NaraYan
Iskusan
- Poruka
 - 6.289

Baš lepo saću ja ovo lepo da donaldujem pa da prebacim na neki portabl, taman sutra putujem u prestonicu pa da preslušam malo. Hvala 

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

ladno sam bio 100. like 

Reci to njima. Ja nisam urednik časopisa. Kad pišeš za časopis, onda moraš da se pridržavaš pravila koja urednici navedu. U nekim onlajn časopisima traže transkripciju, u drugim pisanje imena u originalu.Pošto je ovo kafana možemo o svačemu, pa i ovome...
Ne drže se sopstvenog pravila.
Osim toga, mešanje srpskog i engleskog nikako nije po pravopisu. Za nekoga ko bi da objavljuje časopis to je nedopustivo.
(U drugom primeru bi trebalo KolterA Stivensona. Mogli bi malo da porade na pravopisu.)
"Vidi se po izgledu"?Voleo bih da ovo obrazložiš.
Imam neku krajnje laičku hipotezu da većina uspešnih akcionih heroina ima višak muških hormona (vidi se po izgledu, ko zna šta da gleda), pa bih vol'o da napišeš zašto se ne slažeš sa mojom porukom.
 Kako to? Objasni, navedi primere. Može i slika...Na Filološkom se uči kulturologija. Biologija i sociologija se uči u gimnaziji. A što pitaš?(Uzgred, zar se na filološkom uče ti predmeti?)
Utiču na fizičku snagu. Ne na snagu karaktera, koja veze nema sa hormonima ili oblikom tela. A na koje to "crte ličnosti" utiču hormoni, koje su presudne za to da li neko može da bude junak? To nije biologija već neka kvazibiologija.Da pojasnim. Hormoni utiču na naše telo. Tako muški daju šira ramena u odnosu na bokove, dublji glas, različit završetak vlasišta na vratu, itd... Ali, utiču i na snagu, kao i na neke crte ličnosti. E, to je biologija.
Glumica sa viškom ženskog hormona ima naglašeno ženstveno telo, velike grudi, široke bokove i sl. pa, barem meni, ne deluje uverljivo u scenama u kojima bije muškarce. Dobar primer je neuspešna obnova serije "Bionička žena". Smešno mi deluje kada glavnoj glumici "istaknuti" delovi tela landaraju na sve strane dok trči.

Pa, objasnio sam. Sama malo niže citiraš objašnjenje."Vidi se po izgledu"? Kako to? Objasni, navedi primere. Može i slika...
Pitam zbog ovoga:Na Filološkom se uči kulturologija. Biologija i sociologija se uči u gimnaziji. A što pitaš?
Daješ mi ocenu iz prirodnih nauka a filolog si, pa...Jedinica iz biologije, antropologije i sociologije. Sedi.

Zapravo, utiču i na fizičku snagu i na snagu ličnosti (ili karaktera, kako god).Utiču na fizičku snagu. Ne na snagu karaktera, koja veze nema sa hormonima ili oblikom tela. A na koje to "crte ličnosti" utiču hormoni, koje su presudne za to da li neko može da bude junak? To nije biologija već neka kvazibiologija.

Ali ja ne pričam o tome.
Podebljane osobine zavise od hormonskog statusa (kao što gore napisah).Hrabrost, pamet, snaga karaktera, odlučnost, iskustvo, veština, snalažljivost su mnogo važniji.

Pokušavaš da kažeš da su muškarci psihički jači od žena? (I naravno, da su ljudi sa više mišića i širim ramenima generalno jačeg karaktera?) Izvini, ali na to mogu samo da kažem:Zapravo, utiču i na fizičku snagu i na snagu ličnosti (ili karaktera, kako god).

Ne znam baš koliko ti navođenje te dvojice podiže kredibilitet...Crte ličnosti koje pominjem su od Katela a razradili ih još neki psiholozi od kojih bi najpoznatiji bio (pretpostavljam) Ajzenk.
Hormoni utiču na jednu od osnovnih crta ličnosti - snagu ega. Dakle, baš ono što je bitno za akcione heroje.
 Kad pomislim na recimo vatrogasce ili vojnike ili pripadnike specijalnih jedinica (sem ako nisu Legija), "ego" nije prvo što mi pada na pamet.Na sreću, srednjovekovni mačevi se malo manje koriste danas...Za vatreno oružje jeste bitna fizička pripremljenost. Ne znam da li si pucala iz dugog oružja pa govoriš iz iskustva. Ako nisi, probaj da prvo trčiš, zaležeš, ustaješ, trčiš... pa nanišaniš komadom gvožđa od 4.5 Kg i pogodiš metu. Snajperisti moraju da budu veoma fizički jaki i u dobroj kondiciji. Isto se ondosi i na kratke cevi, pištolje i revolvere, Pucaj iz, recimo, magnuma pa da vidimo kako će nežna ženska ruka obuzdati trzaj i koliko će precizna biti u akciji sa jurnjavom i uzastopnim ispaljivanjem hitaca.
Za hladno oružje važi sve što i za vatreno, pa još na neki stepen više... kako, bre, misliš da za držanje i vitlanje mečem nije potrebna snaga. Znaš li koliko su bili teški dvoručni srednjovekovni mačevi???

Da. Imam položen 2. nivo (zasad, treniram tek drugu godinu) samoodbrane za žene, kombinovane tehnike, čija je cela poenta praktična primena i odbrana od (jačeg) napadača.Borilačke veštine? Si trenirala neki?
Malo si pobrkao nešto, pošto pričaš o osobama koje su jednake veštine pa ih samo fizička snaga razdvaja. Je l stvarno misliš da žena koja fantastično barata borilačkim veštinama nema šanse protiv muškarca koji veze nema sa njima (što je slučaj sa većinom populacije)? U tom slučaju borilačke veštine ne bi ni imale nikakvu svrhu.Koliko god znao tehniku bacanja koje smo uvežbavali, kada sam se našao naspram Džigija Kovačevića, mogao sam samo da letim kad me baci jednom rukom jer je čovek bio velik k'o kuća puna mišića i bacao me kao slamku. Bilo je smešno gledati.
Trenirali smo sa devojkama i tačno je da je poneka mogla da baci neiskusnog momka ali žena protiv muškarca generalno nema šanse. Da ima, ne bi se takmičili odvojeno.
A to ko će se skameniti nema veze sa tim koliko su mu široki bokovi ili dubok glas ili koliko ima testosterona. Neki drugi hormoni igraju ulogu u toj reakciji, a osoba pod adrenalinom je mnogo jača nego obično.Deo sa "bori se ili beži" kao jedinim izborom u opasnosti: postoji i treći - skameni se ili sakrij kako te predator ne bi uočio. To je biologija, jes' da je nisam završio ali nešto sam ipak odslušao i položio. Mnogo vrsta kao odbranu koristi upravo "skamenjivanje" u mestu ili sakrivanje umesto "bori se ili beži". Isto je i sa nama. Adrenalin nas zaista priprema za fizičku akciju ali neke osobe se u opasnosti naprosto "oduzmu" (ako si čitala/gledala "Žutu" mogla si da vidiš da ona kaže upravo to). To je takođe prirodna, sasvim ljudska reakcija.
Kakve veze ima odnos struka i bokova ili privlačnost sa akcionim herojstvom?Elem, stvar je u tome da hormoni utiču na neke psiho-fizičke osobine, za koje pretpostavljam da su bitne za akcione heroine. Moja, da ponovim, sasvim laička, hipoteza se oslanja na tu činjenicu kao i na našu urođenu percepciju. Recimo, muškarci kao privlačne doživljavaju žene sa određenim odnosom struka i bokova (S oblik) i to se dešava u nesvesnom delu psihe.
Hrabrost i snaga karaktera ne zavise od količine testosterona. Mislim da ih brkaš sa agresivnošću.Podebljane osobine zavise od hormonskog statusa (kao što gore napisah).
A šta misliš, da li to ima veze sa tim što im društvo od malih nogu govori šta su "muške" a šta "ženske" discipline?Iskustvo, veština i snalažljivost se stiču vežbom i praksom a to znači da se ta osoba aktivno bavi stvarima vezanim za akciju, tabanje, pucanje, jurnjavu... što nije baš ženska disciplina, već mnogo više muška. Da bude jasno, ne kažem da žene ne mogu biti uspešne u tim stvarima već da se ogromna većina ni ne interesuje za to.
Ne, već da na to utiču muški hormoni a njih imaju i žene. Dakle, osobe oba pola imaju jači ego ako imaju natprosečne količine muških hormona u odnosu na svoj pol. U tome i jeste poenta moje hipoteze, žene sa natprosečnim količinama muških hormona imaju jaču ličnost od prosečnih. Zbog toga su pogodnije za bavljenje "muškim" (molim obratiti pažnju na navodnike) aktivnosima kao što je posao akcionih heroja. Može li neko da zamisli Merililn Monro kako uverljivo igra Saru Konor???Pokušavaš da kažeš da su muškarci psihički jači od žena?
Ne znam baš koliko ti navođenje te dvojice podiže kredibilitet...

Niko da se sjeti da nam svima koji dolazimo na Književnost čestita sto hiljada poruka.
E, pa nadam se da ćemo se čitati za još sto hiljada poruka!
 I svima drugima, iako ne znam da li je to mnogo ili malo.

e što neće onda taj redukcionistički kapitalizam i mene da zadesi