Jehovini Svedoci-Ko su oni? U sta veruju?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Хехехе...не вадим се, мада ти се тако чини, јер не познајеш православну догматику и учење о две природе у Христу.:)

Dobro u redu, ne razumijem dogmatiku, ni pravoslavnu ni katoličku, no svejedno mi odgovori na pitanje:

Da li su Otac , Sin i sveti duh u svemu jednaki ?

A ti mi onda definiraj prirodu Oca , Sina i svetoga duha, pa možda uspijem nešto dokućiti.

Људи убијају тело Исусово, а Дух Свети га васкрсава... Нема ту никакве преваре.:)

sveti huh gavaskrsava? :think: a sta je po tebi taj sveti duh...

zna se da je to Bozja sila ..

kako je moguce da ga Bozja sila vaskrsne ako ne priznajte Svemoguceg Boga od kogapotice taj duh dok je Iusus dole na zemlji... ?

sveti huh gavaskrsava? :think: a sta je po tebi taj sveti duh...

zna se da je to Bozja sila ..

kako je moguce da ga Bozja sila vaskrsne ako ne priznajte Svemoguceg Boga od kogapotice taj duh dok je Iusus dole na zemlji... ?

"И Хула на Духа Светога неће се опростити ни на овом ни на оном свету"

Зар ти овај цитат не говори да је Дух Свети личност?

hArec
Re: Jehovini Svedoci-Ko su oni? U sta veruju?

Imam sve moguće prevode biblije na svim mogućim jezicima ali ne vidim svrhu da celu noć razbijam mozak u vezi sa ''silovanjem'' grčke gramatike u nekim prevodima.A ovo je mnogo jednostavnije....

Jovan 20:28...
I odgovori Toma i reče Mu: Gospod moj i Bog moj.
Latin Vulgate
20:28 respondit Thomas et dixit ei Dominus meus et Deus meus
King James Version
20:28 And Thomas answered and said unto him, My Lord and my God.

Čak što više i u prevodu JS nisu stigli da to malo ozbiljnije izmene pa za sada piše...

Toma mu na to reče:Moj GOSPOD I MOJ BOG.
felix.gif

Nisi mi odgovorio na pitanje od prije: Možeš li pronaći biblijski citat, kada označava Isusa bogom, pored ima riječ Svemoguć ili Vječan ???

Бог обитава у Светима својим...што питаш?

Riječi, kao: Napunjeni svetim duhom, pomazani ili kršteni, po gramatičkoj osnovi više odgovaraju SILI, nego OSOBI.

Iz svih biblijskih citata jasno proizilazi da sveti duh nije NETKO, nego NEŠTO.

Suci 14:6 - Tada je duh Jehovin došao na njega i on je rastrgao lava kao da trga jare, a nije imao ništa u ruci svojoj...

Točno se uočava poveznica iz riječi DUH JEHOVIN DOŠAO. Da je sveti duh osoba, onda bi samo pisalo DUH DOŠAO, pošto je on Bog, međutim, ovdje se jasno razlikuje nivo riječi koji označava da je došlo NEŠTO OD NEKOGA.

A najžalosnije je što Kuran odaje Bogorodici Mariji veće poštovanje nego što to čine JS-ovci iako sebe smatraju hrišćanima?!

Marija nije bogorodica jer nije rodila Boga, nego čovjeka, a u trenutku silazka svetoga duha na Isusa prilikom krštenja, on poprimio božansku narav. Na taj način je dobio titulu Bog. No, bio je u jasnoj spoznaji kod svojih učenika da je on Sin od većeg Boga, pravog Stvoritelja Jehove.

:bye:

Riječi, kao: Napunjeni svetim duhom, pomazani ili kršteni, po gramatičkoj osnovi više odgovaraju SILI, nego OSOBI.

Iz svih biblijskih citata jasno proizilazi da sveti duh nije NETKO, nego NEŠTO.

Suci 14:6 - Tada je duh Jehovin došao na njega i on je rastrgao lava kao da trga jare, a nije imao ništa u ruci svojoj...

Točno se uočava poveznica iz riječi DUH JEHOVIN DOŠAO. Da je sveti duh osoba, onda bi samo pisalo DUH DOŠAO, pošto je on Bog, međutim, ovdje se jasno razlikuje nivo riječi koji označava da je došlo NEŠTO OD NEKOGA.

Реч дух има више значења... понекад означава суштину неке појаве, нпр. Он уопште не разуме дух протестантизма, затим може да означава логички смисао неке тврдње, нпр. неко не схвата дух закона, за храброг човека кажемо да је јак духом, такође та реч може да означава и духовну супстанцију или природу јер Св. писмо каже "Бог је дух" (Јн.4,24)... Реч дух може да значи и утвару или привиђење "Они уплашени мишљаху да виде духа" (Лк.24,37) Тако реч ДУХ може понекад да означава и силу Божију, као што је случај са стихом који си навео:)
Али имаш и друго "Али ја сам пун силе од Духа Господњег" (Мих.3,8) Леп пример који говори да је Дух Свети личност и да није исто што и сила. Тачно се лепо види да је сила у ствари својство Светог Духа:D

искрено да ти кажем, помислио сам да пише у кули стражара, баш сам се зезнуо.
а то сутра, зашто да чекамо, ајмо сад, ви Библију знате малте не напамет, дај нам стих где је Христос створен, то ти је минут посла или ћу сматрати да идеш по савет председника месног одбора.

možeš ti smatrati što god hoćeš, za razliku od većine na ovom forumu, sudeći po učestalosti javljanja, nemate obiteljskih obaveza, a ja ih imam.
Prvo imam obavezu prema Jehovi, pa prema obitelji, a zatim prema kršćanskoj braći.

odgovor sam ti poslala u postu prije, a ako te to ne zadovoljava, žao mi je - bolji odgovor nećeš dobiti.

:hvala:

Такође имаш и ово..."А све ово чини један и исти Дух који раздељује свакоме како хоће" (1. Кор.12,11) Овако Ап. Павле никада не би говорио о некој несвесној сили, него само о личном бићу које зна шта хоће, и који дели дарове свакоме како хоће...

vorki
Re: Jehovini Svedoci-Ko su oni? U sta veruju?

Mora da sam više puta propustio odgovor na ovo...
Jovan 20:28...

I odgovori Toma i reče Mu: Gospod moj i Bog moj.

I onda nakon Jovana/Ivana 20:28 pročitaš lijepo tekst do kraja i nađeš da u 31 retku piše "A ova su zapisana da biste vjerovali da je Isus doista Krist (Mesija), Sin Božji, te da vjerujući imate život u imenu njegovu."

:cmok2:

vase bedna tumacenja koja su mesavina svih jeesi se nemogu odrzati pred istinom pravoslavlja, vas rasel pece se u paklu kao prasac kao i ostali jeretici ,

na ona pitanjca odgovoricemo ti na temipravoslavnoj , postavi tamo pa me izvesti:)

Nasa tumacenja su potvrdjena biblijskim stavcima, a evo kako tvoje vodje svestenici "sveti oci" koji su sami sebe proglasili "svetima", objasnjavaju na osnovu svog znanja a ne Biblije razumevanje boga:

Trojstvo, odnosno Sveto trojstvo (grčki: Αγία Τριας ili Αγία Τριάδα, latinski: Sancta Trinitas) je kršćanski nauk koji drži da je Bog jedno biće koje postoji kao jedinstvo tri osobe: Oca, Sina (Isusa Krista) i Svetog Duha.

Trebalo bi, naravno da stoji: tvrdnja, zatim biblijski stavak, a ne tvrdnja, zatim ("sveti oci")

Iako se kršćanstvo smatra monoteističnom religijom, kršćani vjeruju da se Bog pojavljuje u tri oblika
, koje nazivaju:

* Bog Otac
* Bog Sin
* Sveti Duh

Koncept je službeno ustanovljen ekumenskom koncilu godine 325. u Nikeji kada se Sveto Trojstvo definira kroz tri različite Božje osobe (hipostaze), koje imaju istu duhovnu supstancu i zajedno tvore jednog Boga.

Gde su ovde biblijski stavci kojima se potvrdjuje ovaj sluzbeni koncept? I ko je ustanovio koncept? Ekumenski koncil, sta je to, ko je to?

Ostalo nema smisla ni komentarisati!

Tri Božje osobe u kršćanstvu imaju različne funkcije:

Bog Otac je tvorac neba (duhovnog svijeta) i zemlje (stvaronog doba), svih vidljivih (materijalnih) i nevidljivih (duhovnih) stvari. Bog Otac nije bio stvoren niti je na bilo koji način nastao, nego jednostavno postoji oduvijek, On jeste.

Bog Sin je spasitelj čovječanstva. Bog Sin je rođen (u duhovnom, ne materijalnom smislu) iz Boga Oca na početku vremena, a potom se za iskupljenje čovječanstva utjelotvorio kao Isus Krist.

Sveti Duh je treća Božja osoba koja ljudima daje Božje vrline i krepost, na primjer mudrost za pravilno razumijevanje Božjih namjera.

Stajališta različitih kršćanskih Crkava po pitanju Svetog Trojstva se bitno razlikuju, a koncept sa sobom donosi brojne teološke probleme, o kojima većina običnih vjernika najčešće ne razmišlja. Poznato je, na primjer, pitanje iz koje Božje osobe dolazi Sveti duh. Rimokatolička crkva uči da Sveti Duh proizlazi iz Oca i Sina, dok pravoslavne Cerkve uče da Sveti Duh proizlazi samo iz Oca.

Dio kršćanskih zajednica odbacuje koncept Trojstva.

Na onovu gore navedenih "činjenica", "nedeljni hrišćani" su ustanovili svoja verovanja. Primetićemo da nigde ovde ne postoji Biblija kao izvor i dokaz ovih verovanja već 2 magične reči "Ekumenski Koncil" koji je moćniji od bilo čega čak i od Biblije.

I kad vam se iznesu ove činjenice onda se vređate. Zašto?

:kpozdrav:

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back