Kada je rođen Isus Hrist?

Što se tiče uskrsnuća, odnosno dizanja iz mrtvih, odnosno povampirenja i ostalih mitova i legendi - to sa naukom i zdravim razumom nema ama baš nikakve veze. Naravno da nauka neće ni pokušati da opovrgne mitove, legende i ostale nebuloze. U naše vreme ovo se ne može pričati ni deci pred spavanje.

I te kako te price imaju veze sa naukom.
Upravo su naucna znanja omogucila da se pojave price o vaskrsenju, bezgresnom zacecu, rodjenju sina Udovice, velikoj Boginji majci, ....

Cela je Biblija opovrgnuta u XVI veku.

Ovo dalje ne vredi ni komentarisati.

Da bi neko opovrgao ono sto pise u Svetom Pismu, mora prvo znati sta tamo pise.
Ne moze se za kritiku uzimati tekst koji je napisao neko ko misli da je njegov prevod ono sto tamo zaista pise.
Jos gore je kada neki kritikuju neke navodne tvrdnje u Svetom Pismu, a da ga nikad nisu ni procitali.
Tako ovde cesto imam priliku da procitam kako u Svetom Pismu pise da je Zemlja ravna ploca.
Sta odgovoriti takvom "kriticaru", kada je ocigledno da on nije ni procitao doticnu knjigu?

Ima onih koji slepo veruju u Bibliju po principu: "to je Sveto Pismo i apsolutna Istina.", ne upuštajući se u dokazivanje onoga što tamo piše.

Ima onih koji veruju Bibliji i svim silama se trude da naučno dokažu i objasne ono što tamo piše. Na primer, http://www.cps.org.yu/index-cps.html

Ima onih koji su čisti ateisti.

A ima i nas koji nismo ateisti (verujemo u Boga), ali ne verujemo baš 100% Bibliji, jer Stari Zavet prvenstveno shvatamo kao pisanu istoriju jevrejskog naroda.

No... Tvdrnja da je Biblija u potpunosti opovrgnuta u XVI veku ne stoji.

I tebi da ponovim:
Jedna je stvar sta pise u Svetom Pismu, a druga je stvar sta neko misli da tamo pise.
Recimo, jedna recenica za koju se hvataju mnogi kreacionisti u objasnjavanju Potopa:
"I stvori Bog svod, i rastavi vodu pod svodom od vode nad svodom; i bi tako."
Ovde "svod" nije nikakav deo Zemljine atmosfere, niti je "voda" koja se pominje - H2O.
Ali, da bi neko znao na sta se odnosi rec "voda", morao bi da poznaje simboliku gnosticke, hermeticke tradicije.
A to sigurno nije niko od danasnjih hriscanskih fundamentalista u Americi ili drugde.

A to opet znaci da je ono sto pise u Svetom Pismu - tacno.

Poslednja izmena od moderatora:
U XVI veku učinili su to Đordano Bruno, Galileo Galilej i Nikola Kopernik. Sva trojica srušila su priču iz I poglavlja postanja po kojoj je bog stvorio prvo Zemlju, zatim Sunce, Mesec, planete i na kraju zvezde. Dovoljno je. Tema je "Kada je rođen Isus Hrist?" a ne naklapanja oko Biblije.

Sveto Pismo ne zastupa geocentricni model Svemira, tako da ono nije zbog suprotnih tvrdnji moglo da bude opovrgnuto.

И ако мислим да то ниси рекао озбиљно, ипак си по мом прорачуну, помоћу вечитог календара, најближи истини. То би могло значити да имаш неки дон, или да те нека сила навела да тако нешто напишеш.

Ni po jednom Jevandjelju se ne mogu dobiti te 33 godine u trenutku raspeca.

Dalje, ja ne verujem ni u kakvu satanu http://www.cosgan.de/images/midi/ekelig/h040.gif tako da ne mogu ni biti satanista. Zašto bih bio satanista ako ti želiš da to budem ili se izjašnjavaš tako u moje ime? Između iluminizma (luciferizma) i satanizma nema nikakvih dodirnih tačaka i nikakve sličnosti. Satanizam je anti-religija i da nema hrišćanstva verovatno ne bi ni postojao. Mogu da mislim samo sve najgore o anti-religiji čija molitva izgleda kao obrnuti hrišćanski očenaš. Dalje, najgori satanizam nalazi se u Starom zavetu, u Trećoj knjizi Mojsijevoj, od I do XI poglavlja. Svi oni jadni golubovi, ovnovi i volovi koje je najveći satanista u istoriji (Mojsije) žrtvovao još jadnijem jevrejskom bogu, zapravo su žrtvovani u ime tog vašeg jadnog hrišćanskog satane. Masonski Veliki Arhitekta i iluminatski Lucifer sa tim vašim satanizmom nemaju ama baš nikakve veze. Lucifer je nosilac svetlosti, ima spomenik u Njujorku (Kip Slobode) i kad god upališ sveću - znaj da odaješ počast Luciferu.

Slazem se da izmedju Lucifara i Satane nema nikakve slicnosti.
Ovo drugo je upravo podvala sledbenika Lucifara - njegovim protivnicima.
Mozda zvuci neobicno, ali Mojsije jeste bio (uslovno) - satanista.
Ili bolje reci - Setanista.

Koliko ja znam, Kip Slobode je spomenik - Izidi, sa sve njenom porukom: "dodjite meni svi prezreni i ponizeni"... (ili tako nekako).

A paljenjem svece odajes pocast onome kome si namenio zapaljenu svecu.
Nije Lucifar izmislio svetlost, pa da sve sto ima veze sa njom pripada njemu.

Zato sto jeste bio belac, pripadnik plemstva koje vuce poreklo od starog Raskog plemstva.
Ajde, Sveto, kad si sa ovoliko činjenica digao temu koja je trebalo da ode u arhivu...

... objasni malo detaljnije ovo poreklo od starog Raskog plemstva.

Rodoslov, druže... ovakve paušalne konstatacije teško će da me impresioniraju:

... "pripadnik plemstva koje vuče poreklo od starog Raskog plemstva"!?

Ne zamajavaj i ne zamazuj, već objasni. Dokaze, druže... sa validnim izvorima...

... rodonačelnik, pa prvorodjeni rodonačelnikov, pa redom... ako je pobočna veza, do nje prava linija srodstva, od koga ide u bok, pa opet prava... i tako do belca-pripadnika...

I tebi da ponovim:
Jedna je stvar sta pise u Svetom Pismu, a druga je stvar sta neko misli da tamo pise.
Naravno. I tvrdnja da je Biblija u potpunosti opovrgnuta u XVI veku, jer je opovrgnut delić onoga što neko misli da tamo piše nikako ne pije vodu.

A to opet znaci da je ono sto pise u Svetom Pismu - tacno.
Misliš, ono što mi mislimo da piše?

Tebi su očigledno vaške izjele mozak.

Brate, ovo se zove kriza identiteta....dakle ti si pokusao da pokazes da ne samo da si crnogorac, a crnogorci nisu srbi, nego iliri i kelti (a kad si tu, napisi mi nesto na tom ilirskom jeziku, i nemoj one fore izvlacenja, kao zaboravio, ili zli srbi nisu dali, kad u irskoj se govori engleski, a keltski tj gejlik se takodje govori), nego sad pokusavas da se odreknes vere svojih dedova.... te tripove koje ti imas nikoga ne zanimaju....pises gluposti velike....

Ajde, Sveto, kad si sa ovoliko činjenica digao temu koja je trebalo da ode u arhivu...

... objasni malo detaljnije ovo poreklo od starog Raskog plemstva.

Rodoslov, druže... ovakve paušalne konstatacije teško će da me impresioniraju:

... "pripadnik plemstva koje vuče poreklo od starog Raskog plemstva"!?

Ne zamajavaj i ne zamazuj, već objasni. Dokaze, druže... sa validnim izvorima...

... rodonačelnik, pa prvorodjeni rodonačelnikov, pa redom... ako je pobočna veza, do nje prava linija srodstva, od koga ide u bok, pa opet prava... i tako do belca-pripadnika...

Ne mogu ti ja dati rodoslov, jer je to stvar konkretnih podataka, koji se mogu naci samo u arhivama.
Kako takve ne postoje za drevni period, to je nemoguc posao.
Ipak,
Rasi su se posle Potopa naselili na podrucju Plodnog polumeseca, a pripadnici njihovog plemstva su predstavljali upravljacku elitu tih podrucja, kao i drzava koje su kasnije nastajale.
(Rec - "Izraelci" (Izraelicani) znaci - " IZ naroda RA, ELovi sledbenici, oni koji slede Boga Ela).
Obicno stanovnistvo se mesalo (mada su Rasi sa tih podrucja, iz politickih razloga, i masovno iseljavani) i sve se vise gubila ta "plava nit", ali kao sto danas u SAD, pripadnici Raskih porodica vode glavnu rec u vladavini tom drzavom, bez obzira na sastav stanovnistva, tako su i tamo pripadnici tog plemstva vodili glavnu rec, kroz celokupnu istoriju starog Istoka.
Jedna od porodica koja vodi poreklo od tog starog Raskog plemstva je i Isusova porodica.
Zato se u jevandjeljima insistira na poreklu od Avrama, odnosno Jakova (Izraela), preko Davida koji je Isusov predak.
Uostalom, jedna sekta, u koju zvanicni istoricari smestaju Isusa, se zvala - "Ras nazrani" (poznatiji i kao nazoreni, nazareni).

Ima čak i delova gde Bog naređuje Jevrejima da pobiju sve stanovnike jednog grada (uključujući i mušku decu), a da ostave u životu samo devojčice koje "još nisu poznale čoveka".

Zapovest - "Ne ubij" se odnosi na uredjenje zajednice koju cine oni koji slede doticnog Boga.
Na sledbenike drugog Boga (suprotne strane), ta zapovest se ne odnosi, naprotiv, pozeljno je ukloniti protivnike.

По историјским изворима Исус је рођен 743 г. од оснивања Рима. Ево доказа. Нерод је наредио 5-те године пре нове ере да се побију сва деца од две године, да би на тај начин сигурно убио и Исуса. Годину дана после те наредбе Нерод је умро. Година Неродове смрти је забележена у историји као 4-та пре нове ере, плус нулта година која се у то време рачунала од астронома чини 8 година пре наше ере. То су историјски извори, који се слажу и са звездом репатицом која је тада крстарила преко неба.

:klap::klap:Да и може се знати и тачан дан распећа..Јер се Јеврејски календар од тада немењан..А Зна се да је тог дана било помрачење...(И помрачи се земља и неби..) Из њихових извора о записаном помрачењу моземо сазнати дан Распећа..

:klap::klap:Да и може се знати и тачан дан распећа..Јер се Јеврејски календар од тада немењан..А Зна се да је тог дана било помрачење...(И помрачи се земља и неби..) Из њихових извора о записаном помрачењу моземо сазнати дан Распећа..

Баш ме то помрачење занима, јер се ни астрономи не могу сложити о тачном датуму. Знаш ли ти можда нешто?

Баш ме то помрачење занима, јер се ни астрономи не могу сложити о тачном датуму. Знаш ли ти можда нешто?

St. Matthew (2:1) tells us that Jesus was born "in the days of King Herod". Josephus (Ant., XVII, viii, 1) informs us that Herod died after ruling thirty four years de facto, thirty seven years de jure. Now Herod was made rightful king of Judea A.U.C. 714, while he began his actual rule after taking Jerusalem A.U.C. 717. As the Jews reckoned their years from Nisan to Nisan, and counted fractional parts as an entire year, the above data will place the death of Herod in A.U.C. 749, 750, 751. Again, Josephus tells us from that an eclipse of the moon occurred not long before Herod's death; such an eclipse occurred from 12 to 13 March, A.U.C. 750, so that Herod must have died before the Passover of that year which fell on 12 April (Josephus, "Ant"., iv, 4; viii, 4). As Herod killed the children up to two years old, in order to destroy the new born King of the Jews, we are led to believe that Jesus may have been born A.U.C. 747, 748, 749. The enrollment under Cyrinus mentioned by St. Luke in connection with the nativity of Jesus Christ, and the remarkable astronomical conjunction of Mars, Jupiter, and Saturn in Pisces, in the spring of A.U.C. 748, will not lead us to any more definite result.

vise o tome:
http://www.newadvent.org/cathen/08377a.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Chronology_of_Jesus

“Sve planete u materijalnom svetu ( grehovi), od najviše do najniže, mesta su patnje, na kojima se odvija uzastopno rađanje i umiranje. Ali onaj ko dostigne Moje prebivalište (Isus), o Kuntin sine, nikada se više ne vraća (vaskrsnuce).”

Bhagavad-gita 8.16.

Ovo je "doktorat" za Bibliju.

Moja dopuna ti govori da se to mnogo ne razlikuje od biblije, tebe u stvari samo nervira sto je hriscanstvo jos u zivotu, ali i iluminati su jos u zivotu pa se ja toliko ne gnevim a u tome je razlika izmedju jednih i drugih.

Back