ITF Taekwon-do

A tu pare ne igraju neku ulogu. Isto kao sto su ljudi na biciklistickoj trci(bio si i sam tamo) volontirali. Nisu trazili nikakvu nadokanadu... Isto je tako moglo da bude i ovde. Podelis ih po ringovima,objasnis pravila,glavni i odgovorni ih s vremena na vreme obidje i zavrsena prica.

Za bicikliste znam, i ja sam preprosle godine tamo volontirao... ali ipak, cuvati da neko ne uleti u stazu, je malo drugacije od suditi u ringu. Moras uzeti u obzir, da ako neko ne bi dobro sudio onda bi svi takmicari krivili organizatore za neprofesionalne sudije, a ja sam prvi koji se jako iznervira kada nepravedno izgubio zbog pogresne odluke sudija. Oni su se trudili da to takmicenje bude full i jako, ali ima to jednostavno nije poslo za rukom, i mislim da kakvi su uslovi bili da je to jos i extra.

Za bicikliste znam, i ja sam preprosle godine tamo volontirao... ali ipak, cuvati da neko ne uleti u stazu, je malo drugacije od suditi u ringu. Moras uzeti u obzir, da ako neko ne bi dobro sudio onda bi svi takmicari krivili organizatore za neprofesionalne sudije, a ja sam prvi koji se jako iznervira kada nepravedno izgubio zbog pogresne odluke sudija. Oni su se trudili da to takmicenje bude full i jako, ali ima to jednostavno nije poslo za rukom, i mislim da kakvi su uslovi bili da je to jos i extra.

Nisam mislio da mi moj burazer bude glavni sudija u ringu.Ali, da stopuje vreme, mlati po onom zvonu, obrce minuse i minus pojene,deli liste... Da je bilo vise takvih, npr. ja i samo ja i Slavica bi mogli da se pozabave sudjenjem.To je vec dvoje sudija vise.Iskusnih sudija!

chaterex:
Sto se tice sponzorstva, jel ste kontaktirali ambasadu Juzne Koreje? I naravno, razne kompanije iz Koreje: Samsung, Hyundai/Kia, LG...
Ideja je super,samo ITF Taekwon-do je vise vezan za Severnu Koreju...mada vredi pokusati. Hvala za predlog!

Iz mog sudijskog ugla gledano,sto se takmicenja tice, nije bilo vecih problema tokom borbi i formi, mislim da je zaista bilo korektno,od strane kako takmicara ,tako i vecine trenera.Naravno moglo je biti posecenije takmicenje, ali za to je pre svega kriva trenutna politicka scena , kao i celokupna situacija u zemlji.
Ono na sta ja zelim da skrenem paznju odgovornima je nepravilnost pri izvodjenju specijalnih tehnika. Odnosno ko je bio tamo, zna sta se dogodilo u toku Milutinovicevog skoka. Mislim da tako nesto ne treba da prodje samo sa usmenom opomenom , nego da sa pociniocem prekrsaja treba porazgovarati, jer nije to prvi put da ta osoba pravi slicnu situaciju.Molim da reagujete na ovaj apel, zato sto takvo ponasanje rusi autoritet svima nama. To nije mala stvar, a kao sto sam rekao slicnih nepravilnosti vec je bilo. Bez obzira sto ta osoba nije iz nase federacije tako nesto treba sankcionisati. Ja sam mislio da to opet precutim, ali ne zelim to ovaj put.Nadam se da se niko nece naci uvredjenim, jer mi to nije namera, vec da unapredimo nasa takmicenja i ucvrstimo osnovne i iskonske vrednosti samog taekwon-doa.
Unapred hvala na razumevanju.
TAEKWON

Aaaaa konačno sam se naspavao...dobro jutro dragi prijatelji i HRISTOS VASKRSE!
Pričate o organizaciji takmičenja u Kuli? Znači u odnosu na organizaciju turnira u Hatvaniju takmičenje u Kuli je organizovano na profesionalnom nivou. Bez obzira što Mađari imaju mnogo veći broj ljudi u organizaciji, mnogo više sponzora, mnogo bolju posećenost fali im sam ptistup taekwon-do-u. Kako u tako mnogo boljoj situaciji može da se desi da fali tatami, da se ubacuju kesice sa peskom u ring umesto zvona, da fale prave velike zastavice koje ne zbunjuju i sudiju i publiku...Objašnjenje je jednostavno: čista namera organizatora da zaradi što više. Sa drge strane kroz suđenje se pokazala jaka volja organizatora da navuče što više medalja svojim predstavnicima. Najviše smo se smejali suđenju borbe Saleta Vrekića u prvom krugu sa malim buckom koji ga je bukvalno glavom stalno izgurivao iz ringa i svaki put je Sale dobio čui hanu :))) Takođe je bilo smešno kada su u formama dva x, dve plave i jedna crvena zastavice proglašene kao pobeda crvenog (crvena je bila Mađarica a plava Irena iz Hrvatske). Pa mislim stvarno...Veliki propust je bio i to što je publika bila jako blizu ringa ali to smo mi iskoristili da bodrimo naše takmičare iz neposredne blizine. Mislim da sambek upravo misliš na ovakvu situaciju iz Kule kada je Dalibor iz Doboja "ometao" izvođenje skoka. Pa mislim da je u redu reći otvoreno da je to bilo totalno nesportski. I ne samo to, najgore od svega je to što je takav postupak u tom momentu mogao rezultovati povredom takmičara usled poremećene koncentracije. Da li je ijedna medalja ili pehar vredan toga? NIJE!

Mislim da sambek upravo misliš na ovakvu situaciju iz Kule kada je Dalibor iz Doboja "ometao" izvođenje skoka. Pa mislim da je u redu reći otvoreno da je to bilo totalno nesportski. I ne samo to, najgore od svega je to što je takav postupak u tom momentu mogao rezultovati povredom takmičara usled poremećene koncentracije. Da li je ijedna medalja ili pehar vredan toga? NIJE![/QUOTE]
Upravo na to mislim, katastofa. Zar ne?:(

Mislim da sambek upravo misliš na ovakvu situaciju iz Kule kada je Dalibor iz Doboja "ometao" izvođenje skoka. Pa mislim da je u redu reći otvoreno da je to bilo totalno nesportski. I ne samo to, najgore od svega je to što je takav postupak u tom momentu mogao rezultovati povredom takmičara usled poremećene koncentracije. Da li je ijedna medalja ili pehar vredan toga? NIJE!
Upravo na to mislim, katastofa. Zar ne?:([/QUOTE]
Mnogo puta smo razgovarali o tome da se takmicenje moraju dici na visi nivo,tj. strozija pravila.Odnosno,postovanje pravila do same srzi! TheFalcon i ja smo takmicari tako da se i sve to odrazava na nas.Mi nemamo problema s tim jer je imao ko da nas nauci disciplini i postovanju.

Vidi, vidi...ima i seminar. Mogli bi se organizovati... ;)
Национален семинар по Таекуон-До
Мъже, жени, юноши, девойки и деца
23-31.08.2008
Китен

Zelim da cestitam takmicarima na osvojenim mestima na takmicenju u Kuli a naravno i ostalima na samom dolasku.
Sto se tice takmicenja, Mis_Spring a mogu reci kao organzator takmicenja, je uradila velik posao za jednu osobu i svaka cast na tome.
Uradila je velik posao na onoj strani sto se ne vidi ali na onome sto se vidi tu se trebalo malo vise potruditi a mislim da sam tu zamerku rekla i prosle godine ali treneru, i nista se nije poboljsao po tom pitanju.
1.Slazem se sa ITF_Tetkom ( jer iskreno to sam i ja htela napisati pa odustala) trebalo je malo vise discipline na terenu dole i ograditi deo gde su borilista od gledalista i takmicara koji se nisu u tom periodu takmicili.
2.Sudjenje lose. Bez obzira sto je bilo malo sudija, treba da se proradi na samom sudjenju.I to sto se desilo kod specijalnih tehnika to je do samih sudija pa valjda treba da imaju neki autoritet tamo i da znaju da odrade svoj posao, (jer trebalo je publiku i one koji se momentalno ne takmice u toj vestini udaljiti od dela gde se izvode skokovi) .
3.Estetika samih sudijskih stolova.
4.Ne treba dopustiti da se bilo ko shece u tom delu gde su sudijski stolovi.
5. I da neko rece i da je Savez organizator takmicenja- pa greska jer nije, samo je klub.
Da napomenem ovo nije upuceno Mis_Spring, jer ona nije mogla sve sama da uradi i na sve da misli ali je trebala da ima nekog da joj pomogne barem u ovom delu posla.

Zato sto imam enciklopediju o svim sportovima a tamo se nalaze i borilacke vestina pa sam procitao da u teakvondisti imaju snazne noge i hitri su a i povrede su ceste a i znam da onaj lik borko sto je bio u velikom bratu je tekvondista i ide u teretanu.

Zato sto imam enciklopediju o svim sportovima a tamo se nalaze i borilacke vestina pa sam procitao da u teakvondisti imaju snazne noge i hitri su a i povrede su ceste a i znam da onaj lik borko sto je bio u velikom bratu je tekvondista i ide u teretanu.
Hm...sto se tice povreda: Koliko ja treniram ne secam se da se neko povredio toliko da ne moze da nastavi s treniranjem. I ako se desi neka povreda,lecenje se svodi na odmaranje do sledeceg treninga. Desava se da pocetnici imaju problema s preponama(zbog ne razgibanosti),ali niko nije odustao.Uvek su dolazili na sledeci trening. Nasa ITF Taekwon-do zagrevanja traju 30-40 min.,tako da je rizik od povreda sveden na minimalu.
A za Borka ne znam... on verovatno pripada drugoj (WTF) federaciji.

Zato sto imam enciklopediju o svim sportovima a tamo se nalaze i borilacke vestina pa sam procitao da u teakvondisti imaju snazne noge i hitri su a i povrede su ceste

Noge su snazne od specificnosti treninga i samog sporta (bazira se na udarcima nogu, pa je logicno da budu snazne), a brzina je ono sto je maltene esencijalno (takodje se vezba).
U svakom slucaju, teretana dobro dodje, ali sa merom, jer nema potrebe bildovati noge npr. Snaga udarca dolazi od treninga, a nama je takodje potrebna fleksibilnost i okretnost.

Dakle, cetvrtak 22.05.2008. u Novom Sadu polaganje, svi ste pozvani da gledate i ucestvujete...
Mala napomena ,rekao sam danas na treningu, ali evo i ovim putem sledece nedelje treninzi pocinju u 20:30!!! Ali samo sledece nedelje, molim vas prenesite svima
Taekwon

Back