Јелена Анжујска

Постоји верзија према којој је Јеленин отац био Baldwin II de Courtenay, Emperor of Constantinople (1237-61, *1218, +1273) а мајка његова жена Marie de Brienne. Ову информацију сам пронашао на два различита интернет сајта:

http://genealogy.euweb.cz/capet/capet7.html и
http://gw0.geneanet.org/index.php3?b=darbois&lang=en;p=helene;n=de+courtenay

Болдвин и сицилијански краљ Карл су мушки припадници исте династије која потиче од њиховог заједничког претка француског краља Луја VI. Карлов прадеда и Болдвинов деда су браћа, па би онда Карл и Јелена били рођаци. Међутим ни један ни други сајт не наводе сигурне изворе, на овом првом се чак за Јелену каже "parentage not certain" (родитељство није поуздано).

Међутим постоји још једна верзија која каже да је она ћерка Ioannes Kaloioannes Angelos сремског војводе и Mathilde von Vianden. Њена баба по мајци по тој верзији је Marguerite de Courtenay, dame de Namur (1194-1270) старија сестра поменутог Болдвина II. Ову информацију сам пронашао на следећем сајту:

http://geneweb.inria.fr/roglo?lang=en;i=111621

Затим ту се налазе и информације о њеној сестри Марији која се и не спомиње у оном претходном родослову (варијанти да је Болдвинова ћерка).

За ову другу верзију порекла наведен је и извор: Sources:
- person: R. Sekulovich, (R.Dewkinandan, Soc.Genealogy.Medieval

Е сад, када сам прикупљао материјал за биографију Јелене Анжујске коју сам поставио на српску Википедију (http://sr.wikipedia.org/wiki/Јелена_Анжујска ) наишао сам на чланак Жељка Фајфрића (српско наслеђе из 1998.) http://www.srpsko-nasledje.co.yu/sr-c/1998/10/article-10.html у коме он цитира Јеленино житије од архиепископа Данила II где он каже "Ова благочастива и христољубива блажена Јелена била је од племена фрушкога, кћи славних родитеља, који су били у великом богатству и слави".

Пошто је Данило II лично познавао Јелену Анжујску онда је свакако и знао њено порекло ("фрушко") па онда ова друга варијанта мени делује реалније и документованије.

Надам се да ће ово помоћи да се мистерија родитеља и порекла Јелене Анжујске разреши. Нарочито бих волео да чујем Вујадинов коментар и то колико се ово све поклапа са његовим сазнањима.

На жалост неће, одузето јој је 7 година да би се дошло до могућег закључка, Болдвин други је рођен 1218 а жена му Марија 1224, по родослову Коуртенеи, значи премлади да би могли имати децу, тако и за онај други, као Маргаретина унука је исто, премлада ако се Јелена родила око 1230, како каже Данило да је имала 84 године кад се преставила,умрла. Значи треба боље проверити свима године. Јесте умрла као Јелена монахиња, опет по Данилу.

Вујадин

Zikica:
ma tesko ce da se razresi njeno poreklo posto svako prica razlicito, a niko koga sam pitao do sada nije znao njeno poreklo ili su pricali razlicite price.......

То је тачно, али видиш ако се родила 1237 онда је имала 13 година кад се удала за Уроша, а 14 кад је родила Драгутина, ја то не могу прихватити, јер смо померили године рођења да би било могуће а направили смо лоше на другој страни где би се могло рећи да није могуће.

Вујадин

Јел можемо овде да пробамо да направимо списак свих могућих варијанти њеног порекла за које смо чули, тј. могућности ко су јој родитељи. Такође би било пожељно навести и извор где смо чули за то или ко ту информацију наводи или како смо до ње сами дошли (неким закључком).

Колико сам могао разумети ни историчари нису сигурни у годину њене удаје, Ћоровић каже око 1245 а Фајфрић према новијим проучавањима око 1250. Такође за годину рођења краља Милутина се узима да је 1253. иако не знам ни колико је то поуздан податак. За Драгутина такође нисам нашао нигде годину рођења а пошто је био старији онда је узето приближно 1251. али то не мора бити тачно. Занима ме да ли имате можда неке изворе и за ове податке. Занимљиво би било видети цело њено житије од Данила II јел има неко можда превод (и да ли постоји преведено). Нарочито ме занима да ли Данило наводи колико је она тачно година живела (84?).

И још нешто. Овде је реч о Евдокији која је дошла у Цариград и живила са Царем Робертом од Куртенеја а кад је он умро 1228 она се удала за Регента Anseau de Cayeau, Charus, он је неки рођак или отац од онога за кога се удала Марија. То би требало истраживати, можда у Истамбулу али ја не могу ићи у турску јер не знам турски.

Вујадин

Хвала и само тако настави. Него ко је аутор овог другог текста, за онај први сам разумео да је архиепископ Данило II (и сам светитељ). И јел ово оригиналан наслов "Стефан Урош I узима за жену Јелену око 1250 Рођење сина им Драгутина" или је то само поглавље. Ако имаш још материјала које можда нећеш да постављаш на ову тему или мислиш да нису занимљиви, можеш ми послати и на приватни мејл djordjes [ET] gmail.com где се ово [ЕТ] замени са @ (да ме не нађу аутоматски претраживачи, знате већ што тако пишем мејл). А оно што имаш за постављање постави :D

Такође да ли би могао да нам преведеш/протумачиш шта пише на овој приложеној слици, ја ту не видим Јеленино име и не разумем баш најбоље шта пише (неко је некоме дете, брачни друг...?).

djordjes:
Хвала и само тако настави. Него ко је аутор овог другог текста, за онај први сам разумео да је архиепископ Данило II (и сам светитељ). И јел ово оригиналан наслов "Стефан Урош I узима за жену Јелену око 1250 Рођење сина им Драгутина" или је то само поглавље. Ако имаш још материјала које можда нећеш да постављаш на ову тему или мислиш да нису занимљиви, можеш ми послати и на приватни мејл djordjes [ET] gmail.com где се ово [ЕТ] замени са @ (да ме не нађу аутоматски претраживачи, знате већ што тако пишем мејл). А оно што имаш за постављање постави :D

Такође да ли би могао да нам преведеш/протумачиш шта пише на овој приложеној слици, ја ту не видим Јеленино име и не разумем баш најбоље шта пише (неко је некоме дете, брачни друг...?).

То је Урошово житије од Данила, и то му је наслов, а оно ћу вам превести касније.

Вујадин

Bi2:
Šta ima to radoznalo kod ove Jelene? Daj, ne muči više. O čemu se radi ?

Да ти право кажем не знам ни ја. Него после оне олује на Крајину и оног бомбардовања по Србији, на Француску и део Европе сручила се таква олуја да је нико није памтио, нити је била где забиљежена, а у исто време сам читао у неким новинама да се Јелена показала у неком манастиру, ја сам прикупљао податке о Јелени у то време и кад сам видео да у њезиној властитој држави нема никаквих података о њој онда сам се мало више заузео да пронађем све што негде може бити записано, то радим и сада. Мени је то важније него да нађем Винћијев код.

Вујадин

Познато је да је њена задужбина манастир Градац у којем је и била сахрањена и где су биле њене светитељске мошти. Манастир има и своју интернет презентацију http://www.manastirgradac.org.yu/ и ту постоји део "ктитори" на адреси http://www.manastirgradac.org.yu/ktitori.html где се може наћи пуно корисних информација о св. краљици Јелени као и неколико фресака са њеним ликом.

Текст је додуше доста разређен и врло непрегледан за читање али се може copy/paste прекопирати негде и онда ок изгледа. Последња реченица у том тексту каже:
"Како је то био доказ да је од Господа удостојена велике благодати, оно је извађено из гробнице и положено у посебно начињен ковчег који је смештен испред олтара пред иконом Христа, где се и налазило до почетка XVII века, када су монаси напуштајући манастир пред најездом Турака, однели и мошти светитељке."

Питање које се овде природно намеће је где су монаси однели мошти и да ли су оне сачуване? Ја сам до тог тренутка замишљао да се њене мошти и даље налазе у манастиру Градац. Да ли су мошти сада ту или не? Ево питања за све, а нарочито за вујадина опет :)

Чланци на Википедији о Јелени Анжујској и о манастиру Градац:
http://sr.wikipedia.org/wiki/Јелена_Анжујска
http://sr.wikipedia.org/wiki/Манастир_Градац
такође немају одговоре на ова питања.

Чланци у википедији ни о Тити не говоре истину а како ће онда о Јелени, тамо пише што год ко хоће и они то сматрају истином, међутим ја сам установио да многи извори који су у нету нису веродостојни, али није ми познато зашто се то утрпава тамо.

Вујадин

djordjes:
Постоји верзија према којој је Јеленин отац био Baldwin II de Courtenay, Emperor of Constantinople (1237-61, *1218, +1273) а мајка његова жена Marie de Brienne. Ову информацију сам пронашао на два различита интернет сајта:

http://genealogy.euweb.cz/capet/capet7.html и
http://gw0.geneanet.org/index.php3?b=darbois&lang=en;p=helene;n=de+courtenay

Болдвин и сицилијански краљ Карл су мушки припадници исте династије која потиче од њиховог заједничког претка француског краља Луја VI. Карлов прадеда и Болдвинов деда су браћа, па би онда Карл и Јелена били рођаци. Међутим ни један ни други сајт не наводе сигурне изворе, на овом првом се чак за Јелену каже "parentage not certain" (родитељство није поуздано).

Међутим постоји још једна верзија која каже да је она ћерка Ioannes Kaloioannes Angelos сремског војводе и Mathilde von Vianden. Њена баба по мајци по тој верзији је Marguerite de Courtenay, dame de Namur (1194-1270) старија сестра поменутог Болдвина II. Ову информацију сам пронашао на следећем сајту:

http://geneweb.inria.fr/roglo?lang=en;i=111621

Затим ту се налазе и информације о њеној сестри Марији која се и не спомиње у оном претходном родослову (варијанти да је Болдвинова ћерка).

За ову другу верзију порекла наведен је и извор: Sources:
- person: R. Sekulovich, (R.Dewkinandan, Soc.Genealogy.Medieval

Е сад, када сам прикупљао материјал за биографију Јелене Анжујске коју сам поставио на српску Википедију (http://sr.wikipedia.org/wiki/Јелена_Анжујска ) наишао сам на чланак Жељка Фајфрића (српско наслеђе из 1998.) http://www.srpsko-nasledje.co.yu/sr-c/1998/10/article-10.html у коме он цитира Јеленино житије од архиепископа Данила II где он каже "Ова благочастива и христољубива блажена Јелена била је од племена фрушкога, кћи славних родитеља, који су били у великом богатству и слави".

Пошто је Данило II лично познавао Јелену Анжујску онда је свакако и знао њено порекло ("фрушко") па онда ова друга варијанта мени делује реалније и документованије.

Надам се да ће ово помоћи да се мистерија родитеља и порекла Јелене Анжујске разреши. Нарочито бих волео да чујем Вујадинов коментар и то колико се ово све поклапа са његовим сазнањима.

o vezi jelena anzujska > helena angelina, cerka ioannesa angelosa
pogledajte pod Brankovici 373 379 384 385

ukoliko ste zainteresovani mogu jos ovde sve sazeti i pretstaviti neke nove podatke
o jeleni i sestri mariji

Да је она та онда би је Данило лако познавао и њу и њезине родитеље, него није за одбацити, али би требало изтраживати Бадуина и брата му Роберта, као и регента Ансеау де кају, сви су живели у то време и у истом двору у коме је Еудокија унакажена била склоњена, могло би бити да је она Јеленина матер а да јој је отац један од оне двојице, а чак у крајњоној могућности и сам Бадоан који је тада имао 13 година. Јер како данило наводи у њезином житију "да је у греху зачета и у греху је роди мати њезина ", е сада да ли је то навод 50 ( 51 ) Псалма или стварни грех њезине мајке што је родила незаконито, ја не могу видети друго значење тога псалма баш код Јелене. И зато нико неће да то објашњава јер не постоји начин на који би се могло одредити ко је њезин отац од оне тројице ако јој је матер Еудокија.

Sve ovo što je svantoVid naveo je na nivou pretpostavke...Dr Miloš Antonović se ozbiljno bavio poreklom Jelene Anžujske i nije došao do nekih ozbiljnih podataka....Najverovatnije da je bila poreklom Grkinja, i vrlo daleka rodjaka francuske dinastije Anžu, ali opet ni to nije pouzdan podatak...više pretpostavka koja je malo realnija od svih koje su do sada iznete...

zahvaljujem se vujadinu i akhenatonu na njihovim prilozima i objasnjenjima

ponavljam jos jednom, moje pretpostavke (koje se uglavnom ne razlikuju od prijasnjih McDaniel-ovih) i objasnjenja se osnivaju na pretpostavkama drugih ljudi
i na analizi nekih dokumenata, koji su vise ili manje dostupni javnosti

moje pretpostavke, kao doktora nauka, ili nekog drugog doktora, nisu, unapred, automatski
bolje, ili losije, od bilo kakve druge pretpostavke ---
sve treba analizirati, komentirati, proveriti, i onda, nepristrano, donesti neke pozitivne zakljucke

ja u te svrhe cesto koristim racunar i cistu matematicku logiku, koja, eventualno,
"ocisti" moje predrasude, kulturne, naucne, verske, itd.

ja sam u medjuvremenu procitao clanak
Gordon McDaniel, ‘On Hungarian-Serbian Relations in the Thirteenth Century: John Angelos and Queen Jelena’, Ungarn-Jahrbuch 12 (1982/1983), pp. 43-50
prof sa Stanford Univ., i neke druge clanke u vezi s njime

da pocnem, priblizno hronoloski, od kraja ka pocetku

u nekim, najvise latinskim izvorima, ukljucujuci vatikanskim,
maria, gospodarica ulcinja, je sahranjena u "Markovoj Crkvi" u Ulcinju

ta ista maria je zajedno sa svojom starijom sestrom jelenom pomogla_platila, oko 1278,
sagraditi Franciskanski Konvent ~ samostan u Ulcinju

ta ista maria se pominje kao udova_zena od Anselm de Chau vicar general (predstavnik glavni) Albanije,
tj. glavni predstavnik od Charles I d'Anjou, prvi kralj Albanije
d'Anjou i de Courtenay familije su u rodu,
pa Charles s pravom zove Jelenu nasa rodica, ali to ne treba biti d'Anjou ~ Anzujska kako se pretpostavilo

marijina sestra jelena se pominje kao

HELENAE REGINAE SERVIAE, DIOCLEAE. ALBANIAE. CHILMIAE, DALMATIAE ET MARTITIMAE REGIONIS

zanimljivo bi bilo ovo (krvno srodstvo marije i jelene) analizirati i proveriti s pomocu DNA_DNK,
slicno kao moste lazarovog sina, gledaj drugu temu

kao sto navodi McDaniel,
od 1253-1255 papa innocent IV pise mariji, i_ili njenom muzu, vise puta,
da im odobrava i potvrdjuje brak (nesto kao bracni list)
u tim spisima_originalima, koje mozemo smatrati verodostojnima, kaze se

da je Maria cerka Matildis gospodarice Pozege, cerka od Kontese od Vianden koja je bila rodjena u utvrdi_gradu Viennensis (Vianden, danas Benelux)
da je Maria cerka pokojnog Calojohannes (Ioannes Angelos, bivsi Count ~ Knez Srema).

ukoliko su maria i jelena krvne sestre od istog oca i iste matere,
a ovo bi se moglo proveriti, ili opovrgnuti, via DNA_DNK,
onda nije tesko zakljuciti ko su jelenini roditelji: Matildis i Calojohannes Angelos

dakle maria angelina i jelena angelina

toliko za ovaj put
kasnije, mozda, vise o jelena > danilo > vujadin komentar u grehu zaceta i u grehu je rodi mati njezina

Из: http://www.clham.org/050470.htm :
"Mérovée: son existence, contestée par certain, a au moins le mérite d'avoir donné un nom à la dynastie "mérovingienne". Sa naissance est liée à une légende: "Le roi Clodion, son père, comme il se reposait sur le rivage en compagnie de sa femme, celle-ci voulu se baigner. Un dieu marin, ou un monstre, jaillit des flots et la féconda. De cette étreinte naquit un fils qui fut Mérovée". Cette origine divine conférait aux princes de cette famille un droit incontestable à régner."

"Мерове (...) дао име лози "Меровиншкој". Његово је рођење повезано с легендом:
"Краљ Клодион, његов отац,пошто се је одмарао на обали у друштву своје супруге, ова се
је хтела купати. Морски Бог, илити чудовиште, скокну из вода и оплоди је. Из тог загрљаја се роди син који би Мерове." То божанско порекло давало је кнежевима те породице једно безпреговорно право владати."

Из: http://www.utl-essonne.org/intervenants/documents/KMG563_epopee_merovingienne.doc :
« Clodion était assis sur le rivage de la mer avec sa femme pendant la saison d’été, sa femme alla vers midi prendre un bain dans la mer, et qu’une bête de Neptune, semblable au Quinotaure, se jeta sur elle. Elle conçut bientôt, soit de cette bête soit de son mari, et elle mit au monde un fils du nom de Mérovée ; à cause de lui les princes francs ont été appelés ensuite Mérovingiens (histoire poétique des Mérovingiens)"

"Клодион је седео на обали мора са својом супругом у годишње доба лета, његова је супруга отишла око подне да се купа у море, и да је се звер Нептунска, слична Кинотауру, бацила на њу. Ускоро је створила, било од те звери било од свог супруга, и родила је сина по имену
Мерове, због њега су кнезови франци били названи потом Меровинзи (песничка повест Меровинга)"

Из: http://www.monarchies.org/souverains/france/merovingiens/merovee.htm :
"D'après la Chronique de Frédégaire, le roi Clodion, comme il se reposait sur le rivage en compagnie de sa femme, celle-ci voulut se baigner. Un dieu marin, ou un monstre, jaillit des flots et la féconda. De cette étreinte naquit un fils qui fut Mérovée."

"По Фредегарском летопису, краљ Клодион, пошто се је одмарао на обали у друштву своје супруге, ова се је хтела купати. Морски Бог, илити чудовиште, скокну из воде и оплоди је.
Од тог се загрљаја родио син који би Мерове."

Видимо ту како је отпочела, којим семеном, лоза Меровиншка. ;)
Ако је Hélène d'Anjou Меровинка пореклом, где је ишта овде Исусовог Наследства ?

Како год окренемо Јелена је Анжујска, али има више Анжујовића који јој могу бити отац или матер, или обадвоје, па кад би тражили по крви или анализами као Стефана и Лазара то би нам Французи могли помоћи али мислим да нема за то воље, и можда њима није у корист. Њезин деда би био Петар други Куртенеј а Петар други Куртене је унук краља Луја шестог, по тој линији је Анжујска.

Back