ITF Taekwon-do

Razlika izmedju WTF-a i ITF-a je realno mala, razlikuje se u pravilima za sportsku borbu i u načinu izvođenja formi (kata u karateu). Tehnike, samoodbrana, tehnike snage su iste stim što se kod WTF (na žalost) manje rade tradicionalne stvari i sve je predodređeno sporstkoj borbi, što je opet prouzrokovano time što je ovaj vid Tekvondo-a 2000. godine postao olimpiski sport i naglo stekao veliku popularnost. U zemlji Srbiji kao i u svetu WTF je mnogo zastupljeniji, jer zbog toga što je olimpiski sport, ima pomoć od države.
Ako si iz Beograda i okoline, večeras u Hali Sportova na Novom Beogradu od 19:30 (ulaz slovbodan) je lepa prilika da uživo pogledaš izuzetnu demnostraciju Korejanskog demo tima (sastavljen je samo za ovu namenu, nešto kao Harlemovci) pitanje je kada će i da li će ponovo doći (čini mi se da sam negde čuo da njihov dolazak košta negde oko 50.000eur).
Što se tiče primenljivosti kod samoodbrane u realnom životu, svaka borilačka veština je primenljiva pogotovu ona koja kao Tekvondo poklanja veliku pažnju samoodbrani (samoodbrana je obavezan deo polaganja za učenička i majstorska zvanja).

Bilo bi lepo kada bi nam rekao odakle si pa da te uputimo na Tekvondo klubove (WTF/ITF) u tvojoj blizini.

Pozdrav.

Ono što se malo zna je da ITF ima 5 takmičarskih disciplina:
- sparing
- forme
- prikaz samoodbrane
- specijalne tehnike
- test snage
Svaka disciplina može da se radi individualno ali i ekipno, muški ili ženski takmičari (sem samoodbrane, koju prikazje tim od 1 heroja i 4 napadača, ako je heroj muškarac, ili 1+3 ako je heroj žena). Inače, samoodbrana je najzahtevnija disciplina u kojoj se oslikava suština taekwon-do-a a to i jeste goloruka (i golonoga ;) ) odbrana od više napadača odjednom koji mogu biti i naoružani (palica, nož, flaša, lanac, pištolj...ma što god ti padne na pamet).
Naravno, na manjim, lokalnim, turnirima se obavezno organizuju samo prve dve, i to individualno, ostalo ako ima uslova, vremena, zainteresovanih učesnika...
Za ostalo malo kopaj po internetu, najlakše ćeš razlikovati WTF i ITF izvođače po opremi i dobocima. ITF dobok je karakterističan po velikom "ITF drvetu" na leđima:

tkd_tree.gif

O vidim cak 130 strana. Cini mi se da cu ovde naci dosta infoa onda :D

Ja sam ranije trenirao karate jedno 4-5 godina, pa sam prestao i vec dugo nista ne treniram. Planiram od sledece godine da krenem na plivanje obavezno, ali me jako privlaci TKD. Nisam nikad imao prilike da gledam uzivo, ali po YTu i klipovima izgleda super.

Inace ne bih trenirao da budem svetski sampion, nego cisto radi sebe i malo da nabijem samopouzdanja :P Ima li leba od toga u samoodbrani na ulici npr...

Eh nadam se da cu krenuti ovo da treniram :) pozz

PS. Koja je razlika izmedju WTFa i ITFa ?
Razlike:
Doboci
ITF -ovci

WTF -ovci
01_blackbelts.jpg

Poslednja izmena:
Aham, hvala puno ;) Ja sam jedno mesto kod Novog Sada i ako odem u NS da zivim postoji mogucnost da krenem da treniram TKD. Koji su klubovi tamo bolji? U nsu mislim?

Što se tiče Novog Sada izbor je priličan i što se tiče WTF-a i što se tiče ITF-a. Drugari iz ITF-a će ti preporučiti ITF klubove da se ja ne petljam, za WTF imaš spisak na stranici :

http://www.tas.org.yu/klubovi.htm

ako nisi siguran koju varijantu, odeš na trening probaš pa šta ti se više dopadne odabereš, verujem da će ti svaki trener dopustiti da odradiš bar jedan trening besplatno.

Ako odabereš WTF kontaktiraj me pp za preporuku.

Pozdrav.

U pravu si ;) Ima vremena, pogledacu uivo i jedan i drugi trening. Vidim ti si pokretac teme, treniras vec 4 godine ITF, koji si pojas sada?
I Dan. :) Cim sam poceo da treniram zaljubio sam se u vestinu i kao zaljubljenik u Internet trazio sam svugde,pitao,pisao i ova tema je ostala iz tog perioda.:D Koliko sam ja upucen ovo je najveca tema o Taekwon-do-u na nasem govornom podruciju. ;)

U to vreme, bili su najjaci je bio Sabac sa taekwondo-om. Dedic je vodio WTF, a na Letnjikovcu je bio ITF klub. Secam se da su bili veliki sukobi oko toga koja je fedreacija zvanicna. Mislim da je Jovan Todorovic bio nas najbolji taekwondista koji je bio rodom iz Vukovara, a za vreme rata 91 je dosao u Sabac i preneo teakwondo tamo. Izvinjavam se unapred ako sam izmesao imena, ipak je to sve bilo odavno. Kad bi se javio neko iz Sapca, verovatno bi me podsetio.
Braca Zoran i Goran Todorovic

Razlike:
Doboci
ITF -ovci

WTF -ovci
01_blackbelts.jpg

"Pojasevi su im neregistrovani, dati od nestrucnih lica i nepriznati od strane bilo koga" - Da li je neko pomogao Tong Ilu da proveri sa gospodom na slici ili na ovom forumu laz brzo bude zaboravljena 9prebacimo se na drugu temu)? Da nije gospodin Tong Il gospodin Tong Il koji se svojevremeno predstavljao kao direktor JTF, ili je to neko od druge gospode bezimenih?

I naravno, mi sa Master Nobilom :)

Pogledajte prilog 61974

"Pojasevi su im neregistrovani, dati od nestrucnih lica i nepriznati od strane bilo koga" - Da li je neko pomogao Tong Ilu da proveri sa gospodom na slici ili na ovom forumu laz brzo bude zaboravljena 9prebacimo se na drugu temu)? Da nije gospodin Tong Il gospodin Tong Il koji se svojevremeno predstavljao kao direktor JTF, ili je to neko od druge gospode bezimenih?

Prijatelju, na ovoj grupnoj fotografiji Tong Il je odmah desno, pored gospodina Nobila i gospodina Vrekića. Inače Tong Il je aktuelni legitimni predsednif TFS-a, mlađi je momak i nije iz stare garde niti ima veze sa JTF niti bilo čim iz prošlosti. Zato je i postavljen tu. Lako možeš saznati i njegovo ime (probaj na www.taekwon-do.rs - kontakti - predsednik. Sajt je u izradi, biće i slika uskoro pa će biti jasno ko je ko).

Registrovanost bilo čijeg pojasa nemamo potrebu da proveravamo jer ne postoji naš nikakav interes da to uradimo niti postoji naše interesovanje za ljude koji se već dugo ne bave taekwon-do-om. Ne postoji ni interes za ljude koji rade samostalno, samoživo i zatvoreno (drže klubove čiji vežbači ne idu na takmičenja, ne susreću se sa drugim klubovima i drugim državama) jer u sadašnjem vremenu to tako više ne ide. Ekipa sa fotografije ima pametnija posla, to je izazov razvoja ITF-a na ovim prostorima u ovom vremenu. Za nas postoje samo ljudi koji nose dobok, ulaze redovno u dođang. Postoje i oni koji prate i pomažu naše aktivnosti sa "civilne" strane.

Ljudi o kojim pričaš su verovatno obeležili neko svoje vreme u nekom svom prostoru a te dimenzije očigledno nemaju nikakvog dodira sa ovim našim. Jer da imaju, ja bih poznavao nekog od tih ljudi ili nekog od njihovih učenika (i već bi verovatno bili i prijatelji kao što i jesmo većina nas na ovoj grupnoj fotografiji).

Back