primetih da znatno vise para ide ako imas avionski prtljag... tu stvarno deru
Na prekookeanskim letovima (a o njima je je ova tema i zapocela) prtljag se ne naplacuje, u ekonomskoj klasi zadnjih 10-tak godina su uglavnom ogranicili prtljag na 8kg (rucni) i 23kg (dole u prtljazniku) a u biznis klasi su ostali na starom (12kg gore i 2x32kg dole).
Na tim low cost (kracim) letovima je rucni prtljag je uglavnom dozvoljen (mada su i tu poceli neki da dodatno naplacaju) ali naplacuju veci prtljag. Doduse ako letite redovnim linijama onda je i veci prtljag uracunat u cenu. Zato uvek treba sem cene avi karte izracunati i ostale izdatke ( naplata prtljaga, izbor sedista, posluzenje u avionu, transport sa aerodroma her low cost obicno leti na neke sporedne aerodrome itd).
Pre 7-8 godina na frankfurtskom aerodromu cekam ispred gejta let za Kanadu i tu se upoznam sa nekim starijim parom, Hrvatima iz Slavonije koji su se iselili jos u '80tim. Pricamo mi na "naskom" jeziku a vidim da neki stariji covek kruzi oko nas i zagleda nas. Ja se prebacio u "alan-ford" mod i koristim hrvatske izraze i ijekavicu pa deluje da sam zemljak sa Hrvatima. Ne izdrzi taj koji kruzi oko nas i pita nas na "naskom" gde letimo ( a sedimo ispred gejta koji je u nekom cosku i izoliran i jasno je gde letimo). Ispostavi se da i on leti na istom letu i da je krenuo iz Zemuna kao i ja te pocnemo pricu ali uskoro zovu na ukrcavanje i svi kupimo rucni prtljag ali on ruke u dzepove. Pitam ga "zemljace, gde ti je prtljag", "nemam, ne treba mi". Na samom gejtu se razdvojimo, svako ode u svoj deo aviJona i posle 10 sati na vankuverskom aerodromu naletim ponovo na lika bez prtljaga, nema nikakav prtljag, ni onaj iz donjeg dela aviona. Ja zacudjen a on kaze da mu ne treba, iz stana u Zemunu direktno na aerodrome i avione, ima odecu i u Srbiji i u Kanadi a za put od 14-15 sati mu nista ne treba. Covece, na tebi aviokompanije bas mogu da zarade, naplate ti prtljag a ti nista ne koristis. Ma ko ih yebe. A u sebi mislim, ybt, iz Srbije ni cokoladu da poneses unucima u Kanadu (hvalio se da ih ima 4ro a zive u istom delu grada i vidja ih redovno). Posle pricam sa nekim nasim ljudima ovde, ispostave se da ga znaju, ma on tako uvek putuje, ruke u dzep, nikada nikome ni u Srbiji ni u Kanadi nista nije doneo, takav je. A svi mi odavde kad idemo za Srbiju vucemo kofere stvari za rodbinu..