Jeftino a daleko putovati da li je moguce

Njujork i Dubai sve i da daju jeftinu kartu posle ti dzep ojade jer nisu jeftini gradovi tamo idu vecinom kompleksasi koji ne umiju da uzivaju u zivotu vec idu da se potrose i slikaju.Peru ,Cile su jeftini cijene smjestaja smijesne,samo ta karta kada je povoljna imas tamo ljepsu prirodu,prirodnije ljude plus neka jela koja mozes samo tamo da probas daju sve

I NY i Dubai su gradovi koji nude ekskluzivnost u odredjenim oblastima. Dok za Dubai mogu da se složim da je trendi i lokacija samo za bogate, NY je mnogo više od visokih zgrada. Da ne dužim, ali ako nešto tražiš u umetničkoj, kulturnoj, ili drustvenoj sveri života..nalazi se u NY.

Sa druge strane, vidim da biraš Južno Američke destinacije, koje verovatno iz Evrope zvuče prilično egzotično..lepo za videti , ali posle 7 dana tamo nemaš šta da se trazis (osim ako nećeš ko nomad da putujes i istazujes pravu prirodu unutar zemlje) .
Karibi su potpuno drugaciji setup, niti jeftino, niti prirode ima (ako vodu i plaže izuzmemo iz jednačine)

Sta je kome jeftino.
Da se moze stici i biti neko vreme "na kraju" sveta, ne moze se za 100-200 evra.
Najcesce jeftinije karte za dalje destinacije su 400-600 evra i ja to smatram super povoljnim. U hostele vise ne idem ali generalno moze da se nadje jeftiniji smestaj.
Grubo racunato rekla bih da bih mogla negde dalje da odem na desetak dana za hiljadu evra bez luksuza, bez puno tura naokolo a da ne bude bas skroz klosarenje.

Poslednja izmena:
Evo bas danas na Face izadje slika Paraćina 😀; jes vala…sve je isto..sto da bacamo pare na putovanja..

IMG_0080.jpeg

Poslednja izmena:
primetih da znatno vise para ide ako imas avionski prtljag... tu stvarno deru
Na prekookeanskim letovima (a o njima je je ova tema i zapocela) prtljag se ne naplacuje, u ekonomskoj klasi zadnjih 10-tak godina su uglavnom ogranicili prtljag na 8kg (rucni) i 23kg (dole u prtljazniku) a u biznis klasi su ostali na starom (12kg gore i 2x32kg dole).

Na tim low cost (kracim) letovima je rucni prtljag je uglavnom dozvoljen (mada su i tu poceli neki da dodatno naplacaju) ali naplacuju veci prtljag. Doduse ako letite redovnim linijama onda je i veci prtljag uracunat u cenu. Zato uvek treba sem cene avi karte izracunati i ostale izdatke ( naplata prtljaga, izbor sedista, posluzenje u avionu, transport sa aerodroma her low cost obicno leti na neke sporedne aerodrome itd).

Pre 7-8 godina na frankfurtskom aerodromu cekam ispred gejta let za Kanadu i tu se upoznam sa nekim starijim parom, Hrvatima iz Slavonije koji su se iselili jos u '80tim. Pricamo mi na "naskom" jeziku a vidim da neki stariji covek kruzi oko nas i zagleda nas. Ja se prebacio u "alan-ford" mod i koristim hrvatske izraze i ijekavicu pa deluje da sam zemljak sa Hrvatima. Ne izdrzi taj koji kruzi oko nas i pita nas na "naskom" gde letimo ( a sedimo ispred gejta koji je u nekom cosku i izoliran i jasno je gde letimo). Ispostavi se da i on leti na istom letu i da je krenuo iz Zemuna kao i ja te pocnemo pricu ali uskoro zovu na ukrcavanje i svi kupimo rucni prtljag ali on ruke u dzepove. Pitam ga "zemljace, gde ti je prtljag", "nemam, ne treba mi". Na samom gejtu se razdvojimo, svako ode u svoj deo aviJona i posle 10 sati na vankuverskom aerodromu naletim ponovo na lika bez prtljaga, nema nikakav prtljag, ni onaj iz donjeg dela aviona. Ja zacudjen a on kaze da mu ne treba, iz stana u Zemunu direktno na aerodrome i avione, ima odecu i u Srbiji i u Kanadi a za put od 14-15 sati mu nista ne treba. Covece, na tebi aviokompanije bas mogu da zarade, naplate ti prtljag a ti nista ne koristis. Ma ko ih yebe. A u sebi mislim, ybt, iz Srbije ni cokoladu da poneses unucima u Kanadu (hvalio se da ih ima 4ro a zive u istom delu grada i vidja ih redovno). Posle pricam sa nekim nasim ljudima ovde, ispostave se da ga znaju, ma on tako uvek putuje, ruke u dzep, nikada nikome ni u Srbiji ni u Kanadi nista nije doneo, takav je. A svi mi odavde kad idemo za Srbiju vucemo kofere stvari za rodbinu..

Evo uz kaficu malo sam Google-o o tome kako da se nadje jeftin let.
Ništa kolosalno u tekstu, ali je bar dobro pročitati sve na jednom mestu.

• Use a flight comparison website:
    Websites like Google Flights, Skyscanner, and Momondo allow you to compare prices from various airlines on one platform, making it easy to find the best deal.

• Be flexible with your travel dates:
    If possible, adjust your travel dates slightly to see if prices are cheaper on nearby days, especially avoiding peak travel times like holidays and weekends.

• Consider alternative airports:
    Sometimes flying into a smaller airport near your destination can be significantly cheaper.

• Fly during off-peak seasons:
    Avoid peak travel seasons like summer or major holidays to find lower prices.

• Check budget airlines:
    Budget airlines often have cheaper fares, but be aware of additional fees for checked baggage and other services.

• Set up price alerts:
    Most flight comparison websites allow you to set price alerts for specific routes, notifying you when prices drop.

• Consider "error fares":
    Occasionally, airlines may list extremely low fares due to system errors; be aware that these fares can be canceled.

• Sign up for airline newsletters:
    Subscribe to airline newsletters to be notified of special deals and promotions.

• Use incognito mode:
    Some websites may increase prices based on your search history, so using incognito mode can help avoid this.

Back