Kada se ustvari mladost zavrsava?

moram druze ovo da ti ispricam.. u mom nekadasnjem komsiluku zivela bakuta koja me po poletnosti i zivotnom entuzijazmu mnogo podsecala na ove nase forumasice.. i uvek je zateknem na povratku sa posla u nekoj suludoj akciji.. jednom prolazim, kad babi stigla gomila drva.. nisu drva vec balvani.. baba se zalece na gomilu i hvata balvan ko da ce da ga odnese ko cepanicu.. tu se nadje neki covek (koji je, nekim cudom, uvek prisutan kod ovih babinih sumanutih poduhvata) i smiri je:" polako baba, ja cu"..
sledeci put je vidim kako se hvata za plasticno bure od 200 litara do pola napunjeno vodom.. capila ga baba ko da je casa.. opet tu dobri coek;" neka baba, ja cu"..
treci put je vidim kako hoce da izasovi parce zemlje ispred kuce.. uzela asov i zalece se na njega ko nerast na krmacu.. naskocila baba nekoliko puta i jedva da ga je santimetar zabola.. pa kako ce kad nema trijes kila sa sve krevetom.. a sedamdesetu vec uveliko prevalila.. opet tu covek.. umorno vrti glavom:" neka, baba, ja cu"..

e,druže,da ti nisi bio taj dobri čoek...?:)

Mr Bundeva izašao iz one rerne objektivniji :D;)

Pa sad ovako: u petoj deceniji sam sporija, brže se umaram, više ne džogiram (sada šetam i idem na jogu), po ishijasu znam da će se promeniti vreme, boli me desno rame (ovo mora da je od miša), niko se više ne zbuni i ne oslovljava me sa "g-đica" (gospođa isključivo), potreban mi je komoditet, ima toga još.

Ali! Radoznala sam još uvek, ne za sve i svašta nego za konkretno, učim stalno i dobro mi to ide, uživam u društvu pametnih ljudi, ove druge znam da izbegnem, ne pričam uvek isključivo o sebi (stari ljudi to rade), ne zavidim mlađima od sebe, ......

Nisam mlada, ali ne osećam se staro :) niti tako izgledam

evo....upravo potvrđuješ moju teoriju... nisi mlada,a nisi ni stara...dakle,tačno si u srednjim godinama...od 30 do 60...:) kao što i rekoh...a što nisi mlada,kad se osjećaš mlado?;)

što se tiče kulta mladosti...u pravu si...ljudi nikako ne mogu da shvate da niko još nije uspio da pobijedi starenje...treba čovjek da živi u skladu i harmony:D sa svojim godinama ...

О, па ја нисам нигде рекла да се осећам младо. ;) Мада се не осећам ни старо. За неке ствари сам млада, за неке више нисам...
Старење је процес који укључује много чинилаца, а они не иду истовремено.

Не знам зашто, али ето, сетих се, па да испричам:

Седим ја на новосадском кеју на клупи и читам књигу. Иза мене, на шеталишту, стоји групица пензоса и причају. Одједном чујем неко страшно кркљање-шиштање... Неки баш ружан и страшан звук.
Окренем се, кад тамо неки чича, исписник ових што са штаповима шетају кејом - џогира, са све знојницама на рукама, у екстра патикама, шорцу, са траком око главе... Џогира а душа му у носу.
Пензоси заћуташе, испратише га погледима, а онда наста тајац...све док један није проговорио:

''Благо њему!...........................................................................Неће ни осетити!''

:mrgreen::lol:

Ja ne znam da li da pitam..... a... šta? :eek::lol: kad skikne?

Au Lexo, pa shta je sa tobom? :roll:
Umesto da zivish zivot u tim godinama punom parom, ti razmishljash o tome kako izgleda onaj dan kada je svo to vreme iza tebe?
Mislim, znam da se i ja chesto preterano proserem sa nekom temom, nezadovoljna sam s vremena na vreme...bla bla...ali taj stadijum kod tebe traje godinama. I ajd da si ruzna, glupa pa da i mogu da te opravdam...Ali brate mili ti (po nekom mom kriterijumu) spadash u prvih 5 najlepshih forumashica koje sam ja videla na ovom forumu. Vrlo si pametna. Uspeshna. A "k*enjash" ko 5 naruznijih, najnezadovoljnjih starih baba od 90 godina.
I sad molim te, pokloni mi par minuta tvog dragocenog zivota, tako shto cesh ustati, pogledati se vrlo pazljivo u ogledalo....Imash sve adute koji ti omogucavaju da budesh extra srecna, a ti kontantno (barem tako zakljuchujem iz postova) mrzish i sebe i svet oko sebe.
Ja da sam ti roditelj bacila bi ti kompjuter u kantu za smece i izbacila bih te napolje da zivish zivot!

Izvinjavam se na iskrenosti...u svakom sluchaju je dobronamerna...

Јој, Ели, половина четрвте деценије је 35!
Ја сам тад добила такву снагу и полет за многе ствари у животу да сам мислила да сам млађа него кад сам имала 25!

Ако је човек који има више искуства старији, онда сам одавно стара..
Ако се рачуна духовна младост, онда сам млада.
Ако се гледа физичко стање, онда сам ,,онако како треба'' . :)

Понављам, неко никад није ни био млад, и то је најгоре! Све остало се може поднети.

U pravu si draga, ja se sada osećam bolje nego ikad. Kapiram ljude i sve drugo mnogo bolje nego pre 10 godina i imam veću želju za životom :D
Al džaba, dvadesete su ipak :ok:
Ne mogu reći da sam mlada sa trideset i nešto. To što se osećam mlado i dobro u svojoj koži, to je nešto drugo... :zag:

Кажу да је старење прикупљање страхова.

И можда има истине у томе. Била сам,мислим, врело зрела са 20, али нисам имала страхове које имам сад.
За децу, за ближње уопште, за егзистенцију понекад.. Не живим у страху, далеко било, али често стрепим.

Ако је младост безбрижност, онда више нисам млада.

(Ако је прескакање козлића, онда јесам...;))

Ако ћемо мало да се позабавимо научним истраживањима, онда ћеш у педагошкој литератури пронаћи податак да је доказано да човек имеђу 30 и 45 година много боље памти и спремнији је на учење од оног са 25, на пример.
Да ли то значи да је млађи?

nego, ovo me strasno kopka.. teta wanda, este li vi sigurni u ovo?

nego, ovo me strasno kopka.. teta wanda, este li vi sigurni u ovo?

Јесам. Мрзи ме сад да копам по књигама, разним, али пише, заиста!
Тада је човек ,,на врхунцу'' што се способности учења тиче. И лакше се студира са 35 и 40 него са 20 и 25. Тако кажу стручњаци.

ja na par mesta nadjoh da se najlakse uci u periodu od 20 - 25.. al dobro, kad strucnjaci kazu..

Ја сам прешла те неке године, па не могу да се сетим где су ми књиге, али, ако ми ,,сине'' копираћу и послаћу Вам на пп. :)

Наравно да то не значи да је човек тад у пуној снази, физичкој, али менталној врло могуће да јесте. Не треба занемарити ни искуство, које је, наравно, веће од 35 него од 20...

Но, ево једне причице,везане за физичку ,,младост'':

Моја пријатељица родила прву бебу у 28 години.Са 37 остане поново трудна. И жали се доктору како јој је друга трудноћа другачија од прве, како је боле кости, и пита га шта је то са њом.
А др лепо каже:,, Знате, већ Вам је време да Вас боле кости, невезано за трудноћу...'' :whistling:

fanda, ispalila sise žešće sa sposobnostima pamtjenja i učenja...numem lepo i drukčije, sirofina ša ću.. ( :

Мислиш ли на то што ја кажем да не памтим, или оно што сам написала да кажу педагози?
Мене мрзи да тражим по књигама, али сам то студирала и не причам напамет. А ти си млад, преврти мало педагогије, па ћеш пронаћи. :)

Моја пријатељица родила прву бебу у 28 години. У 37 остане поново трудна. И жали се доктору како јој је друга трудноћа другачија од прве, како је боле кости, и пита га шта је то са њом.
А др лепо каже:,, Знате, већ Вам је време да Вас боле кости, невезано за трудноћу

ovo je hellen rekla na jednoj temi na dip-u davno.....misim da nije bila u pit. trudnoća, ali jeste godine -kosti ( :

sa trideset i nekom, ako osoba odluci da upise fax, vise je posvecena, odgovorna, koncentracija i motivisanost su bolji
samim tim sto je prosla dio zivota i zna sto hoce i kako to da postigne, izdrzljivija je i bolje se snalazi, na cisto je sa svim nedoumicama koje tresu mladjane studente
i manje su sanse da ce da zabusava radi tamo nekih iskustava koja je prerasla

IMHO

Back