kafana kod tri modelsice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Takođe, svima srećna slava...
Shiri... bez svađe na ovaj dan... moraš nekad prepoznati zajebanciju... Džek je dao mnogo više
za ,, srpstvo'' od mnogih, a posebno od internet-ratnika sa Krste, koji ratuju preko kompa... spusti malo loptu,
nema potrebe za tenzijama.

zalosno je sto se tim istim moronima, koje je spominjao onaj, da se nekaznjeno izruguje nacionalnom poreklu ostalim clanovima foruma. Nazivanje 'bosancerosom' i 'habsburskim konjusarom', 'jeshom' i 'janezom' samo ukazuje o moronovom nepoznavanju istorije i opste kulture. zbog ignorisanja i precutnog tolerisanja takvog stava uzdrzacu se od 'dobro jutro i srecna slava' :-)

Dobro jutro svima :) Srećna slava onima koji slave, a svima lep dan želim. :) I bez grmljavine noćas, ima nas koji smo junaciiiiii, ih, manji od makovog zrna :rumenko::rumenko::rumenko:

Nego, da pitam ja nešto, ako bi neko znao da i objasni. Evo, danas je Ilindan, što će reći da je svakome ko se zove Ilija danas imendan. Šta to ustvari znači, kako se to i da li se uopšte obeležava nekako, da li dete sa tim imenom treba krstiti na ovaj dan...? Konkretno, imamo dete u familiji, slatko, preslatko malo debelo i pufnasto, kome je danas imendan. Roditelji zovu na čast. A mali je kršten u maju. Meni to ništa nije jasno...

Pa, ići ćemo, naravno, ali sam, eto, htela da se raspitam i o poreklu tog slavlja. Moje dete, na primer, nema imendan, bar koliko sam ja upućena. Pa me je to podstaklo na razmišljanje. A da ćemo ići, svakako da hoćemo, ako ništa bar će deca da se skupe i sita naigraju. Ih, kad krenu sa vragolijama njih toliko... ima uši da nam izedu :lol:

Džek, što si ti ljut od jutros? Preleteh pogledom, vidim da je opet bilo puškaranja :roll: Pustite, ljudi, to, dajte da smo veseli... :ok:

Назовимо ствари правим именом а не онако како нам је наметнуо тамо неки бедуински народ са блиског истока...нама и скоро целом западном свету

Свети Илија је име за бога Перуна..који је опет име за Грчког бога Зевса.

Уместо да је западни човек изградио своју културу на античким грчко римским темељима, он је исту прилагођавао примитивној култури и веровањима тамо неког примитивног бедуинског народа.

Дакле, данас је Перунов дан! Дан бога ЗЕВСА!

220px-

Slave su važne da bi se ljudi sećali svog korena.

Da nam nije slavskih običaja danas bismo morali da verujemo tuđinima da su nam oni dali naše običaje i simbole.

Ovako svako srpsko dete zna da su slavski simboli i običaji stariji od hrišćanskih.

Imendane imaju oni narodi koji su svojoj deci obavezni da daju imena ličnosti iz tuđih kultura.

Kako da slavi imendan neko ko se zove Svetozar, Danica, Živko, Radoje, Vuk, Smiljana, Žarko, Milica,

Da, lepo rekoh, moje dete nema imendan.
Interesantno mi je bilo, zapravo zato što do pre koju godinu nisam ni čula da iko to slavi, spominje čak. I u doba najgoreg komunizma, ljudi su slavili Uskrs, Božić, Slavu, pa ne možemo reći da se nije moglo. Imendan, zaista, bar koliko ja znam, nije tako često slaviti kod nas. :confused:
Obaška što ne vidim svrhu nikakvu. Mislila sam da se možda dete krsti na taj dan, pa u redu, onda se ima šta slaviti. Ali ovako mi je nepoznanica i svrha mi nije najjasnija.
Uostalom, ako roštilj bude dobar, šta ima da se zamaram :lol:

Skroz si u pravu, Buu - nego meni više smeta onaj ljudski faktor pravljenje pompe i problema ni oko čega :lol: .
Sećam se uvek slava mog dede (slavio je Đurđevdan), uvek je teška nervoza pratila sve to, žene su padale s nogu od posla i gunđale, gosti se ponapijali... ma...
To je sve moglo drugačije :).

Avaj, mogle su ipak žene malo da preraspodele sve to...a ne da im pukne kičma od slavlja i veselja.
Mislim, to "moranje" mi se ne dopada.

Lako je recimo meni recimo da kuvam ceo dan, ja to obožavam.
Ali neka koja "mora" da sprema, "mora" da trpi goste...e to mi je skroz bezveze.. ma ne znam, nekako svi ti običaji mi imaju oreol tuge patrijarhalnog moranja.

Al odosmo sad na drugu temu :lol: .

Skroz si u pravu, Buu - nego meni više smeta onaj ljudski faktor pravljenje pompe i problema ni oko čega :lol: .
Sećam se uvek slava mog dede (slavio je Đurđevdan), uvek je teška nervoza pratila sve to, žene su padale s nogu od posla i gunđale, gosti se ponapijali... ma...
To je sve moglo drugačije :).

U principu, shvatam šta hoćeš da kažeš. Ooooo, da, shvatam. Prolazim kroz to svakog decembra. Do Svetog Nikole, već imam tonu živaca i bar dve kile telesne težine manje, a nervoze za izvoz.
Zapravo, da je ovako kako Buu kaže, pa da shvatim. Ali ne, nije tako. Konkretno, SV. Nikola, i moja devojačka slava ( koju nismo slavili, ali smo znali za nju i braći je ostavljeno da nastave, ako hoće, što je mladji, tj. sada jedini, i uradio ), a i slava mog muža. Pitam ja, dok smo jednom, par nedelja pred slavu, pili kafu dole kod njegovih, ko je zapravo Sveti Nikola. Prekrsti se baba, zapreti mi da ćutim ( baba 87 godina inače ) ostali blenu - pa svetac je. Nemoj da pričaš, svakako nije diler deviza iz devedesetih sa Zelenjaka :confused:
Ljudi ne znaju. I ti za Djurdjevdan, nemaju pojma da se nešto valja po narodnom predanju zato i zato. Nego samo valja se, a ko je sveti Djordje - nemaju pojma. A još je češće i to danas preovladjuje kod ogromne većine, čast izuzecima, naravno, da je najbitnije da ima da se jede i pije na taj dan, da se domaćin pokaže da on može, da se ne obruka, da ne zafali, da gosti ne zamere nešto.... a i zaboravi se povod za okupljanje, pa se pričaju masni vicevi kraj sveće koja gori, pa se psuje, pa se pije dok stolica ispod gosta ne postane mokra.... i tako dalje :sad2: Sve sam to vidjala, opet kažem - čast izuzecima, ali nisam naišla još, kod konkretnih ljudi koji me zovu na slavu, da neko zna ko je zapravo svetac kog slavi, čiji je zaštitnik i zašto tu slavu slavi na kraju krajeva.
E, to je ono što ne valja :(

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back