Kako do kanadske iseljeničke vize?

• Začetnik teme Začetnik teme okano
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jedno pitanjce za Grandica, posto smo tu negdje generacijski (makar sam to ja tako skont'o - ja sam '71.), Saleta i ostale iz generacije 1960. - 1975. koje je "zakacio" rat u Bosni:
po SAP proceduri (AOR - april 2007.) sam prosle sedmice poslao dokumenta i upravo mi je stigao email u kom mi traze da popunim novi formular Military table: Details of Military Service iako sam uz sve ostale dokumente uredno ispunio i posalao formular Supplementary Information (IMM 5559).
Je li to dio nekakve standardne procedure jer nemam ama bas nista sto bi mogao da dodam, a sto vec nisam poslao u gore pomenutom obrascu?
Ni ucesce u ratu nemam, a sto se i iz prevedne vojne knjizice vidi.
Sta jos da dodam?

Pozdrav svima

Pozdrav generacijo.Ja sam 1972,i takodje sam bio u Bosni 1991/1992.Medjutim nisam ucestvovao u ratnim desavanjima jer sam bio na aerodromu kod Bihaca(bio telegrafista).Ovo sto su ti poslali je deo standardne procedure za nas koji smo u vreme rata bili u vojsci.U tom formularu koji su ti poslali napisi hronoloski gde si bio, kao i imena oficira( koliko mozes da se setis).Pazi da ti se sve slaze sa vojnom knjizicom.

Poslednja izmena:
Jedno pitanjce za Grandica, posto smo tu negdje generacijski (makar sam to ja tako skont'o - ja sam '71.), Saleta i ostale iz generacije 1960. - 1975. koje je "zakacio" rat u Bosni:
po SAP proceduri (AOR - april 2007.) sam prosle sedmice poslao dokumenta i upravo mi je stigao email u kom mi traze da popunim novi formular Military table: Details of Military Service iako sam uz sve ostale dokumente uredno ispunio i posalao formular Supplementary Information (IMM 5559).
Je li to dio nekakve standardne procedure jer nemam ama bas nista sto bi mogao da dodam, a sto vec nisam poslao u gore pomenutom obrascu?
Ni ucesce u ratu nemam, a sto se i iz prevedne vojne knjizice vidi.
Sta jos da dodam?

Pozdrav svima

To je novi momenat, ali ispuni ponovo kako jeste kao prvi put i ne brini.
Sledeca ti stize zuta koverta sa pozivom za lekarski :)
Neka te ne cudi sto ti traze istu stvar po drugi put, nisi jedini.
Meni su tri dopune trazili za stvari koje sam im vec bio poslao, cak su mi zadnji put trazili da im detaljnije "opisem" sta sam radio izmedju te i te godine...kao da im napisem pismo....to sam i uradio i usledio je lekarski. Znaci nista cudno. Stalno nesto novo ubacuju, pre nikom nisu trazili recimo radnu knjizicu i prebacivali predmet u BG, moja tura je bila prva koju je to zakacilo.

Pozdrav i srecno.
:ok:

Hvala vam puno svima!
Najgore je sto nemam sta da napisem - u vojnoj knjizici su samo rudimentarni podaci jer ni redovnu vojsku nisam sluzio. Naime, bio sam pitomac vojne akademije koju sam napustio u maju '91 (otisao sa druge godine) i od tada nikakvog vojnog angazmana nisam imao. U vojni rok mi se uracunao samo taj period koji sam proveo na drugoj godini.

Pozdrav

Hvala vam puno svima!
Najgore je sto nemam sta da napisem - u vojnoj knjizici su samo rudimentarni podaci jer ni redovnu vojsku nisam sluzio. Naime, bio sam pitomac vojne akademije koju sam napustio u maju '91 (otisao sa druge godine) i od tada nikakvog vojnog angazmana nisam imao. U vojni rok mi se uracunao samo taj period koji sam proveo na drugoj godini.

Pozdrav

Upravo to im i napisi. Jos nesto, ne bi bilo lose da im na poseban papir koji ces da prikacis za ovaj prvi napises-objasnis ovo oko vojne skole. Vole da znaju detalje kad im nesto nije najjasnije. Kanadjani :) .
I inace jedan savet za sve : sve sto vam se ne uklapa u njihove formulare a imate osecaj da treba da im stavite do znanja, slobodno pisite na papire koje cete zakaciti uz odgovarajuci formular.
Posle sve lepo spakujete po grupama u one tanke plasticne fascikle, pa u koverat....kilo papira :). Vole i urednost :)

Poslednja izmena:
Unapred se izvinjavam sto skrecem sa teme...

ali fenomen......

"...svi kukaju ..mada niko nece da se vrati" ... je jako zanimljiv,
....a opet neki kazu,
ta recenica najbolje opisuje zivot u imigraciji.

Zanimljivo, na koje sve nacine ovaj fenomen moze da se objasni..ali opet,
jos je zanimljivije sto NIKO NECE DA SE VRATI!

Znaci imamo imigrante koji 1.) NE KUKAJU I NECE DA SE VRATE
2.) KUKAJU I NECE DA SE VRATE
3.) KUKAJU I HOCE DA SE VRATE, ALI SE NE VRACAJU

:think:

Mada imas i podvarijante
4.) MALO KUKAJU I MALO HOCE DA SE VRATE
5.) MALO VISE KUKAJU I MALO VISE HOCE DA SE VRATE
6.)VRISTE I KUKAJU, ALI GDE DA SE VRATE
7.)
8.)

Pozdrav generacijo.Ja sam 1972,i takodje sam bio u Bosni 1991/1992.Medjutim nisam ucestvovao u ratnim desavanjima jer sam bio na aerodromu kod Bihaca(bio telegrafista).Ovo sto su ti poslali je deo standardne procedure za nas koji smo u vreme rata bili u vojsci.U tom formularu koji su ti poslali napisi hronoloski gde si bio, kao i imena oficira( koliko mozes da se setis).Pazi da ti se sve slaze sa vojnom knjizicom.

Ti nisi normalan otkrivas vojnu tajnu na javnom forumu, to sto radis je krivicno delo.

Hvala vam puno svima!

Pozdrav

Neka te nista ne buni.Meni su takodje slali taj dodatni formular stim sto sam pisao i imena oficira(koliko sam mogao da se setim) jer sam slao duplikat vojne knjizice u kome imena ne pisu.

Hvala svima na detaljnim informacijama.

U pratecem pismu koje sam poslao uz dokumenta sam detaljno objasnio situaciju sa vojnom akademijom, i uz prevod original vojne knjizice prilozio ovjerenu fotokopiju i prevod otpusnog pisma sa akademije. Zato me i jeste zabrinuo ovaj dodatni formular koji traze.

Hvala svima na detaljnim informacijama.

U pratecem pismu koje sam poslao uz dokumenta sam detaljno objasnio situaciju sa vojnom akademijom, i uz prevod original vojne knjizice prilozio ovjerenu fotokopiju i prevod otpusnog pisma sa akademije. Zato me i jeste zabrinuo ovaj dodatni formular koji traze.

Neka te to ne buni.Ja sam imao potpuno istu situaciju.Poslao sam im dodatno pismo ukome sam opisao situaciju gde sam bio i sta sam radio i formular u aplikaciji, a oni su mi kroz nekih 45 dana poslali dodatni zahtev sa formularom vezanim za vojsku kao i tebi.Posto sam popunio taj dodatni formular i poslao zajedno sa bukvicom vise nisu nista trazili.

Poslednja izmena:
Hvala Dassal, Sale, Cekanje, Gmina, nadam se da nisam nikoga zaboravio.

Stvarno ne mogu da verujem koliko sam se izlupetao, slike roditelja:) koji ne idu sa mnom... eto šta se dešava kada ne pročitaš lepo uputstva i popunjavaš aplikaciju u 7 ujutru:).

1. Dassal ili neko drugi, da li ste sigurni da je to pitanje u stvari "Gde hoćeš intervju" i šta mislite da mi je bolje da stavim, vidim da su ljude bespotrebno maltretirali u Beogradu, možda je bolje da stavim samo Beč?

2. Da sumiramo, izgleda da niko nije lepio svoju fotku na formular, već ih samo treba poslati/eventualno prikačiti spajalicom, i napisati na poleđini potrebne podatke.

Hvala Dassal, Sale, Cekanje, Gmina, nadam se da nisam nikoga zaboravio.
1. Dassal ili neko drugi, da li ste sigurni da je to pitanje u stvari "Gde hoćeš intervju" i šta mislite da mi je bolje da stavim, vidim da su ljude bespotrebno maltretirali u Beogradu, možda je bolje da stavim samo Beč?
2. Da sumiramo, izgleda da niko nije lepio svoju fotku na formular, već ih samo treba poslati/eventualno prikačiti spajalicom, i napisati na poleđini potrebne podatke.

1/Kad stavis Bec treba ti sengen viza, nocenje u hotelu + troskovi prevoza.....
2/Niko nije lepio, nemoj ni ti!!:ok:

Ako si pazljivo citao moje postove,moga si da procitas da u Americi i Kanadi mozes naci job cak i kao perac sudova 12-13$ i da lepo zivis od toga. Da platis racune,da ides jedamput godisnje na Kubu i da ustedis. To sto si ti rekao stoji. Da je bolje u Kanadi nego u Srbiji,jasno je svima,ali nije tacno kako se Kanada predstavlja, grandic: radim manje deset puta nego u Srbiji,a plata mi je deset puta veca,nema kriminala,dobio sam dzabe auto,tv,rostilj i ugalj za rostilj.Zurkre i rostilj 24h,niko nista ne radi i sve se dobija za dzabe.,nema stresa... To jednostavno nije tacno.
Ljudi uzmu kredite za kucu,kola...i onda ide balansiranje od prvog do prvog,zivi se bolje nego u Srbiji,ali svi kukju (kao sto rece neko) mada niko nece da se vrati. To je poenta,tamo si u masini 24h.
Ko je napisao nasao sam sajt traze masinske inzinjere u Torontu ? Neko ode tamo pokaze diplomu i dokaz da je radio kao masinski inzinjer u Srbiji,a ovi odmah ukljuce reflektore i fanfare i daju mu posao.Nije tako,daj isti oglas cita nekoliko hiljada ljudi iz celog sveta koji se spremaju da dodju iz celog sveta,a imas ove sto su vec u Kanadi. Ko i ode na interviju tri pitanja ?
1.Gde ste radili u Kanadi ?
2.Da li mozete da radite subotom,nedeljom i praznicima ?
3.Koliku platu trazite ?
Onda imas ove klince sto nemaju porodice i onda trazi manju platu samo da bi radio,u tom slucaju ti ispadas. Ima tu jos milion stvari koje ljudi ne znaju, a stalno se projektuje vizija-
Prijo moja kako cemo prijatelju lako cemo ! Mozda u Disneylandu, ali ne i u Kanadi.

Pa kako za koga Arlingtone, grandic ne laze, ja radim 4 dana u nedelji po 10h ovde u Kanadi, a radio bih 5dana po 10h bez problema, naravno i 6 ako treba. Jer sam u Srbiji radio svih 7dana u nedelji po potrebi 8h dnevno do 12h dnevno , a jedno vreme sam i kuntao na poslu , jer mi se nije isplatilo da idem kuci da spavam 4h pa nazad na posao.
Naravno da to spavanje i i preko 60h na jednu nedelju u Srbiji nije bilo placeno, dok u Kanadi svaki sat preko 40h mi je 1.5x od regularne satnice i naravno svaki sat preko 50h nedeljno mi je 2x regularna satnica..

Tako da to sto se tice rada u Srbiji i Kanadi je tacno. U Kanadi se radi manje nego u Srbiji i to je tacno, bar sto se mog slucaja tice...A koliko vidim i grandicevog.

Samo da napomenem da nikada u Srbiji nisam radio u drzavnoj firmi i da ne znam sta znaci , imati 3x pauzu u toku radnog vremena, doci pola sata kasnije na posao i izaci pola sata ranije ili tacno na vreme, drzati noge na stolu i casckati zube, tracariti i kafenisati, biti placen na racun, biti uplacivani bonusi, topli obroci, regresi itd....

Te dolazim do zakljucka da sam se opasno naradio u Srbiji, dok ovde molim da mi daju prekovremeno da radim.... Ali bukvalno da MOLIM. (Pred kraj nedelje pismenim putem moram obavestiti supervizora da zelim da radim prekovremeno). I ako ima slobodnih pozicija za mene kao novog, onda mogu doci na posao.

Da ponovim. U mom slucaju stoji da u Kanadi radim i do 20h nedeljno manje nego u Srbiji.

A sto se tice kreditiranja i ostalih stvari to je svugde tako. Ko god da je u kreditu taj je u masini 24h. Radish da isplatish. I u Kanadi i u Srbiji. Nema razlike. Sem te da u Kanadi grcash 5-10godina, a u Srbiji grcaju i praunuci za kucu koja josh nije ni isplacena a ni zavrshena...

Ja priznajem imao sam srece, ali bash je tako bilo kao sto opisujesh. Sleteo u Kanadu, zvao kompanije, prodje 3 meseca, pozovan na interviju, pokazao im radove svoje, oni upalishe reflektore, ja pocrveneo. oni odma papire da potpishem. ja potpisao ...... I tako... Krenushe te moje putesestvije Kanadske .....

Poslednja izmena:
Neka te nista ne buni.Meni su takodje slali taj dodatni formular stim sto sam pisao i imena oficira(koliko sam mogao da se setim) jer sam slao duplikat vojne knjizice u kome imena ne pisu.

Posto ne mogu da ti posaljem PM,evo ovako,samo da ti i ja dam podrsku...mnogo dave sa tom knjizicom.Preterase,ali bas...ne znam muskarca koga ne trkeljisu kao da je ucestvovao u gradjanskom ratu u Ruandi maltene...ali sta da se radi.Uvek oni koji nisu krivi placaju tudje dugove.Zavrsice se i to,verovatno kopaju ne bi li ti neku mrlju pronasli...kad im dosadi,pustice te na miru.To cekanje tanji i ono malo zivaca sto covek koji zivi u Srbiji ima,ali kad sve prodje,ma kako neverovatno zvucalo,zaboravices...skoro pa ces zaboraviti.
Moj sadasnji i tvoj buduci grad je sredjen,ozeleneo,na najlepsi nacin topao,sprema se za dzez festival,dise svojim tempom...u svakom slucaju,sve vas koji dolazite,sacekace,nikud on ne mrda.Moze da bude samo lepsi i sredjeniji.[osim ako se Kvebek otcepi:cool:]
veliki pozdrav i strpljivo:)

Posto ne mogu da ti posaljem PM,evo ovako,samo da ti i ja dam podrsku...mnogo dave sa tom knjizicom.Preterase,ali bas...ne znam muskarca koga ne trkeljisu kao da je ucestvovao u gradjanskom ratu u Ruandi maltene...ali sta da se radi.Uvek oni koji nisu krivi placaju tudje dugove.Zavrsice se i to,verovatno kopaju ne bi li ti neku mrlju pronasli...kad im dosadi,pustice te na miru.To cekanje tanji i ono malo zivaca sto covek koji zivi u Srbiji ima,ali kad sve prodje,ma kako neverovatno zvucalo,zaboravices...skoro pa ces zaboraviti.
Moj sadasnji i tvoj buduci grad je sredjen,ozeleneo,na najlepsi nacin topao,sprema se za dzez festival,dise svojim tempom...u svakom slucaju,sve vas koji dolazite,sacekace,nikud on ne mrda.Moze da bude samo lepsi i sredjeniji.[osim ako se Kvebek otcepi:cool:]
veliki pozdrav i strpljivo:)

Eeeejjj,cao cveta12.Veliki pozdrav i hvala na podrsci.:D

Poslednja izmena:
Pa i ako se otcepi nije strasno, navikli smo mi na to. Sigurno nece da se kolju kao mi ovde.

Nego jedno pitanje za Cvetu12, posto sam shvatio da se javlja iz Montreala. Jel su to stanarine sada tokom leta nesto povecane zbog svih tih letnjih zbivanja po Montrealu i zbog najezde posetioca sa strane ili mi se samo cini. Jel moguce da se te cene malo stabiliziraju krajem avgusta pocetkom septembra.

hvala

Pa i ako se otcepi nije strasno, navikli smo mi na to. Sigurno nece da se kolju kao mi ovde.

Nego jedno pitanje za Cvetu12, posto sam shvatio da se javlja iz Montreala. Jel su to stanarine sada tokom leta nesto povecane zbog svih tih letnjih zbivanja po Montrealu i zbog najezde posetioca sa strane ili mi se samo cini. Jel moguce da se te cene malo stabiliziraju krajem avgusta pocetkom septembra.

hvala

Ne znam sta da ti kazem.Stanarine stalno rastu,kako je to vec u svim gradovima,svakako da ako trazis na kratkorocno bilo bi ti skuplje.Ovde se ljudi najvise sele preko leta,prvi juli je dan za selidbe a mnogo studenata tada odlazi kuci[npr.u Ameriku]pa izdaju svoje stanove na mesec-dva.Moguce je da ce cene da se "stabilizuju"ali ne ocekuj neki znacajan pad.Ima mnogo sajtova za izdavanje,dobro je kad se od nekog preuzima ugovor,onda moze i sa prilicno pristojnom cenom da se nadje.Agencije koje poseduju nekrentnine su po pravilu,veoma skupe.Iz Srbije ne mozes da trazis stan,a u samom gradu,sto vise vremena imas,to su vece sanse da nadjes nesto pristojno.U principu je tri- cetiri dana ne preterano intenzivnog trazenja sasvim dovoljno da se nesto korektno nadje.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back