Cao narode,
evo da se javim sa zapadne obale

. Cekao sam malo da se utisci srede da mogu sto objektivnije da prenesem zapazanja. Jos je rano ali probacu.
Doputovao sa porodicom pre mesec dana, sad znam da nisam pogresio. Da sam dosao sam bilo bi i meni i njima jako tesko. Rizik se isplatio i za sada sam prezadovoljan kako se stvari odvijaju. Poceo sam da radim pre desetak dana u struci, za pocetak sam dobio 18$/h ili oko 2500$ mesecno neto. To je zaista bio splet srecnih okolnosti i ne moze se posmatrati kao pravilo. Obicno se na posao ceka mnogo duze, posebno u struci. Normalno je da poslodavac prijavi radnika i normalno je da radniku bude placen prekovremeni rad. Grad je veoma lep, mada je to stvar ukusa. Prilicno je dobro organizovan, gradski prevoz je odlican mada jako skup, 2.5$ je cena karte za jednu zonu, ima tri zone ukupno i cena raste za polovinu cene karte po zoni. Iskreno me je iznenadila ovako visoka cena prevoza obzirom da se veoma vodi racuna o zivotnoj sredini i na svakom koraku se propagira sto manja upotreba automobila. To je malo kontradiktorno obizom da se uz cenu benzina od oko 1$/lit. daleko vise isplati da se vozis kolima nego da koristis javni prevoz. Neverovatno je koliko ima zelenila. Prilicno je cisto, za Srpske prilike rekao bih sterilno cisto. Vidjao sam i ovde krevete, stare fotelje i ostali lom oko kontejnera ili ispod trase skytrain-a ali to volsebno nestaje u najkracem mogucem roku a najdalje do sutradan. Ima mnogo raznog sveta, ovde gde sam ja ima najvise Azijata, u pocetku to malo bode oci ali se covek jako brzo navikne. Jos uvek ne mogu da se naviknem na ljubazbnost raznoraznih sluzbenika i obicnih ljudi, prosto mi bude neprijatno koliko se ljudi trude. Danas me jedna Azijatkinja jurila pola bloka da mi vrati kacket koji sam zaboravio u kolicima u supermarketu. Covek se jako brzo navikne na sve prednosti zivota ovde i isto tako brzo pocne da zaboravlja sve ono sto ga je nateralo da ode iz Srbije. Moj savet je: Ucinite sve da ne zaboravite sta vas je nateralo na odlazak iz Srbije da bi ste mogli da sagledate prednosti zivota u Kanadi.
Ne treba imati zablude, za normalan zivot treba izdvojiti minimum 2200$ mesecno za cetvoroclanu porodicu, mozda cak i vise. Jedino na cemu moze da se ustedi je hrana ali mislim da to ipak nije opcija.
Stan 950$ dvosoban (dve spavace sobe), u cenu stana uracunata topla voda i grejanje. Zgrada je drvena i ne treba imati predrasuda prema istim, nama je stvarno super. Voleo bih ja da imam i bazen i teretanu u zgradi ali to kosta par stotina dolara vise a obzirom odakle dolazimo ovo je i vise nego dovoljno za pocetak. Samo da pomenem, mozete imati problema prilikom iznajmljivanja stana zato sto menadzeri nece da vas puste sa dvoje dece u jedosoban stan a i ne isplati se obzirom da je razlika u ceni 100-150$ bar tako ide za drvene zgrade. Sve zgrade do cetiri sprata su drvene. Internet je 38$, telefon 28$, struja oko 30$, mobilni oko 60$, TV 45$. Klopa za dete u skoli 45$.
Hrana je oko 1000$ mesecno. Pritom ne pravimo nikakve kompromise kad je hrana u pitanju osim sto pratimo akcije i trudimo se da kupujemo hranu koja je trenutno snizena. Kvalitet je vise nego odlican i razlika izmedju organik mesa i onog koje nije organik je dva dolara po kg. Inace cena za kilogram mesa je oko 10$. Riba je prilicno skupa i ide od 15$ za kilogram pastrmke do 30$ za halibuta, sta god to bilo. Ovo su cene za filete. Ociscen losos moze da se nadje i za 5$/kg. Mi uglavnom kupujemo u Superstore-u. Cuo sam da se na Commercial Drive-u moze kupiti voce i povrce jako povoljno ali nemamo auto tako da za sada ta opcija nije prihvatljiva. Citao sam Grandicev post gde kaze da je u Torontu hrana 500$ mesecno!!? Ili je hrana u Torontu mnogo jeftinija nego u Vankuveru ili mi placamo danak neznanju obzirom da smo ovde tek mesec dana. Videcemo za par meseci sta je u pitanju.
Toliko za sad, mnogo sam se raspisao.....Uglavnom, sve je drugacije, treba doci i probati ali i ostaviti puno rezerve, jednostavno zato sto smo navikli na takozvani Evropski nacin zivota, ovo je Severna Amerika i razlika je velika, bar se meni tako cini. Verovatno se covek vremenom navikne ali o tome za par godina