pa Boze PravdeBi2:Koja srpska himna?
stara srpska politeistichka himna 8)

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
pa Boze PravdeBi2:Koja srpska himna?
pushtaju na National Geografiji zanimljivu emisiju o tomeAKHENATON:Sve jedno, resava je u pitanju. Eto neko se setio da Mitru poveze sa Isusom.![]()
crow:pushtaju na National Geografiji zanimljivu emisiju o tome
i mitri
izis
jovanu
gnosticima...
jel si gledo?
bice ponovoAKHENATON:Nisam, obicno sve zivo gledam, ali to sam propustio. :sad:
crow:bice ponovo
mnogo pouchno delo...
Goddess of the far east:U ovo sam upućena,ali lepo je što si napisao.I prilikom rođena Mitre takođe se prisustvuju neki proroci.Vidim paralelu između boga sa jagnjetom i božijeg jagnjeta.
crow:pa Boze Pravde
stara srpska politeistichka himna 8)![]()
Bi2:A, jesi ti hteo ovim stihom da se ja zalepim na brzaka kao na kapetana..![]()
Ovaj citat sam po sebi ništa mi nije govorio, pa ja malo lutala Biblijom i ukapiram da ovo nema veze sa kapetanom..![]()
Knjiga proroka Avakuma
Judini grijehovi. Kazna zbog njih preko Haldejaca.Prorokova molitva i jadikovanje.
1.6. Jer, evo, ja ću podignuti Haldejce, narod ljut i nagao, koji će ići po zemlji širom da osvoji naselja koja nijesu njegova.
1.7. Žestok je i strašan, sud njegov i vlast njegova od njega izlazi.
1.8. Konji će mu biti brži od risova i ljući od vukova uveče, velikoo će mnoštvo biti konjika njegovih, i idući izdaleka konjici njegovi doletjeće kao orao kad hiti na lov.
1.9. Svi će doći na grabež, s lica će biti potsmijeh, smijaće se svakom gradu, nasuće zemlje, i uzeće ga.
1.10. I carevima će se rugati i knezovi će im biti potsmijeh, smijaće se svakom gradu, nasuće zemlje, i uzeće ga.
1.11. Tada će mu se promijeniti duh, proći će i skriviće; ta će mu sila njegova biti od boga njegova.
1.12.Nijesi li ti od vijeka, Gospode boće moj, sveče moj? ( Ko pita ovo? )
Nećemo umrijeti; ti si ga, Gospode, odredio za sud; i utvrdio si ga, stijeno, za *******.
1.13. Čiste su oči tvoje da ne možeš gledati zla, i bezakonja ne možeš gledati; zašto gledaš bezakonike? Mučiš, kad bezbožnik proždire pravijega od sebe?
1.14.I hočeš li ostaviti ljude kao ribe morske, kao bubice, koje nemaju gospodara?
1.15. Izvlači ih sve udicom, hvata ih u mrežu svoju, i zgrće ih predjom svojom, zato se veseli i raduje.
1.16. Zato prinosi žrtvu svojoj mreži, i kadi svojoj predji; jer je tijem dio njegov pretio i hana mu izabrana.
1.17. Hoće li zato izvlačiti mrežu svoju i jednako ubijati narode nemilice?
Dalje ide: Utjeha za vjeru.Grijehovi Haldejaca. Proricanje o propasti oholijeh.
Ovo sam više prekucala zbog drugih učesnika, a naravno ne zbog tebe ..![]()
E, pa ovako:
U citatu 1.5. pominju se Haldejci.
Evo malo istorisjkih podataka o dogadjaju o kojem se priča u ovom citatu.
Asirci su Vavilon osvajali dva puta u VII veku. Prvi put za vreme vladavine cara Sanheriba i drugi put za vreme Asurbanipala.
Tokom vladavine Sanheriba, Vavilon je uglavnom bio pobunjen grad. Pobuna je bila ugašena tek nakon što je 689. p.n.e. Senherib naredio kompleto unistenje grada, sto je dovelo do sukoba u Mesopotamiji, a Sanherib je ubijen. Njegov naslednik, Esarhadon, je odmah izgradio novi grad. Nakon njegove smrti Vavilon je nasledio stariji sin Šamaš-šum-ukinu, a on je posle ratovao s bratom Asurbanipalom oko prestola.
Haldejci i Medjani su zajedno napali Asirce, zauzeli Vavilon i Ninivu 612. p.n.e.
i konacno unistili Asiriju 605. god. p.n.e u bici kod Karhemiša.
Haldejce su pokorili Persijanci. Car Kir ih je uništio 538.p.n.e. Po osvajanju Vavilona, car Kir je oslobodio Jevreje iz vavilonskog ropstva.
Ali, ajd da napravimo poredjenje prvog citata sa ovim 1.6, ne zameri:
"Mat. 17:20. A Isus reče im: Za neverstvo vaše. Jer vam kažem zaista: ako imate vere koliko zrno gorušičino, reći ćete gori ovoj: Pređi odavde tamo, i preći će, i ništa neće vam biti nemoguće.
- Rekao si ovde da je tačno moje tumačenje da Isus prosto traži od čoveka da stekne sam veru u sebe, i ako bude bio siguran u sebe, sve što poželi, pa makar to bilo i pomeranje šume sa jedne strane brda na drugo, ona će preći. Znači, ovde se govori o ljudskoj svesti i njegovoj moći kao proizvod te svesti.
Kako onda shvatiti citat 1.6. ?
" Jer, evo, ja ću podignuti Haldejce, narod ljut i nagao, koji će ići po zemlji širom da osvoji naselja koja nijesu njegova.
Zar ti Haldejci nisu bili već svesni sebe i svoje moći? Kad su znali napasti i osvojiti Vavilon, znači vrlo dobro su znali šta i zašto rade, jel tako? Bili su svesni šta žele. E sad,
pitanje: ko može svesne ljude da "podigne" na bilo šta što je protivno njihovoj svesti, bilo to dobro ili zlo? Nešto tu ne pije vodu..I zašto On sebi daje za pravo da objašnjava dogadjaje koji su se zbili pre Njega, i pri tom im pridaje svoju volju i moć? .
Ako se u citatu 1.6. kaže "..evo, ja ću podignuti Haldejce", ko to kaže pod 1.13..."Čiste su oči tvoje da ne možeš gledati zla"? Kako su Mu oči čiste, predpostavljam da se misli na čistu savest, kad je u 1.6. rečeno ".ja ću podignuti Haldejce" ?
imali su i prichest s vinom i hlebom takodjer 8)Goddess of the far east:Crow je već nešto pojasnio.Kao što je rekao mitraizam je religija nastala u Persiji,prihvaćena u Rimskom carstvu.Neke paralele smo naveli.Mitra je navodno rođen u pećini,takođe su ga zvali spasiteljem kao i Isusa.U mitraizmu je takođe postojao obred krštenja.Moguće je da je mitraizam uticao na Pavlovo učenje.
vazi...Bi2:Ajd, javi ako saznaš ranije.
nije bilo krshtenje, ako se ne varamGoddess of the far east:Crow je već nešto pojasnio.Kao što je rekao mitraizam je religija nastala u Persiji,prihvaćena u Rimskom carstvu.Neke paralele smo naveli.Mitra je navodno rođen u pećini,takođe su ga zvali spasiteljem kao i Isusa.U mitraizmu je takođe postojao obred krštenja.Moguće je da je mitraizam uticao na Pavlovo učenje.
crow:nije bilo krshtenje, ako se ne varam
obred inicijacije je bio neshto nalik prichesti kod hriscana.
krshtenje je patentiro glavna isusova konkurencija
jovan
a nisam siguran ni za rodjenje...
nije imo ljdske osobine...
mislim da govorish o zaratustri.
idem da guglam, da ne lupam gluposti 8) (iskreno, odavno chito pa zaboravio...)[/QUOTE
Čini mi se da je Zaratustrina religija imala velikog uticaja na hrišćanstvo takođe.
http://sh.wikipedia.org/wiki/Zaratustra
Bi2:Čitam postove na Politici, bliže se izbori, kad i oni tamo raspravljaju o Bibliji.. :shock:
Na Krstarici jedino ja postujem pod nickom ristob i ni jedan nick više ne koristim. Pod tvojim nickom, kao i Bi2, nekad postuje muško a nekad žensko. Ne znam kako to da protumačim.Goddess of the far east:Eh ta famozna knjiga.Dokle će biti predmet rasprava? Sada će se tamo pojaviti ristob. Ristob nemoj da mi zameriš,ali ponekad mi se učini da vas je dvojica.
Čitam,čitam i čudim se kakvog sveta ima i kakvo je njihovo poimanje boga.Ja lično ne verujem u istog,ali da sam vernik nikada ga ne bih shvatila kao boga kazne i nikada ga ne bih tako predstavljala.