Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Ja moram malo da dosadjujem sa EE... Pronasao sam neke korisne informacije na indijskom forumu - oni cak i imaju spreadsheet u koji zapisuju svoj EE skor, pa je lako videti kako to otprilike izgleda - ni sam pool nece biti mnogo drugaciji... Spreadsheet mozete pogledati ovde - https://docs.google.com/spreadsheet...KVenqYSrZFTjt0qc_PZgrI4mls/edit#gid=473180186

E sad - pokrenuto je nekoliko tema koje su vezane za bodove u EE, i mislim da je jedan od forumasa prilicno lepo definisao kako ce to da izgleda u poolu... kopiracu post u celosti...

"There'll be three groups of people

1. With OFFER/PNP/CAD EXP
Your score explodes and you'll definitely be selected.

2. With IELTS 8/7/7/7 or more
You get really high scores from skill transferability factors and have very high possibility to be selected.

3. Others (like me)
The main battlefield is here. Try to get more IELTS score as you can.

IF you want to stand out in group 3, here is a standard.

Mr. X : Single, Master, 29yo, 3 year work exp, CLB all 7 (IELTS 6/6/6/6)
FSW2014: 23+12+11+16 = 62
EE: 135+110+68+25+25 = 341

But in FSW2014 Mr.X will not be able to apply if he has no relatives in CA or a spouse that can help him.

Let's consider another one who is able to apply for FSW2014 by herself

Ms. Y : Single, Master, 29yo, 3 year work exp, CLB 7998 (IELTS 7/7/7/6.5 which is not hard)
FSW2014: 23+12+11+21 = 67
EE: 135+110+102 + 25 + 25 = 397

Average IELTS bands on SS is about 7.2 so we can see from SS that many many people can have same qualification as Ms.Y, or even better. I think Ms. Y is a typical youngster who decides to immigrate to Canada so we are not surprised to see many people get over 400 points."

Ohoooo čestitaaaam Laura :) Baš su ga ubrzali. E sada pravac na traženje jeftinih avio karti i ogromnih kofera :D

Hvalaaaa, you are the next!!! Karte vec uveliko trazim :D

- - - - - - - - - -

Auuu, Laura, pa vama sve ide kao po loju!
Mogli bi ovi iz CIC-a da vas koriste kao svetle primere svoje efikasnosti :)

Hvala tiiiii,, draga moja emiiuki, znam da ce vrrrrlo uskoro i vas obradovati ove lepe vesti!

Hvalaaaa, you are the next!!! Karte vec uveliko trazim :D

- - - - - - - - - -

Hvala tiiiii,, draga moja emiiuki, znam da ce vrrrrlo uskoro i vas obradovati ove lepe vesti!

Pogledaj agenciju koja se reklamira na Blicovom sajtu, mislim da se zove super odmor, imali su jako dobre ponude za karte. Do pre par meseci su letovi iz Budimpešte bili 20-30% jeftiniji nego iz Bg a sada je iz BG preko 10% niža cena. Ima li neko ideju u čemu je caka?

Laura, čestitke od srca!!

Hvala najlepse :)

- - - - - - - - - -

Pogledaj agenciju koja se reklamira na Blicovom sajtu, mislim da se zove super odmor, imali su jako dobre ponude za karte. Do pre par meseci su letovi iz Budimpešte bili 20-30% jeftiniji nego iz Bg a sada je iz BG preko 10% niža cena. Ima li neko ideju u čemu je caka?

Hvala na preporuci, svakako cu pogledati, nisam bila na tom sajtu, bila sam na nekim drugim ;) Objavicu ovde svakako sta sam uradila za karte :)

Drugari, posebno vi koji se spremate za EE program, htela sam jos danas da podelim nesto sa vama. Mozda se neko seca da sam pricala da sam na fejsbuku clan grupe Immigration to Canada koju vodi onaj advokat Borota, nisam sigurna je li stacioniran u Alberti ili Vankuveru. Odmah da kazem da nisam koristila njegove usluge i da ne znam je li dobar ili ne, ali meni ta grupa i informacije koje on stavlja vec duze vreme pomazu da dodjem do nekih korisnih stvari i podataka, plus kad pogledate malo komentare ljudi, moze da znaci. Sad cu vam ovde staviti ono sto je danas advokat Borota stavio o EE programu, posto je izgleda bio na nekom uvodnom seminaru o tome, posebno me je zaintrigirao ovaj deo o mogucem odlaganju pocetka EE programa, mozda ce nekome znaciti informacija ko je naprimer hteo da upadne po starom do kraja godine a nije uspeo. Znaci ovo pise on pa vi uzimajte sta vam treba:

"Upravo sam se vratio sa imigracionog seminara, tema su bile promjene u imigracionom sistemu u 2015.
Evo da sa vama podjelim par informacija koje mogu biti od koristi:
- najavljeno je da ce se Express Entry program otvoriti 1.1.2015 medjutim sasvim je moguce da ce otvaranje programa biti odgodjeno,
- vrijeme procesiranja apliakcija u provincijskim nominacionim programima se konstantno povecava, u ovom trenutku BC PNP processira aplikacije (za strane radnike) za oko 9 mjeseci, u Alberti se vrijeme procesiranja popelo na skoro dvije godine, i nama naznaka da ce se vrijeme procesiranja uskoro skratiti,
- ako najmeravate aplicirati u Canadian Experience Class programu i vec imate uvjete ozbiljno razmislite o tome da aplikaciju posaljete u CIC prije nego sto se otvori EE program,
- Express Entry program je najlakse opisati kao imigracionu lutriju (morate napraviti profil i poslati vase podatke ako zelite aplicirati u FSW, FST i CEC medjutim nema garancije da cete dobiti pozivnicu da posaljete svoje dokumente i da sluzbeno aplicirate za PR. Moze se desiti a ne mora.
bilo ko moze napraviti profil kad se otvori EE program (moja je pretpostavka da nece proci 6 mjeseci a da ce u toj bazi podataka biti stotine hiljada ljudi ako ne i vise, razlozi za to ce vjerovatno biti visestruki a jedan od glavnih je da po mojoj procjeni vise od 50% osoba koje znaju za EE program ne znaju nista o njemu osim da postoji, i veliki broj osoba misli, ili ce ih "strucnjaci" ubjediti, da je dovoljno napraviti profil, poslati dokumente i cekati i PR stize za 6 mjeseci, sto NIJE ISTINA i ne moze biti dalje od istine).
Nadalje, ako neko napravi profil (koji ce biti izbrisan nakon godinu dana) to samo po sebi nista ne znaci ako neko iz CIC taj profil ne "izvuce iz sesira" i toj osobi posalje pozivnicu da aplicira u jednom od 4 programa.
Kao sto znate EE je sistem koji se bazira na bodovima koji se dobivaju za obrazovanje, poznavanje jezika, dob itd dakle ako neko zeli da bude izabran ("izvucen iz sesira") onda ce morati osvojiti odredjen broj bodova, a njih nece osvojiti ako npr nema educational credentials assessment ili rezultate sa IELTS testa.
S obzirom da se skoro pola bodova dobiva za ponudu posla (LMIA) onda onaj ko napravi profil a nema ponudu posla (LMIA) ima vrlo male sanse da bude izabran tj da mu bude ponudjeno da aplicira za PR.
Ako neko vec ima PR aplikaciju recimo u FSW programu (slicno vrijedi i za ostala 3 programa, ako sam dobro razumio) ta osoba moze napraviti profil, cekati da ga "izvuku iz sesira" i onda ponovo poslati NOVU aplikaciju za FSW koja bi se trebala rjesiti za 6 mjeseci. Da li je to dobra ideja ili nije ja Vam u ovom trenutku ne mogu reci.
Mi danas znamo puno vise o EE programu nego sto smo znali prije 7 dana ali puno prakticnih pitanja jos uvijek nije odgovoreno a iskreno vjerujem da odgovore na neka na njih nemaju ni oni koji prave program.
Pogledajte informacije koje su vec sad objavljene:

http://www.cic.gc.ca/english/hire/offers.asp
http://www.cic.gc.ca/english/express-entry/criteria-crs.asp
http://www.cic.gc.ca/english/express-entry/grid-crs.asp#a1
http://www.cic.gc.ca/english/express-entry/index.asp…"

Cestitke na RPRF&PPR,fantasticno prolazno vreme i finish!!!!:super:
Kako ce izgledati novi program-jos uvek ne znamo:?:.Prilicno pesimisticno mi deluje sve sto si napisala,a mislim da ljudima ne treba ubijati nadu i veru da mogu doci do onoga sto zele.Ispada da nema sanse za uspeh i da je samo sreca i lutrija ono sto ce nekoga kvalifikovati.Lako je nama koji smo dobili vize,ali verujem da za sve ima sanse,samo treba verovati i raditi na tome,uvek se nadje nacin....
Ponovo cu se vratiti na agencije i advokate,jer to postaje opet aktuelno.Tvrdio sam,a ispostavlja se da sam bio u pravu,da ce njihove usluge biti itekako potrebne.Mnogi na forumu su samouvereno tvrdili da njihove usluge nisu potrebne,sa cim sam se slozio.Niko nije budala da im placa popunjavanje formulara.Naravno,uslov je da imas visoke ocene na IELTS-u i zanimanje koje je atraktivno i trazeno u CND.Sta cemo sada?Kako doci do ponude za posao bez nih?Misli li iko da svi koji smo koristili njihove usluge blesavi , nepismeni i da imamo viska para:per:?
Sve u svemu,sacekajmo novi program,a svima koji nece uspeti aplicirati ove godine zelim poruciti da nikada nije sve crno kako izgleda.Ne odustajte!!!
Drugari, posebno vi koji se spremate za EE program, htela sam jos danas da podelim nesto sa vama. Mozda se neko seca da sam pricala da sam na fejsbuku clan grupe Immigration to Canada koju vodi onaj advokat Borota, nisam sigurna je li stacioniran u Alberti ili Vankuveru. Odmah da kazem da nisam koristila njegove usluge i da ne znam je li dobar ili ne, ali meni ta grupa i informacije koje on stavlja vec duze vreme pomazu da dodjem do nekih korisnih stvari i podataka, plus kad pogledate malo komentare ljudi, moze da znaci. Sad cu vam ovde staviti ono sto je danas advokat Borota stavio o EE programu, posto je izgleda bio na nekom uvodnom seminaru o tome, posebno me je zaintrigirao ovaj deo o mogucem odlaganju pocetka EE programa, mozda ce nekome znaciti informacija ko je naprimer hteo da upadne po starom do kraja godine a nije uspeo. Znaci ovo pise on pa vi uzimajte sta vam treba:

"Upravo sam se vratio sa imigracionog seminara, tema su bile promjene u imigracionom sistemu u 2015.
Evo da sa vama podjelim par informacija koje mogu biti od koristi:
- najavljeno je da ce se Express Entry program otvoriti 1.1.2015 medjutim sasvim je moguce da ce otvaranje programa biti odgodjeno,
- vrijeme procesiranja apliakcija u provincijskim nominacionim programima se konstantno povecava, u ovom trenutku BC PNP processira aplikacije (za strane radnike) za oko 9 mjeseci, u Alberti se vrijeme procesiranja popelo na skoro dvije godine, i nama naznaka da ce se vrijeme procesiranja uskoro skratiti,
- ako najmeravate aplicirati u Canadian Experience Class programu i vec imate uvjete ozbiljno razmislite o tome da aplikaciju posaljete u CIC prije nego sto se otvori EE program,
- Express Entry program je najlakse opisati kao imigracionu lutriju (morate napraviti profil i poslati vase podatke ako zelite aplicirati u FSW, FST i CEC medjutim nema garancije da cete dobiti pozivnicu da posaljete svoje dokumente i da sluzbeno aplicirate za PR. Moze se desiti a ne mora.
bilo ko moze napraviti profil kad se otvori EE program (moja je pretpostavka da nece proci 6 mjeseci a da ce u toj bazi podataka biti stotine hiljada ljudi ako ne i vise, razlozi za to ce vjerovatno biti visestruki a jedan od glavnih je da po mojoj procjeni vise od 50% osoba koje znaju za EE program ne znaju nista o njemu osim da postoji, i veliki broj osoba misli, ili ce ih "strucnjaci" ubjediti, da je dovoljno napraviti profil, poslati dokumente i cekati i PR stize za 6 mjeseci, sto NIJE ISTINA i ne moze biti dalje od istine).
Nadalje, ako neko napravi profil (koji ce biti izbrisan nakon godinu dana) to samo po sebi nista ne znaci ako neko iz CIC taj profil ne "izvuce iz sesira" i toj osobi posalje pozivnicu da aplicira u jednom od 4 programa.
Kao sto znate EE je sistem koji se bazira na bodovima koji se dobivaju za obrazovanje, poznavanje jezika, dob itd dakle ako neko zeli da bude izabran ("izvucen iz sesira") onda ce morati osvojiti odredjen broj bodova, a njih nece osvojiti ako npr nema educational credentials assessment ili rezultate sa IELTS testa.
S obzirom da se skoro pola bodova dobiva za ponudu posla (LMIA) onda onaj ko napravi profil a nema ponudu posla (LMIA) ima vrlo male sanse da bude izabran tj da mu bude ponudjeno da aplicira za PR.
Ako neko vec ima PR aplikaciju recimo u FSW programu (slicno vrijedi i za ostala 3 programa, ako sam dobro razumio) ta osoba moze napraviti profil, cekati da ga "izvuku iz sesira" i onda ponovo poslati NOVU aplikaciju za FSW koja bi se trebala rjesiti za 6 mjeseci. Da li je to dobra ideja ili nije ja Vam u ovom trenutku ne mogu reci.
Mi danas znamo puno vise o EE programu nego sto smo znali prije 7 dana ali puno prakticnih pitanja jos uvijek nije odgovoreno a iskreno vjerujem da odgovore na neka na njih nemaju ni oni koji prave program.
Pogledajte informacije koje su vec sad objavljene:

http://www.cic.gc.ca/english/hire/offers.asp
http://www.cic.gc.ca/english/express-entry/criteria-crs.asp
http://www.cic.gc.ca/english/express-entry/grid-crs.asp#a1
http://www.cic.gc.ca/english/express-entry/index.asp…"

Poslednja izmena:

Laura, kao prvo - mnogo HVALA na informacijama koje delis o EE sa nama ostalim - vi, kao i ne ki drugi clanovi ovde, iako ste zavrsili svoj proces imigracije (ili bar papiroloski deo) se i dalje trudite da savetujete nas koji cemo tek da upadnemo u taj proces - vrlo pokazujete koliko ste veliki ljudi...

Borota je za sve u pravu, osim za definiciju samog procesa koji je nazvao - lutrija... EE je sve osim lutrije - vrlo se pravi rang lista, i vrlo sreca ne igra apsolutno nikakvu ulogu u rangiranju i "izvlacenju iz sesira". Da, CIC je to nazvao "draw", ali draw je predefinisan zreb za ligu sampiona, a ne pure luck zreb.
Druga velika stvar koja mi bode je Borotino predvidjanje pool-a za EE(koje ne iznosi prvi put), koji ce brojati stotine hiljada ljudi. Prvo - Kanada prima 180k FSW u 2015. - zar nije prirodno da pool bude barem 5 puta veci? i to je onda milion, a ne stotine hiljada, i najlepsa stvar je sto u tome nema NISTA lose i nenormalno, kako on to predstavlja.
EE profil ne moze da napravi bilo ko - tako da i tu Borota gresi. OBAVEZNO je priloziti WES i IELTS prilikom kreiranja, jer se sam web site referencira na IDs od testa i od potvrde o diplomi, tako da to nije kao da se pravi FB profil. Svi znamo koliko kosta WES i IELTS (bez casova), pa ne mislim da ce neko da ulozi ozbiljan novac i vreme da bi kreirao EE samo iz sporta i video kako se kotira. Bice takvih, ali se takvi mere u promilima, ne u stotinama hiljada.
Zatim - konstatacija da job offer nosi polovinu bodova, i da je bez toga nemoguce dobiti ITA... Svima je jasno da ljudi koji imaju job offer (LMIA job offer, ne "zvao me rodjak i obecao da cemo zajedno kreciti" offer) idu preko reda i bivaju izvuceni u prvom sledecem draw-u. To je CIC i napisao - o tome nema dileme. Pritom, naravno da moraju uz job offer da zadovolje i eligibility kriterijum za program u kom idu, pa je to za FSW recimo nesto slicno onih 67 bodova (malo blaze, moze i sa manje, ali sve isto mora da se ima). Drugo - onaj indijski spreadsheet ce da vrlo umanji broj kandidata koji ce da apliciraju - da ja vidim da vecina ljudi ima 400 bodova, i da ja imam 350 ili manje,m naravno da bih odustao od tog nacina odlaska u Kanadu i pokusavao na TWV ili cak i na turisticku. I da - mislim da su u pravu indijci kad kazu da ocekuju borbu na 400-420 bodova, i da ce tu biti postavljana granica u vecini od sledecih zrebova.

Ja sam mozda previse optimista i gledam pozitivne strane ovog procesa (namerno ne kazem programa jer EE je novi proces koji koristi postojece programe). Pritom se po karakteru ne plasim takmicenja, ukoliko je nagrada zadovoljavajuca (a to svakako jeste, PR za 6 ili manje meseci).

I da - EE ce poceti 1.1. bez dileme, s tim da za EE nije potpuno spremna Job bank i ona Liason network, pa ce u tom aspektu - dobijanja job offera ili pnp na automatizovan nacin - sve malo kasniti. Naravno, postoji stari nacin dobijanja job offera ili pnp, s tim da se sada fee ne placa, pa ako neko ima sve vec spremno nece ga ta tehnicka stvar omesti da uzme svojih 600 bodova. :)

Jel mozes da mi prosledis link od Borotinog foruma, cisto da pratim sta se desava i tamo? lepo je videti poznatije ime i (ne)indij(an)ski engleski na forumu, za promenu... :)

Kako ce izgledati novi program-jos uvek ne znamo:?:.Prilicno pesimisticno mi deluje sve sto si napisala,a mislim da ljudima ne treba ubijati nadu i veru da mogu doci do onoga sto zele.Ispada da nema sanse za uspeh i da je samo sreca i lutrija ono sto ce nekoga kvalifikovati.Lako je nama koji smo dobili vize,ali verujem da za sve ima sanse,samo treba verovati i raditi na tome,uvek se nadje nacin....

Sve u svemu,sacekajmo novi program,a svima koji nece uspeti aplicirati ove godine zelim poruciti da nikada nije sve crno kako izgleda.Ne odustajte!!!

Hvala drugar punoooo :) :) :) Hvala na cestitkama, kao i na podrsci tokom procesa i korisnim informacijama ;) :)
Joj, poslednje sto sam htela je da nekom ubijem nadu u nesto, zaintrigiralo me ovo sto ce mozda odloziti pocetak programa pa ko zna. Ali naravno da ce svako ko je uporan pronaci svoj put, kao i do sada! Kanada je prilicno selektivna i do sada bila, to nije nikakva novost, ali moze se sigurno. Na kraju svega, procitala sam da Kvebek ne prihvata EE i da nastavlju sa svojim poznatim uslovima, tako da moze i to biti opcija nekome.
Srecno svima ;)

Dobili smo IELTS rezultate: L8 R7.5 W5.5. S6.5 Jako mi je krivo sto je writing ispao tako. Mislim da se zalim, ali ne znam da li ce nam eventualni ispravljeni rezultat writing-a stici na vreme da stignemo da konkurisemo pre Nove godine. Moj muz izlazi sutra opet na ispit, pa eto jos jedne sanse da ispravi writing. Da li neko zna da li npr. u slucaju writing bude dobar kada izadje na test drugi put, a neki drugi deo bude ispod 6, mozemo poslati dva IELTS rezulta rako da su na ta dva rezultata sve ocene iznad 6 a na svakom pojedinacno nisu?

Ponovo cu se vratiti na agencije i advokate,jer to postaje opet aktuelno.Tvrdio sam,a ispostavlja se da sam bio u pravu,da ce njihove usluge biti itekako potrebne.Mnogi na forumu su samouvereno tvrdili da njihove usluge nisu potrebne,sa cim sam se slozio.Niko nije budala da im placa popunjavanje formulara.Naravno,uslov je da imas visoke ocene na IELTS-u i zanimanje koje je atraktivno i trazeno u CND.Sta cemo sada?Kako doci do ponude za posao bez nih?Misli li iko da svi koji smo koristili njihove usluge blesavi , nepismeni i da imamo viska para:per:?

Hvala orange na podrsci i pomoci, i cestitke na kompletiranoj aplikaciji... nas taj put tek ceka... :)

Naravno da pesimisticno zvuci sve kada je citiran advokat koji zaradjuje od toga da se ljudi uplase pa dodju kod njega po pomoc. :) meni barem ima logike...
Pritom - on konkretno nije napisao nijednu neistinu, a za to sta nagadja se vrlo ogradio... cak se i za rec "lutrija" ogradio... tako da ne bacam hejt na coveka, vec pokusavam da sugerisem ljudima koji ce kao i ja aplicirati na EE da se sami informisu i donesu zakljucke, a ne da se oslone na tudja predvidjanja i savete - Borotina, moja, isl ... za bodovanje ne treba savetnik, i vec posle prvog "draw-a" ce se manje-vise znati kako ce biti postavljene granice - a prvi draw je zakazan za kraj januara, dok kad verovatno vecina nas nece stici ni da napravi aplikaciju...
Za ovo da job offer moze da ti obezbedi advokat ili neki drugi representative - ja mislim da niti mogu, niti smeju, a i sve sto ce da uradi je isto kao sto mozes sam da uradis - da posaljes CV potencijalnom poslodavcu i das sve od sebe da dobijes taj posao... pa od 30 aplikacija, bice 2 intervjua, a od 5-6 intervjua ce biti i jedan posao, i sve super... znam, nama je to malo "strano", ali tako funkcionise trziste....

Ljudi treba mi pomoc u tumacenju jedne stavke za EE. Naime, problem je Level of education. Na CRS je lepo navedeno 8 nivoa, medjutim to nije numerisano nikako. E sad, nakon toga u sekciji Skill transferability factors se tabela "With good official language proficiency and a post-secondary degree" referencira na nivoe - npr 6, 7, 8... da li to znaci da je npr Master = level 7? ...
Drugo, sama definicija kriterijuma - "Two or more post-secondary program credentials AND at least one of these credentials was issued on completion of a post-secondary program of three years or longer (levels 6,7 & 8)" se moze posmatrati kao da je svaki master u principu zadovoljio ovaj uslov - svi smo bachelori u trajanju od 3-4 godine, i svi smo jos 1-2 godine radili za master zvanje, tako da imamo 2 titule - Bachelor i Master + master je stecena nakon becelora... Mislim - jako mi je konfuzno ovo, cisto sumnjam da traze 2 fakulteta, i da bi onda becelor na 2 smera bio jaci od doktora nauka na jednom... a 25 poena mi je u igri, pa bih ako moze neko da pokusa da rastumaci, ili da cekam official profil...

Back