Jovan I. Deretić

Iz poštovanja prema pokojniku nisam htio nešto oštrije da napišem, zbog žalosti članova porodice i bližnjih.

No, sada kada je to vreme malčice prošlo, imam moralnu dužnost da kažem na ovoj temi vrlo jasno i glasno: velika je sramota i poniženje za Beograd i celu Srbiju što je Jovan I. Deretić sahranjen u Aleji zaslužnih građana. Kao što je forumaš @sumljiv_tip svojevremeno bio napisao, činjenica da je Goran Vesić odobrio ovaj potez samo je još jedna od brojnih čudnih odluka naše vlasti, kojima pravi ustupke iz vrlo jasno političkih razloga, radi jeftinog populizma, a na štetu sopstvene nacije, njenog duha, mentalnog i duhovnog zdravlja i inteligencije.

Deretić za svog života ništa nije ostvario. Nikakvo otkriće nije napravio; niti jedan jedini izvor nije objavio. Podatke je pokupio bukvalno prepisujući od drugih, kao što su Miloš S. Milojević ili Olga Luković Pjanović, a oni koji bliže poznaju njegovu situaciju, znaju i da je samo stavljao svoje ime dok su drugi pisali tekstove, u prvom redu Dragoljub Antić. Jedine Deretićeve izvorne zasluge su notorna lupeta ja gluposti, naprasno izmišljanje stvari, kao npr. da će Irci sutra svi Srbi postati, ili da Katalonci znaju da su Srbi.

Svi ljudi, od Branka Dragaša pa na dalje, koji su se izborili za ovo, naneli su ogromnu štetu ugledu i poziciji srpskog naroda, srpske države i srpske nauke, kao i srpskim nacionalnim interesima. Njihovi će se potomci stideti njihovih odluka, jerbo svi znamo koliko su retke i teške stvari kao što iskopavanje nečijih ostataka i premeštanje na drugo mesto.

Ovim potezom, Deretićevim sahranjivanjem na prestižnoj parceli, jedina stvar koja je efektivni rezultat ovog dela jeste da danas postoji razlog više da se svi smeju Beogradu i srpskom narodu; da se pokazuje turistima koji prolaze ova bestidna sramota, ako je već nemoguće sakriti od očiju javnosti, dok sad svi imaju razlog više da Srbe ponižavaju, ismevsju i pljuju, što je najveći plod Deretićevog rada.

Neka Deretić počiva u miru, ali neka bude jasan moj stav; stav u kojem, srećom, nisam bi izbliza usamljen: nijedan normalan čovek nabi preuzeo ulogu Deretićevog apologete, što je bukvalno fizički nemoguće. Neka sad neki ospu po meni da vređam zbog ovog što pišem, ali ako me žele opovrgnuti, neka demantuju bilo šta od ovog što sam napisao; s argumentima, naravno.

Preci se okreću u svojim grobovima, a potomci će zbog ovakvih stvari imati probleme i suditi današnjem narodu što je ovako nešto dopustio.

Slavene, kakvo "poštovanje prema pokojniku"? Pa nije umro neki namćorasti komšija Pera, pa da sad iz poštovanja prema pokojniku ne pominjemo da nekad nije hteo da uzvrati "dobar dan". Za čoveka je moralo da se istražuje gde se školovao i koje je škole završio kao za prevaranta i kriminalca, jer se u Srbiji pojavio kao doktor istorijskih nauka koji je čitav život putovao po svetu i nije izbijao iz arhiva i biblioteka i koji poznaje antičke jezike i čita izvore u originalu.

Čovek je u bukvalnom smislu izdajnik svog naroda, jer je zatrovao umove ljudi i okrenuo ih protiv sopstvene inteligencije, protiv sopstvenih sinova koji se bave naukom.

To nije pljuvanje.
Aha... :aha:

Novak i Jelena imaju psa kome su dali ime Tesla iz poštovanja prema Nikoli Tesli i praktikuju instant verziju kundalini-joge. Kundalini-joga je stvaran indijski kult i praksa koja se zasniva na verovanju u čakre i buđenje čakri, gde je kundalini energija koja se podiže iz čakri i penje uz kičmu i metaforički se naziva zmijom.

Takođe je i pravoslavni vernik koji je venčanje napravio tokom posta i tražio od Amfilohija da ga ipak venča tad.

Dakle, lažna je premisa da Deretić ide ruku pod ruku sa vrhunskim uspesima u sportu; zanimanje za Deretića je intelektualna aktivnost koja ide ruku pod ruku sa instant-jogom, instant-pravoslavljem i instant-poštovanjem prema Nikoli Tesli tako što se pudlicima jednoj da ime Pjer, a drugoj Tesla.
Dakle, pljuvanje.

A hajde sad da vidimo odgovor na postavljeno pitanje, "da li bi mogao ovako da opljuneš Teslu?"

Ja ti kažem - tekst ostavi isti, samo umesto Novaka napiši Tesla, a umesto psa napiši golubica. Jer, sve ostalo može da ostane isto.

Slavene, kakvo "poštovanje prema pokojniku"? Pa nije umro neki namćorasti komšija Pera, pa da sad iz poštovanja prema pokojniku ne pominjemo da nekad nije hteo da uzvrati "dobar dan". Za čoveka je moralo da se istražuje gde se školovao i koje je škole završio kao za prevaranta i kriminalca, jer se u Srbiji pojavio kao doktor istorijskih nauka koji je čitav život putovao po svetu i nije izbijao iz arhiva i biblioteka i koji poznaje antičke jezike i čita izvore u originalu.

Čovek je u bukvalnom smislu izdajnik svog naroda, jer je zatrovao umove ljudi i okrenuo ih protiv sopstvene inteligencije, protiv sopstvenih sinova koji se bave naukom.

Slažem se sa tobom da je Deretić velika štetočina i da će biti potrebne cele generacije da se otkloni iz Srpstva sve što ke on zatrovao. Nemam nikakvo poštovanje prema njemu kao pojedincu, niti je uopšte zaslužio da iko normalan ima.

Međutim, moj je stav bio oslonjen ne na saosećanje sa njim (mrtvom čoveku ono ne treba) već sa ožalošćenima. Onima koji su ga voleli, koji su ga izgubili i koji tuguju 40 dana za njim. Jednostavno, nehumano je ne saosećati se sa drugim i ne poželeti mu saučešće.

I to moram priznati da sam se suzdržavao svim silama, jer sam bio bukvalno šokiran kad je stigla vest o sahrani u prestižnoj aleji. Ali, pošto je to stvar van mog uticaja, zato sam se suzdržao komentara. I zapravo, ne bih bio ni toliko oštar uopšte da se to nije dogodilo. Sad kad jeste, ne mogu a da ne primetim da neki ljudi kao da bukvalno žele zlo sopstvenom narodu. Iznenađujuće je koje smo dno dotakli kao društvo, a posebno što neki ne samo da to sve apologetski tretiraju, već i u stimulativnom smislu žele dalje da društvo kojem pripadaju propada.

Naravno, moja kritika nije usmerena ka Deretića lično; nije on odlučio gde će ga sahraniti. Već ka njegovim idolopoklonicima i propovednicima. Ovo je, nesumnjivo, jedan veliki greh sa strane Branka Dragaša. I drugih koji su doprineli ovom neverovatnom bezumlju. Ništa nisu učinili, nego nabacili jedan teret na grbaču sopstvene dece.

Aha... :aha:

Dakle, pljuvanje.

A hajde sad da vidimo odgovor na postavljeno pitanje, "da li bi mogao ovako da opljuneš Teslu?"

Ja ti kažem - tekst ostavi isti, samo umesto Novaka napiši Tesla, a umesto psa napiši golubica. Jer, sve ostalo može da ostane isto.
Golubice i psi nisu isto, a ti lepo, brate, napravi eksperiment - nazovi golubicu po imenu komšijine ćerke i nazovi svog psa po imenu komšijine ćerke, ako si toliko tvrd da shvatiš da to nije isto.

Slažem se sa tobom da je Deretić velika štetočina i da će biti potrebne cele generacije da se otkloni iz Srpstva sve što ke on zatrovao. Nemam nikakvo poštovanje prema njemu kao pojedincu, niti je uopšte zaslužio da iko normalan ima.

Međutim, moj je stav bio oslonjen ne na saosećanje sa njim (mrtvom čoveku ono ne treba) već sa ožalošćenima. Onima koji su ga voleli, koji su ga izgubili i koji tuguju 40 dana za njim. Jednostavno, nehumano je ne saosećati se sa drugim i ne poželeti mu saučešće.

I to moram priznati da sam se suzdržavao svim silama, jer sam bio bukvalno šokiran kad je stigla vest o sahrani u prestižnoj aleji. Ali, pošto je to stvar van mog uticaja, zato sam se suzdržao komentara. I zapravo, ne bih bio ni toliko oštar uopšte da se to nije dogodilo. Sad kad jeste, ne mogu a da ne primetim da neki ljudi kao da bukvalno žele zlo sopstvenom narodu. Iznenađujuće je koje smo dno dotakli kao društvo, a posebno što neki ne samo da to sve apologetski tretiraju, već i u stimulativnom smislu žele dalje da društvo kojem pripadaju propada.

Naravno, moja kritika nije usmerena ka Deretića lično; nije on odlučio gde će ga sahraniti. Već ka njegovim idolopoklonicima i propovednicima. Ovo je, nesumnjivo, jedan veliki greh sa strane Branka Dragaša. I drugih koji su doprineli ovom neverovatnom bezumlju. Ništa nisu učinili, nego nabacili jedan teret na grbaču sopstvene dece.
starletizam je rasirio korenje po svim segmentima drustva

vaznije je da si poznat nego da si to zasluzio

tako imamo stalete medju doktorima , popovima pa eto i medju istoricarima

lupi nesto skandalozno i necuveno , nema veze sto je glupost

I te gluposti o "pljuvanju", time se samo ubija želja za tako tupim razgovorom.

Pljuvanje po nekom je neargumentovano omalovažavanje ili diskreditacija nečijeg truda i rada, u nečemu šta nekoga karakteriše kao ličnost. Đoković nije postao tvoj fetiš ili idol zbog svojih doprinosa fizici, ratnog doprinosa, humanitarnih aktivnosti ili kao prosvetitelj, čak ni kao komšija koji ti pomaže - ti čoveka ne poznaješ i imaš udela u njegovom uspehu isto kao i ja, međutim sebe postavljaš kao nekoga ko je pozvan da ga brani i da po principu hajke upire prstom u one za koje smatra da ga dovoljno ne obožavaju. Za takve stvari postoji ime. Đoković je sportista i pljuvanje po Đokoviću bi bilo omalovažavanje njegovih sportskih uspeha, to jest ono što rade inostrani mediji. Čak ni oni koji se u ovom trenutku usuđuju da ne prate tenis i sport smatraju savremenim gladijatorskim igrama, ne pljuju po Đokoviću nego sportu kao takvom. A to što Đoković nije validna referenca za ideju o tome ko je ko u istoriji, jednostavno svedoče činjenice da dečko nije načisto ni sa time ko je ko u medicini, ko je ko u misticizmu ili ko je ko u arheologiji itd. I to, opet, nije pljuvanje po njemu nego dokaz da je i on čovek od krvi i mesa i da bi ga o tim stvarima trebalo pitati isto onoliko koliko biste o tome pitali Piksija ili Tea.

Ogradio bih se samo u tom smislu što o njemu kao pojedincu u privatnom životu ne znam ništa - da li je pomagao komšinici da uz stepenice ponese torbu sa pijace, da li je pomagao deci, da li je činio dobra dela, bio dobar i odan prijatelj. Ali kao pojedinac koji je bio javna ličnost, ono je užas i strahota. I to vide i njegovi ovdeprisutni "branitelji", od onih koji nisu glupi, ali imaju izvesnu dozu pokvarenosti i vole da se prave glupi, ali ga silom prilika podržavaju, kao Milo Miraša jer nije uspeo da pridobije Amfilohija, a tako i ovi jer su ljuti na srpske istoričare što odbijaju da se trkaju sa Albancima u toj iliromaniji.

Što se tiče "zatrovanih generacija"... ipak su to samo zatrovani pojedinci, a koji su i sami zatrovani jer su bili tome skloni. Sve je to deo jednog bolesnog tkiva koje crpi i oslabljuje srpski organizam u celini, ali na svu sreću nije mnogo značajan, niti uticaj, samo je nepotrebno dosadan. Kao muve.

Ustvari, Jovan Deretić je preuzeo jednu dosta specifičnu ulogu u našem društvu a to je neortodoksnog istorijskog vagabunda koji ide u svom pravcu bez obzira na kritike koje mu se upućuju, stalno provocirajući znanje i sposobnost obrazlaganja svojih protivnika, što bi bila jedna uzaludna aktivnost da nije bilo pažnje medija, često pravljene i od strane njegovih protivnika koji su ga prozivali pokušavajući odbraniti svoju akademsku titulu i status u društvu

Svaka čast gospodine Deretić, svaka čast. Naterao si istoričare da se oznoje a to svako voli da vidi, da neko zarađuje svoj hleb na osnovu rada a ne titule

Ogradio bih se samo u tom smislu što o njemu kao pojedincu u privatnom životu ne znam ništa - da li je pomagao komšinici da uz stepenice ponese torbu sa pijace, da li je pomagao deci, da li je činio dobra dela, bio dobar i odan prijatelj. Ali kao pojedinac koji je bio javna ličnost, ono je užas i strahota. I to vide i njegovi ovdeprisutni "branitelji", od onih koji nisu glupi, ali imaju izvesnu dozu pokvarenosti i vole da se prave glupi, ali ga silom prilika podržavaju, kao Milo Miraša jer nije uspeo da pridobije Amfilohija, a tako i ovi jer su ljuti na srpske istoričare što odbijaju da se trkaju sa Albancima u toj iliromaniji.

Što se tiče "zatrovanih generacija"... ipak su to samo zatrovani pojedinci, a koji su i sami zatrovani jer su bili tome skloni. Sve je to deo jednog bolesnog tkiva koje crpi i oslabljuje srpski organizam u celini, ali na svu sreću nije mnogo značajan, niti uticaj, samo je nepotrebno dosadan. Kao muve.

Da je baš tako, ne znam baš bi li Vesić video za bitnim da donese tu odluku koju jeste.

Covjece Jovan Deretic je legendarni srpski pravni agent, debatni ratnik, sjedi pored Cara Dusana, i Lazara i Svetopleka. Dereticeva velicina je u borbi i istrajavanju u "ne slaganju" sa rimsko-frankovskim bandama vjekovnih srpskih neprijatelja, "po svim stavkama" njihovih lazi i optuzbi. Jovan Deretic se ne slaze ni u jednoj stavki, sve negira!! To je velicina njegove agenture protiv politickih bandi.

On nije Kraljevki oficir i ne podleze moralnim i etickim standardima za kraljevske oficire. On je kao pravnik placen da brani od optuzbi neprijatelja i da u svjesti porote podigne sumnju u te neoprijateljske optuzbe, a ne da on istjera prezicnu istinu, i on kao agent protiv neprijatelja negira sve njegove optuzbe.

Za Jovana Deretica, potpuno je nebitno u njegovom momentu da se istjera precizna istina na vidjelo. Bitno je da se unisti nepriljateska politicka skola istorijskih politickih lazi i optuzbi. A mi cemo istinu istjerat na vidjelo kad za to dodje vrijeme.

Slava mu!

Svi ljudi, od Branka Dragaša pa na dalje, koji su se izborili za ovo, naneli su ogromnu štetu ugledu i poziciji srpskog naroda, srpske države i srpske nauke, kao i srpskim nacionalnim interesima. Njihovi će se potomci stideti njihovih odluka, jerbo svi znamo koliko su retke i teške stvari kao što iskopavanje nečijih ostataka i premeštanje na drugo mesto.

Da je baš tako, ne znam baš bi li Vesić video za bitnim da donese tu odluku koju jeste.

Vesic je vrv jedna od najomrazenijih licnosti u Srbiji, mozda i s tog ugla treba posmatrati stvari.

Ustvari, Jovan Deretić je preuzeo jednu dosta specifičnu ulogu u našem društvu a to je neortodoksnog istorijskog vagabunda koji ide u svom pravcu bez obzira na kritike koje mu se upućuju, stalno provocirajući znanje i sposobnost obrazlaganja svojih protivnika, što bi bila jedna uzaludna aktivnost da nije bilo pažnje medija, često pravljene i od strane njegovih protivnika koji su ga prozivali pokušavajući odbraniti svoju akademsku titulu i status u društvu

Svaka čast gospodine Deretić, svaka čast. Naterao si istoričare da se oznoje a to svako voli da vidi, da neko zarađuje svoj hleb na osnovu rada a ne titule

A i ti znaš da se nalupetaš nekad k'o maksim po diviziji.

Za 45 godina jedan univerzitetski profesor napisao je par novinskih članaka u NIN-u i još negde drugde i dve publicističke knjižice, u kojima ga satirično i površno tretira tj. ismeva. Njegovi zamišljeni protivnici koji su ga prozivali, ne postoje. Ako je to domet i merilo po kriterijima koje si sam definisao, onda je Deretić jedan životni neuspeh i po unutrašnjim standardima Srpske autohtonističke škole. Tako da, vodeći se tim što ti pišeš, i jeste bilo poprilično uzaludno.

Stvarno ne znam šta ti bi da napišeš jednu takvu takvu neverovatnu glupost.

Nije naterao nikoga da se oznoji osim forumaše-hobiste i amatere koji bi da pročitaju nešto kvalitetno ili o nečemu kvalitetno porazgovaraju, a ne mogu od autohtonističkih spamera.

Njegov uticaj je u ravni uticaja onog što lupa šerpe pod prozorom dok na TV ide diskusija... oznoji se samo onaj ko pokušava da čuje šta se priča, oni koji pričaju nemaju pojma da neko iz svog dvorišta lupa u šerpe, toliki je uticaj Jovana I. Deretića.

Naravno, nije Deretić sav crn, nije slika crno-bela. Gori od njega su oni koji ga poštuju.

Naravno, upravo na tom primeru se može videti i suština. Car je go, što bi rekli. Bez obzira na to što bi neki izbegavali Deretića ili se barem pravili da su od njega drugačiji, u momentima kao što je ovaj, sve maske vrlo jasno spadnu. I mislim da postane i jasno koliko ljudi se samo pretvara zbog pojedinih njegovih izjava da se ne slaže sa njim ili da nije njime opčinjeno.

Objava Gorana Šarića, koji voli da se predstavlja kako je nešto modernije i drugačije:

Preminuo Jovan Deretić

Točno se sjećam trenutka kad sam zauvijek odbacio tzv. doseljavanje Slavena na Balkan u 7. stoljeću. Bilo je to 2006. kad je Aldo Matić dostavio Semiru Osmanagiću najnovija genetička istraživanja koja su ukazivala da je velik dio stanovnika Balkana autohton. Dok je Semir o tome govorio, zamislio sam Blanku Vlašić i Milorada Bibića Mosora i shvatio da su Dalmatinci, Hercegovci i Crnogorci Iliri. Da su antički opisi Ilira opisi Dinaraca. Kako sam u to vrijeme studirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, iskoristio sam katoličke knjižnice da istražim brojne izvore i dokumente o našem porijeklu.

Tada nisam imao pojma da u Srbiji postoje tzv. autohtonisti. Negdje oko 2010. prvi put sam ih zapazio na youtube-u. Kasnije sam neke od njih i upoznao. Jovana Deretića sam sreo nekoliko puta na sajmu knjiga, dva puta je bio na mojim predavanjima, a jednom sam ga posjetio u prostorijama na Banjici.

Njegova uloga bila je vrlo važna. On je među prvima u medijima, na jedan osebujan način (ali samo se tako moglo do šire publike) ukazao da je srpska historiografija u svojoj suštini antisrpska. U suradnji sa Dragoljubom Antićem napravio je nekoliko knjiga i radova u kojima je osporio laži o doseljavanju Slavena u 7. stoljeću i ilirskom porijeklu Albanaca. Naravno da su neke njegove izjave bile problematične, naravno da je griješio, bio preslobodan u nekim tumačenjima, ali njegove zasluge je nemoguće osporiti.

Jer ako vi ljudima kažete da su stanovnici rimskih provincija Norik, Dalmacija, Mezija, Trakija velikim djelom potomci paleobalkanskog stanovništva, a srednjovjekovno balkansko stanovništvo u najvećoj mjeri potomstvo antičkih Balkanaca, samo ste ih zbunili. Ali ako kažete da su Srbi "narod najstariji" i da su tu od Vinče, obična publika odrasla na rijalitijima to može razumjeti. To je bila Deretićeva sposobnost, da dopre do najširih masa.

Jovan Deretić je ogolio službenu historiografiju u Srbiji. Pokazalo se da oni nemaju nikakve izvore koje govore o doseljavanju, da nemaju arheoloških, genetičkih ni drugih dokaza kojima bi dokazali da su Albanci, a ne južni Slaveni potomci Ilira, da nemaju nikakve želje za znanstvenom debatom i dijalogom. Da ne poštuju osnovne postulate znanosti. Deretić je temu našeg porijekla učinio vidljivom u javnosti. Ni to mu nitko ne može osporiti.

Koliko god da su neke njegove tvrdnje, posebno kad je već bio u poznim godinama bile neozbiljne i fantastične, ostaje činjenica da se Srbi nisu doselili iz Ukrajinskih močvara kao šaka divljaka kako su nas učili naši okupatori, a na nju je Jovan Deretić ukazivao tokom čitavog života. I zato mu hvala!

Goran Šarić II

Niti jedan jedini zastupnik Srpske autohtonističke škole; niti jedan jedini alternativac i nijedan forumaš Krstarice koji je promoter alternativnih ideja, nije se negativno oglasio po pitanju Deretićeve sahrane, sa potpuno usamljenim izuzetkom Miodraga Milanovića. :kafa:

Da li je reč o možda i nedostatku hrabrosti, činjenica ostaje da u budućnosti više neće imati prilike (prošao je voz), ali niko se nije usudio da se Deretiću suprotstavi. Samo: muk. I to zapravo znači da je Milanović ubedljivo najhrabriji među svim alternativnim istoričarima.

Poslednja izmena:
Jovan Deretic je pokrenuo zabokrecinu ucmalih srpskih istoricara ; i u tome je njegov ogroman doprinos.

Postavio sam pitanje, šta je to što je Deretić otkrio. Da li je pronašao neki izvor koji je neobjavljen i priredio ga, šta je naučno utemeljio i dokzao. Svega nekoliko stvari, da se navede.

Naravno, računam isključivo orignalne stvari, njegove. Ne nešto što je samo prepisao od Milojevića i slično, nego šta je njegovo izvorno delo; koje otkriće?

Na ovih pet stranica niko nije ni pokušao da pruži odgovor na to pitanje; ako si ti upoznat sa Deretićevim likom i delom, mogao bi da probaš, ukoliko smatraš da je to što si napisao tačno.

Postavio sam pitanje, šta je to što je Deretić otkrio. Da li je pronašao neki izvor koji je neobjavljen i priredio ga, šta je naučno utemeljio i dokzao. Svega nekoliko stvari, da se navede.

Naravno, računam isključivo orignalne stvari, njegove. Ne nešto što je samo prepisao od Milojevića i slično, nego šta je njegovo izvorno delo; koje otkriće?

Na ovih pet stranica niko nije ni pokušao da pruži odgovor na to pitanje; ako si ti upoznat sa Deretićevim likom i delom, mogao bi da probaš, ukoliko smatraš da je to što si napisao tačno.
Kao sto rekoh; Deretic je pokrenuo ustajalu zabokrecinu koja je do tada vladala.
Poneki istoricari su poceli nesto da rade a ne samo da ljigavo i poslusno sprovode politicku "istoriju" okupatora.
Nadam se da ce se to dogoditi i u drugim naukama: filologiji, medicini, psihijatriji,politickim naukama,ekonomiji,pravu,antropologiji itd itd.

Srpska arheologija je npr izrazito na zacelju svetske arheologije a trebalo bi da je na celu, sto je ogromna steta i sramota za Srbiju.

Poslednja izmena:
Nije ništa pokrenuo, Milane, nije postojala nikakva žabokrečina koju je on ustalasao, nije postojala nikakva politička istorija okupatora koju je on raskrinkao, a Deretićevi sledbenici, uključujući i skoro svakoga od njih/vas ovde na forumu, su/ste direktno krivi za nešto što je u rangu nacionalne izdaje, samo što to ne vide, kao što ni ćelije kancera ne vide da ne vrše svoju funkciju i da uništavaju organizam na kome parazitiraju.

Back