Italijanska kuhinja

• Začetnik teme Začetnik teme opi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Crazy in love:
Treba: italijanske spagete, kecap Tomatino/tomatelo, sir, origano, margarin/puter

Špagete: Stavite vodu sa malo ulja i soli u šerpu da se kuva dok ne uvri. Kad uvri sipajte špagete i pomešajte ih povremeno (da se ne lepe jedna za drugu). Najbolje je da probate da vidite kad su skuvane. Kad budu gotove iscedite svu vodu iz šerpe i stavite malo margarina ili putera u špagete da se otopi (da se ne lepe).

Preliv: U drugu šerpu stavite ulja (toliko da pokrije dno) da se greje. Kada krene malo da "šušti" stavite kašiku, dve, ili tri (zavisi koliko želite da skuvate preliva) brašna i malo ga propržite uz neprestano mešanje. Dodajte tomatino ili tomatelo i malo vode. Soli i origana dodati po ukusu. Sve to mešati dok ne uvri.

Nagrabite u tanjir špagete, sipajte preliv i dodajte malo izrendanog sira.
Prijatno!!! :wink:

mali dodatak :

mesto putera, spagete treba iz vode staviti ocedjene direktno u tiganj sa prelivom, promesati i sek-dva da krene kljuc i gotovo :):):)

;)
intra:
Evo ti jedan koji je postavila wwwMira, tako da nema greške!
SALATA OD TESTA
300 gr. testa,500 gr. pečuraka,250 gr. praške šunke,
1 pavlaka,100 gr majoneza, malo origana, bibera, soli.
Seckane pečurke prodinstati na malo ulja.Šunku iseckati.
Obariti testo(sitne makarone, pužici i dr.),ocediti ga.
Dodati sve sastojke, pečurke ,šunku, origano, biber i na kraju pomešanu pavlaku i majonez.
Ово смо правили, супер је! :p Свака част на предлогу! ;)

Evo nešto iz Istre (blizu je Italije :) )
Makarone sa povrćem
Na maslinovom ulju prepržiti kratko 2-3 čenja sjeckanog bijelog luka, zatim dodati 1 manji plavi patlidžan isjeckan na krupnije kockice (ne guli se već samo dobro opere) i sjeckane šampinjone (jedno 350 grama), dodati c začin, čašu bijelog vina, so i biber. Kasnije dodati i jednu tikvicu isječenu na ploške (oguliti), kada omekša dodati 100ml vrhnja za kuvanje (može i kiselo+mlijeko ako nemate), sjeckani list peršuna i neki topivi sir (mocarela, abc, ili šta već imate), posebno skuvati makarone i pomiješati, služiti uz parmezan. Bio sam skeptičan, ali je baš dobro.

Ovdje mozete da pitate za bilo koji specijalitet italijanske kuhinje koji vas interesuje , ja cu vam ga podrobno objasniti i mozete se baciti na spremanje.
Iskustvo: 10 godina zivota i rada na tom polju.

Mislim da je kao kuhinja neprikosnovena.
Ukusna , zdrava, lagana....i veoma raznovrsna :p

P.S. Naravno ako je neko zainteresovan , :-| a ako ne ja idem da se bacim na spremanje rucka .... 8-) :lol:

Pa evo ja da pocnem! Zanima me neki recept za spagete sa pecurkama i/ili morskim plodovima ali bez puno masnoce, posto se u poslednje vreme kao trudim da mi ishrana bude, sto je vise moguce ili cak potpuno, bez masti! Hvala unapred!

Arete:
Pa evo ja da pocnem! Zanima me neki recept za spagete sa pecurkama i/ili morskim plodovima ali bez puno masnoce, posto se u poslednje vreme kao trudim da mi ishrana bude, sto je vise moguce ili cak potpuno, bez masti! Hvala unapred!

E ovako , pastu sa pecurkama je veoma lako napraviti ....Osnovni recept za takvu je ;
Uzeti pecurke , sampinjone ili bukovace , svjeze...nikako one iz tegle ili susene i ocistiti ih, oprati i staviti na malo putera u dublji tiganj da se dinstaju. One ce pustiti vodu i treba ih dinstati iliti prziti na laganoj vatri dok sva voda ne ispari. Sada , ako ce te da zacinite jos vise,a ko ste gurmani, ;) dodati na kockice sjeckanu pancetu koju proprzite sa pecurkama , kada to pocne da cvrci, dodate pavlaku ....e sada posto su nase pavlake jako kisele ....Ja koristim ili Italijansku ili uzmite Dukat-ovu Brzo&Fino -Vrhnje za Kuhanje :)
Sve to zacinite sa kasicicom vegete i pospete origanom .
Skuvate tagliatelle one su najbolje za pastu sa pecurkama, neka vam se ne prekuvaju.
Kada ih procijedite uspete ih u tiganj sa sosom i to zajedno izmjesate da pasta upije sos....
Mmmmmmmmmm prijatno. Mnogo su dobre.

Sto se tice morskih plodova
Oni se jako lako spremaju, jer je italijanska kuhinja lagana.
Potrebno je malo maslinovog ulja na koje cete proprziti sitno sjeckani bijeli luk(nemojte da vam zagori, neka bude bijel). Ako zelite pastu al bianko ili bijeli sos, na taj luk dodate skampe, skoljke, sta vec imate iz mora koje ste prethodno barnuli (skuvali) u pola serpice vi\ode , samo da ta voda dobije miris, ukus, plodova pa izvadite plodove i stavite u tiganj sa lukom i zalivate onom vodom koju ste osolili , i zacinili nekim mediteranskim zacinom. ako je znaci bijela pasta, u taj tiganj dodate skuvane spagete i pomijesate , a ako hocete crveni sos u to samo dodate na kockice rezani svjezi pradajiz ili paradajiz pelat Divella iz konzerve(nikad nisam naucila kako se pise paradajiz) hahahahaha, i to proprzite sa plodovima iz tiganja i dodate spagete .
To se vrlo brzo sprema ....inace italijani su jako jednostavni i brzi po pitanju kuhinje ali jako raznovrsni i ukusni.

Prijatno i srecno

laa-laa:
Kad se mod već nije javio:
http://forum.krstarica.com/threads/91718&highlight=italijanska

Razrađena tema o italijanskoj kuhinji.

Uh udjoh na prvu stranu procitah par recepata i najezih se.... :-?
U sos za spagete kaze jedna stavlja seckani parizer....jaooooooo da je italijani cuju.... mozda je spremala hranu za psa :shock:
Znaci, osnovna stvar je:
1. Italijani slabo ili nikako ne koriste KECAP , znaci sva pasta koju spremate sa kecapom ...nije pasta i nije italijanska , vec srpska!
Stavljanje kecapa na pizzu ....NEDOZVOLJENO , jedina vrsta paradajiza koju italijani koriste je ili svjezi ili sjeckani na kockice iz konzerve ili pelat Divella ili neka druga marka.
To je osnovno za ovu kuhinju.

PELATO ital. znaci oguljen - go
Pomodoro - paradajiz

Ok imam pitanje...Kanim se sto godina da pravim lazanje i dobijam neke najrazlicitije recepte od raznih ljudi...Tako da mi treba dobar recept za lazanje sa mesom ili nekom sunkom,posto znam da ima nekih razlicitih varijanti...Znam da se kore kupuju (jesu li dobre Barilli?) ali sta se tacno radi sa njima...kojim sve redom...i kako glasi tacan recept za besamel sos koji tu valjda treba da se preliva?
Unapred hvala!

...ja imam ovaj recept...ok je

Nadev: 500g mlevenog mesa, 1/2 crnog luka, 2 cena belog luka, 3 kasike paradajz pirea, 150g sargarepe, origano, biber, persun, so
Besamel: 125g maslaca, 6 kasika brasna (poravnanih), 8dl mleka, so, muskatni orah

Nadev: Proprzis sitno seckan luk, dodas meso, przis jos 10minuta, zalijes sa vodom, dodas sitno seckanu sargarepu, paradaiz, zacine...i kuvas oko 45minuta da bude gusto

Besamel: istopis maslac, dodas brasno i postepeno dolivas mleko. Onda to postepeno zagrevas da se izmesa i zacinis

24 lista gotovih barilli lazanja kuvas 10 minuta u osoljenoj vreloj vodi pa isperes u hladnoj a onda slazes: testo, 1/4 nadeva, testo, besamel, to ponovis 4X... na kraju prelijes sve besamelom i naribanim parmezanom

...a ovo je najbolji rizoto sa plodovima mora koji sam ikad probala:

ZORANOV RIZOTO SA MORSKIM PLODOVIMA

3 - 4 srednje glavice crvenog luka sto sitnije izrezati. Dno siroke serpe prektiti maslinovim uljem i na njemu proprziti 3 - 4 zrna crnog bibera da se oseti miris. Dodati luk i dinstati da postane staklast, pa 3 - 4 cena belog luka, 1/2kg plodova mora ili ociscenih lignji (samo beli deo). Posle 20-ak minuta dodati 1kg sitno seckanog paradajiza, vegete po zelji ili so, 1/2 veze persuna, 1 ravnu kasicicu kari zacina. !/4 kasicice bosiljka - bazilike, na vrh noza kopra i origana. Dodati i 2 lovorova lista, 1 kasiku paradaiz pirea, malo mlevenog belog bibera, 1 iscedjenu mandarinu, sok od 1/2 limuna i 2dl kvalitetnog belog vina. Stalno mesati i kad je kuvano dodati jos 1/2 veze persuna.
Skuvati 1/2kg rize ala dente i odvojeno dodavati u sos a moze se i zajedno izmesati
Za spagete bolonjez sve je isto samo bez limuna i mandarine. Luk i 1/2kg 2X mlevenog mesa (umesto plodova mora) prziti zajedno (ne prvo luk pa meso).

...samo pazi da lonac u kome se testo kuva povremeno protreses i razdvojis listove da se ne bi slepili. Kad se skuvaju ne cedi ih - samo u lonac dolivaj hladnu vodu. Kad je voda potpuno hladna ne cedi je nego iz nje vadi lazanje i slazi ih u pleh. Na kraju ih mozes staviti u rernu da se zapeku.

....a za onaj rizoto obavezno svez paradaiz kome je odstranjena korica...mozda moze i pelat iz konzerve...nisam probala....krtolice moze li pelat i da li treba staviti celu konzervu sa onom vodom ili samo paradaiz?
...i mrzim vegetu u bilo kom receptu a posebno "morskom"...uvek to zamenim samo sa soli. Krtolice treba li soli dodati jos nesto kad u receptu pise vegeta?

Kao sto sam rekla koristiti samo pelat iz konzerve ...nikakvi kecapi , paradajz pirei i osalo.

Lazanje:
Za lazanje je potrebno dosta vremena ako zelite da napravite prave italijanske lazanje kakve ce te jesti samo tamo , a one idu ovako:

Prvo skuvati takozvani sugo-ragu (italijanski naziv za sos od paradajza i mljevenog mesa) a on se sprema ovako: Prodinstati glavicu crnog luka dok se dobro ne istopi i mljeveno meso dok se dobro ne rastrese ...dodati konzervu -dvije pelata ako nemate multipraktik da ga isitnite isjeckajte ga mada je bolje da se napravi kasha i zaciniti vegetom. To je klasicni italijanski ragu-sugo.
Dalje skuvati jaja isjeckati na kockice i ostaviti sa strane.
Isto uraditi i sa sunkom i sa mocarelom.
Besamel napraviti po gore navedenom uputstvu , svuda se besamel pravi na isti nacin.

Dalje,
Staviti vodu da kljuca, uzeti lazanje Barillla i samo ih kljucnuti u vodu par sekundi.

Sa strane pripremiti dublji pleh u koji ce te sve to redjati.
Znaci preliti pleh sa par kutlaca napravljenog suga, zatim poredjati red lazanja bucnutih u kljucalu vodu, preko lazanja posuti reckanu sunku, mocarelu, kuvana jaja besamel sos i opet malo suga ....Zatim naredjati jos jedan red lazanja....i opet red sunke , mocarele , jaja , besamela , suga i na kraju jos jedan red, dok ne utrosite sve .
Na vrhu treba da ostane red lazanje prekliven sugom i sa malo mocarele koja ce se fino istopiti i zarumeniti kada to budete pekli na nekih 200 stepeni u rerni oko pola sata....
Ovo je originalni recept za lazanju.
Zahtijeva vremena i truda , ali ako spremate sa voljom , kao sto ja to cinim , necete kiksati.

OBAVEZNO OSTAVITI NEKIH POLA SATA -SAT DA ODSTOJI POSLIJE SPREMANJA , DA SE NE BI RAZLIVALA , NEGO DA SE FINO REZE NA KOCKE.

PRIJATNO!

Andreavk:
...idi bre krtolice pa ti se salis...prava italijanska lazanja pa sa vegetom :) ...mozda neki mediteranski zacin ali vegeta, zacin C i sl... ne dolazi u obzir :)

Andrea, ja govorim sta mozes naci ovdje , znaci ako nemas "dado star" ili neki drugi ital. zacin.... kakav nema kod nas... onda stavi samo so... :arrow:
Ja sam samo zeljela da se priblizim nasim, tj.vasim mogucnostima.
A nemoj da sumnjas u moju kuhinju , vjeruj toliko godina u Italiji .... u kuhinji... hehhhh 8)

Back