Ako si pazljivo citao moje postove,moga si da procitas da u Americi i Kanadi mozes naci job cak i kao perac sudova 12-13$ i da lepo zivis od toga. Da platis racune,da ides jedamput godisnje na Kubu i da ustedis. To sto si ti rekao stoji. Da je bolje u Kanadi nego u Srbiji,jasno je svima,ali nije tacno kako se Kanada predstavlja, grandic: radim manje deset puta nego u Srbiji,a plata mi je deset puta veca,nema kriminala,dobio sam dzabe auto,tv,rostilj i ugalj za rostilj.Zurkre i rostilj 24h,niko nista ne radi i sve se dobija za dzabe.,nema stresa... To jednostavno nije tacno.
Ljudi uzmu kredite za kucu,kola...i onda ide balansiranje od prvog do prvog,zivi se bolje nego u Srbiji,ali svi kukju (kao sto rece neko) mada niko nece da se vrati. To je poenta,tamo si u masini 24h.
Ko je napisao nasao sam sajt traze masinske inzinjere u Torontu ? Neko ode tamo pokaze diplomu i dokaz da je radio kao masinski inzinjer u Srbiji,a ovi odmah ukljuce reflektore i fanfare i daju mu posao.Nije tako,daj isti oglas cita nekoliko hiljada ljudi iz celog sveta koji se spremaju da dodju iz celog sveta,a imas ove sto su vec u Kanadi. Ko i ode na interviju tri pitanja ?
1.Gde ste radili u Kanadi ?
2.Da li mozete da radite subotom,nedeljom i praznicima ?
3.Koliku platu trazite ?
Onda imas ove klince sto nemaju porodice i onda trazi manju platu samo da bi radio,u tom slucaju ti ispadas. Ima tu jos milion stvari koje ljudi ne znaju, a stalno se projektuje vizija-
Prijo moja kako cemo prijatelju lako cemo ! Mozda u Disneylandu, ali ne i u Kanadi.
Pa kako za koga Arlingtone, grandic ne laze, ja radim 4 dana u nedelji po 10h ovde u Kanadi, a radio bih 5dana po 10h bez problema, naravno i 6 ako treba. Jer sam u Srbiji radio svih 7dana u nedelji po potrebi 8h dnevno do 12h dnevno , a jedno vreme sam i kuntao na poslu , jer mi se nije isplatilo da idem kuci da spavam 4h pa nazad na posao.
Naravno da to spavanje i i preko 60h na jednu nedelju u Srbiji nije bilo placeno, dok u Kanadi svaki sat preko 40h mi je 1.5x od regularne satnice i naravno svaki sat preko 50h nedeljno mi je 2x regularna satnica..
Tako da to sto se tice rada u Srbiji i Kanadi je tacno. U Kanadi se radi manje nego u Srbiji i to je tacno, bar sto se mog slucaja tice...A koliko vidim i grandicevog.
Samo da napomenem da nikada u Srbiji nisam radio u drzavnoj firmi i da ne znam sta znaci , imati 3x pauzu u toku radnog vremena, doci pola sata kasnije na posao i izaci pola sata ranije ili tacno na vreme, drzati noge na stolu i casckati zube, tracariti i kafenisati, biti placen na racun, biti uplacivani bonusi, topli obroci, regresi itd....
Te dolazim do zakljucka da sam se opasno naradio u Srbiji, dok ovde molim da mi daju prekovremeno da radim.... Ali bukvalno da MOLIM. (Pred kraj nedelje pismenim putem moram obavestiti supervizora da zelim da radim prekovremeno). I ako ima slobodnih pozicija za mene kao novog, onda mogu doci na posao.
Da ponovim. U mom slucaju stoji da u Kanadi radim i do 20h nedeljno manje nego u Srbiji.
A sto se tice kreditiranja i ostalih stvari to je svugde tako. Ko god da je u kreditu taj je u masini 24h. Radish da isplatish. I u Kanadi i u Srbiji. Nema razlike. Sem te da u Kanadi grcash 5-10godina, a u Srbiji grcaju i praunuci za kucu koja josh nije ni isplacena a ni zavrshena...
Ja priznajem imao sam srece, ali bash je tako bilo kao sto opisujesh. Sleteo u Kanadu, zvao kompanije, prodje 3 meseca, pozovan na interviju, pokazao im radove svoje, oni upalishe reflektore, ja pocrveneo. oni odma papire da potpishem. ja potpisao ...... I tako... Krenushe te moje putesestvije Kanadske .....