Јелена Анжујска

То да су највише изгинули од Усташа је тачно, али ни сами Усташе не знају зашто су то радили, бар ја тако мислим. Јер оно дивљаштво са којим су се служили није замисливо нормалном човеку, а камоли изводиво.

Jelena je oko 1250. udata za Uroša.

Sa kraljem Urošem je imala bar četvoro dece:

Dragutin (1251-1316), srpski kralj 1276-1282
Milutin (1253-1321), srpski kralj 1282-1321
Stefan (?)
Brnča (?), ćerka udata za župana Đorđa
Jedno vreme vladala je oblastima: Zeta, Trebinje, Plav i Poibarje, u periodu kada je država bila podeljena na tri dela i preostalim delovima upravljali Dragutin i Milutin.

Jelena se zamonašila u crkvi sv. Nikole u Skadru, tu je kao monahinja i umrla 8. februara 1314. Osnovala je prvu žensku školu u tadašnjoj Srbiji. Organizovala je prepisivanje knjiga na dvoru i tako proizvedene knjige je kasnije poklanjala, korice su izrađivane kod zlatara u Kotoru (v. Srbi i rukopisno Sveto pismo).

Njen dvor nalazio se na samom rubu današnjeg Kosova i Metohije u mestu Brnjaci, na severnoj strani planine Mokra Gora, četiri kilometra uz Brnjačku reku (oblast gornji Ibar). Tu se nalazila njena čuvena škola gde su siromašnije devojke učile vez i ostale poslove, ali i pismenost i muziku. Osim dvorca u Brnjaku, Jelena Anžujska imala je i grad Jelač na Rogozni.

Zamonasila se u srpskoj pravosl.crkvi,sto znaci da je pravoslavka

ja sam našo na francuskom sajtu ovepodatke

Née dans le Val de Loire, de la famille du roi de Sicile Charles d'Anjou, elle fut mariée au roi de Serbie Ouroch I pour des raisons d'alliance. Elle fut une bonne reine, une bonne épouse et une bonne mère. Deux des fils furent des saints : saint Théoctiste et saint Miloutine. Elle fit régner la concorde entre ses fils, se consacra à la défense de son peuple et accepta que son époux abdique son pouvoir royal pour devenir moine. Elle-même, tout en restant dans son palais royal, mena une vie simple. Quelque temps avant sa mort, elle rappela à son fils le roi Dragoutine : « Tu es aujourd'hui ici et demain on ne sait où, aujourd'hui monarque et demain sujet, aujourd'hui opulent et demain misérable. »

Tj da je rodjena u dolini Loare tj u regiji Anjou, žto potvrdju je da je potomak porodice anjou čak se slavi njen dan 30 avgust!
Ne znam koliko je ovo verodostojno, ali najviše mi odgovara njeno francusko poreklo lol : ))

ja sam našo na francuskom sajtu ovepodatke

Née dans le Val de Loire, de la famille du roi de Sicile Charles d'Anjou, elle fut mariée au roi de Serbie Ouroch I pour des raisons d'alliance. Elle fut une bonne reine, une bonne épouse et une bonne mère. Deux des fils furent des saints : saint Théoctiste et saint Miloutine. Elle fit régner la concorde entre ses fils, se consacra à la défense de son peuple et accepta que son époux abdique son pouvoir royal pour devenir moine. Elle-même, tout en restant dans son palais royal, mena une vie simple. Quelque temps avant sa mort, elle rappela à son fils le roi Dragoutine : « Tu es aujourd'hui ici et demain on ne sait où, aujourd'hui monarque et demain sujet, aujourd'hui opulent et demain misérable. »

Tj da je rodjena u dolini Loare tj u regiji Anjou, žto potvrdju je da je potomak porodice anjou čak se slavi njen dan 30 avgust!
Ne znam koliko je ovo verodostojno, ali najviše mi odgovara njeno francusko poreklo lol : ))

То јест по француским неким списима, али ми је чудно зашто нису написали да је из фамилије Светог Луја Деветог, јер су он и краљ Две Сицилије Карло Први рођена браћа.
Тражио сам у Карловој библиотеци у Напуљу и нисам ништа нашао. Уствари нема много ни о самом Карлу, него кула, споменик и мала биографија.
Можда је у неком ћошку под прашином, јер је то место добро очувано од зуба времена.

Једна литерерна обрада лика Јелене Анжујске, за сваку препоруку, опет из пера Ане Атанасковић:

3056241502_fc4d556de0_m.jpg

И приказ:
http://prozaonline.com/?p=1323

Наравно да је православка, али је држала и до католичке вере и ако се можда и родила као православна, пошто јој не знамо порекло.

Nema nikakve šanse. Ona je 100% bila katolkinja - to govore izvori, to govori stil koji je ona donijela sa sobom u Srbiju, veze, govori činjenica da je ona bila zaštitnik Rimokatoličke crkve i da je ona tada bila vrlo povlašćena u Srpskoj kraljevini, tj. prema oblikovala je značajno Uroša.

Da je umrla kao pravoslavka, nema sumnje - nije jedina.

Нема доказа, те због тога нема потребе протежирати једну страну против друге. Ако је рођена у Грчкој онда може бити да је православне вере а ако је рођена у Француској онда је више вероватно да је католичке вере. Значи да је боље установити где је рођена и од којих родитеља. Ови наводи за Матилду и Јаноша се не слажу са годинама. То се може уклапати у романе и песме, али не и у стварност.

Једна литерерна обрада лика Јелене Анжујске, за сваку препоруку, опет из пера Ане Атанасковић:

3056241502_fc4d556de0_m.jpg

И приказ:
http://prozaonline.com/?p=1323

Ово ме присилило да претражим поново то порекло и опет нисам могао довести године у склад. Сама наводна Јеленина фамилија није француска него Луксембуржанска и Немачка по удаји. А папе су почеле у Авигнону тек почетком 14-ог века, тако да ни то нема добре везе са причом.

ма чуо сам да је она преко меровинга потомак јуде,да ли је то тачно?

На ово сам одговорио, али сада имам и неке изворе који сматрају да је Јелена кћерка Маргарите Куртене, удате за конта од Виандона. међутим у тој фамилији је била једна кћерка по имену Јоланда, али је уведена као часна сестра. Интересантно је због тога што јој је и сестра Марија онда могла бити сестра, часна. Иначе Маргарита је сестра Будоана Куртене и Роберта, Царева Цариграда по француским принчевима од Луја седмог. Значи Меровинга.

Нема доказа, те због тога нема потребе протежирати једну страну против друге. Ако је рођена у Грчкој онда може бити да је православне вере а ако је рођена у Француској онда је више вероватно да је католичке вере. Значи да је боље установити где је рођена и од којих родитеља. Ови наводи за Матилду и Јаноша се не слажу са годинама. То се може уклапати у романе и песме, али не и у стварност.

Već postoji rasprava na ovu temu. Neki momci su neeeviđeno detaljno pretresali njeno moguće porodično stablo, do u jednog francuskog plemića u grčkoj u to doba.... Al me mrzi da tražim....

Već postoji rasprava na ovu temu. Neki momci su neeeviđeno detaljno pretresali njeno moguće porodično stablo, do u jednog francuskog plemića u grčkoj u to doba.... Al me mrzi da tražim....

Тачно. Ово је наставак оне теме, тако да се истражују нови извори. Није сигурно још ништа али све говори да је Куртене.

Jako mi je zanimljiva cela ova misterija oko njenog poreka...prema nekim geneoloskim tablicama njeno poreklo izgleda ovako:

http://genealogics.org/pedigree.php?personID=I00165016&tree=LEO

Medjutim,ono sto me buni je sto je ona ovde navedena kao unuka Marquerite de Courtenay,udate za Grofa od Viandena!

Наравно да те буни. Конт од Виандон је друга линија, Луксембуршка а не Мађаерска .Поставићу првом приликоко тај родослов.

Ajde ako te ne mrzi,bas me zanima sve ovo!
Не мрзи ме него је на француском језику, па не волим преводити. Ипак овако.

Marguérite, зване Sybille Courtenay, се удала за Raoul III 1210 године са ким није имала деце. Она се преудала за Henry Comte de Vianden од Луксембурга 1217 године са ким је имала Philipes, Henry, и Joland која се помиње као Religieuse, сестра, није обавезно као часна сестра. Кад будем имао прилику потражићу у манастиру више података. Кад проверим поставићу цели родослов те фамилије.

Back