kafana kod tri modelsice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
U principu, shvatam šta hoćeš da kažeš. Ooooo, da, shvatam. Prolazim kroz to svakog decembra. Do Svetog Nikole, već imam tonu živaca i bar dve kile telesne težine manje, a nervoze za izvoz.
Zapravo, da je ovako kako Buu kaže, pa da shvatim. Ali ne, nije tako. Konkretno, SV. Nikola, i moja devojačka slava ( koju nismo slavili, ali smo znali za nju i braći je ostavljeno da nastave, ako hoće, što je mladji, tj. sada jedini, i uradio ), a i slava mog muža. Pitam ja, dok smo jednom, par nedelja pred slavu, pili kafu dole kod njegovih, ko je zapravo Sveti Nikola. Prekrsti se baba, zapreti mi da ćutim ( baba 87 godina inače ) ostali blenu - pa svetac je. Nemoj da pričaš, svakako nije diler deviza iz devedesetih sa Zelenjaka :confused:
Ljudi ne znaju. I ti za Djurdjevdan, nemaju pojma da se nešto valja po narodnom predanju zato i zato. Nego samo valja se, a ko je sveti Djordje - nemaju pojma. A još je češće i to danas preovladjuje kod ogromne većine, čast izuzecima, naravno, da je najbitnije da ima da se jede i pije na taj dan, da se domaćin pokaže da on može, da se ne obruka, da ne zafali, da gosti ne zamere nešto.... a i zaboravi se povod za okupljanje, pa se pričaju masni vicevi kraj sveće koja gori, pa se psuje, pa se pije dok stolica ispod gosta ne postane mokra.... i tako dalje :sad2: Sve sam to vidjala, opet kažem - čast izuzecima, ali nisam naišla još, kod konkretnih ljudi koji me zovu na slavu, da neko zna ko je zapravo svetac kog slavi, čiji je zaštitnik i zašto tu slavu slavi na kraju krajeva.
E, to je ono što ne valja :(

Hvala ti Ata, baš sam na to mislila :).
Nekako se u svemu tome često izgubi poenta ....
Videla sam u jednom marketu knjižicu - osnovni običaji kod slava, značenje, tumačenje...
E to je lepo da pročita ko god slavi (a većina danas slavi slavu).

slave se ne slave da bi se lokalo i zderalo do riganja po sofri, nego da bi se narod okupio u miru i u znaku duhovnosti domacinovog zastitnika. To sto se pravi cirkus sa icem i picem od toga je zbog takvih 'velikosrba' koji nipodastavaju sve redom, pa i sopstvenu slavu praveci cirkus od nje. Nisu nepoznati slucajevi da 'domacin' zakupi restoran da bi tamo 'slavio slavu'. eto, habsburski konjusar da poduci one internet aura puc puc ratnike.

SRECNO!!!!
Krsna-slava.jpg

Ata, moji, tj majcini, su slavili Nikolu i meni uvek bi mrsko da ucestvujem u tom cirkusu. Ionako ne volim ribu. A kada vidim ovde da pojedini ex komunisti odradjuju Nikolu, zastitnika valjda mora i moreplovaca, mrsnog, sve sa pragnjetom (prase i jagnje) zeludac mi se okrene. takve slave i srbovanje mi sluzi da nakon posla odem na free rucak-veceru, da mi spreme mrsnih kolaca i torti jer me mrzi kuvati. ako padne i litar vina u kesu, jos bolje. srecom pa ne slavim nista, jer nisam isus da hranim gladne i pojim zedne za dz, a da ne znaju ni povod krkanja. fuj.

Inače poznati su ti takozvani "krmeći" gosti koji dođu kod nekog na Slavu samo da bi se najeli i napili .

Obično nimalo poštovanja nemaju prema domaćinu i njegovoj porodici.

Takvima obično mangupi pišaju u rezervoar od auta ili im probuše gumu.

Nekad i ricinus primene..........:mrgreen:

Poslednja izmena:
iskreno, mislila sam da ste prelezali decije bolesti i neka ranija prepucavanja, narocito posle svih podeljenih kazni. medjutim, pogresila sam.
kao sto i sami znate, otkrivanje necijeg identiteta na forumu je najstroze zabranjeno. ukoliko ne prekinete sa prepucavanjima tipa "ja znam tvoju adresu, pratim te" i sl, svaki sledeci post koji bude vodio u tom smeru ce biti sankcionisan sa c3.
takodje, kao sto i sami znate pretnje takodje nisu dozvoljene, pa ni one mup-om i nadleznim organima, tajnim sluzbama i sl.

molim vas da ovo shvatite jako ozbiljno.

a sada... kafana reopen. :cool:

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back