Kafana kod knjiškog moljca

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pošto je ovo kafana možemo o svačemu, pa i ovome...

Ne drže se sopstvenog pravila.

Osim toga, mešanje srpskog i engleskog nikako nije po pravopisu. Za nekoga ko bi da objavljuje časopis to je nedopustivo.
(U drugom primeru bi trebalo KolterA Stivensona. Mogli bi malo da porade na pravopisu.)
Reci to njima. Ja nisam urednik časopisa. Kad pišeš za časopis, onda moraš da se pridržavaš pravila koja urednici navedu. U nekim onlajn časopisima traže transkripciju, u drugim pisanje imena u originalu.

Voleo bih da ovo obrazložiš.
Imam neku krajnje laičku hipotezu da većina uspešnih akcionih heroina ima višak muških hormona (vidi se po izgledu, ko zna šta da gleda), pa bih vol'o da napišeš zašto se ne slažeš sa mojom porukom.
"Vidi se po izgledu"? :think: Kako to? Objasni, navedi primere. Može i slika...
(Uzgred, zar se na filološkom uče ti predmeti? :D)
Na Filološkom se uči kulturologija. Biologija i sociologija se uči u gimnaziji. A što pitaš?

Da pojasnim. Hormoni utiču na naše telo. Tako muški daju šira ramena u odnosu na bokove, dublji glas, različit završetak vlasišta na vratu, itd... Ali, utiču i na snagu, kao i na neke crte ličnosti. E, to je biologija. :D
Glumica sa viškom ženskog hormona ima naglašeno ženstveno telo, velike grudi, široke bokove i sl. pa, barem meni, ne deluje uverljivo u scenama u kojima bije muškarce. Dobar primer je neuspešna obnova serije "Bionička žena". Smešno mi deluje kada glavnoj glumici "istaknuti" delovi tela landaraju na sve strane dok trči.
Utiču na fizičku snagu. Ne na snagu karaktera, koja veze nema sa hormonima ili oblikom tela. A na koje to "crte ličnosti" utiču hormoni, koje su presudne za to da li neko može da bude junak? To nije biologija već neka kvazibiologija.

Pojašnjavanje o bokovima, grudima i dubini glasa je potpuno nepotrebno - što bi rekli Amerikanci, DUH! To svi znaju. Pa šta? Kakve veze ima širina kukova ili veličina grudi, a da ne pominjem dubinu glasa, sa atributima akcionog heroja, da ne pričam o heroizmu uopšte - s obzirom da dobar deo SF/F junaka i junakinja i nije to što je zbog toga kako se bije? Pikar nije poznat po tome što se kao kapetan Enterprajza mnogo dobro pesničio sa Klingoncima. Da i ne pričam o likovima koji su političari i diplomate, kao Lora Rozlin ili Delen.

A i kad su u pitanju akcioni junaci i junakinje, po tvojoj logici, to isključivo mogu da budu muškarci koji izgledaju kao Šekil O'Nil. Šta je sa onima koji nisu ogromne rmpalije sa gomilom mišića? Da i ne pričamo o tome da superheroji i slični likovi obično imaju posebne moći i snagu koja veze nema sa ljudskim osobinama njihovog tela... Da li ti smeta i to što Supermen ima nadljudsku snagu koju nijedan čovek ne može da ima? On ima mnogo veću snagu od ljudskog bića koje bi izgledalo kao on. Ima li ikakve razlike onda da li takav lik igra muškarac ili žena? Kod likova čija je snaga vanzemaljskog ili natprirodnog karaktera, sasvim je svejedno da li je ta osoba muškog ili ženskog pola, koliko je visoka i teška, i da li je igra Kristofer Riv, Tobi Mekgvajer, ili Sara Mišel Gelar.

A sad kod akcionih heroja koji su ljudi - kao prvo, sasvim je uobičajeno da muški junak pobije gomilu neprijatelja i ne bude ni okrznut. Je li tebi to realistično? Ni Stalone ne bi realno mogao da pobije 100 ljudi a da mu ne bude ništa.

Drugo - dobar deo akcionih heroja se ne rve sa neprijateljima i ne obare ruku, već koristi:
1) vatreno oružje, za čiju upotrebu je apsolutno nevažno kolika je nečija visina, širina bokova ili veličina i definicija mišića, pa i koliko je neko fit i sl.;
2) hladno oružje, za čiju upotrebu mišići nisu presudni, već veština;
3) borilačke veštine, čija je poenta upravo u tome da omoguće da se savlada i fizički mnogo snažniji protivnik.
Na kursevima samoodbrane se upravo to uči, kako iskoristiti svoju snagu (čak i ako je vrlo mala) na pravi način, i ne dopustiti napadaču da iskoristi svoju.

Nije mi jasno šta testosteron ima s tim. Ako misliš na fizičku agresivnost koju on pojačava - heroji su oni koji se bore da nekoga i nešto zaštite, a ne oni koji prosto vole da mlate nekog iz čista mira. Svako ko ima pameti i hrabrosti pokušaće u određenim okolnostima da se bori i fizički ako treba. Ripli nije ubila aliena zato što joj tako došlo, nego što je morala. Sara Konor je isto morala da beži, da se skriva i da bude fizički spremna ako treba da brani sebe i sina.

Ljudsko telo prilikom opasnosti doživljava skok adrenalina i drugih hormona i priprema se na reakciju "bori se ili beži". Eto, to je biologija. To je ljudska priroda. Nije prirodna reakcija mirno čekati da te spase mišićavi muškarac - to je naučena reakcija, ali mislim da se malo manje dešava u stvarnosti nego u fikciji, pošto u stvarnosti nema superheroja koji će svaki čas da doleti da spase gospu.

Mnogima, mada ne svima, je takođe sasvim normalno da pokušaju da pomognu drugoj osobi koju neko napada. Žena koja stoji pored i vrišti dok se njen dragi bije na smrt sa nekim drugim tipom je užasno glup fimski stereotip; u stvarnosti bi svaka normalna osoba zgrabila neki predmet i opaučila tipa.

Od svih stvari koje su presudne za herojske kvalitete, mislim da su mišići, a obaška širina ramena i dubina glasa, najmanje važni. Hrabrost, pamet, snaga karaktera, odlučnost, iskustvo, veština, snalažljivost su mnogo važniji. Bilo bi dosadno i ne baš inspirativno ako bi svi SF/F heroji kao glavni kvalitet imali ogromna ramena i ogromne mišiće.

P.S.. a nova "Bionička žena" je očajna zato što je scenario užasno loš i što glumica nema ni talenta ni harizme. Vrlo mi je smešna ideja da nije uverljiva akciona heroina jer ima velike sise. z:D

Pre svega, hvala na opširnom odgovoru.z:)

"Vidi se po izgledu"? Kako to? Objasni, navedi primere. Može i slika...
Pa, objasnio sam. Sama malo niže citiraš objašnjenje.

Na Filološkom se uči kulturologija. Biologija i sociologija se uči u gimnaziji. A što pitaš?
Pitam zbog ovoga:
Jedinica iz biologije, antropologije i sociologije. Sedi.
Daješ mi ocenu iz prirodnih nauka a filolog si, pa...z:lol:

Da razjasnim, govorim o dve prilično različite stvari.
Prvo, "uverljivost" je subjektivna kategorija, nešto kao ukus pa o tome uglavnom možemo samo da se izjasnimo, šta je kome uverljivo a šta ne. Nema mesta raspravljanju ili, daleko bilo, ubeđivanju. Kao što rekoh, voleo bih da se ljudi izjasne koje akcione heroine su im uverljive a koje ne.

Druga stvar je zasnovana na nauci i tu nema mesta ličnom mišljenju. Hormonski status pojedinca određuje neke stvari i to je to, sviđalo nam se ili ne. To je stvar biologije, medicine, fiziologije. Pošto nisam medicinar, o ovome znam samo ono što sam pročitao u Larusovoj medicinskoj enciklopediji. Bilo bi lepo da se neki lekar uključi u razgovor (Piks?).

Utiču na fizičku snagu. Ne na snagu karaktera, koja veze nema sa hormonima ili oblikom tela. A na koje to "crte ličnosti" utiču hormoni, koje su presudne za to da li neko može da bude junak? To nije biologija već neka kvazibiologija.
Zapravo, utiču i na fizičku snagu i na snagu ličnosti (ili karaktera, kako god).
Crte ličnosti koje pominjem su od Katela a razradili ih još neki psiholozi od kojih bi najpoznatiji bio (pretpostavljam) Ajzenk.
Hormoni utiču na jednu od osnovnih crta ličnosti - snagu ega. Dakle, baš ono što je bitno za akcione heroje.
To je biologija, a kvazibiologiju ostavljam teletabisima i neznalicama.:znamiguje:

Da ne nastavljam sa citranjem, odgovoriću bez toga.

Govorim o akcionim heroinama koje se biju, jure, skaču... iskazuju fizičku spremnost i nemaju super-moći. Ne o političarima ili kapetanima. Pikar nije akcioni heroj. Primer za ono što imam na umu su Sara Konor iz T2, pa donekle i Ripli, ali ona se ipak više služi mozgom nego mišićima.

Naravno da nije realno da neko pobije celu vojska kao Rambo a da prođe samo sa ogrebotinama. :zroll: Ali ja ne pričam o tome.

Za vatreno oružje jeste bitna fizička pripremljenost. Ne znam da li si pucala iz dugog oružja pa govoriš iz iskustva. Ako nisi, probaj da prvo trčiš, zaležeš, ustaješ, trčiš... pa nanišaniš komadom gvožđa od 4.5 Kg i pogodiš metu. Snajperisti moraju da budu veoma fizički jaki i u dobroj kondiciji. Isto se ondosi i na kratke cevi, pištolje i revolvere, Pucaj iz, recimo, magnuma pa da vidimo kako će nežna ženska ruka obuzdati trzaj i koliko će precizna biti u akciji sa jurnjavom i uzastopnim ispaljivanjem hitaca.

Za hladno oružje važi sve što i za vatreno, pa još na neki stepen više... kako, bre, misliš da za držanje i vitlanje mečem nije potrebna snaga. Znaš li koliko su bili teški dvoručni srednjovekovni mačevi???

Borilačke veštine? Si trenirala neki? Koliko god znao tehniku bacanja koje smo uvežbavali, kada sam se našao naspram Džigija Kovačevića, mogao sam samo da letim kad me baci jednom rukom jer je čovek bio velik k'o kuća puna mišića i bacao me kao slamku. Bilo je smešno gledati.:zblesav:
Trenirali smo sa devojkama i tačno je da je poneka mogla da baci neiskusnog momka ali žena protiv muškarca generalno nema šanse. Da ima, ne bi se takmičili odvojeno.

Deo sa "bori se ili beži" kao jedinim izborom u opasnosti: postoji i treći - skameni se ili sakrij kako te predator ne bi uočio. To je biologija, jes' da je nisam završio ali nešto sam ipak odslušao i položio. Mnogo vrsta kao odbranu koristi upravo "skamenjivanje" u mestu ili sakrivanje umesto "bori se ili beži". Isto je i sa nama. Adrenalin nas zaista priprema za fizičku akciju ali neke osobe se u opasnosti naprosto "oduzmu" (ako si čitala/gledala "Žutu" mogla si da vidiš da ona kaže upravo to). To je takođe prirodna, sasvim ljudska reakcija.

Elem, stvar je u tome da hormoni utiču na neke psiho-fizičke osobine, za koje pretpostavljam da su bitne za akcione heroine. Moja, da ponovim, sasvim laička, hipoteza se oslanja na tu činjenicu kao i na našu urođenu percepciju. Recimo, muškarci kao privlačne doživljavaju žene sa određenim odnosom struka i bokova (S oblik) i to se dešava u nesvesnom delu psihe.
U tom smislu, ja nekako mislim da na uverljivost utiče i izgled glumice a na taj izgled imaju uticaja hormoni pa otuda i moja pretpostavka da "višak" muških hormona doprinosi uverljivosti kod većine gledalaca.

Hrabrost, pamet, snaga karaktera, odlučnost, iskustvo, veština, snalažljivost su mnogo važniji.
Podebljane osobine zavise od hormonskog statusa (kao što gore napisah).
Iskustvo, veština i snalažljivost se stiču vežbom i praksom a to znači da se ta osoba aktivno bavi stvarima vezanim za akciju, tabanje, pucanje, jurnjavu... što nije baš ženska disciplina, već mnogo više muška. Da bude jasno, ne kažem da žene ne mogu biti uspešne u tim stvarima već da se ogromna većina ni ne interesuje za to.

Ih, kol'ko napisah. Toliko se dugo spremam da načnem ovu temu i zamolim ljude da pomognu tako što će navesti koje akcione heroine su im uverljive a koje ne, da se, evo, to izlilo u ovu mamutsku poruku.:zroll:

Zapravo, utiču i na fizičku snagu i na snagu ličnosti (ili karaktera, kako god).
Pokušavaš da kažeš da su muškarci psihički jači od žena? (I naravno, da su ljudi sa više mišića i širim ramenima generalno jačeg karaktera?) Izvini, ali na to mogu samo da kažem: :zcepanje:

Da, to je kvazibiologija. Ne sumnjam da si to negde mogao da pročitaš, pošto se svakakve kvazinaučne gluposti i zastarele ideje koje je moderna nauka odavno prevazišla još mogu pročitati na nekim mestima.

Ali nema šta, to je mnogo dobar način da se žene ubiju u pojam: "ako se ne ponašaš kao slaba ženica, onda mora da imaš višak muških hormona i nisi pravo žensko" ("hormonalni poremećaj" što bi rekla Mira Marković ).
Crte ličnosti koje pominjem su od Katela a razradili ih još neki psiholozi od kojih bi najpoznatiji bio (pretpostavljam) Ajzenk.
Hormoni utiču na jednu od osnovnih crta ličnosti - snagu ega. Dakle, baš ono što je bitno za akcione heroje.
Ne znam baš koliko ti navođenje te dvojice podiže kredibilitet...

A što se tiče akcionih heroja - ne, ne bih rekla da se snaga ega uopšte bitna za njih... Pre je bitna za filmske dive i političare. z;) Kad pomislim na recimo vatrogasce ili vojnike ili pripadnike specijalnih jedinica (sem ako nisu Legija), "ego" nije prvo što mi pada na pamet.

Za vatreno oružje jeste bitna fizička pripremljenost. Ne znam da li si pucala iz dugog oružja pa govoriš iz iskustva. Ako nisi, probaj da prvo trčiš, zaležeš, ustaješ, trčiš... pa nanišaniš komadom gvožđa od 4.5 Kg i pogodiš metu. Snajperisti moraju da budu veoma fizički jaki i u dobroj kondiciji. Isto se ondosi i na kratke cevi, pištolje i revolvere, Pucaj iz, recimo, magnuma pa da vidimo kako će nežna ženska ruka obuzdati trzaj i koliko će precizna biti u akciji sa jurnjavom i uzastopnim ispaljivanjem hitaca.

Za hladno oružje važi sve što i za vatreno, pa još na neki stepen više... kako, bre, misliš da za držanje i vitlanje mečem nije potrebna snaga. Znaš li koliko su bili teški dvoručni srednjovekovni mačevi???
Na sreću, srednjovekovni mačevi se malo manje koriste danas... z;)

Je l to tvrdiš da je nemoguće držati nož, pištolj ili pušku a da nisi rmpalija od 2 metra s gomilom mišića? Da je tako, ne bi ni obični momci mogli u vojsku, a to da žene ne mogu da rukuju dugim oružjem, reci nekoj od mnogobrojnih žena vojnika. (U Izraelu su žene čak podložne obaveznoj mobilizaciji.) Što se tiče fizičke snage i kondicije... zato se vežba i trenira.

Borilačke veštine? Si trenirala neki?
Da. Imam položen 2. nivo (zasad, treniram tek drugu godinu) samoodbrane za žene, kombinovane tehnike, čija je cela poenta praktična primena i odbrana od (jačeg) napadača.
Koliko god znao tehniku bacanja koje smo uvežbavali, kada sam se našao naspram Džigija Kovačevića, mogao sam samo da letim kad me baci jednom rukom jer je čovek bio velik k'o kuća puna mišića i bacao me kao slamku. Bilo je smešno gledati.:zblesav:
Trenirali smo sa devojkama i tačno je da je poneka mogla da baci neiskusnog momka ali žena protiv muškarca generalno nema šanse. Da ima, ne bi se takmičili odvojeno.
Malo si pobrkao nešto, pošto pričaš o osobama koje su jednake veštine pa ih samo fizička snaga razdvaja. Je l stvarno misliš da žena koja fantastično barata borilačkim veštinama nema šanse protiv muškarca koji veze nema sa njima (što je slučaj sa većinom populacije)? U tom slučaju borilačke veštine ne bi ni imale nikakvu svrhu.
Deo sa "bori se ili beži" kao jedinim izborom u opasnosti: postoji i treći - skameni se ili sakrij kako te predator ne bi uočio. To je biologija, jes' da je nisam završio ali nešto sam ipak odslušao i položio. Mnogo vrsta kao odbranu koristi upravo "skamenjivanje" u mestu ili sakrivanje umesto "bori se ili beži". Isto je i sa nama. Adrenalin nas zaista priprema za fizičku akciju ali neke osobe se u opasnosti naprosto "oduzmu" (ako si čitala/gledala "Žutu" mogla si da vidiš da ona kaže upravo to). To je takođe prirodna, sasvim ljudska reakcija.
A to ko će se skameniti nema veze sa tim koliko su mu široki bokovi ili dubok glas ili koliko ima testosterona. Neki drugi hormoni igraju ulogu u toj reakciji, a osoba pod adrenalinom je mnogo jača nego obično.
Elem, stvar je u tome da hormoni utiču na neke psiho-fizičke osobine, za koje pretpostavljam da su bitne za akcione heroine. Moja, da ponovim, sasvim laička, hipoteza se oslanja na tu činjenicu kao i na našu urođenu percepciju. Recimo, muškarci kao privlačne doživljavaju žene sa određenim odnosom struka i bokova (S oblik) i to se dešava u nesvesnom delu psihe.
Kakve veze ima odnos struka i bokova ili privlačnost sa akcionim herojstvom?
Podebljane osobine zavise od hormonskog statusa (kao što gore napisah).
Hrabrost i snaga karaktera ne zavise od količine testosterona. Mislim da ih brkaš sa agresivnošću.

Činjenica je, na primer, da žene hiljadama godina rađaju decu, što je vrlo bolno i opasno (posebno bilo nekada), za šta, ja mislim, treba mnogo više hrabrosti nego mnogo toga što muškarci rade u svakodnevnom životu.

Iskustvo, veština i snalažljivost se stiču vežbom i praksom a to znači da se ta osoba aktivno bavi stvarima vezanim za akciju, tabanje, pucanje, jurnjavu... što nije baš ženska disciplina, već mnogo više muška. Da bude jasno, ne kažem da žene ne mogu biti uspešne u tim stvarima već da se ogromna većina ni ne interesuje za to.
A šta misliš, da li to ima veze sa tim što im društvo od malih nogu govori šta su "muške" a šta "ženske" discipline?
O tome i govorim kad pominjem kvazinauku i pokušaje da se neke društveno uslovljene stvari proglase navodno "prirodnim" i vezanim za biologiju. Postoji određeni broj psiholoških razlika između polova koje su naučno dokazane, ali je mnogo više stvari koje su prevashodno uslovljene društvom i vaspitanjem.

Poslednja izmena:
Pročitao sam u Larusovoj medicinskoj enciklopediji, već rekoh. Ako je to mesto za kvazinaučne gluposti, onda ok.

Pokušavaš da kažeš da su muškarci psihički jači od žena?
Ne, već da na to utiču muški hormoni a njih imaju i žene. Dakle, osobe oba pola imaju jači ego ako imaju natprosečne količine muških hormona u odnosu na svoj pol. U tome i jeste poenta moje hipoteze, žene sa natprosečnim količinama muških hormona imaju jaču ličnost od prosečnih. Zbog toga su pogodnije za bavljenje "muškim" (molim obratiti pažnju na navodnike) aktivnosima kao što je posao akcionih heroja. Može li neko da zamisli Merililn Monro kako uverljivo igra Saru Konor???

Ako smo se već upustili u malo ozbiljniji razgovor bilo bi lepo pažljivo čitati poruke sagovornika.

Za sada mi nije do pisanja odgovora jer bih morao da se upustim u raspravu o nekim danas modernim frazama i stavovima o ravnopravnosti žena i muškaraca što me ne interesuje.
Samo molim za pažljivo čitanje onoga što sam napisao. Većinu stvari koje pominješ nisam rekao niti proizilaze iz moje hipoteze.
A može biti i da ih nisam dovoljno jasno formulisao.

Još jednom hvala što si prihvatila ovaj razgovor.

Našao sam sken neke matore Larusove enciklopedije pa ću postaviti stranice sa tom odrednicom. Nije baš ono što sam ja pročitao i sigurno je u nečemu zastarelo ali podaci prikupljeni merenjem ostaju važeći.

Dodatak, evo skenirane odrednice iz našeg izdanja Larusove medicinske enciklopedije, toliko matore da sigurno nikome neće smetati što je postavljam.
Da ne objašnjavam ja bolje pročitajte, ako vas interesuje, pa da nastavimo diskusiju.
http://www.***********/rar/EkGOh92a/MedEncLargif.html

Poslednja izmena:
Ne znam baš koliko ti navođenje te dvojice podiže kredibilitet...

Ne da mi mira ova rečenica o Katelu i Ajzenku. Molio bih objašnjenje, šta su njih dvojica "zgrešili" te ih tako tretiraš?
Malo sam guglao, očekujući da ću, u skladu sa tvojim mišljenjem, naći gomilu "odricanja od njih" od raznih autoriteta i napade na njihovo "delo i ličnost", kad ono... Umesto pobijanja njihove teorije nađoh da je pre godinu-dve u istraživanju naših đaka korišćena upravo Katelova baterija testova. Dakle, ništa od odbacivanja njegovog dela. Naprotiv, i danas se koristi.

Dakle, zbog čega imaš loše mišljenje o njihovom radu?

Najnovija epizoda Hausa bavi se uticajem testosterona na ponašanje muškarca. Ili, kako Haus kaže, bez njega muškarac se ponaša kao žena. :D

Naro, šta je loše kad si (kapitalistički) plaćen za manje rada (redukcija na delu)?z:D

A za akciju -
cenzurisano.gif
:D

:lol: e što neće onda taj redukcionistički kapitalizam i mene da zadesi :lol:

Nego ček da objasnim nešto da ne bude zabune. To što taj imaginarni doktor kaže ima smisla.
Kako, zašto: dotični hormon spada u grupu androgenih što će reći muških.
Ono na šta oni evidentno utiču u ogromnoj meri je agresivnost koja se i poistovećuje sa maskulinošću ,pogotovu fizička manifestacija agresivnosti.
U tom smislu akcione heroine ispoljavaju agresivno ponašanje koje je, je li, po defaultu i evolutivno muška osobina.

A što se tiče one akcije...skidaj cenzuru :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back