ИСТОРИЈСКИ ИСУС

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
OBREZANJE GOSPODNJE I NOVA GODINA

"Obrezivanje muške dece u staro vreme kod Jevreja vršeno je osmi dan po rodjenju, a tada je detetu davana i ime.Jevrejin koji nije bio obrezan smatrao se nečistim, neosećenim i nije mogao biti primljen kao član jevrejskog naroda. Hristos, koji nije došao na svet da poništi zakone, već da ih ispuni, kao što je i sam jednom rekao, poštovao je i zakon obrezivanja, te je zato osmog dana obrezan. Josip i Marija mu dadoše ime Isus, kao što im je andjeo zapovedio pre njegovog rodjenja. Ime "Isus" je jevrejsko i znači "Spasitelj", a "Hristos"je grčka reč, koja znači pomazani i osvećeni, kaošto je i Isus docnije protumačio, po jednom tekstu proroka Isaije."

"U spomen Obrezanja Gospodnjeg, crkva je ustanovila praznik koji se praznuje 14. januara (1.januara) Ovog dana praznuje se početak Nove godine."
iz knjige "Srpske slave"Litera,1988.

Pitanje: zašto se hrišćani ne obrezuju?

Salvantis:
Jok , komsija, ne samo da sramotis Vozdovac sa ovim sektasima iz sPalanke, nego si i totalno zbunjen nesto (valjda ti rituali uticu na mozak)

Nema silovanja domacih zivotinja, pustanja krvi devicama i sitnoj deci kod nas. To upraznjavaju samo bolesnici koji imaju patolosku mrznju prema crkvi.

Što si se trudio da menjaš post, zar nisi video da sam te citirala..:lol:

Bi2:
Dobro, traži ti te podatke, samo nemoj da vredjaš? Može? Ako ni zbog čeg drugog, ono zbog Voždovca..:wink:
Ja da vredjam? Ih, bre ispadoh ja negativac :shock:

A Vozdovac, taman posla, nikada, obecavam, pa i marka sam pustio zbog toga :D

Nego, u cemu je poenta "istorijskog threada" o Isusu koji se zasniva na nekom beskonacnom dokazivanju kako je vera u principu losa.
Thread o II sv. ratu dve strane, "histerijski Isus" 80?
Pa zar ne mislis da je to mozda pomalo cudno, da ne kazem neku drugu rec (zbog Vozdovca ;) )

Salvantis:
Ja da vredjam? Ih, bre ispadoh ja negativac :shock:

A Vozdovac, taman posla, nikada, obecavam, pa i marka sam pustio zbog toga :D

Nego, u cemu je poenta "istorijskog threada" o Isusu koji se zasniva na nekom beskonacnom dokazivanju kako je vera u principu losa.
Thread o II sv. ratu dve strane, "histerijski Isus" 80?
Pa zar ne mislis da je to mozda pomalo cudno, da ne kazem neku drugu rec (zbog Vozdovca ;) )
Posle pljuska na Politici, došao si negativno naelektrisan ovamo. Mi -nismo, a po najmanje-ja. Nego, neodgovori ti meni što si menjao post..Nema veze.

Pazi, ja sam prva vernik. Al, verujem u Boga. Ne u Bibliju, pričice koje su pisane tokom hiljadu godina. I ko zna koliko su puta menjane, dodavane....A, Istorija? E, to nije priča. To su dokazi.

Bi2:
Posle pljuska na Politici, došao si negativno naelektrisan ovamo. Mi -nismo, a po najmanje-ja. Nego, neodgovori ti meni što si menjao post..Nema veze.

Pazi, ja sam prva vernik. Al, verujem u Boga. Ne u Bibliju, pričice koje su pisane tokom hiljadu godina. I ko zna koliko su puta menjane, dodavane....A, Istorija? E, to nije priča. To su dokazi.
Kao i ja, kao i 99% vernika u ovoj ili bilo kojoj drugoj drzavi. Ma siguran sam da bar polovina ljudi koji sebe smatraju vernicima , nema blagog pojma sta pise u Bibliji. Pa malo ljudi danas moze da poveruje u jevrejske pricice za decu od pre 2000 ili 3000 godina.

Samo opet veruju u "nesto". I neka veruju, neka postuju obicaje, vera gotovo uvek oplemenjuje, a ne kvari. Meni smetaju samo fanatici koji svoja uverenja naturaju drugima nasilu, a takvi fanatici mogu da budu kako vernici tako i ateisti. Seti se Kambodze i nasilnog uklanjanja religije, pa cak i SSSRa posle revolucije.

80 strana blebetanja o tome kako je biblija smesna? Ma daj :roll:

Salvantis:
Kao i ja, kao i 99% vernika u ovoj ili bilo kojoj drugoj drzavi. Ma siguran sam da bar polovina ljudi koji sebe smatraju vernicima , nema blagog pojma sta pise u Bibliji. Pa malo ljudi danas moze da poveruje u jevrejske pricice za decu od pre 2000 ili 3000 godina.

Samo opet veruju u "nesto". I neka veruju, neka postuju obicaje, vera gotovo uvek oplemenjuje, a ne kvari. Meni smetaju samo fanatici koji svoja uverenja naturaju drugima nasilu, a takvi fanatici mogu da budu kako vernici tako i ateisti. Seti se Kambodze i nasilnog uklanjanja religije, pa cak i SSSRa posle revolucije.

80 strana blebetanja o tome kako je biblija smesna? Ma daj :roll:

Ne bi se baš reklo da ti je procenat tačan. Barem po postovanju na ovom Forumu..:roll:
Ako je tako, po čemu smo sektaši?

Bi2:
Ne bi se baš reklo da ti je procenat tačan. Barem po postovanju na ovom Forumu..:roll:
Ako je tako, po čemu smo sektaši?
Dobro evo izuzimam tebe, ali ponavljam zar nije, hm, neobicno da ova tema (koja je pre svega o religiji, recimo mnogo bliza filozofiji nego istoriji) ima 73-74 strane, dok II sv.rat ima dve?
I u cemu je poenta ove price: "vernici su idioti, buuu crkva", "haha, vidi ovo je smesno, haha"???
Sta kao "mi smo bolji, a oni su budale"
Dobro, pa sta?

I opet po cemu su ateisticki fanatici bolji od verskih? Nisu uopste. A po ovome sto vidim (naravno nisam citao sve :roll: ), iskljucivi cilj nije nikakav "histerijski isus" vec omalovazavanje svega sto ima veze sa hriscanstvom. A to nije bas sasvim zdravo, zar ne?

Ne u cilju omalovažavanja svega što je hrišćansko, već u cilju zdravog rasudjivanja. Valjda..

One iste "Novosti " od 6,7.januara.

"Kako je božji sin izgledao u prirodi"
ISUSOV LIK OSTAO TAJNA

Kako je Isus Hristos izgledao u prirodi? Oko tog pitanja vekovima se lome koplja. Mnogi naučnici, Hristovi sledbenici pokušavali su da odgonetnu tu tajnu.
Za potrebe svog serijala "Sin božji", Bi-Bi-Si je pre nekoliko godina pokušao da kreira Isusov lik. On je baziran na lobanji muškarca koja je pronadjena u Izraelu, a potiče iz prvog veka pre naše ere. Forenzički stručnjak Ričard Niv, sa Univerziteta u Mančesteru, rekonstruisao je lice tako što je na lobanju dodavao slojeve gline koji su predstavljali mišiće, salo i kožu.Kosa je uradjena po uzoru na kosu ljudi s Bliskog istoka. Ona je gusta, crna i kovrdžava. Njen oblik odredjen je prema frizurama koje su bile moderne u doba Isusa Hrista.
Finalna slika Isusovog lika proizvedena je kao trodimenzionalni kompjuterski model. Ona nije nimalo nalik na bled i nežan Isusov lik, kakav je predstavljen u hrišćanskoj tradiciji.
Ruski istoričar Boris Sapunov došao je do zaključka da je Isus likom bio na majku Mariju. Bio je visok 180 centimetra. Imao je uska ramena i dugačke, tanke prste. Glavu je držao malo pognutu.
Lice mu je bilo izduženo, bez bora, a oči bistre. Kosa, boje lešnika, bila je duga i padala mu lje preko ušiju. Isusova brada bila je gusta i slična boji pšenice.
Koristeći slike torinskog pokrova i druge stare prikaze Isusovog lika, forenzički stručnjaci u Italiji postavili su tezu kako je Isus Hristos izgledao kao tinejdžer od 12 godina. Prema njihovom nalazu, taj dečak je bio svetle puti. Imao je plavu kosu i tamne oči.
Kad su od profesora Džemsa Čarls Vorta, jednog od najboljih poznavalaca Jevandjela po Jovanu, zatražili da prokomentariše ovaj Hristov lik, on je rekao:
"Previše hrišćana baca pogled u bunar istorije tražeći Isusov lik, a vidi samo svoj odraz.Oni koji slede Isusa smatraju ga privlačnim i zato ga uvek portretišu kao veoma zgodnog muškarca, kao što se može videti na ovoj slici. Ona jasno pokazuje arijevskog Isusa, baš kao što su nacisti tvrdili. Isus je bio Jevrejin i držao se jevrejskih običaja."

E, sad, dodala bih i jedan mali članak o golubici ..:lol:

Golub kao simbol

"U Bibliji golub ima više simboličkih značenja. U Starom zavetu je to onaj trenutak kad golubica u kljunu donosi na Nojevu barku maslinovu grančicu, označavajući da je kraj potopa i da je kopno na vidiku.
U Novom zavetu golub predstavlja Svetog duha, treće lice Svete trojice koje se pokazivalo na Hristovom krštenju i prilikom silaska Svetog duha na apostole."

Bi2:
OBREZANJE GOSPODNJE I NOVA GODINA

"Obrezivanje muške dece u staro vreme kod Jevreja vršeno je osmi dan po rodjenju, a tada je detetu davana i ime.Jevrejin koji nije bio obrezan smatrao se nečistim, neosećenim i nije mogao biti primljen kao član jevrejskog naroda. Hristos, koji nije došao na svet da poništi zakone, već da ih ispuni, kao što je i sam jednom rekao, poštovao je i zakon obrezivanja, te je zato osmog dana obrezan. Josip i Marija mu dadoše ime Isus, kao što im je andjeo zapovedio pre njegovog rodjenja. Ime "Isus" je jevrejsko i znači "Spasitelj", a "Hristos"je grčka reč, koja znači pomazani i osvećeni, kaošto je i Isus docnije protumačio, po jednom tekstu proroka Isaije."

"U spomen Obrezanja Gospodnjeg, crkva je ustanovila praznik koji se praznuje 14. januara (1.januara) Ovog dana praznuje se početak Nove godine."
iz knjige "Srpske slave"Litera,1988.

Pitanje: zašto se hrišćani ne obrezuju?

Isus nije jevrejsko ime, vec grcki prepev imena Jesua.
Hristos je prepev reci mesija, a tacno je da znaci pomazanik.
Odgovor: a zasto bi se obrezivali?

Goddess of the far east:
Bi nekako je logično da Isus nije bio plavušan sa plavim okicama.Torinski pokrov,da li je on fake?Ja (oh mrzim ovu reč) verujem da jeste.U kakvim uslovima bi morala da se čuva tkanina,a da ne bude nimalo oštećena i posle 2000 godina.

Znam isto koliko i ti...:roll: Dobila sam malo podataka o tom platnu:

"Veronikin rubac je pokrov kojim je Veronika pokrila Isusa u grob. To platno danas se nalazi u Vatikanu,i nazivaju ga još Torinsko platno. Specifičan je po tome jer je na njemu utisnut lik čovjeka u kojem se prepoznaje lik Hrista. Jedno vrijeme su tvrdili da je platno nastalo u srednjem vjeku,ali zadnja ispitivanja su pokazala da je baš iz vremena Hrista,čak su utvrdili uzorke platna koje je laneno, od vrste lana koji je rastao tada u tim krajevima, kao i to da su našli tragove polena jedne biljke koja raste samo oko Jeruzalema. Slika nije rađena rukom, nego je otisak lica čovjeka koji je umro u mukama i koji na čelu ima rane od uboda. Utvrdili su da je otisak od krvi i to muškarca 30-tih godina starosti. Postoji još jedno platno, ali ono prikazuje noge. Pretpostavlja se da su to dijelovi istog. To drugo je u Španiji. Svojevremeno je bilo u Carigradu i posle raznih peripetija je stiglo u Vatikan. Predpostavlja da su kasniji slikani likovi Isusa imali uzor s tog platna."

Bi2:
Znam isto koliko i ti...:roll: Dobila sam malo podataka o tom platnu:

"Veronikin rubac je pokrov kojim je Veronika pokrila Isusa u grob. To platno danas se nalazi u Vatikanu,i nazivaju ga još Torinsko platno. Specifičan je po tome jer je na njemu utisnut lik čovjeka u kojem se prepoznaje lik Hrista. Jedno vrijeme su tvrdili da je platno nastalo u srednjem vjeku,ali zadnja ispitivanja su pokazala da je baš iz vremena Hrista,čak su utvrdili uzorke platna koje je laneno, od vrste lana koji je rastao tada u tim krajevima, kao i to da su našli tragove polena jedne biljke koja raste samo oko Jeruzalema. Slika nije rađena rukom, nego je otisak lica čovjeka koji je umro u mukama i koji na čelu ima rane od uboda. Utvrdili su da je otisak od krvi i to muškarca 30-tih godina starosti. Postoji još jedno platno, ali ono prikazuje noge. Pretpostavlja se da su to dijelovi istog. To drugo je u Španiji. Svojevremeno je bilo u Carigradu i posle raznih peripetija je stiglo u Vatikan. Predpostavlja da su kasniji slikani likovi Isusa imali uzor s tog platna."

Samo ispravka cinjenica:
Nemoguce je prepoznati lik Hrista, jer niko ne zna kako je izgledao.
Metodom ugljenicnog datiranja "smestili" su ga u period izmedju 1.260. i 1.390. godine ( to naravno nije stopostotni dokaz).
Navodno su nadjena polenova zrna nekih vrsta biljaka iz predela Palestine i Turske, ali je tehnicki nemoguce prepoznati polenova zrna na nivou vrste.
Platno je dugo preko 4 m i predstavlja otisak prednjeg i zadnjeg dela tela coveka (celog tela, ne lica).
Otisak nije nanet slikarskim tehnikama.
Krv na pokrovu je prava.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back