Јелена Анжујска

HeBePoBaTaH_:
Da su se ostvarili ciljevi Jelene Anžujske, mi time ne bismo izgubili
nacionalni identitet. Bili bismo srbo-katolici, poput npr. grko- katolika kojih, inače, ima vrlo malo, Da je do unijaćenja došlo, jedan deo istorije bio bi sigurno drukčiji, verovatno povoljniji za Srbe. Do toga nije došlo, kao što nije usvojen ni Konkordat.
ŠBBKBB - šta bi bilo kad bi bilo, nebitno, J.A. je zanimljiva kao istorijska ličnost.
Potpuno se slazem!

vrs-01.jpg

Е мој "побуњеник" ти си се против памети побунио.
видим ја.
Што реко мој покојни деда-Света, све то сине пада у воду, цела та прича. . . . . . курталиши се ти тога на време. Празном дивану нигде краја, написа паметно човек на овом форуму. Пусти ти ту причу, Меровинзи, Анжујци, паралелна историја, прећутане истине - ништа од тога, никакве вајде.
Него, дај да висимо ми шта чемо са оним пројектом "Србија-Србима", а за остало ћемо лако.

Apsolutno nebitno...............Još nam samo židovi fale i onda smo postigli sve na ovom svetu.E stvarno mnogo neverovatan narod..........Inače batalio sam Srbiju davno i digo ruke od njene istorije.Sada se bavim samo Škotkskom...............:).......To su bili carevi.....tako se bori za svoju zemlju......A mi se tu busamo nešto 500 godina pod Turcima.....a koliko su oni bili pod Englezima....a i dalje su.
Nego mene muči jedna druga stvar...........nešto me u zadnje vreme proganja da naš čuveni car Lazo nije bio baš pri čistoj pameti, tamo pred Kosovsku bitku.Šta vi mislite o tome?????

Pozz svima...................

friedrich:
Sada se bavim samo Škotkskom......................To su bili carevi.....tako se bori za svoju zemlju......

Tako se brani drzava? Tako se brani zemlja? Pa, Skoti su veci Englezi od Engleza! Nema tu moj brajko nista! Sve sto su zadrzali oni su komercijalizovali (Loh Nes, kiltovi, klanovi, gorstaci, viski, skakanje po pozornici, muzika (komercijala teska) )! SVE! Najvaznije od svega, nisu uspeli da ocuvaju svoj jezik.

Кад се зна све то, зашто су и Давид и Јелена евоцирали 51 Псалм Давидов строфа 3 - Ево, грешан сам већ рођен, у греху ме заче мајка моја. То је Псалм Давидов а Јелена, или Данило, га употребила да се моли за опроштај својих грехова. Наравно цело Јеленино житије је прожето са пасусима из Библије и Јеванђеља, али зашто баш и овај Давидов Псалм? У неким преводима је преведен под бројем 50

Вујадин

vujadin:
Кад се зна све то, зашто су и Давид и Јелена евоцирали 51 Псалм Давидов строфа 3 - Ево, грешан сам већ рођен, у греху ме заче мајка моја. То је Псалм Давидов а Јелена, или Данило, га употребила да се моли за опроштај својих грехова. Наравно цело Јеленино житије је прожето са пасусима из Библије и Јеванђеља, али зашто баш и овај Давидов Псалм? У неким преводима је преведен под бројем 50

Вујадин

Šta je tvoj cilj, ustvari ?

Wikolak....ovo ću razumeti kao da me ne pratiš, već si se slučajno zadesio ovde.........
A jezik su zadržali..........I dalje se uči u školama...e sad njihov je izbor da li hoće ili neće da ga uče.
A šta mi imamo od toga što se nismo komercijalizovali............Super napraviće u Holivudu film ili već negde drugde o nama.............Svi u svetu znaju šta su opanci i šajkča,itd.Ma daj.............mi od naše istorije nismo uspeli da uradimo ništa, samo smo pogoršali stvari.Koje naše kulturno blago će da čuva UMNIK....bole ih patka.Ma uopšte neću da se nerviram zbog tebe i tovjih doskočica i da negiraš sve što kažem.

Pozz svima..........

Polaskan sam jer moje komentare smatras za doskocice!

Medjutim, nije meni cilj da negiram sve sto ti kazes ... naprotiv! Ja hocu sa tobom da raspravljam o tvojoj izjavi sa kojom se ne slaze. Ako imas jace argumente pobedices, ako nemas ... zao mi je, svako jednom izgubi igru! Ipak, ovo nije razlog za nerviranje, cuvaj zivce za nesto vaznije, trebace ti!

Nego, da se vratimo Skotskoj! Kazes, uce jezik u skolama i njihov je izbor da li ce ga uciti ili nece? Pa, kakav je to jezik? To se na srpskom kaze "izborni predmet" a ako je njima njihov maternji jezik "izborni predmet" onda ne mozemo govoriti o nekom sacuvanom identitetu a jos manje kulturi! Kelti su bili narod (ili rasa, uzmi kako hoces) koji su, bar po tvrdjenju savremene povesti, ziveli po celoj danasnjoj Evropi! Od Atlanskog okeana do Kaspijskog jezera i od Islanda do Antalije! Sta bi od tog naroda? Nista, ostalo ih je malo... Dobro, ali sta je bilo sa onima koji su ostali? Za sada imamop tri vecinske grupe a to su: Velsani, Skoti i Irci. Od ova tri naroda istog porekla svest o svojim korenima najbolje su sacuvali Irci! Zasto? Zato sto su manje vise izolovani i sto su zbog svog geografskog polozaja uspeli da odolevaju Engleskoj malo duze od ostalih!

Sto se tice Velsana ... hmmmm ko su ti Velsani? U Velsu npr. (imam druga tamo a drug nije Srbin nego Velsanin) velski gealic govore samo stari ljudi (60+). Tu i tamo se nadju neki natpisi na geliku ali manje-vise oni su vise za turiste! Ljudi ne govore maternji jezik a Velsanin je danas geografska odrednica.

Irci su kao sto rekoh sacuvali jezik! Od prilicno nazadne zemlje tokom poslednjih 50 godina uspeli su od svoje zemlje da nacine jak univerzitetski centar i danas mnogo ljudi iz Evrope ide tamo da studira (ponajvise elektroniku i telekomunikacije). Populacija im se tek pre par godina priblizila nivou iz 1850. sto govori dovoljno o njihovim odnosima sa Englezima. Znam jednog Irca iz Korka koji predaje galske jezike a engleski poznaje ... onako, da bi pricao sa strancima. Upoznao sam ga pre 2 godine i pricali smo o tom problemu u Irskoj i ostalim zemljama.

Skoti su medjutim odavno asimilovani! Procenat ljudi koji govori skotski gealic je zanemarljiv! Skoti nisu bas dobar primer odbrane nacije, obzirom da su u Engleskoj isto sto i Luzicki Srbi u Nemackoj! Kao su kulturno razliciti, medjutim, njihova knjizevnost je u stvari engleska knjizevnost a samo ljudi u dalekim i izolovanim oblastima na severu cuvaju taj stari jezik. Oni nazalost nisu odbranili drzavu samim tim sto su danas u sastavu Engleske! Od stare Skotske danas imamo samo kiltove, klanove (od kojih je McLaud najpoznatiji), Glasgov rangers :-), njihovu ragbi ligu i jos par stvari. Sve ostalo je englesko!

Pobunjenik:
... Да бих објаснио ко су Анжујци морам се вратити уназад све до Меровинга. У IV веку Меровинзи су Дунавом, са Блиског Истока, дошли у Француску. Њихов значај огледа се у њиховом пореклу. Наиме, Меровинзи воде порекло директно од Исуса, па су због тога имали и велике непријатности. ...

Ово је форум "Историја". Силно си залутао. Глупости које си изнео можеш да окачиш на форум "сатанизам", "секташтво", "бласфемија", "богохуљење", "триповање", "пржење", "залударство" а најбоље ће бити да их окачиш мачку о реп.

Стварно не разумем како је могуће да постоје људи који се примају на ово и траће време и новац на сличне глупости.

Савршено је јасно да Христос није имао деце у смислу који ти овде протураш.

Ако те занима ко је био Христос иди до прве православне цркве, тамо ће ти објаснити. Ако те интересују Анжујци, иди до библиотеке и тамо нађи неку озбиљну књигу.

Под кључ овај треш!

Мој циљ је да пронађем њезине родитеље. То радим већ 20 година и мислим да сам прочитао све што је написано о њој. Сад ми је остало да обиђем све манастире са којима је имала неку везу. До сада сам обишао само Хиландар али нисам могао наћи ништа јер ми није било омогућено да тражим. Зато кад сам видео да овде има стручњака за такво истраживање поставио сам ово питање очекујући да наиђем на неки податак којега још нисам нашао. Ово о Исусовим потомцима не могу узети за чињеницу, али је инструктивно у одређивању веродостојности извора. С друге стране, као што је већ наведено Света Јелена је наша најобразованија краљица и са Светим Савом најзаслужнија за унапређење образованости или просвећености Срба. Због тога сматрам да је срамота да ми о њеном пореклу не знамо скоро ништа.

Вујадин

vujadin:
Мој циљ је да пронађем њезине родитеље. То радим већ 20 година и мислим да сам прочитао све што је написано о њој. Сад ми је остало да обиђем све манастире са којима је имала неку везу. До сада сам обишао само Хиландар али нисам могао наћи ништа јер ми није било омогућено да тражим. Зато кад сам видео да овде има стручњака за такво истраживање поставио сам ово питање очекујући да наиђем на неки податак којега још нисам нашао. Ово о Исусовим потомцима не могу узети за чињеницу, али је инструктивно у одређивању веродостојности извора. С друге стране, као што је већ наведено Света Јелена је наша најобразованија краљица и са Светим Савом најзаслужнија за унапређење образованости или просвећености Срба. Због тога сматрам да је срамота да ми о њеном пореклу не знамо скоро ништа.

Вујадин

...al bez Svetog Save, ništa !

friedrich:
Apsolutno nebitno...............Još nam samo židovi fale i onda smo postigli sve na ovom svetu.E stvarno mnogo neverovatan narod..........Inače batalio sam Srbiju davno i digo ruke od njene istorije.Sada se bavim samo Škotkskom...............:).......To su bili carevi.....tako se bori za svoju zemlju......A mi se tu busamo nešto 500 godina pod Turcima.....a koliko su oni bili pod Englezima....a i dalje su.
Nego mene muči jedna druga stvar...........nešto me u zadnje vreme proganja da naš čuveni car Lazo nije bio baš pri čistoj pameti, tamo pred Kosovsku bitku.Šta vi mislite o tome?????

Pozz svima...................

E, sad si se tek zapitao ?

Свети Сава је унапредио цркву и краљевину а Јелена је подигла углед становништву и могло би се рећи да је наставила рад Светог Саве. Али, била би грешка мислити да су само они били писмени код Срба јер је од Војина до Немање прошло 6 векова и било је 6 Уроша више кнезова и жупана и других велодостојника али су они били мање више вазали Грчке Мађарске Бугарске и Византије. То може бити сигурно да су били и учени људи. само то ми је мање важно него Јеленино порекло.

Вујадин

vujadin:
...али су они били мање више вазали Грчке Мађарске Бугарске и Византије...

Грчке или Византије, то је једно те исто. Мада, најправилније је рећи "били вазали Ромеја", пошто су тада сви народи, а и сами Византинци (Грци) себе називали Ромејима...

Moram ici ponovo u biblioteku da bolje snimim ovaj podatak jer se ne vidi sve i to bas njezino ime, Marija.

Стефан Урош 1ви велики и храпави краљ у Србији од 1243 до 1276 када се замонашио као монах Симеон а умро је 1280. Оженио је Јелену, рођаку краља Карла Анжујског од Сицилије, чија се сестра Марија удала за Карловог капетана 1273 у Албанији Anseau-a de Charus. Јелена је владала у Њ
Зети од 1276 до 1314 и умрла као монахиња 8 фебруара 1314 у Скадру.

Vujadin

Ako su Marija i sestra joj Jelena vanbracne onda im je mater Eudokija Laskarina a otac bi mogao biti ili Robert Curtenej ili Anseau de Cajeau ili jedan od jedne a drugi od druge. Posto je Eudokija bila unakazena od krstasa, otsekavsi joj nos i usi jer se trebala udati za jednog od njih a ona se tajno udala za Roberta, samo nije zabelezeno da je Robert imao potomstva. Eudokija je nastavila da zivi na dvoru kod njegovog brata Badouana gde se nalazio i Anseau. To su sve samo price a mozda bi se nesto moglo i potvrditi. Ako te interesuje na googl ima rodoslovne tablice svih evropskih kraljevskih i plemickih familija, jezih je nemacki a ima i na engleskom. otkucaj;
europaische stammtafeln die nemanjiden II 160, 161, ili samo europaische stammtafeln

Vujadin

Na srpskoj Vikipediji je postavljena biografija Jelene Anžujske, možete je pogledati i dopuniti na adresi: http://sr.wikipedia.org/wiki/Јелена_Анжујска

Ovaj poziv se naročito odnosi na one od vas koji nešto više znaju o Jeleni Anžujskoj :-)
Inače, na ovoj diskusiji sam pročitao da je njeno monaško ime Jelisaveta, a Željko Fajfrić piše da je pri monašenju zadržala ime Jelena što je izuzetno retka pojava.

Back