Kako do kanadske iseljeničke vize?

• Začetnik teme Začetnik teme okano
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa prema ovim cenama,a ako se uzme u obzir da na pocetnickim pozicijama zarada iznosi u najgorem slucaju 10$ sat i jos se ne plaka porez na tako niske zarade,ispada da moze skromno da se prezivi u pocetku dok se covek ne snage i stekne Canadian expirience.
Meni sve ovo izgleda ohrabrujuke.

Nije bas jeftino Sale, za nas koji smo novodosli, stalno uporedjujemo cene sa mestom odakle smo dosli, tako da sam posle mesec i po provedenih u Montrealu dosao do zakljucka da uopste nije jeftino kupovati ni namirnice ni bilo sta. Cak bih mogao reci i da je veoma skupo. Najzad videces i sam kad dodjes. Recimo u obliznje americke gradice je skoro upola jeftinija hrana nego ovde u Montrealu i ne samo hrana nego uopste svi produkti. Evo moje komsije odavde gde zivim, vecina njih, obavezno ide dva puta mesecno preko granice, da bi kupovali hranu i takve svakodnevne potrebstine. Oni mi pricaju da tako ustede zavisno od meseca u godini od 200-350 CAD, sto uopste nije naivna suma. Jos samo da znas kako me srce boli kad moram da za paklu cigareta dam po 7 dolara, ili kad za malu flasicu piva od 3.3 L dam jedan dolar min.
Evo primer koliki su mi sadasnji troskovi za mesec dana:
- stanarina 800 CAD ( tu je ukljuceno sve ) dobra zgrada, u dobrom kraju stan od oko 70 m2
- tv, internet i telefon + mobilni za dvoje 120 - 140 CAD
- vrtic za dete 140 - 154 CAD
- hrana oko 500 - 600 CAD ( tu je uracunato i sredstva za licnu higijenu )
- javni transport ( dve mesecne ) 140 CAD
- ostali troskovi 200 CAD

Sve ukupno negde oko 2000 CAD mesecno za osnovne potrebe. Sve ostalo bi doslo extra na troskovima.

Nadam se da ce ovi parametri biti kao reper svima da imaju pretstavu o cemu se radi.
Dobro bi bilo i kad bi nasi ljdi iz Toronta i okoline, odnosno cele Kanade ostavili ovakve informacije.
Pozdrav svima iz Montreala

Dragi Gorane hvala puno za informacije, ali kada pogledam zivot u Ns/u sve mi je jasno
Pa tako stan 250 eur ili skoro 400 $
vrtic 180 eur ili skoro 270 $ / naravno privatni jer ova tupa drzava ne daje vrtic deci nezaposlenih roditelja!!!!!!!!!
mobilni zena + ja 30 eur ili 45 $
kablovska, RTS!! + cable....oko 30 $
itd itd itd...a plate....

Tako da ja jedva cekam da stigne / a to ce se desiti pocetkom sledeceg meseca :) :) :)
i da krenem da zivim u tom sistemu koji je sredjen, a odme iz ove tvorevine gde moras rastezati Kosmos da bi preziveo i ziveo iole ljudski...
hvala ti jos jednom i svaka dalja informacija nam je svima jako bitna i korisna.

Pa prema ovim cenama,a ako se uzme u obzir da na pocetnickim pozicijama zarada iznosi u najgorem slucaju 10$ sat i jos se ne plaka porez na tako niske zarade,ispada da moze skromno da se prezivi u pocetku dok se covek ne snage i stekne Canadian expirience.

pa pazi ti te cene covece...banane 50centi! ovde su 90 centi ali od EUR, znaci 1,5 dolara skoro, sok dve litre skoro 1 dolar! ovde ne mozes ni frutelu da kupis za to.Jabuke su jefrtinije nego ovde gde rastu na tone, ananas 50dinara, maljace...pa meni to izgleda jaaako povoljno. Dimljeni trapist 6,35 dolara...ovde je oko 9 najjeftiniji...i eto...
A benzin...da ne spominjemo da je 1,5 dolara litra...

Nije bas jeftino Sale, za nas koji smo novodosli, stalno uporedjujemo cene sa mestom odakle smo dosli, tako da sam posle mesec i po provedenih u Montrealu dosao do zakljucka da uopste nije jeftino kupovati ni namirnice ni bilo sta. Cak bih mogao reci i da je veoma skupo. Najzad videces i sam kad dodjes. Recimo u obliznje americke gradice je skoro upola jeftinija hrana nego ovde u Montrealu i ne samo hrana nego uopste svi produkti. Evo moje komsije odavde gde zivim, vecina njih, obavezno ide dva puta mesecno preko granice, da bi kupovali hranu i takve svakodnevne potrebstine. Oni mi pricaju da tako ustede zavisno od meseca u godini od 200-350 CAD, sto uopste nije naivna suma. Jos samo da znas kako me srce boli kad moram da za paklu cigareta dam po 7 dolara, ili kad za malu flasicu piva od 3.3 L dam jedan dolar min.
Evo primer koliki su mi sadasnji troskovi za mesec dana:
- stanarina 800 CAD ( tu je ukljuceno sve ) dobra zgrada, u dobrom kraju stan od oko 70 m2
- tv, internet i telefon + mobilni za dvoje 120 - 140 CAD
- vrtic za dete 140 - 154 CAD
- hrana oko 500 - 600 CAD ( tu je uracunato i sredstva za licnu higijenu )
- javni transport ( dve mesecne ) 140 CAD
- ostali troskovi 200 CAD

Sve ukupno negde oko 2000 CAD mesecno za osnovne potrebe. Sve ostalo bi doslo extra na troskovima.

Nadam se da ce ovi parametri biti kao reper svima da imaju pretstavu o cemu se radi.
Dobro bi bilo i kad bi nasi ljdi iz Toronta i okoline, odnosno cele Kanade ostavili ovakve informacije.
Pozdrav svima iz Montreala

jos jedno pitanje u vezi vrtica..trebace mi...jel to cena po danu ili mesecu? koja jeprocedura, jel svako dete moze da dobije? U kojem gráqdu si ti?
hvala puno.

Za sve koji overavaju dokumenta za FSW i ostale stvari za Kanadu:
Sve mozete overiti u kanadskoj ambasadi za 35E (50CAD) djuture!!!!
Mi smo krenuli i sa nostrifikacijom doplome istovremeno kad i FSW i kad smo dosli do overe sva dokumenta nam je vrlo ljubazna gospodja u konzularnom odeljenju overila za 35e diplome, izvode, aplikacije i ostalo. Gospoda za nostrifikaciju su trazila iskljucivo overu na engleskom jeziku.

Na kraju je rekla mogli ste sva dokumenta koja smo polali u Bec overiti ovde. Ustedeli bismo oko 150e!!!!
Ne isplati se overavati par dokumenata, tad jeste jeftinije u opstini sudu i sl, ali ako imate gomilu kao sto imaju svi koji salju dokumenta prvi put u Bec, isplati se, a i izgleda mnogo, mnogo ozbiljnije, nego razmrljani pecati iz gradske kuce u NS (ili sa nekih drugih mesta).

Poslednja izmena:
Konkretno zaradio sam krivicnu prijavu zbog neke tuce. Pretpostavljam da mi je to problem.
Pa sam to hteo njih da pitam. Ali verovatno ste Vi na forumu upuceni u to. Molim vas kazite mi koliki je to problem. I da li je resiv.

Prijatelju dragi :(

Problem nije resiv jer ti traze potvrdu da nisi kaznjavan, a ti imas u dosijeu da si krivicno gonjen sto definitivno nece proci.Bili su prosle godine na forumu neki ljudi gde je on imao krivicnu prijavu zbog saobracajke i bili su odbijeni.Kod aplikacije se dostavlja potvrda o nekaznjavanju tako da je to problem.To stoji i na njihovom sajtu.

Poslednja izmena:

Koleginice,odlicno razmisljas.Ja u potpunosti delim tvoje misljenje.:ok:

pa pazi ti te cene covece...banane 50centi! ovde su 90 centi ali od EUR, znaci 1,5 dolara skoro, sok dve litre skoro 1 dolar! ovde ne mozes ni frutelu da kupis za to.Jabuke su jefrtinije nego ovde gde rastu na tone, ananas 50dinara, maljace...pa meni to izgleda jaaako povoljno. Dimljeni trapist 6,35 dolara...ovde je oko 9 najjeftiniji...i eto...
A benzin...da ne spominjemo da je 1,5 dolara litra...

Hej,slogirao sam se sa cenama.Koliko mi rece drugar sa Niagara Falls,benzin je kod njih 1CAD po litru.:D
Za sta li mi ovde radimo:dash:

Konkretno zaradio sam krivicnu prijavu zbog neke tuce. Pretpostavljam da mi je to problem.
Pa sam to hteo njih da pitam. Ali verovatno ste Vi na forumu upuceni u to. Molim vas kazite mi koliki je to problem. I da li je resiv.

To sto si zaradio krivicnu je jedna stvar, pitanje je dali si osudjen za to isto delo. Ako si osudjen punopravnom presudom i ako je slucaj zatvoren, onda vece su sanse da bude neresiv problem, mada ne i skroz neresiv. Ipak smo mi sa Balkana gde je sve moguce.

Hej,slogirao sam se sa cenama.Koliko mi rece drugar sa Niagara Falls,benzin je kod njih 1CAD po litru.:D
Za sta li mi ovde radimo:dash:
Jeste da su banane 50 centi ali funta sto je oko 450 gr. Voce a pogotovo povrce je sa prihvatljivim cenama, i na njemu se ne placa PDV. Uzasno je skup sir, kaskavalj i ostalo u tom pravcu. Recimo kg. kackavalja ide od 30 pa nagore. Tetrapak mleko od 2 lit. od 2.5 pa nagore. Hleb obicni beli od 2.5 - 4. Cene mesa za kg. svinjskog oko 8-10 CAD. Govedina od 12 pa nagore. Suhomesnati proizvodi za kg. od 20 pa nagore. Parametre min. mesecnih troskova i to u Kvebeku gde su cene glavih troskova ( stan, osiguranje auta, i dr. ) dosta jevtinije nego li u Ontario sam postavio pre..
Benzin je danas 102 centa, a sto je interesantno u toku dana moze nekoliko puta menjati cenu.
Jos bih nesto zeleo da napomenem, troskovi zivota su znatno veci u velikim urbanim sredinama, nego u manja mesta. Pogotovo je u stanarinama razlika. U Toronto je u proseku stan preko 1100 dok recimo u manjim mestima mozes naci stan i za 700- 800.
Sve u svemu sto kaze jedan moj komsija ovde dobro je ziveti u Kanadi, "malo" je skupo ali dobro je.

To sto si zaradio krivicnu je jedna stvar, pitanje je dali si osudjen za to isto delo. Ako si osudjen punopravnom presudom i ako je slucaj zatvoren, onda vece su sanse da bude neresiv problem, mada ne i skroz neresiv. Ipak smo mi sa Balkana gde je sve moguce.

Ali dobice u izvestaju od policije da se protiv njega vodi krivicni postupak.Naravno ako nije osudjen tj. dokaze se na sudu da nije kriv dosije ce mu biti prazan.

Poslednja izmena:
Ima li nekih problema ako ti napisu prija vu za brzu voznju, a ti ne platis kaznu? To mi se desilo pre 6 meseci i jos nisam platio?

Pa ako si vozio brze od 20 kilometara iznad ogranicenja onda ti je to 5 godina zatvora u Sremskoj Mitrovici i sigurno te nece primiti u Kanadu.

Salim se malo;)

Ma to je prekrsajna prijava,tako da to nema veze.Kada apliciras ti podnosis zahtev policiji da ti izda uverenje da nisi krivicno kaznjavan i da se protiv tebe ne vodi krivicni postupak.Bukvalno uverenje tako i izgleda.Znaci Pera Peric nije u evidenciji tj nije krivicno osudjivan i protiv njega se ne vodi krivicni postupak......Tu potvrdu izdaje Odeljenje za analitiku MUP Republike Srbije u ul Despota Stefana(29Novembra)u Beogradu..Zahtev se podnosi u lokalnoj stanici policije u mestu u kome zivis a oni ga prosledjuju na dalju obradu.

Opet sam pazljivo razgledala cene i jedinicne mere,pa ipak jedino je detergent Ariel skuplji nego kod nas.E sad normalno biras supermarket gde kupujes posto postoje skupi i jeftini lanci supermarketa.

Ma da.Takodje meso kupujes u mesarama i kod Kineza .Takodje mozes da kupis i pola svinje ili recimo cetrvtinu pa iseces u komade.Postoji gomila drugih opcija osim da odes u najskuplji market.To ti je kao i kod nas.Idi u Matijevic mesare i platices 800 din.svinjsku pecenicu.Idi u Maxi i platices 1100-1200 istu pecenicu.Moji komsije u Kanadi kupe recimo pola svinje i to im u mesari iseku kako oni hoce ,tako da to posle stave u zamrzivac.Isto rade i sa teletinom.Ima nasih ljudi takodje koji drze mesare i bave se proizvodnjom suhomesnatih proizvoda .Daleko je isplativije kupovati i kod njih.Cene u onom lancu sto je naveo Grandic http://www.starskycanada.com/onlineflyer.html su nize nego u Srbiji tj Beogradu.Iznad vecine proizvoda je navedena sitnim slovim i cena za kilogram.Piletina (batak i karabatak) je 190 din.U Srbiji je oko 320-350 din. Recimo Smoked pork ham(kod nas pecenica) je 6.59 CAD sto kod nas ne postoji ni u ludilu,ni na jednom popustu tj snizenju..Kod nas je cena od 800-1200 tj od 14-21 CAD.Takodje i ostale navedene cene mesa i mesnih preradjevina su sasvim OK.Cokoladu od 250gr. ne mozes da kupis u Srbiji za 120 din.,a ove ostale navedene cene pa i na 10-12 CAD na sat kao pocetna zarada su i te kako prihvatljive , jer smo sa ovih nasih 4-5 CAD na sat navikli na daleko vece cene.Recimo ja kao neki strucnjak u IT industriji sa 8 godina radnog iskustva u ovoj firmi u kojoj radim imam 5 CAD na sat a cene su JOOOOOOOOJ..............

Poslednja izmena:
Caos opet ja,
Da li se nekom desilo da nakon lekarskog pregleda od ambasade dobijete odgovor da oni sada rade background check nad vasom aplikacijom?
To mi deluje potpuno neverovatno, do sada je uvek bilo da se prvo radi takva provera pa tek onda posalju papire za lekarski, zar ne?

Ej dobio je Dassal tako nesto.Ne mogu sada tacno da se setim ali mislim da je to bilo negde letos.Isto tako je uradio medical pa je onda dobio obavestenje da rade background check.Covek je poludeo ali je ubrzo dobio poziv da posalje pasose.

Pridruzujem se cestitkama!!!
Juce dobili mail sa informacijom da rade background check i kada se to zavrsi trazice nam pasose!
To je zona sumraka koja moze da traje ohoho (Sale zna najbolje).
Inace, kao informacija, pregledali su sve papire, poslali nam formulare za medical (feb 2009) i trazili dodatnu dokumentaciju za neosudjivanost iz USA gde mi je zena zivela. Sve im je stiglo u Bec 15.04.2009.
Toliko!!!!

Ovo ti je njegov post :D

Poruka je od 06.06.2009 a 23.07.2009 je dobio obavestenje da posalje pasose na viziranje

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back