Italijanska kuhinja

• Začetnik teme Začetnik teme opi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
...ok to i radim
...jedno vreme sam stalno pravila pice...smucile su mi se :( ...testo mi je bio problem...kupujem gotovo a sad ga pravim u breadmakeru ali nije onako hrskavo kao italijansko...imas neki recept za testo...ma za celu picu samo bez pecurki - njih ne volim a ne volim ni ona testa sa kukuruznim brasnom
@sleepy011 i ja sam nekad lazanje kratko kuvala ali je testo bilo tvrdo kad se ispece...krtolica kaze da treba 1/2 sata sacekati verovatno da bi testo upilo vodu...to nisam radila....lazanja je iz rerne zavrsavala na stolu a onda smo bacali testo jer je bilo tvrdo...samo krtolice ako 1/2 sata stoji onda se ohladi
...ove lazanje su bile jedine koje smo cele pojeli... zato sam ti i dala taj recept posto kazes da si pocetnik...njih ne moras ni da zapeces u rerni ok su i bez toga mada je bolje da ih zapeces dok porumene i parmezan se istopi :)

Ne samo da je ovo moja omiljena tema, nego je ovde toliko sjajnih recepata da je stvarno greh pustiti da tema "padne" dok se istovremeno piše na novootvorenoj temi sa istim naslovom.
Uvek zaboravimo da ne počinje sve sa nama...
Pozdrav!

Sto se tice tijesta za pizzu....ono je identicno tijestu za hleb. Ali potpuno. Samo ga treba dobro umijesiti i tanko razviti u krug ili na pleh.
A lazanje naravno ne da stoje vani pola sata , vec kad se iskljuci rerna ...ostavis ih taman dok se rerna ne ohladi i drazace ti ih tople, a lazanje ce sve upiti.

Moderator moze da spoji ovu temu sa prethodnom , da ne pisemo na dvije teme o istome , valjda postoji ta opcija ...Na forumu koji sam ja moderirala postojala je opcija merge topics, koji je spajao dva topica.
:)

Nisam videla da postoji tema, pa da pochnemo :P

Drage domacice, ovo vam je josh jedna prilika da pokazete znanje i umece :)

Cuftice sa kantarionom

Potrebno je za 4 osobe :

1. glavica crnog luka,
2. 400 g. mlevenog mesa,
3. 3-4 kashike prezli,
4. so, biber, jaje,
5. 2 granchice kantariona,
6. 8 reznjeva shunke,
7. 2 kashike butera,
8. 400 g. testenina u obliku trakica,
9. 300 ml mleka,
10. 100 g. sira,
11. pola vezice bosiljka.

Ochistiti crni luk i iseckati..u chiniju sa mesom dodati seckani luk, jaje, prezle, so i biber, pa sve dobro promeshati..
granchice kantariona oprati, prosushiti i otkinuti 8 vecih listova. Od mlevenog mesa napraviti mokrim rukama 8 cuftica, pa svaku uviti u tanji rezanj shunke i veci list kantariona.
Zagrejati buter u tiganju, pa prziti cuftice na tihoj vatri dok ne porumene.
Testenine kuvati u posoljenoj vodi prema uputstvu navedenom na kesici.
U medjuvremenu zagrejati mleko, pa u njega dodati sir.
Masu meshati na tihoj vatri dok se sir ne otopi.
Granchice bosiljka oprati, prosushiti, iskidati listice i sitno ih iseckati, a zatim dodati u sos.
Celu smesu posoliti i pobiberiti. Testenine procediti. Servirati ih sa cufticama i sosom. Ukrasiti preostalim bosiljkom i sitno seckanim paradajzom. Priprema oko 30 minuta, jedna porcija oko 830 kcal :P

practice makes perfect :)

Lazanje sa lososom

4 porcije

1. 600 g. fileta od lososa,
2. 400 g. brokolija
3. 250 g. koktel paradajza,
4. 40 g. putera, so,
5. 40 g. brashna,
6. 12 listova lazanja,
7. 250 ml supe (instant),
8. 250 ml pavlake,
9. kashichica mirodjije
10. anis, biber.

Riblje filete dobro oprati, ochistiti, osushiti na kuhinjskom papiru.
Brokoli ochistiti, oprati, podeliti i blanshirati u slanoj kipucoj vodi 2 minuta.
Izvaditi i ostaviti ih neko vreme da se ocede..
Paradajz oprati hladnom vodom i svaki plod prepoloviti.
Rernu zagrejati (200 stepeni).
Rastopiti puter u tiganju i na njemu proprziti brashno da dobije zlatnozutu boju.
Doliti supu i pavlaku i uz povremeno meshanje kuvati oko 5 minuta.
Pavlaku posoliti i pobiberiti. Na kraju dodati seckanu mirodjiju.
Po listovima lazanja ravnomerno rasporediti fil od ribe, skuvanih brokolija i isechenog paradajza, u vishe slojeva.. preliti sosom od pavlake..
peci oko 45 minuta u prethodno zagrejanoj rerni.
Po zelji dodati mirodjiju i garnirati anisom.

Jednostavan recept, a meni gotivan: Amatriciana.

Slanine, jedno 150 grama (mesnate, nedimljene, sitno seckane ili na tanke snite. Italijani koriste neku njihovu, specijalnu, al mislim da nije mnogo bitno).

Paradajza, zrelog ili iz konzerve, oko pola kile (oljusten, iseckan).

Osrednji crni luk, iseckan.

Maslinovog ulja, soli, po zelji bibera, ljute paprike, origana.

--

Zagreje se ulje, doda se slanina. Vatra je srednja, slanina ne sme da gori nego da se przi jedno 3-4 minuta dok ne pocne da se topi i biva staklasta. Mesa se. Onda se doda crni luk i zajedno se przi, mesajuci da slanina ne izgori, ne vise od deset minuta, dok luk ne omeksa.

Sipa se paradajz, so, po zelji drugih zacina (biber skoro uvek; Italijani stavljaju malo ljute paprike, ja stavljam origano, neko voli malo cimeta... po volji). Temperatura se podigne dok sos ne prokljuca, pa se smanji da se vrlo tiho krcka.

Dok se sos kuva, spremi se testenina - Italijani sa ovim vole bukatine, znaci kao debele spagete sa rupom u sredini, ali moze i drugo ako lepo zadrzava sos. Kad je gotova testenina, gotov je i sos - ako se pre toga mnogo zgusne, dodate malo vode ili vina.

Malo parmezana odozgo.

I to je to. Brzo, lako, fino i kaloricno.

Evo nesto kao strip recept:
Pripremamo spagete bolonjeze, na slici nedostaje deo kada se u izdinstano meso dodaje paradajz (kad ima svezeg, najbolje je oljustiti ga, sitno iseckati i proprziti na malo ulja. Moze se dodati malo bosiljka, so ili uopste ne ili tek na kraju. Ja obicno pripremim vecu kolicinu pa zamrznem. Ako imate blender ili stapni mikser - posao je olaksan time sto iseckan paradajz propasirate. Ako vas sve to mrzi da radite jednostavno nalijete kupovni, pasirani ili domaci kuvani paradajz), nakon toga, posto se sve sjedini, dodajemo zacine. Ako nemate svez bosiljak, moze i suseni, slobodno dodajte i origano, ruzmarin ili gotovu "mesavinu italijanskih zacina". Biber i so se dodaju po ukusu.
Spagete se kuvaju u dosta slane vode, obavezno se dobro procede i doda se malo maslinovog ulja.
I to je to...

Kolicine namirnica zavise od broja osoba (i apetita!), a za dvoje je dovoljna manja glavica luka, kasika maslinovog ulja, 100-150g mlevenog mesa, 2dl paradajza, zacini se stavljaju po ukusu (slobodno probajte!), oko 200g spageta (na to ide minimalno 3l vode i 3 kasicice soli) i kasika maslinovog ulja.

Za 4- 6 osoba
Materijal:
- 600 gr. očišćenog graška
- 80 gr. butera
- 25 gr. brašna
- 50 gr.šunke
- 150 gr. dimljene slanine
- 2 dl. mleka
- 4 jaja
- 1 crni luk
- prezle, so, biber
Priprema:
Sitno seckani luk lagano propržiti na 30 gr. butera, dodati sitno seckanu šunku a zatim i grašak skuvan u dosta slane vode (paziti da se ne raspadne). Sve zajedno pržiti nekoliko minuta uz lagano mešanje.
U posebnoj posudi istopiti 30 gr. butera, dodati brašno (dobro razbiti) grudvice i dodavati mleko dok se ne napravi gusti bešamel. Dodati ga grašku, a zatim dodavati jedno po jedno jaje dobro mešajući.
Sud koje stare domaćice zovu obično "kuglof" (sa rupom u sredini) dobro namazati ostatkom butera, sipati prezle i okretati ga dok lepo ne pokriju ceo sud. Višak istresti i naliti garšak. Poravnati smesu kašikom lagano pritiskajući. Peći oko sat na 180 stepeni. Ako s vrha počne više da tamni, prekriti aluminijumskom folijom. Pažljivo istresti u veći tanjir, a oko venca ukrasiti prženom i na sitne kocke sečenom slaninom. Služiti toplo.
Ima i dodatak za punjenje sredine venca za one koji venac služe kao glavno jelo. Stiže. :wink:
Ovo je odlican recept.
Ja imala neki ":gulascic" od pilecih iznutrica pa se setila...
Problem je ispao kad sam ustanovila da nema dovoljno graska :(.
Ali - Nista nas ne sme iznenaditi! :D
Pronasla kukuruz secerac, iseckala sargarepu na kockice, skuvala zajedno sa graskom.
Postupak je isti, jelo - odlicno! :super:

Poslednja izmena:
Evo bas sam juce pravio pa da podelim sa kolegama :mrgreen:

Lazanja od plavog patlidzana :
dva veca patlidzana
pelat od paradajza
tvrdog sira , moze mocarela,trapist ili kackavalj sve jedno ,mada moze i feta po ukusu
dva tri cena belog luka
svez bosiljak
biber origano maslinovo ulje
jedno jaje i malo pavlake za preliv

Prvo se isece patlidzan po duzini na tanke kolutove koji se potom posole i ostave da odstoje oko pola sata .Onda se komadi patlidzana proprze sa obe strane na maslinovom ulju samo dva ,tri minuta .Uzme se vatrostalna, staklena jena-cinija za pecenje i na dno se poredja jedan deo patlidzana , pa se prelije polovinom pelata u koji se prethodno nasecka beli luk i stave zacini ,i onda se preko toga narenda sir da pokrije pelat , i tako dva puta i na kraju se pokrije sa preostalim patlidzanima i na vrhu narenda jos sira i prelije razmucenim jajetom i pavlakom sa zacinima . Stavi se u hladnu rernu i onda se pece oko 30-40 minuta na oko 200C,moze da se jede i toplo i hladno ,a meni je ova druga varijanta bolja.
prijatno

pa onda pozuri da pravis dok je jos sezona :D inace nije uopste komplikovano i treba za sve zajedno oko sat vremena , od cega 20 minuta efektivnog stajanja za sporetom .
Danas pravim ove spageta Amatriciana po receptu kolege Pobedonosceva pa cu javljati utiske

pa onda pozuri da pravis dok je jos sezona :D inace nije uopste komplikovano i treba za sve zajedno oko sat vremena , od cega 20 minuta efektivnog stajanja za sporetom .
Danas pravim ove spageta Amatriciana po receptu kolege Pobedonosceva pa cu javljati utiske
I meni ovo zvuci odlicno, ali, slozicete se da nema bas mnogo veze sa lazanjama... :think:

Back