Jehovini Svedoci-Ko su oni? U sta veruju?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Реч дух има више значења... понекад означава суштину неке појаве, нпр. Он уопште не разуме дух протестантизма, затим може да означава логички смисао неке тврдње, нпр. неко не схвата дух закона, за храброг човека кажемо да је јак духом, такође та реч може да означава и духовну супстанцију или природу јер Св. писмо каже "Бог је дух" (Јн.4,24)... Реч дух може да значи и утвару или привиђење "Они уплашени мишљаху да виде духа" (Лк.24,37) Тако реч ДУХ може понекад да означава и силу Божију, као што је случај са стихом који си навео:)
Али имаш и друго "Али ја сам пун силе од Духа Господњег" (Мих.3,8) Леп пример који говори да је Дух Свети личност и да није исто што и сила. Тачно се лепо види да је сила у ствари својство Светог Духа:D

Možemo ovako do prekosutra, pošto za tebe sveti duh ima više značenja, na način da postaviš značenje onako kako tebi paše.

Mihej 3:8 - A ja sam pun sile od duha Jehovina, pun sam pravde i moći, da objavih Jakovu prijestup njegov i Izraelu grijeh njegov. ( NS prijevod ).

8 Ali ja sam pun sile od Duha Gospodnjeg, i suda i hrabrosti da kažem Jakovu zločinstvo njegovo i Izrailju greh njegov.*( Daničić - Karađić prijevod ).

8Ali ja sam pun snage i duha Jahvina, pun pravde i jakosti da objavim Jakovu opačinu njegovu, Izraelu njegov grijeh ( Stvarnost prijevod ).

Stavio sam ti nekoliko prijevoda da uvidiš da riječ, PUN SILE OD DUHA JEHOVINA, označava da je Božja sila u osobi, te da je PUN SILE ( snage ) OD BOŽJE SILE.

U stvari suprotno taj citat dokazuje :bye:

Možemo ovako do prekosutra, pošto za tebe sveti duh ima više značenja, na način da postaviš značenje onako kako tebi paše.

Mihej 3:8 - A ja sam pun sile od duha Jehovina, pun sam pravde i moći, da objavih Jakovu prijestup njegov i Izraelu grijeh njegov. ( NS prijevod ).

8 Ali ja sam pun sile od Duha Gospodnjeg, i suda i hrabrosti da kažem Jakovu zločinstvo njegovo i Izrailju greh njegov.*( Daničić - Karađić prijevod ).

8Ali ja sam pun snage i duha Jahvina, pun pravde i jakosti da objavim Jakovu opačinu njegovu, Izraelu njegov grijeh ( Stvarnost prijevod ).

Stavio sam ti nekoliko prijevoda da uvidiš da riječ, PUN SILE OD DUHA JEHOVINA, označava da je Božja sila u osobi, te da je PUN SILE ( snage ) OD BOŽJE SILE.

U stvari suprotno taj citat dokazuje :bye:

Да завршимо...
"Ананија, зашто је сатана испунио твоје срце да слажеш Духу Светоме...Ниси слагао људима него Богу" (Дел.ап.1-4)
Јел овде реч о сили, тј да је Ананија слагао силу Божију???

Poslednja izmena:
Такође имаш и ово..."А све ово чини један и исти Дух који раздељује свакоме како хоће" (1. Кор.12,11) Овако Ап. Павле никада не би говорио о некој несвесној сили, него само о личном бићу које зна шта хоће, и који дели дарове свакоме како хоће...

U Bibliji nije neobično da se nešto personificira. Naprimjer, za mudrost se kaže da ima djecu, grijeh i smrt označavaju se kao kraljevi, tako da i naprimjer riječ pomoćnik obilježava Božju silu ili sveti duh, a pogotovo ovo što si naveo.

Ivan 14:16,17 - I ja ću zamoliti Oca i on će vam dati drugog pomoćnika da bude s vama zauvjek, duh istine, kojeg svijet nemože primiti, jer ga ne vidi i ne poznaje. A vi ga poznajete, jer ostaje kod vas i u vama je.

Luka 7:35 - Ipak, mudrost opravdavaju sva djeca njezina.

Rimljanima 5: 21 - Zašto ? Zato da bi, kao što je grijeh kraljevao zajedno sa smrću, isto tako i nezaslužena dobrota kraljevala putem pravednosti...

Kontekst biblijskih citata prije 1. Korinćanima 12:11, govori jasno da sveti duh, Božja sila omogućava različite darove u ljudima, te u 12. stavku se kaže, da te sve darove, čini jedan duh. Na taj način Pavao objašnjava, da ljudi koji imaju različite darove, nisu napunjeni različitim duhom, ili silom, nego jednim te istim.

Opet ništa ne dokazuješ :bye:

Poslednja izmena:
Да завршимо...
Опет наводиш цитат у којем реч дух има смисао силе Божије, али ипак то није све што Писмо каже о Духу. "Ананија, зашто је сатана испунио твоје срце да слажеш Духу Светоме...Ниси слагао људима него Богу" (Дел.ап.1-4)
Јел овде реч о сили, тј да је Ананија слагао силу Божију???

To se desilo u trenutku kada su Petar i ostali bili već ispunjeni svetim duhom, Božjom silom, te na taj način, laž prema njima je laž prema samome Bogu.

No, izbjegao si odgovor na jedno pitanje od prije: Da li su Otac, Sin i sveti duh jednaki u svemu ???

:bye:

Ja bih da im otkrijemo istinu...

"Jer je Troje što svedoči na nebu: Otac, Logos i Sveti Duh: i ova Trojica su jedno" (1.Jov.5,7)

Pa prije toga piše:
On, Isus Krist, je došao posredstvom vode (krštenja) i krvi (pokajanje); ne samo vodom (krštenjem) nego s vodom i krvlju. I duh je taj koji svjedoči: duh, i voda i krv, i to je troje složno. :rtfm:

Što će reći da je Isus kao "onaj koji pobeđuje svet" došao da nas otkupi, ako ispunimo tri uvjeta: da priznamo njega kao iskupitelja (krv), da se krstimo i damo obećanje Bogu (voda) i da promjenimo svoju osobnost u skladu sa Božjim načelima (duh).

Ako je to trojstvo - potpisujem. :mrgreen:

To se desilo u trenutku kada su Petar i ostali bili već ispunjeni svetim duhom, Božjom silom, te na taj način, laž prema njima je laž prema samome Bogu.

No, izbjegao si odgovor na jedno pitanje od prije: Da li su Otac, Sin i sveti duh jednaki u svemu ???

:bye:

О томе се писало на другим темама, прелистај мало... Овде је реч о Јеховиним сведоцима и њиховом учењу... Па ћу да питам - јел по учењу сведока Бог дух или није?

Pa prije toga piše:
On, Isus Krist, je došao posredstvom vode (krštenja) i krvi (pokajanje); ne samo vodom (krštenjem) nego s vodom i krvlju. I duh je taj koji svjedoči: duh, i voda i krv, i to je troje složno. :rtfm:

Što će reći da je Isus kao "onaj koji pobeđuje svet" došao da nas otkupi, ako ispunimo tri uvjeta: da priznamo njega kao iskupitelja (krv), da se krstimo i damo obećanje Bogu (voda) i da promjenimo svoju osobnost u skladu sa Božjim načelima (duh).

Ako je to trojstvo - potpisujem. :mrgreen:

Па потпиши, јер ово је савршено јасно..:)
"Jer je Troje što svedoči na nebu: Otac, Logos i Sveti Duh: i ova Trojica su jedno" (1.Jov.5,7) Реч је о Св. Тројству које је на небу...

pa bruklin , pa sami sotona:hahaha:

Je li,Boki a ko vam je to Trojeručica? Novi bog a?

Vi pravoslavni vernici ste najsrecniji "nedeljni hriscani", ako se jedan bog naljuti na tebe ti odes kod popa ocita ti dva ocenasa, (jer ti ne mozes da se molis, nemas pravo, samo pop ima pravo da se moli), platis za uslugu i nema problema, ako ne taj onda se prekrstis, zapalis svecu krsnoj slavi i eto ako nece prvi bog da oprosti, oprosti drugi ili treci i ko zna koliko ih vi pravoslavni vernici imate, vise ne mogu da se izbroje bogovi, sveci, ikone, krsne slave, isto kao kod Hindusa vise od 700 bogova sve skupa i broj jos uvek raste, pojavljuju se novi bogovi.

:ok:

кад нађем слику послаћу ти, а ти отиђи мало тамо прожврљај, види шта раде, али мало се удаљи и обавезно по дану.

Da li je to na tragu onoga "da Jehovci ugase svetlo pa ko koga"....i molim te objasni mi na koji način je Betel uskočio o raspravi o trojstvu i ikonolatriji?

:think:

ево ти графикон који је сизиф поставио данас

659px-ChristianityBranches.svg.png

видиш ли негде јеховине сведоке?

A zašto bi ih vidio bilo tko?

Pa sve "kršćanske religije" sveta tvrde da Jehovini svijedoci nisu kršćani jer ne vjeruju u Isusa Boga, i u Trojstvo što je prema vašoj definiciji jedini uslov da netko bude kršćaninom. :think:

Је ли као такав на сваком месту и све прожима?

Riječ DUH, kada se govori za Boga da je on to, označava njegovo NEVIDLJIVO svojstvo. Na drugim mjestima se objašnjava da se Boga nemože vidjeti, te da se u njega treba vjerovati duhom i istinom. To naznačuje vjerovanje u Boga putem njegove riječi, istine, i putem vjerovanja u nevidljivo, a to je vjerovanje putem duha.

Da li je Bog, koji je duh ( nevidljiv ) na svakome mjestu u svako vrijeme i sve prožima, to ti nitko nemože odgovoriti, pošto to Biblija ne opisuje i ne objašnjava.

Izgleda da vam ovde nešto malo ne ide u smislu uspešnog misionarenja vašeg učenja.

Ovde nitko ne misionari, jer misionari su ljudi koji idu u krajeve gdje je pokrivenost područja loša i gdje ima malo ili uopće Jehovinh svijedoka. Na svu sreću, u Srbiji, ima dovoljno braće i sestara da ne treba misionara. :D

U tom smislu je bolje da to koliko toliko uspešno činite ovde...
http://www.forum.hr/archive/index.php/t-36112-p-55.html

Pažljivo pročitaj upute na pdf religija, pa ćeš vidjeti koliko je lakše biti na ovom forumu nego tamo. Tamo je zabranjeno prepucavanje tipa: vidi šta rade, pa odgovor, jadnici - jer se to lijepo bannuje. :ok:
I nisu dozvoljeni komentari u kojima se sugovornik direktno vređa - za to ti ne gine 35 bodova, a 100 bodova je trodnevni bann :super:

Tebi je savršeno jasno zato što to želiš da ti bude, mada nije.

Sam Ivan ti objašnjava da je SVETI DUH = ISTINA , a ne OSOBA ili BOG.

Rahela ti je objasnila što označava krv, voda i duh.

Не питам за крв, воду и дух... Питам за Оца и Сина и Светог Духа који су на небу и који су једно и у чије се име крстимо - Идите и начините све народе мојим ученицима крстећи их у име Оца и Сина и Св. Духа...:)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back