Jesmo li mi, Srbi, generalno lenj narod!?

Претерано вредни нисмо али смо за наше суседе Босанце, Хрвате (посебно далматинце) и црногорце прави јапанци.

:hahaha:

Opet ovaj Hrvate.
Pa čovječe božji od vas su i crnogorci pobjegli jer ste hebeni neradnici.
Često sam u Srbiji zbog posla i za sve uvijek ima vremena.
Ajd prvo kaaaafica paaa ručak paaa ****** pa palatz.
Izgubim čitav dan a mogo sam do kraja radnog dana bit ponovno u Zagrebu.
Pa vi ste lijeni i autobuse oprat.
Zmazanoća da te Bog sačuva.
I onda mislim aj javno dobro neda im se, srbi su i lijeni al tad vidiš privatne kuće po putu te šikare te stare krntije razbacane po dvorištima pa kante pa đubrad pa....
Pa mi smo za vas japanci i Mojte caro a isto smo goli racku.

Ko o čemu, vi po starom, nema svrhe raspravljati. Gazda ne da, gazda ovo gazda ono. Formula je prosta, a vi terajte po kuknjavi: nema tog gazde na ovom svetu koji neće da zadrži kvalitetnog radnika, ako to znači i povećanje plate. Radnika u prodavnici uvek može da zameni, to je jasno, ali je pitanje da li će umesto kvalitetnog, dovesti lošeg radnika, ako od toga zavisi i njegov profit.
Primera radi, imaš restoran i dobrog, prijatnog, kulturnog konobara koji traži 40 000, i imaš ponudu drugog koji je sve suprotno za platu od 20 000, koga ćete zaposliti?

A stani molim te,plate radnika spadaju u rashode,je l' tako?I zasto bi gazde povecavale plate i pravili sebi veci rashod?Kvalitetan radnik kosta i kvalitetan radnik ne radi za 15 000 mesecno.Takvih na Zapadu ima k'o kusih pasa.Njima je bitno da radna snaga bude jeftina,zato i otvaraju filijale u zemljama treceg sveta.A profit zavisi od mnogo faktora.I sam si svestan da u danasnje vreme marketing cini cuda

E pa postavka ti je loša. Glava je narod, a ne vlast. Kad bi pojedinac brinuo o sebi i svojoj budućnosti, ništa ne bi smrdelo. Ti očekuješ da vlast natera ceo narod da se pere i radi? Neće moći...
Глава народ, а не власт? Вође су следбеници... пастири овце... команданти извршиоци..?:think::think::think:

Јел теби познат контекст одговорности у лидерству? Ко води, ко треба да одговара због управљачких механизама?

Јел ја то сам себи одређујем и плаћам порезе или сам суборднисан...?

Власт која је НЕодговорна, народ тера да плаћа, а онемогућује им да зарађују због монополистичке мафије којој су на платном списку. Та иста мафија диктира израбљивачке плате и уништава домаћу и конкурентску производњу и привреду...

Још криви народ што је истом онемогућила да ради и од свог рада живи.

Делиш хајдучко-агресивни менталитет са ТВ-а, као и сваки навијач.

Оћеш да наметнеш кривицу потлаченима и слабима... ТО НЕЋЕ МОЋИ.

Eh da, kad se samo setim sve te kuknjave kroz istoriju... niko nije mogao vise da nas slusa, svi su pobegli glavom bez obizra i Nemci i Austrijanci i Turci, verovatno i Rimljani.

Srbi danas i srbi pre 100 godina su dva razlicitih sveta.

Pre su srbska sela htela biti totalno nezavisne od centralne vlasti, danas kad se srbima ne digne krive odma tadica.

Генерално нисмо лењи, али смо неорганизовани.

Након 05. октобра 2000. постојала је нада да ће се многе ствари у овој земљи довести у ред.
За почетак да се очисти Србија од дивљих депонија, прекрече фасаде, оперу железнички вагони, раскрчи коров.. Али нико није хтео да крене први...
Ова власт није успела да организује грађане и да се Србија заиста покрене јер ни сами унутар себе не могу да се организују.
Потребан нам је неки домаћин на челу Србије , неки у чијем дворишту све стоји на свом месту, неко ко нас неће даље задуживати и продавати у бесцење и видеће се да нисмо "генерално лењи".

Primitivizam buja na neznanju,a neznanje na lenjosti.
Jos kada su Vojvodjanima Japanci (neko dzap udruzenje za poljoprivredu i prehrambenu industriju) dali dijagnozu.
'kakvu zemlju vi imate ovde,pa da mi imamo ovakvo nesto hranili bi najmanje pola Evrope,a vi ne mozete ni sebe ....'

Samo da mi je znati koji japanac je to reko, posebno sto bas japanci nisu poznati da imaju veliku poljuprivrednu tradiciju (japanci su uglavnom ziveli od ribe).

Vojvodina moze da prehrani Srbiju i London. A pola evropu gde svaka zemlja gleda da ocuva svoju poljuprivredu malo morgen..

srbi mogu da se organizuju, samo rezim ima zadatak da to samoorganizovanje spreci, zatre

licni primer i dobra ideoloska podloga i sve ce biti ok za par godina

ovo sada je tako, da to nesto ne pozelimo ni neprijatelju

Ја сам оптимиста и исто као ти мислим да се може много постићи личним примером.
Више пута сам писала на овом форуму да ова власт ради на подривању темеља свега што је српско.
Али мислим да су исцрпли све своје трикове и да ће на нередним изборима бити потпуно другачија ситуација.:)

Poslednji primer odustajanja radnika Fijata zbog težine posla je bio povod za raspravu o tome da li smo mi lenj narod, ili, ako lepše zvuči tako, manje vredan narod :mrgreen:
Gresis silno.
Svi ljudi su lenji.
Razlika izmedju nas i ljudi na zapadu je u tome sto smo mi decenijama dobijali stanove od drzave, letovanja, zimovanja, polutke od sindikata. Svako je mogao da radi sta hoce u firmama. Razvlacila se drustvena imovina bez kontrole. Posto je bio visak radne snage moglo je i da se zabusava, lencari, zeza, pije,.... Od 8h smene radnik radi mozda 5h. I tih 5h se zabusavalo. (tako je bilo u mnogim firmama)

I dok je nas covek dobio sve od drzave, prosecan covek na zapadu nije dobio stan od drzave nego je morao da ga zaradi, tj uzme na kredit,(npr na 30god) `oce kola - uzima ih na kredit, letovanja, namestaj, sve na kredit. I tako imas coveka koji je zaduzen u tri lepe, koji mora vredno da radi da bi otplatio te sve kredite.
A kod njih nema viska radne snage nego radis 8h, bez zabusavanja inace dobijas knjizicu a rata za kredit stize na naplatu. (a zna se sta se desava ako ne otplacujes kredit) Tako da radnik na zapadu nema izbora nego da vredno radi.
Sistem je od njih stvorio vredne radnike, nema to veze sa mentalitetom (osim u slucaju Japanaca).

To je samo pritisak da vredno rade da bi sacuvali posao, jer znaju da u slucaju otkaza (ne mogu da otplacuju kredit) lete na ulicu.

I kod nas se stvara sistem kao na zapadu, to najbolje znaju oni koji rade kod privatnika. Ako su pri tome podstanari ili su uzeli stan na kredit, a imaju i decu (ne bi im bio u kozi) moraju da budu mnogo vredniji od kolega koji su resili svoje stambeno pitanje.

Gresis silno.
Svi ljudi su lenji.
Razlika izmedju nas i ljudi na zapadu je u tome sto smo mi decenijama dobijali stanove od drzave, letovanja, zimovanja, polutke od sindikata. Svako je mogao da radi sta hoce u firmama. Razvlacila se drustvena imovina bez kontrole. Posto je bio visak radne snage moglo je i da se zabusava, lencari, zeza, pije,.... Od 8h smene radnik radi mozda 5h. I tih 5h se zabusavalo. (tako je bilo u mnogim firmama)

I dok je nas covek dobio sve od drzave, prosecan covek na zapadu nije dobio stan od drzave nego je morao da ga zaradi, tj uzme na kredit,(npr na 30god) `oce kola - uzima ih na kredit, letovanja, namestaj, sve na kredit. I tako imas coveka koji je zaduzen u tri lepe, koji mora vredno da radi da bi otplatio te sve kredite.
A kod njih nema viska radne snage nego radis 8h, bez zabusavanja inace dobijas knjizicu a rata za kredit stize na naplatu. (a zna se sta se desava ako ne otplacujes kredit) Tako da radnik na zapadu nema izbora nego da vredno radi.
Sistem je od njih stvorio vredne radnike, nema to veze sa mentalitetom (osim u slucaju Japanaca).

To je samo pritisak da vredno rade da bi sacuvali posao, jer znaju da u slucaju otkaza (ne mogu da otplacuju kredit) lete na ulicu.

I kod nas se stvara sistem kao na zapadu, to najbolje znaju oni koji rade kod privatnika. Ako su pri tome podstanari ili su uzeli stan na kredit, a imaju i decu (ne bi im bio u kozi) moraju da budu mnogo vredniji od kolega koji su resili svoje stambeno pitanje.

Najbolje zapažanje do sada.:ok:

Najbolje zapažanje do sada.:ok:

ali je netacno. romanticno rezimski, ali netacno

stanovi opstinski i drzavni postoje i danas sirom eu. u holandiji cak mozes i kucu da dobijes na koriscenje pod beneficiranim uslovima

lako je qenjati po onom sistemu, ali je tesko napraviti bolji od onog sistema. niko ne brani vladi da se danas bolje zivi u srbiji

malogradjanska ideologija, beskrvna i jalova, sve su im drugi krivi. nesto nisam siguran da je carpat iz srbije. vec sam danas pisao u ono doba mnogo je ljudi radilo strucnno i vredno, decenijama

pljuckanje je bas jadno

ps stanovi se nisu dobijali. svi su stanovi trzisno placeni, pa su onda deljeni u firmama po vazecim zakonima

deli se mnesto kad je za dz. ponavljam svi su trzisno placeni. u bgdu je osamdesetih kvm bio oko 2.200 maraka. nista za dz, firma zaradi pa deli. danas je to nemoguce

Poslednja izmena:
Ziveti sa Srbima, upoznati ih, njihove razlicitosti, vrline i mane.

Dinarci (stanovnici Makedonije, Srbije, Crne Gore, Bosne, Hercegovine i Dalmacije) nisu uopste naivni. Naprotiv. Oni zele da ostvare ciljeve koje zacrtaju sto efikasnije (sa sto manje rada).

Ovo ostavlja dosta vremena za razmisljanje i pravljenje strategija. Fizicki rad zna da iscrpljuje a ne ostavlja dovoljno vremena za strategije koje mogu voditi boljitku.

Primera radi, prosecan Rumun radi tri puta vise nego prosecan Dinarac. Ali daleko od toga da zaradjuje tri puta vise.

Moze neko misliti za Dinarce da se dele, da su u zavadji, komsija sa komsijom, predstavnik jedne partije sa predstavnikom druge. Ali to je samo povrsno. Svi oni imaju genetiku stvaranu vise od 20000 godina. Usmereni su na efikasnost i malo se trose. Imaju lep zivot sa malo stresova. I mnogo vole seks i zabavu.

Srbi su Dinarci. Ali dosta ima onih koji su poreklom iz Grcke/Albanije, prilicno Slovena i nesto manje ZapadnoEvropljana. Ako naidjete na vredne Srbe a ima ih koliko hocete, oni najverovatnije nisu poreklom Dinarci. I to je ono sto je veliki kvalitet. To je dobra kombinacija razlicitih gena sto predstavlja dobru osnovu za napredak.

Naravno, nekad me dovedu do belog usijanja, treba paziti na neke stvari a ne moze se uvek biti u mentalnoj formi. Ali nista nije strasno, svaki narod ima svoje mane.

Bilo kako bilo za Srbe se nikad nisam brinuo. Oni su inteligentni i veoma snalazljivi. I prakticno uvek dobijaju ono sto hoce.

Firma deli za dz stanove. Posle su ih 90-tih otkuljivali za 10dm. :rtfm:
Provereno. :rtfm:

ne citas lepo, samo vidis ono sto hoces pa gresis

b. otkup stanova je prosao i bio je veliki dijapazon otkupne cene. neki su stvarno otkupljeni za par stotina necega. ali i to je bolje nego da ih danas misko ili saric kupuju sa firmama. i da izbacuju narod srbije na ulicu

ponavljam prilikom izgradnje su svi stanovi bili placeni po trzisnoj ceni, znaci firme su delile svoju imovinu svojim radnicima, a ne tudju. neka se danas gazde firmi potrude pa zarade i za sebe i za nas, nije tesko kad si sposoban

Buraz, poenta je sledeća: ako hoćeš jaku državu, onda moraju svi da zapnu i jedu šaku pirinča ako treba. Ako ti se ebe za državu, pa gledaš svoje du.e samo, onda da nastavimo u istom stilu. Ništa se ne postiže preko noći. Sad radiš za 15 000, a ebg, ako firma počne da radi dobro, sutra ti možda gazda poveća platu na 20, pa 25 itd. A reci mi gde si video firmu u kojoj ti odmah ponude da radiš za hiljadu evra, a tek što je počela sa radom? :think:

decko, jel imas dan radnog staza upisan u radnu knjizicu... nemas, a?

Back