Nije bas jeftino Sale, za nas koji smo novodosli, stalno uporedjujemo cene sa mestom odakle smo dosli, tako da sam posle mesec i po provedenih u Montrealu dosao do zakljucka da uopste nije jeftino kupovati ni namirnice ni bilo sta. Cak bih mogao reci i da je veoma skupo. Najzad videces i sam kad dodjes. Recimo u obliznje americke gradice je skoro upola jeftinija hrana nego ovde u Montrealu i ne samo hrana nego uopste svi produkti. Evo moje komsije odavde gde zivim, vecina njih, obavezno ide dva puta mesecno preko granice, da bi kupovali hranu i takve svakodnevne potrebstine. Oni mi pricaju da tako ustede zavisno od meseca u godini od 200-350 CAD, sto uopste nije naivna suma. Jos samo da znas kako me srce boli kad moram da za paklu cigareta dam po 7 dolara, ili kad za malu flasicu piva od 3.3 L dam jedan dolar min.
Evo primer koliki su mi sadasnji troskovi za mesec dana:
- stanarina 800 CAD ( tu je ukljuceno sve ) dobra zgrada, u dobrom kraju stan od oko 70 m2
- tv, internet i telefon + mobilni za dvoje 120 - 140 CAD
- vrtic za dete 140 - 154 CAD
- hrana oko 500 - 600 CAD ( tu je uracunato i sredstva za licnu higijenu )
- javni transport ( dve mesecne ) 140 CAD
- ostali troskovi 200 CAD
Sve ukupno negde oko 2000 CAD mesecno za osnovne potrebe. Sve ostalo bi doslo extra na troskovima.
Nadam se da ce ovi parametri biti kao reper svima da imaju pretstavu o cemu se radi.
Dobro bi bilo i kad bi nasi ljdi iz Toronta i okoline, odnosno cele Kanade ostavili ovakve informacije.
Pozdrav svima iz Montreala