Italijanska kuhinja

• Začetnik teme Začetnik teme opi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
najbolje je testo koje se frisko napravi bas za tu priliku :) nikakva mudrost, samo malo truda :) i prednost, takvo testo se ne trba prethodno kuvati, nego jos sveze, dok se nije osusilo, odmah upotrebiti :)

od kupovnih, sa kratkim kuvanjem , po meni najbolje su :

na slici u prilogu

intra:
Jel` isprobao neko lazanje sa korama za pitu? I da dodam one lazanje što se ne kuvaju mi se ne dopadaju. koje vi najčešće koristite?
pa ja pravim lazanje sa mlincima..mislim na one kore za mlince...

to mi je rekla teta na pijaci koja prodaje te kore... rekla je sveže su možete da pravite i lazanje..
mislim, ok je to ako nemaš kore baš za lazanje....

e da, dodam ja te kore ne kuvam nego onaj sos bude malo više mokar... i tako slažem...
bude ok.
nadam se da sam bila jasna...

kompot od shljiva:
Ako ih pravis sa korama za pitu onda je to pita nisu lazanje ;)
Mislim da su najbolja varijanta one koje se kuvaju...no mozda i gresim..druge nisam probala
poz

Ma isprobao sam nekoliko vrsta (osim ovih Prokinih - a on čojek zna šta valja, naravno da domaća varijanta ubija u svakom slučaju, ali eto kao nema se vremena :D ) i glavni problem su aditivi i konzervansi (kojih pogotovo u onim što se ne kuvaju mora biti više- nisu čak ni u foliju upakovane već samo u kartonsku kutiju :shock: )

Moja mama najčešće mesi testo za rezance za supu (ne "po starinski" već ima onu mašinu za razvlečenje i seckanje). E, kad to pravi, ja "maznem" malo tog testa za lazanje - malo je tanje od kupovnog, ali se i brže skuva.
Inače, testo se pravi vrlo jednostavno: jaja i brašna toliko da bude malo tvrđe, da može da se umesi i razvlači.

intra:
Ma ta mašina je mrak, ali ova neka metalna je baš bila žara, pa nismo kupili...
Uh...
I mi imamo metalnu (dobaciću slike kad napunim baterje za aparat ;)), ali je kupljena pre ko zna koliko godina u Trstu (ona lepa vremena kad se tamo išlo za farmerke), razvila ogromnu količinu testa i još uvek izgleda kao nova i radi isto tako. Istina, mama je koristi samo za razvijanje (ne znam koju zamerku ima kad je u pitanju sečenje rezanaca na njoj :confused: ), za rezance imamo neku plastičnu (mnogo puta menjanu :-? ).
Dakle... htedoh reći da se ta mašina - ako valja - isplati.
Pozdrav!

Pritisnut (opravdanim) kritikama vernih članica foruma zbog podužeg odsustva, iskupljujem se delimično ovim receptom. Posebno je popularan u regiji Emilija, ali su modifikovane varijante u upotrebi širom Italije. Zahvaljujući dragom ženskom liku koji je neki dan snimao sve faze, imaćete recept u formi pravog stripa!

Dakle, za 4 osobe potreban je komad svinjskog mesa od plećke ili buta težak oko 600 gr. Pažljivo ga preseći na pola (ne do kraja), pa zatim još pažljivije još jednom na pola da se dobije nešto slično kvadratu. Pažljivo ga izlupati da lepo omekša, posoliti, pobiberiti i posuti recimo Biozačinom. Namazati senfom!
rolat15nz.jpg

Prekriti sve tanko narezanim kačkavaljem (preporuka Mocarela) i listovima mortadele. U međuvremenu skuvati 6- 8 jaja (u zavisnosti od komada mesa), odseći im vrhove i složiti kao na fotografiji.
rolat26hc.jpg

Urolati pažljivo i sve prekriti listićima slanine. Uvezati debljim koncem!
rolat36oe.jpg

Ovako spremljen rolat može da se peče u rerni, ali je preporuka kesa za pečenje. U kesu doliti oko 2 dl vina i malo vode. Mogu da se dodaju i krompiri koji upiju sve ukuse i ostanu jako sočni i meki!
rolat46gf.jpg

Pečen rolat izgleda ovako
rolat53zy.jpg

A presečen ovako. Prijatno!
rolat61ve.jpg

Lepa vest je da nam se šef vraća... :D
Što se recepta tiče, sve zvuči i deluje super (blago onima koji se nađu u tvojoj okolini ;) :lol: ), ali mi nikako nije jasno kako isečeš to meso? :confused:
Može li neki crtež ili, bar, pojašnjenje?

e to de nema demokratije, to krvavo strada. ? nemam pojma lupetam bez veze

ma nece oni nama nekakvu kozmetiku da uvode uaaa

ljudi ne ide bez nekog cilja... ima li ovo prepisivanje neki cilj

smeh:
Lepa vest je da nam se šef vraća... :D
Što se recepta tiče, sve zvuči i deluje super (blago onima koji se nađu u tvojoj okolini ;) :lol: ), ali mi nikako nije jasno kako isečeš to meso? :confused:
Može li neki crtež ili, bar, pojašnjenje?
Može li ovako?
snicla9gn.jpg

A ako si baš za nalaženje u "okolini" JA, samo se najavi pa ćemo nešto organizovati!

?:
svrgnuce vam shefa !!!! ko shto je sloba pao, tako ce i shef !

he he. svaki info vredi po kolachich...pa vi vidite
A ko će to "njima" svrgnuti šefa? I liči li ovaj šef na nekog Slobu? Ovog šefa, kao lepo vaspitanog čoveka nema potrebe "svrgavati" (Bože koji gadan izraz). Ako smatrate da ne valja, isti će se sam baciti u istoriju. Pa ako recimo jagodica smatra da može da vodi ovaj forum, samo neka izvoli...

Back