Jesmo li mi, Srbi, generalno lenj narod!?

Naprotiv, to sa Fijatom je dobar pokazatelj da neradu vise nema mesta i da je socijalizam proslost. I to dobar primer.

Srbi nisu lenji, vec neodgovorni...
И не само то.Цело ово дешавање показује да имамо поданички менталитет јер ниједан нормалан народ не би дозволио да радници немају никаква законска права а да се од њих очекује да раде за смешну плату.Не знамо шта је грађанска непослушност и не разликујемо добро и зло.
И тачно је,добар део народа не ради,мисли да може да заебе комшију и да му отме паре...истина је да ако успеш да то урадиш и комшија цркне и ти ћеш убрзо за њим.
Пре свега имамо лошу и бескорисну власт која не користи своје механизме за бољитак државе и народа него за крађу.

Orah kopah - ne dadoše Turci

Čuvah ovce - izjedoše vuci,

.....................................

Niko mene ne može da plati toliko malo kolko ja malo mogu da radim...:hahaha:
Situacija je takva da je možda bolje ne raditi...kome sam šta uradio taj me prevario i ostao mi dužan....ili me neko toliko potcenjuje kad se pogađamo za cenu mog rada da moram da mu kažem:izvinite ali sad vam ne mogu to uraditi nikako i nipošto....
Da smo lenji kao narod - jesmo...ali jel treba da proizvodim pšenicu da bi mi je neko oduzimao?Ili mi je platio 8 dinara ''kad bude para''??Bolje bi bilo pitanje:Jesmo li toliko pokvareni kao narod???

Ето правог питања.

Риба смрди од главе, ал од репа се чисти.

Зато би главноње сопствени смрад да очисте од репа, лакше им тако.

E pa onda treba da se dogovorimo sami sa sobom. Koliku to platu ima kineski radnik u Kini? Uzimam Kinu čisto za primer. Svi smo svesni u šta je Kina izrasla, al' ebg, brate, ako je neko došao izrabljivanjem radnika do razvijenosti, to je Kina. Pa ipak, svi i dalje rade kao mravi. Visi im uže nad glavom ako se pobune, ali zato, bato, država jede sve pred sobom.

A sta jede narod?:mrgreen: Vidim koliko im je lepo,pa svi pobegose kod nas.Pazi,nemam ja nista protiv da se "zapne" malo vise,ali to zapinjanje mora i da se adekvatno plati.Nije ovo robovlasnicko drustvo(valjda:think:)

Pa nije to jedina fabrika u Srbiji gde se radi za 15k dinara.Nego je vest jer se ovi bunili nesto i objavile novine.

Ovi na jugu nikada nisu videli 15k pa mole ove nemacke preduzetnike da ih gaze i ne otpustaju

I sad se vidi poenta svega:ti strani preduzetnici su dobili jeftinu radnu snagu,koju izrabljuju,a nasa vlada i dalje maze oci narodu i obecava med i mleko

A sta jede narod?:mrgreen: Vidim koliko im je lepo,pa svi pobegose kod nas.Pazi,nemam ja nista protiv da se "zapne" malo vise,ali to zapinjanje mora i da se adekvatno plati.Nije ovo robovlasnicko drustvo(valjda:think:)

Pa baš da su svi pobegli ovamo i nisu. Nego lepo da mi odlučimo da li i dalje hoćemo da pijemo kaficu u sred radnog vremena negde u pešačkoj zoni ili da odrljimo b.lju da bismo stvorili snažnu državu. A drljanje b.lje znači i dosta odricanja.
Vlast kao vlast nikada ne valja narodu niti je valjala, to nije novo. Nego, šta ćemo onda kad više ne budemo mogli da kukamo na vlast...to će biti zanimljiv period :think:

Pa baš da su svi pobegli ovamo i nisu. Nego lepo da mi odlučimo da li i dalje hoćemo da pijemo kaficu u sred radnog vremena negde u pešačkoj zoni ili da odrljimo b.lju da bismo stvorili snažnu državu. A drljanje b.lje znači i dosta odricanja.
Vlast kao vlast nikada ne valja narodu niti je valjala, to nije novo. Nego, šta ćemo onda kad više ne budemo mogli da kukamo na vlast...to će biti zanimljiv period :think:

Pazi,ako ti tvoju bulju hoces da das za dzabe da ti drljaju,to je tvoja stvar.Ja i sigurno 90% gradjana Srbije ne mislim tako.Ako taj strani preduzetnik hoce da ljudi zapnu,nek' ih posteno plati,nemam ja nista protiv.Ako je neko lencuga i nece da radi,molim lepo,sut karta.Ima ko hoce.Ali da spadnemo na to da nas izrabljuju k'o mazge za cetvrt bureka,e to vala nije u redu

Poslednja izmena:
Jesmo, brate, lenji smo i neradnicka stoka.

Treba svi da se postidimo kad vidimo kako su snalazljivi i radni preduzetnici pokupovali sve one jahte i brodove na sajmu nautike.

Kako oni mogu, a mi ne mozemo?! :kletva:

Dakle, manje kukanja, a vise rada, jer ovo je zemlja mogucnosti. :roll:

:thumbdown:

Iz kog je sela Tito dovukao tvoje u Aleksinac, pa sad nemaš posao, dok ti njiva zvrji prazna? :think: :mrgreen:

Pazi,ako ti tvoju bulju hoces da das za dzabe da ti drljaju,to je tvoja stvar.Ja i sigurno 90% ne mislim tako.Ako taj strani preduzetnik hoce da ljudi zapnu,nek' ih posteno plati,nemam ja nista protiv.Ako je neko lencuga i nece da radi,molim lepo,sut karta.Ima ko hoce.Ali da spadnemo na to da nas izrabljuju k'o mazge za cetvrt bureka,e to vala nije u redu

Buraz, poenta je sledeća: ako hoćeš jaku državu, onda moraju svi da zapnu i jedu šaku pirinča ako treba. Ako ti se ebe za državu, pa gledaš svoje du.e samo, onda da nastavimo u istom stilu. Ništa se ne postiže preko noći. Sad radiš za 15 000, a ebg, ako firma počne da radi dobro, sutra ti možda gazda poveća platu na 20, pa 25 itd. A reci mi gde si video firmu u kojoj ti odmah ponude da radiš za hiljadu evra, a tek što je počela sa radom? :think:

Buraz, poenta je sledeća: ako hoćeš jaku državu, onda moraju svi da zapnu i jedu šaku pirinča ako treba. Ako ti se ebe za državu, pa gledaš svoje du.e samo, onda da nastavimo u istom stilu. Ništa se ne postiže preko noći. Sad radiš za 15 000, a ebg, ako firma počne da radi dobro, sutra ti možda gazda poveća platu na 20, pa 25 itd. A reci mi gde si video firmu u kojoj ti odmah ponude da radiš za hiljadu evra, a tek što je počela sa radom? :think:
Па што газда не продаје робу или услуго у складу са стањем у држави него продаје чак скупље него што је таква услуга или роба у окружењу ?

Сви треба да запнемо да би газдама донели зараду,да могу лепо ко господа сваки месец да возе друга кола,да једу по ресторанима,да путују по свету...Ето зашто им радници раде за 15 000 !

Poslednji primer odustajanja radnika Fijata zbog težine posla je bio povod za raspravu o tome da li smo mi lenj narod, ili, ako lepše zvuči tako, manje vredan narod :mrgreen:

Bilo je nekih tema ovde o tome, pa se došlo do zaključka da 50-ak radnika nije veliki broj. Slažem se, nije. Međutim, ovo i nije izolovan, pa ni adekvatan primer naše lenjosti, nepreduzimljivosti i nemara.

Zaboravilo se, ili ne želimo da se sećamo da je japanski ambasador pre koju godinu "na prepad" krenuo u kontrolu autobusa koje je Japan poklonio Beogradu. Imao je šta i da vidi. Nakon što je zapretio da će autobusi, ukoliko ne budu u najkraćem roku očišćeni, biti transportovani nazad na daleki istok, Srbi se setili krpe i vode. Mnogi su se tome smejali, a malo njih je to shvatilo kao sramotu.

Već sam pominjao da je jednom prilikom predstavnik poljoprivrednika iz Holandije, prilikom proputovanja kroz Pomoravlje, plakao kad je video toliku zaparloženu zemlju.
Japan, J. Koreja i niz drugih zemalja seku vrhove brda kako bi napravili...i još jednom, NAPRAVILI obradive ravne površine.

Na vest da se Kinezi sve više doseljavaju u Žitorađu i okolna sela, te da zemlju obrađuju ručno i uzgajaju bogtepita šta sve, reagovali smo sa: baš su simpatični.

Pominjali smo i Rajsa više puta koji nam je još u svoje vreme govorio da radimo samo onoliko koliko nam treba i ni minut i metar više.

Ali, zato se svi sablažnjavamo kako je to moguće da smo ovako "bogata" zemlja, a toliko nerazvijeni. Ebg, vlast je takva nakaradna kakva je, al' ebote, što to ne smeta Kinezima u Žitorađi? :think:

Ajd' sad, podne je, vreme je za kaficu u centru :mrgreen:

Претерано вредни нисмо али смо за наше суседе Босанце, Хрвате (посебно далматинце) и црногорце прави јапанци.

Poslednja izmena:

Ma da.Oni su jako moralni,pa ako prosperiraju,da radnicima povecaju platu.Ako je tako,onda bi oni mucenici na Tajvanu,sto krpe patike i sastavljaju televizore,bili najbogatiji narod na svetu;) Pa nisu ludi da ispuste jeftinu radnu snagu.A kao drugo,nasa vlada je obecala cim dodje Fiat i ostale strane firme,da ce nas radnik ce da procveta.Dakle,ko koga ovde zavlaci?

Poslednja izmena:
Социјализам је прошлост, а сурово робовласништво и бахатлук послодаваца будућност.

Доћиће те сви на ред, не секирајте се. Не може зло само обесправљене ''нераднике'' да погађа, дође ђаво и по своје слуге.

O čemu ti čoveče pričaš? Jesi li ti ikad u svom životu nešto radio ili si samo razmišljao o đavolima i nepravdi? Dokon um - đavolje igralište, otud izvedi zaključak da smo radili i gradili, ne bi ratovali i ubijali se, rušili i huškali jedni na druge...

Ето правог питања.

Риба смрди од главе, ал од репа се чисти.

Зато би главноње сопствени смрад да очисте од репа, лакше им тако.

E pa postavka ti je loša. Glava je narod, a ne vlast. Kad bi pojedinac brinuo o sebi i svojoj budućnosti, ništa ne bi smrdelo. Ti očekuješ da vlast natera ceo narod da se pere i radi? Neće moći...

Сви треба да запнемо да би газдама донели зараду,да могу лепо ко господа сваки месец да возе друга кола,да једу по ресторанима,да путују по свету...Ето зашто им радници раде за 15 000 !

Moja poznanica (arhitekta)radila 12 godina kod privatnog ''preduzetnika''...12.000 dinara mesečno...jeste redovno plaćao al' ***. malo je za posao koji je radila...on svaki pola godine menja auto,letuje u inostranstvu,oblokava se po kafanama i za SVE TO IMA PARA al' ne može platu da poveća nikako!!!Umesto nje primio je drugog radnika pod istim uslovima a nudilo se nekoliko njih ...?

Moja poznanica (arhitekta)radila 12 godina kod privatnog ''preduzetnika''...12.000 dinara mesečno...jeste redovno plaćao al' ***. malo je za posao koji je radila...on svaki pola godine menja auto,letuje u inostranstvu,oblokava se po kafanama i za SVE TO IMA PARA al' ne može platu da poveća nikako!!!Umesto nje primio je drugog radnika pod istim uslovima a nudilo se nekoliko njih ...?

Управо о томе причам !
Обећана почетна плата од 15 000 дин никада се не повећа док зарада газде прогресивно расте пошто он по правилу од својих клијената услуге наплаћује у еврима а раднике исплаћује у динарима !

Ko o čemu, vi po starom, nema svrhe raspravljati. Gazda ne da, gazda ovo gazda ono. Formula je prosta, a vi terajte po kuknjavi: nema tog gazde na ovom svetu koji neće da zadrži kvalitetnog radnika, ako to znači i povećanje plate. Radnika u prodavnici uvek može da zameni, to je jasno, ali je pitanje da li će umesto kvalitetnog, dovesti lošeg radnika, ako od toga zavisi i njegov profit.
Primera radi, imaš restoran i dobrog, prijatnog, kulturnog konobara koji traži 40 000, i imaš ponudu drugog koji je sve suprotno za platu od 20 000, koga ćete zaposliti?

Generalno nismo...

Mada situacija zqavisi, od kolektiva do kolektiva...

Oni koji su na "državna jasla", oni su lenji... Ali ovaj robovlasnički kapitalizam, je iz Srbe iscedio kao suvu drenovinu...

Ukratko zavisi od uslova...

Daj Srbinu osrednje uslove za rad i daj mu osrednji procenat i videćeš koliko vredi!

Back