Italijanska kuhinja

• Začetnik teme Začetnik teme opi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Espanol:
Ima naravno, ali...Uz gomilu drugih obaveza, u poslednje dve godine, nalazio sam vremena da ovu posrnulu temu dovedem dovde. Postala je mesto lepog druženja i pre svega korisna. Ne zato što smo manijačili brojem novih (beskorisnih) postova, već upravo koncentracijom najinteresantnijih tema na pravo mesto. Tako se rodila masovna italijanska kuhinja, hleb naš, torte i kolači, ribe...Egzibicionistima koji žele da imaju solo teme sa receptom koji će za par dana da padne na desetu stranu, i koji više nikad niko neće pročitati, to je očigledno smetalo, koliko i "zaključavanja" i korisna spajanja. Pa se lepo pitajući zašto se ja ovde "mlatim", traćim i vreme i pre svega neko znanje, kao razuman čovek odlučim da Vas sve lepo pozdravim. Zanimajte se lepo otvarajući peciva na deset mesta, ribe na 20, kolače na sve strane. Pa tražite (a vidim da najveći broj učesnika ni to ne zna), razbacujte bespotrebno i vreme i recepte i slobodno pljuckajte po bivšem autotiratarnom Šefu! Želim Vam lepu zabavu i pune i zadovoljne stomake. Onim retkim, ozbiljnim i vernim članovima Foruma, kojima ću možda i nedostajati, predlažem za novog moderatora recimo jagodicu. Bila je prepuna pritužbi, korisnih saveta, konstruktivne kritike, radovala se što neko nije znao da prati recept koji sam dao, optuživala me da imam lobi...Pazi, lobi na forumu Krstarice?
Pozdrav svima od Espanola, odoh da se bavim nekim korisnijim (i isplativijim) poslovima.

Meni je vrlo neprijatno zbog ovog. Gde baš da se kola slome na meni, a ja ni kriva ni dužna! Tek došla! Šta da kažem? Ništa više osim toga da su to TIPIČNA SRPSKA POSLA! Mi smo takav narod, ništa to mene ne čudi. Ja sam kratko vreme na Forumu,i imala sam prilika do sad da se sretnem sa tim problemom. Ne znam šta da kažem osim, da "odlaskom" Espanol-a možemo samo svi da izgubimo. I zašto da svi mi, eto i sebe već ubrajam u ovo društvance, gubimo zbog nekih!
Zato bih, kao pridošlica, a veliki obožavalac dobre kuhinje, zamolila Espanola da pre nego što kaže konačno ciao, još malo razmisli o nama paćenicima, koji nećemo imati od koga ni da naučimo niti da obogatimo svoj inače vrlo monoton život.
Eto, nešto se nadam da ovo nije zadnja šefova reč.
Pozdrav

[B]Samo sto sam dosao i otkrio lepo mesto, Espanol ode! A privukli su me pre svega njegovi neobično i duhovito predstavljeni recepti, silno znanje o kuhinji, pogotovo italijanskoj. Pa ljudi, Srbi, da li ste vi ipak normalni? Morate li da sa oprostenjem userete sve sto valja? Da patoloski proganjate svakog ko vredi i ima i malo mozga? Espanol, molim te predomisli se, nastavi da vodis ovu kuhinju na nacin na koji si je vodio. Neka crknu oni zlobni i zavidni koji te mrze. Mnogi od nasih ovde u Bolonji, kojima sam preporucio ovaj forum su odusevljeni. Vec kuvaju i brljaju po tvojim receptima. I silno se zabavljaju usput na tvoje duhovitosti. Ova kuhinja nece imati nikakvog smisla bez tebe. Pozdrav od debelog ljubitelja klope na privremenom radu u "debeloj" Bolonji.[/B]

demba:
[B]Samo sto sam dosao i otkrio lepo mesto, Espanol ode! A privukli su me pre svega njegovi neobično i duhovito predstavljeni recepti, silno znanje o kuhinji, pogotovo italijanskoj. Pa ljudi, Srbi, da li ste vi ipak normalni? Morate li da sa oprostenjem userete sve sto valja? Da patoloski proganjate svakog ko vredi i ima i malo mozga? Espanol, molim te predomisli se, nastavi da vodis ovu kuhinju na nacin na koji si je vodio. Neka crknu oni zlobni i zavidni koji te mrze. Mnogi od nasih ovde u Bolonji, kojima sam preporucio ovaj forum su odusevljeni. Vec kuvaju i brljaju po tvojim receptima. I silno se zabavljaju usput na tvoje duhovitosti. Ova kuhinja nece imati nikakvog smisla bez tebe. Pozdrav od debelog ljubitelja klope na privremenom radu u "debeloj" Bolonji.[/B]
Kad se već pozivaš na Šefa, bilo bi lepo da usvojiš i bar deo njegovih manira i izbegavaš reči koje baš i nisu odlika civilizovane komunikacije.

smeh:
Kad se već pozivaš na Šefa, bilo bi lepo da usvojiš i bar deo njegovih manira i izbegavaš reči koje baš i nisu odlika civilizovane komunikacije.
Izvini smeh! U pravu si i na Sefovoj liniji pristojnog ponasanja. Samo sam strasno besan zbog kretena koji moraju da upropaste bas sve. Zapazio sam ovde i tebe sa odlicnim receptima i cak fotografijama. I bas me interesuje kako ti gledas na sve ovo sto se desava? Sasvim iskreno molim!

smeh:
To sve nije razlog da nam ne das recept! :roll:
Tačno, reč je reč. Njoke , ili po italijanski njoki prave se na desetine načina, od belog brašna, griza, od povrća najčešće od tikvica...
Dobacujem recept za njoke od griza koji su omiljeni deo rimske kuhinje.
Ovo su okvirne cifre za 4 osobe:
-250 gr. griza
-50 gr. butera
-50 gr. istruganog parmezana
-3 žumanca
-1 litar mleka
-malo struganog oraščića
Za preliv
-70 gr. butera
-70 gr. parmezana

Staviti u mleko buter i malo soli i ostaviti da provri. Dodavati griz uz stalno mešanje sve dok se smesa ne zgusne i počne da se odvaja od posude. Skinuti sa vatre i pažljivo uz stalno mešanje dodavati žumanca, oraščić i parmezan. Ja dodajem po rimski i malo bibera. Smesu zatim istresite na buterom namazani sto i rastanjite širokim nožem (koji treba stalno umakati u toplu vodu da se ne lepi) do debljine od oko 1 cm. Čašom ili modlicom vaditi krugove prečnika oko 4- 5 cm i ređati u vatrostalnu posudu podmazanu buterom. Od ostatka testa napraviti kuglice i poslagati po krugovima.Sve se prelije rastopljenim buterom i parmezanom, neki sve prelivaju još i retkim bešamelom kome se doda žumance i nekoliko kašika slatke pavlake. Peče se na 180- 200 stepeni dok ne porumene. Njoki su odlični i hladni i mogu da se spreme nekoliko dana unapred i drže u frižideru. Fotka mi baš nije reprezentativna, ali to su recimo njoki od griza po rimski!
njoki7pg.jpg

Kao prvo, želim da se zahvalim Espanolu na ovom receptu.
- Da li su ove njoke samostalno jelo (blaga večera) ili se jedu uz nešto?
Moram priznati da nikad nisam čula za ovakve njoke, ali ću ih u petak po podne kad sam slobodna obavezno probati.Po sastavu deluje dobro i lagano.
-Espanol, ja sam videla u nekim receptima slike njoka koje se jedu kao prilog uz neko jelo? Ili sam se pobrkala lončiće? Liče na knedle, okrugle manje loptice.Jel to isto neka vrsta njoka?
Njoke ili ne, nadam se da ćeš i dalje ostati sa nama, jer vidiš i sam da kuhinja bez kuvara ne vredi !
Pozdrav

Bi2:
Kao prvo, želim da se zahvalim Espanolu na ovom receptu.
- Da li su ove njoke samostalno jelo (blaga večera) ili se jedu uz nešto?
Moram priznati da nikad nisam čula za ovakve njoke, ali ću ih u petak po podne kad sam slobodna obavezno probati.Po sastavu deluje dobro i lagano.
-Espanol, ja sam videla u nekim receptima slike njoka koje se jedu kao prilog uz neko jelo? Ili sam se pobrkala lončiće? Liče na knedle, okrugle manje loptice.Jel to isto neka vrsta njoka?
Njoke ili ne, nadam se da ćeš i dalje ostati sa nama, jer vidiš i sam da kuhinja bez kuvara ne vredi !
Pozdrav
Ove rimske njoke uglavnom se jedu prelivene sosom sa sitno seckanim mesom. Inače se njoki uvek jedu kao prilog i uglavnom su kao što reče kuvane i dalje obrađivane. Znači, nisi pobrkala lončiće! Inače, ovo je bio moj poslednji recept ovde, obećao sam i ispunio obećanje.Hvala na pažnji i doviđenja!

Tzv "Seljacka pasta"(ne znam `talijanski prevod) ali je genitalno - sto`b reko Torpedo(krajnje je jednostavna)- preliv je strogo od povrca a tek na kraju se dodaje neka varijanta cufti...Ako iko ima recept....

demba:

ej smeh...a sto ovaj post i dalje stoji? sto ne obrises celu temu?
mislim, priznao covek da mu je ovo drugi nick...to je krsenje pravilnika, zar ne?

imas jako zanimljiv nacin selekcije koji ces post da ostavis a koji da obrises...

Espanol:
Ove rimske njoke uglavnom se jedu prelivene sosom sa sitno seckanim mesom. Inače se njoki uvek jedu kao prilog i uglavnom su kao što reče kuvane i dalje obrađivane. Znači, nisi pobrkala lončiće! Inače, ovo je bio moj poslednji recept ovde, obećao sam i ispunio obećanje.Hvala na pažnji i doviđenja!
Krajnje je OPASNO po zdravlje i život, kuvati i jesti po nečijem POSLEDNJEM receptu !!! :shock:

anakin:
ej smeh...a sto ovaj post i dalje stoji? sto ne obrises celu temu?
mislim, priznao covek da mu je ovo drugi nick...to je krsenje pravilnika, zar ne?

imas jako zanimljiv nacin selekcije koji ces post da ostavis a koji da obrises...
A gde sam ja to i sta "priznao"?
Dobronameran savet: Ako se vec igras detektiva - budi malo pametnija od onog koga proganjas! ;) :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Zaista mi nije jasno kako vam nije dosadno da raspredate na istu, potpuno beznacajnu temu?!
To sto je neko napisao tekst istim stilom i fontom koji koristi neki drugi korisnik i dalje nije nikakav "dokaz"... posto fontovi, boldovi, italici... nisu "zasticeni" (a ko se malo bavi racunarima, zna da je malo sta zaista zasticeno kad su u pitanju dobri poznavaoci).
I sad je stvarno vreme da zakljucimo raspravu.

Espanol:
Svakom ko mi dostavi recept klasične italijanske, ...kuhinje sa KEČAPOM, javno ću se izviniti.

Istina.
Nema pravog talijanskog kuhara ni pizzajola koji će brljaviti s kečapom. Krajnji ustupak svježem paradajzu ili pelatima je pasirani paradajz.
I nece nikad bolognese zgušnjavati brašnom.

No.... PARMIGIANA OD PATLIDŽANA

- dva patlidžana
- 600 gr. pelata iz konzerve
- 200 gr. gaude ili ementalera
- luk, češnjak, sol, papar, bosiljak, origano...

1. Patlidžani (s korom) izrežu se na ploške debljine 1 cm koje se peku na gril-tavi (ili običnoj nauljenoj) pa poprskaju sa malo maslinovog ulja.

2. Potom se napravi salsa: vrlo malen luk izdinsta se na suncokretovom ulju, dodaju pelati (bolje je kad se izrežu poprečno da se ne bi razvlačili uzdužno... ehm...), sol. papar, bosiljak, origano, ljuta papričica po volji i pred kraj protisnut ili isjeckan češnjak vrlo kratko prepržen u tavici, na maslinovom ulju (čim zamiriše, dosta je).
Salsa je gotova za 15-20 minuta a dugotrajno prženje (bilo čega) na maslinovom ulju je besmisleno jer na visokim temperaturama gubi većinu svojih svojstava i arome.

3. U vatrostalnu posudu ili tepsiju stavlja se najprije salsa, na nju prepečeni patlidžani a na patlidžane tanke kriške gaude, ementalera ili nekog drugog topivog sira... pa tako redom. Priča završava, naravno, sa sirom....

Zapeče se u rerni 40-tak minuta na 200. Gotovo je kad sir porumeni a služi se uz prilog od tjestenine ili kao samostalno predjelo.

Recept je inače forenzičnom tehnikom ukraden iz autentične talijanske taverne...

.

Treba: italijanske spagete, kecap Tomatino/tomatelo, sir, origano, margarin/puter

Špagete: Stavite vodu sa malo ulja i soli u šerpu da se kuva dok ne uvri. Kad uvri sipajte špagete i pomešajte ih povremeno (da se ne lepe jedna za drugu). Najbolje je da probate da vidite kad su skuvane. Kad budu gotove iscedite svu vodu iz šerpe i stavite malo margarina ili putera u špagete da se otopi (da se ne lepe).

Preliv: U drugu šerpu stavite ulja (toliko da pokrije dno) da se greje. Kada krene malo da "šušti" stavite kašiku, dve, ili tri (zavisi koliko želite da skuvate preliva) brašna i malo ga propržite uz neprestano mešanje. Dodajte tomatino ili tomatelo i malo vode. Soli i origana dodati po ukusu. Sve to mešati dok ne uvri.

Nagrabite u tanjir špagete, sipajte preliv i dodajte malo izrendanog sira.
Prijatno!!! :wink:

apache:
pretrazujuci ovu temu nisam mogla da nadjem...
ima li neko recept za "salate" sa testenom/makaronama?
Evo ti jedan koji je postavila wwwMira, tako da nema greške!
SALATA OD TESTA
300 gr. testa,500 gr. pečuraka,250 gr. praške šunke,
1 pavlaka,100 gr majoneza, malo origana, bibera, soli.
Seckane pečurke prodinstati na malo ulja.Šunku iseckati.
Obariti testo(sitne makarone, pužici i dr.),ocediti ga.
Dodati sve sastojke, pečurke ,šunku, origano, biber i na kraju pomešanu pavlaku i majonez.

Back