem i kamenjem po meni i agencijama.Ne mozemo svi mi koji hocemo u CA da "namaknemo " bodove na osnovu skolske spreme...Ima nas koji smo spremni da "zasijamo" i soma evra za 10 bodova pod "arranged employment".Nije da ne boli, ali ako je to cena ... Mislim da se isplati.

Dakle , ako neko nesto zna u vezi ovih, neka cukne koje slovo ! Pozdrav !

bigheadmac:
Klika, molim te da ne pocnes odma' sa drvljem i kamenjem po meni i agencijama.Ne mozemo svi mi koji hocemo u CA da "namaknemo " bodove na osnovu skolske spreme...Ima nas koji smo spremni da "zasijamo" i soma evra za 10 bodova pod "arranged employment".Nije da ne boli, ali ako je to cena ... Mislim da se isplati.

Niko tebi ne brani da "ulozis" taj novac ako ce ti se na kraju ispaltiti, tj. dovesti te do zeljenog cilja. Problem je kada su ljudi tvrdoglavi i hoce glavom kroz zid.
Ja nikoga ne napadam, osudjujem, vec pokusavam da svima kazem istinu ma koliko ona bila bolna, od laganja nemamo nista, pogotovu vi koji pokusavate da se dokopate Kanade na ovaj ili onaj nacin.
Ja u predjasnjim postovima pokusah coveku da "ustedim" novac i vreme a on ne zeli da se pomiri sa cinjenicom da neke stvari jednostavno ne funkcionisu vise, nekada jesu ali to je sada davno proslo vreme.

A sto se tice agencija generalno, ne znam nista za ovu, sve je to macka u dzaku, lovci u mutnom koji bi da se dokopaju novca na brz nacin. Objasnio sam postupak oko Arranged Employment postupka vise puta, da ne ponavljam, nije to bas tako kako vam u agencijama obecavaju.
Pamet u glavu.........

Evo malo bacih pogled na njihov sajt, pa tamo se samo pominje da oni kao traze posao ali tek po dolasku u Kanadu, kaze ovako:

Konektus will provide assistance to the candidate and their families in all of their moving and traveling needs. Upon their arrival to Canada, we would help arrange for:

# Finding a position that matches your skills and needs
# Introduction and tour of your company and their new city.
# Organize Job Fair - Preparing a File for Employer

o What are employer's expectations
o Review of Resumes and Cover Letters
o English language testing
o Interview - Making video
# o Notarized Translation Contacts and resources in their new community.
# Assist you through the Immigration process
# Airport pick up.
# Billeting placement or living accommodations.

Furthermore, Konektus will help explaining the whole process, provide information on what additional government documents need to be submitted, and help filling those documents if needed and where applicable. All documents must be provided in English language including CV (resume) and cover letter.

Konektus guarantees connection with employer, however, in regards to the immigration approval we can not guarantee approvals but based on our knowledge and experience we will suggest the best way to proceed and succeed.

Sto se tice konkretne agencije Konektus ona je sa sedistem ovde u Edmontonu (i u Prijedoru);bilo je dosta o iskustvima na forumu Edmonton mozda nije lose uci na ovaj forum i postaviti pitanje neko ce odgovoriti;Ono sto sam ja cula da ima dosta onih koji su dosli ali imaju problema tipa vlasnica agencije ode u firmu gde Vas je zaposlila i uzme pare a Vi to vracate kroz svoju platu;nekima je bio obecan jedan posao a kada su dosli dobili su nesto drugo i mnogo manje para;Neki pa tvrde da su super prosli;Ima rzanih iskustava a kao sto na pocetku rekoh postavi topik na forumu Edmonton pa sacekaj na odgovore.Nemojte napadati Kliku bez razloga on samo pise ono sto je istina makoliko to Vama surovo zvucilo.Izbor je na Vama da li hocete ili necete poslusati savet i da li cete ici preko agencije ili ne.Pozdrav iz Edmontona

Cuh i ja za agencije slicnog tipa u Srbiji, cak neke uzimaju neverovatnih 30% od plate sto je po meni nista do robovlanicki odnos.
Radi se o tome da su sve to radne vize na odredjeno vreme i kada se sve to stavi na papir u nekim slucajevima ispada da ljudi rade samo da bi otplatili agenciji tih famoznih 30% i svoje troskove, pa su skoro na pozitivnoj nuli sto nema nikakvog smisla.
Takodje, problem nastaje onda kada radna dozvola istekne i mora da se napusti zemlja, nisam siguran da agencije ovog tipa mogu da urade bilo sta po pitanju Permanent Resident statusa, ovo sto sam ja procitao na sajtu doticne kompanije se odnosi samo na pronalazenje poslova u Alberti zbog trenutnog nedostatka radne snage, a sve su to privremene vize na par godina. Status radne vize se ne moze promeniti u Permanent vizu u Kanadi, mora se napustiti zemlja da bi se apliciralo za Permamnet status. Svako ko kaze da moze da ovo da sredi , poprilicno lazucka..........

Takodje, imam neke informacije za jednu agenciju slicnog tipa iz Novog Sada koja dovlaci vozace kamiona posto su jako trazeni. I sad sta se desava, neki odu i rade, ali opet nekim aagencija "sredi" papire iako nikada u zivotu nisu seli u kamion pa se javi problem da kada dodju u Kanadu, jednostavno ne omgu da pocnu da rade jer ne znaju to da rade i onda se vrate kuci jer poslodavac naravno nece da uzme nekoga ko nije kvalifikovan za odredjeni posao.
Ima raznih varijanti i iskustava, samo kazem, pazite da NE DAJETE pare unapred za silna obecanja kojekakvih agencija, stavite racunicu na papir i ne zalecite se.

Pozdrav svima,
do sada sam bio samo povremeni posetilac sajta, a sada bi da postavim i neka konkretna pitanja.
U istom sam polozaju kao i svi oni koji su papire za iseljenje, skilled worker predali nakon 01.09. 2006. po pojednostavljenom procesu.
To se desilo negde krajem marta, a pocetkom aprila AOR da se ceka od 36-48 meseci.
Da li je to vreme koje cekas da dodjes na red, pa na to plus vreme za polaganje engleskog, plus skupljanje i prevod dokumenata, plus lekarski... plus jos svo vreme do vize u pasosu ili vreme kada ce ti biti dat odgovor ides ili ne?
Naravno, ovo smo pitali i ambasadu u bgd-u da nam pojasni, nemaju pojma, pitamo ih da li je neko dobio poziv za drugu fazu, oni, naravno, nemaju pojma.
Da li neko ima iskustva sta bi mogao covek da uradi da kada vec dodjes na red budes sto bolje ocenjen, da li zavrsiti neke kurseve i koje u medjuvremenu (supruga i ja imamo zavrsene fakultete), jezik svakako usavrsiti, i sta jos uciniti za sebe sto bi nam poboljsalo sanse kada dodje onaj famozni trenutak slanja celokupne dokumentacije.
Mozda su ovakva pitanja i postavljena, a ja ih prevideo.
Pozdrav i pisite

Pozdrav svima,

Voleo bih da mi neko odgovori na par pitanja u vezi sa popunjavanjem prijave za kanadsku iseljenicku vizu. Mozda je na njih vec i odgovoreno, ali tenutno nisam imao vremena da pretrazujem po ovom ili drugim forumima.

1) Zavrsio sam ekonomski fakultet (4 godine), medjutim na assessment testu nisam siguran sta da zaokruzim ("obtained a university degree of two years or more at the bachelor’s level and completed at least 14 years of full-time or full-time equivalent studies" ili "obtained two or more university degrees at the bachelor’s level and completed at least 15 years of full-time or full-time equivalent studies"). Ne posedujem dve univerzitetske diplome, ali je skolovanje trajalo vise od 15 godina (8+4+4).

2) Da li se prateca dokumentacija (rezultati IELTS testa i potvrda o radnom iskustvu) salje uz prijavu ili kasnije tokom obrade prijave zajedno sa lekarskim uverenjem i potvrdom iz MUP-a?

3) Posto sam vise godina ucio i francuski jezik, interesuje me koji certifikat (da li je to DELF) treba dostaviti?

cekanje:
Da li je to vreme koje cekas da dodjes na red, pa na to plus vreme za polaganje engleskog, plus skupljanje i prevod dokumenata, plus lekarski... plus jos svo vreme do vize u pasosu ili vreme kada ce ti biti dat odgovor ides ili ne?

A zasto ste predavali dokumentaciju a da prethodno niste polagali IELTS test? Kako mislis da vas visa officer boduje bez toga? Bojim se da ce ti se aplikacija oduziti u nedogled sve dok ne posaljes sve relevantne papire koji ulaze u bodovni sistem, test je svakako veoma bitan.
Nemojte vise da cekate sa time, pod hitno polazite test i saljite rezultate istih.

za cekanje:

Koliko sam ja shvatila, nikakvih kontakata od ambasade nece biti pre nego sto prodje 36 meseci, a od tada se treba nadati da ce vas kontaktirati i od momenta kada vas kontaktiraju vi im odmah saljete svoje papire i odprilike za 4 meseca vas status treba da bude razjasnjen.

Ja jedino mislim da IELTS mora biti polozen pre nego sto se posalje aplikacija, ja sam to uradila jer sam samo na osnovu toga mogla da zaokruzim svoje znanje engleskog u aplikaciji.
I zena u Bg ambasadi (posto sam preko njih slala aplikaciu za Bec) mi je napomenula da se nada da sam prvo polozila engleski pa onda poslala prijavu...
Mozda ja i gresim, citala sam neke forume koji nisu sa naseg podrucja i ljudi generalno posalju aplikaciju bez polozenog IELTSA....
U svakom slucaju pozdrav i srecno!

ROCKET:
....... mi je napomenula da se nada da sam prvo polozila engleski pa onda poslala prijavu...
Mozda ja i gresim, ...........

Mislim da ne gresis, potpuno je logicno da polozis prvo test pa tek onda saljes aplikaciju, jer u protivnom ne znas koliko bodova imas, jel` tako. Sa druge strane, kako ce tvoj slucaj neko da resava ako ne zna tvoje bodovno stanje vezano za test koji je obavezan.
Hipoteticki gledano, neko posalje aplikaciju bez IELTS testa, posle par godina ga zovu iz ambasade i traze rezultate istog, covek onda na brzaka polaze test, uradi nedovoljno dobro i recimo nema potrebnih 67 bodova............cvrc, sta onda, uzalud izgubljenih par godina cekanja za nesto sto se nije ni ostvarilo, to je kockanje........

Mislim da je dobar deo ljudi pogresno shvatio sta znaci Simplified Process..........to ne znaci da ti saljes aplikaciju a da prethodno nemas sve potrebne papire spremne u slucaju da ih traze. Jer po toj logici bi neko predao aplikaciju dok je na trecoj godini studija i cekao tih famoznih 36-48 meseci, u medjuvremenu zavrsio fakultet, odradio godinu staza, itd...........nema nikakve logike.

Na sajtu izricito pise da se po novom procesu od 01.09.salju samo ti preliminarni dokumenti koji se skidaju sa sajta i potvrde da je taksa uplacena, sve drugo ako se posalje bice vraceno. Mi smo papire predali u ambasadu u BGd-u tako da ih je i sluzbenica pogledala.
Posto smo dobili AOR na vreme kao i svi, u roku 15 dana, bez ikakvih napomena da nesto nismo uradili kako treba ja predpostavljam da nismo omanuli.
Jedna recenica iz AOR i glasi vreme dok cekate iskoristite da usavrsite jezik, pa je zatim navedena adresa oficijelnog IELTS sajta.
Ne treba ni zaboraviti da rezultati testa vrede dve godine i da se moze desiti ako za to vreme se ne udje u proceduru da mogu traziti ponavljanje testa. No, to je ono kako smo mi shvatili, a verujte da smo sajt iscitavali sa vremena na vreme jedno tri godine dok nismo uspeli da sakupimo dovoljno bodova.
Tih 36 meseci bas deluje duuuuugo, ali ako bude uspesno ko ce se secati da je trebalo proci toliko vremena.
Da li bi se isplatilo za to vreme ici na neki kurs, recimo za neki zanat, kao frizer ili tako nesto, pa cisto imati jos jednu opciju za bolje uklapanje i dobijanje posla osim onog glavnog zanimanja za koje imas fakultetsku diplomu.
Srecno svima.

cekanje:
Na sajtu izricito pise da se po novom procesu od 01.09.salju samo ti preliminarni dokumenti koji se skidaju sa sajta i potvrde da je taksa uplacena, sve drugo ako se posalje bice vraceno. Mi smo papire predali u ambasadu u BGd-u tako da ih je i sluzbenica pogledala.
Posto smo dobili AOR na vreme kao i svi, u roku 15 dana, bez ikakvih napomena da nesto nismo uradili kako treba ja predpostavljam da nismo omanuli.
Jedna recenica iz AOR i glasi vreme dok cekate iskoristite da usavrsite jezik, pa je zatim navedena adresa oficijelnog IELTS sajta.
Ne treba ni zaboraviti da rezultati testa vrede dve godine i da se moze desiti ako za to vreme se ne udje u proceduru da mogu traziti ponavljanje testa. No, to je ono kako smo mi shvatili, a verujte da smo sajt iscitavali sa vremena na vreme jedno tri godine dok nismo uspeli da sakupimo dovoljno bodova.
Tih 36 meseci bas deluje duuuuugo, ali ako bude uspesno ko ce se secati da je trebalo proci toliko vremena.
Da li bi se isplatilo za to vreme ici na neki kurs, recimo za neki zanat, kao frizer ili tako nesto, pa cisto imati jos jednu opciju za bolje uklapanje i dobijanje posla osim onog glavnog zanimanja za koje imas fakultetsku diplomu.
Srecno svima.

Ok, nisam mozda bio jasan, nisam mislio da saljes papire sa aplikacijom vec obavestenje da je test uradjen, jer o cemu se radi, tvoje rezultate IELTS testa oni mogu da provere direktno kontaktirajuci njihovu organizaciju koja je nadlezna za to, takodje, tvoju diplomu danas moze svako da proveri na oficijelnom sajtu univerziteta i tome slicno. Zato i postoji ovaj pojednostavljen postupak u kojem ti vise nisi u obavezi da se bakces sa prevodima tih dokumenata i slanjem istih.
IELTS test vazi dve godine, ali do trenutka slanja tvoje aplikacije, koliko ce procedura da traje , nebitno je, jer u protivnom bi svi morali da cekaju te zadnje dve godine od isteka resavanja slucaja, sto je suludo jer to niko tacno i ne zna, opsti haos ........

Ali opet kazem, kako mozes predati aplikaciju ako ne znas bodove sa testa?

Svaki zanat vredi, nece ti skoditi u svakom slucaju da naucis nesto novo, nebitno sta ......

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back