kafana kod tri modelsice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nisi sam jer je Bog sa tobom!
Nisi bespomocan jer je Bog tvoj zastitnik!
Nisi beskorisan jer Bog ima plan za tvoj zivot!
Nisi bezvredan jer Bog je poslao svoga Sina da umre za tebe!
Nisi bez nade jer Bog ima pripremljeno mesto za tebe!
Nisi nevoljen jer te Bog ljubi vecnom ljubavlju!
Nisi odbacen ili napusten jer pripadas Bogu!

Ti sada mnogo lakse? :)

Kada овако нешто прочитам потпуно разумем Фројдов став према религизоношћу а којој маса људи прибегава потпупо несвесна све инфатилности тога. Јер ово што овај пише јесте став детета према ауторитету родитеља пре свега оцу.... Оно што он зове "бог" јесте пројекција ауторитета родитеља из детињства. А најгоре у свему томе што се та наивна дечја прича за малу децу прожела правом метафизиком, траговима праве духовности и на тај начин ето најнаивније дечје пројекције опстају вековима кријући се иза метафизике.

Хришћанину. Нема никаквог заштиника за тебе који те пази , мази ..даје ти чоколадицу а ако си добар а кажњава прутом ако ниси. Нема тако нечег.

Оно што зовеш "бог" није антропоморфно биће већ трансцендентно ... нама непојмљива врста егзистенције о којој не знамо шта јесте, али знамо шта није.. Није никакав чикица на небу који награђује и кажњава... појмови добро и зло. рај и пакао, постоје само у појавном свету не и у оностраном који превазилази и једно и друго.

Већ сам споменуо Фројда који је сирови материјалиста и позитивиста али по питању религије погодио је право у центар.

U toj funkciji majku ubrzo potiskuje jaci otac, i tu funkciju zastite on ima dalje u detinjstvu. Medutim, detetov odnos prema ocu obojen je cudnom ambivalentnoscu. Sam otac predstavlja opasnost za dete, mozda zbog ranijeg detetovog odnosa prema majci. Zato ga se ono boji ne manje nego sto za njim zudi i sto mu se divi. Znakovi te ambivalentnosti u ponasanju prema ocu duboko su utisnuti u svaku religiju. Kad osoba koja stasava primeti da joj je sudeno da uvek ostane dete, da nikad ne moze da bude bez zastite od mocnih nepoznatih sila, tim silama ona daje oceve crte, stvara sebi bogove kojih se boji, koje pokusava da pridobije i kojima ipak prepusta da je stite. Tako je njena zudnja za ocem motiv koji odgovara njenoj potrebi da bude zasticena od posledica ljudske nemoci. Odbrana od decje bespomocnosti jeste ono sto daje karakteristicne crte reakciji odraslog coveka na bespomocnost koju on mora da prizna - reakciji koja je upravo obrazovanje religije. Фројд Будућност једне илузије

Kada овако нешто прочитам потпуно разумем Фројдов став према религизоношћу а којој маса људи прибегава потпупо несвесна све инфатилности тога. Јер ово што овај пише јесте став детета према ауторитету родитеља пре свега оцу.... Оно што он зове "бог" јесте пројекција ауторитета родитеља из детињства. А најгоре у свему томе што се та наивна дечја прича за малу децу прожела правом метафизиком, траговима праве духовности и на тај начин ето најнаивније дечје пројекције опстају вековима кријући се иза метафизике.

Хришћанину. Нема никаквог заштиника за тебе који те пази , мази ..даје ти чоколадицу а ако си добар а кажњава прутом ако ниси. Нема тако нечег.

Оно што зовеш "бог" није антропоморфно биће већ трансцендентно ... нама непојмљива врста егзистенције о којој не знамо шта јесте, али знамо шта није.. Није никакав чикица на небу који награђује и кажњава... појмови добро и зло. рај и пакао, постоје само у појавном свету не и у оностраном који превазилази и једно и друго.

Већ сам споменуо Фројда који је сирови материјалиста и позитивиста али по питању религије погодио је право у центар.

Ti bolje procitaj neko Frojdovo delo vezano za musko-zenske odnose, shvatio bi neke stvari.

Ja?! Ja to NIKAD nisam rekao. A ti si sovinisticka svinja, lazes i huskas ljude! Kako te nije bilo sramota onako da pricas o Palestincima i Hrvatima?

Sto si opasan.. :):)

Samo sam poput ovce bezličan.
Blejim:

O Bože, što me stvori da tragam, kad mi već sve na tacni nudiš?
Livadi pardon.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back