ИСТОРИЈСКИ ИСУС

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
AKHENATON:
Ali sam zato ja siguran. Pitanje ti je nebulozno. Istorija ne meri rodoljubiva osećanja, koja su inače individualna, svejedno dal je neko partizan, četnik ili šta već....
ne znam koliko godina imaš i kakvu ti istoriju učiš, pitanje nije nebulozno (jer ne znaš odgovor). o kakvim ti osćanjima pričaš čoveče. pitanje je jednostavno. šta istorija kaže ko je bio patriota u II s.r.
koliko znam u školi smo imali predmet ISTORIJA.
a svi dobro znamo šta je učeno u komunističkom periodu.
a još mi niko nije objasnio pojam ISTORIJA?

AKHENATON:
Ali sam zato ja siguran. Pitanje ti je nebulozno. Istorija ne meri rodoljubiva osećanja, koja su inače individualna, svejedno dal je neko partizan, četnik ili šta već....
Možda ipak meri. Istorija ne može isključiti karakterne osobine ličnosti koja je gradila istoriju. Tako istorija mora zabilježiti i patriotizam. Može li se govoriti o patriotizmu četnika i partizana? Ono što je Kapernaum htio reći to je da su četnici bili (mahom) religiozni. Bajo Stanišić je mogao da pogine na bojnom polju, ali on je odabrao da pogine u manastiru da bi time pokazao (potomstvu) koliko je verovao u istinitost svojih ubeđenja.

lj_950:
Дед нам мало објасни ту своју сигурност! Просвет(л)и нас, леба ти!
Znaš kako će te AKHENATON prosvetliti.

AMON - kralj bogova, zaštitnik faraona, kasnije poznat kao bog Sunca, Amon-ra
OZIRIS - bog plodnosti
IZIDA - kraljica bogova i velika boginja - majka, boginje plodnosti
ANUBIS - bog mrtvih
ATON - SUNCE - neko vreme čak i glavni bog (po potrebi)
HORUS - bog neba i Donjeg Egipta
KNUM - tvorac bogova, voda i ljudi
TOT - bog meseca i još ponešto
PTAH - sad malo on bog mrtvih
SET - bog oluja, OPASAN bog koji je ubio Ozirisa
SEBEK - bog voda (malo je zayebo Knuma) a ujedno je i simbol zla i smrti
i naravno veliki RA - bog sunca, (kralj "opet" bogova, zaštitnik kraljeva i otac čovečanstva.

Nažalost to se uči u SRBIJI u V razredu osnovne škole...
Mislim da u tome može da te prosvetli ako te to interesuje, a na prosto pitanje niko ne odgovara:
POJAM ISTORIJA - OBJAŠNJENJE?

Šakal:
Hm...šta mu je bio poočim?
Pazi,ako ćemo malo da filozofiramo na tu temu onda ti mogu reći i da si upravu...ako mu je Bog otac...onda nacionalnost je sama po sebi nemoguća...ali,ako uzmemo u obzir da ga je rodila žena...dakle imao je majku...opet,ona je bila ''kćer Izraela''...dakle Jevrejka...onda se može reći i da joj je sin polutan tj. Jevrej...

Nisam mislio na Boga. Ali, da bih uopste diskutovao o tome moram znati sta prosecan covek shvata pod pojmom "Jevrejin".

OZIRIS - bog plodnosti
ANUBIS - bog mrtvih
i naravno veliki RA - bog sunca, (kralj "opet" bogova, zaštitnik kraljeva i otac čovečanstva.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: .......Vidim da si pametno iskoristio vreme provedeno bez neta...:wink:

."..... a na prosto pitanje niko ne odgovara:
POJAM ISTORIJA - OBJAŠNJENJE?"

Najprostija definicija bi bila - sve delatnosti čovečanstva obeležene ličnostima i datumima u nekom periodu prošlosti, za koje postoje dokazi.

Retorika vam je užasna.
1. pa i on ume samo sitno i jadno...

tigarski sitno i jadno
2.Kakav miks Isusa,egipatske mitologije,WW2 sa sve partizanima i četnicima.

3.budalu ranga Kapernauma je najbolje ignorisati

moze on da otvori i knjigu za 5 razred i prochita definiciju
ne vredi,
ostace isti retard ko i sad

Očito ne shvatate TEMU ISTORIJSKI ISUS
Prefiks Isus je istorijski
Znači trebamo uvrditi gradivo šta je istorija, evo npr. Bi je formulisala pojam istorije(činjenice i dokazi) doduše na prost način kako je i sama rekla
Zato se i odlazi van teme da bi se utvrdilo ovo gore pomenuto (ova rečenica je za one koji razumeju).

čovek ako hoće nekog da pokuša da ponižava treba to da čini na prefinjeniji način, u prevodu perfidnije.

p.s. gore citirani nisu ni do kolena CROW-u, on je pokušavao ali barem u onolikoj meri koliko mu kultura dozvoljava.

Kapernaum:

OZIRIS - bog plodnosti
ANUBIS - bog mrtvih

Da znas da ti i tu treba prosvetlenje. Egipatska religija nije ni priblizno tako prosta za proucavanje....Vrlo je kompleksna i ovo ti ne znaci skoro nista, a i nije sasvim tacno i precizno... Nekim bogovim si ispustio ona najbitnija svojstva.

Kapernaum:
Nažalost to se uči u SRBIJI u V razredu osnovne škole...
Mislim da u tome može da te prosvetli ako te to interesuje, a na prosto pitanje niko ne odgovara:
POJAM ISTORIJA - OBJAŠNJENJE?

Mislim da si dobio kratak odgovor od Bi2, a za detalje Zdravko Deletic, Metodoloske studije, poglavlje I - Istorija kao nauka. Tu imas iscrpan odgovor...

ove egipatske bogove sam izvadio iz udžbenika za V razred o.š.
i smatram da je to patetično da deca od 11 godina uče o takvim stvarima za koje ti i sam kažeš da je kompleksnije.
ja sam samo konstatovao, inače mene i interesuju te stvari. i ne samo egipatski bogovi nego uopšte svakog nekada civilizovanog naroda.
ako si dobro pročitao ja za tebe nisam ništa loše rekao samo da si pretpostavljam ekspert na toj temi zbog tvog nicka.

ristob:
Možda ipak meri. Istorija ne može isključiti karakterne osobine ličnosti koja je gradila istoriju. Tako istorija mora zabilježiti i patriotizam. Može li se govoriti o patriotizmu četnika i partizana? Ono što je Kapernaum htio reći to je da su četnici bili (mahom) religiozni. Bajo Stanišić je mogao da pogine na bojnom polju, ali on je odabrao da pogine u manastiru da bi time pokazao (potomstvu) koliko je verovao u istinitost svojih ubeđenja.

Naravno, mozes ti reci za pojedinca da li je bio ili nije patriota, ali ne mozes da generalizujes tako i da kazes ovi svi jesu, a ovi nisu. I jedne i druge su sacinjavali obicni ljudi, seljaci. Ja sam imao i jedne i druge u familji i ne mogu da kazem da je ovaj veci ili manji patriota od onog. Istorija se bavi cinjenicama, a ne takvim glupim generalizacijama, na pitanje koje je prosto nemoguce odgovoriti.

AKHENATON:
Naravno, mozes ti reci za pojedinca da li je bio ili nije patriota, ali ne mozes da generalizujes tako i da kazes ovi svi jesu, a ovi nisu. I jedne i druge su sacinjavali obicni ljudi, seljaci. Ja sam imao i jedne i druge u familji i ne mogu da kazem da je ovaj veci ili manji patriota od onog. Istorija se bavi cinjenicama, a ne takvim glupim generalizacijama, na pitanje koje je prosto nemoguce odgovoriti.
nisi shvatio poentu priče

Kapernaum:
ove egipatske bogove sam izvadio iz udžbenika za V razred o.š.
i smatram da je to patetično da deca od 11 godina uče o takvim stvarima za koje ti i sam kažeš da je kompleksnije.
ja sam samo konstatovao, inače mene i interesuju te stvari. i ne samo egipatski bogovi nego uopšte svakog nekada civilizovanog naroda.
ako si dobro pročitao ja za tebe nisam ništa loše rekao samo da si pretpostavljam ekspert na toj temi zbog tvog nicka.

Dobro ja zamalo da shvatim to opet kao provokaciju tipa krijes se iza nicka faraona jeretika, upraznjavas paganske obicaje, satanista si i prozdires malu decu....Mnogo se bre nesto ljudi vataju za taj nick....

Kapernaum:
ne znam koliko godina imaš i kakvu ti istoriju učiš, pitanje nije nebulozno (jer ne znaš odgovor). o kakvim ti osćanjima pričaš čoveče. pitanje je jednostavno. šta istorija kaže ko je bio patriota u II s.r.
koliko znam u školi smo imali predmet ISTORIJA.
a svi dobro znamo šta je učeno u komunističkom periodu.
a još mi niko nije objasnio pojam ISTORIJA?

Znamo, propaganda... Bez dovoljne vremenske distance. Ko je ko i ko je sta, tek treba da se utvrdi, ima tu mnogo posla...

Goddess of the far east:
Očigledno je da ti ne razumeš da je ova tema izgubila svaku svrhu i smisao.Možemo svi da iznosimo neke činjenice i argumente,a ništa sa tim nećemo promeniti.Vređaćemo se međusobno,a to ne vodi ničemu.Prema tome temu treba zaključati,kao i satanizam.

Slazem se boginjo...Ovo nema smisla. A i od partizana i cetnika me ionako ospice izbijaju....

AKHENATON:
Nisi, ali sam postao paranoican kad se neko uvati za moj nick. Neki ovde zive u uverenju da sam ja neki sektash ili sta vec....
Što se mene tiče, koliko sam mogao na ovoj temi da vidim NEMA SEKTAŠA ili ih ja ne prepoznajem.
I taj ko te je nazvao sektašem zbog NICK-a ako mogu biti slobodan da napišem; u najmanju ruku je nevaspitan i neobrazovan i nekulturan, ali mogao se barem potruditi da pogleda negde šta znači ime AKHENATON, pa da zaključuje.
Koliko ja znam on je bio faraon koji je vladao Egiptom oko 1350 g.p.n.e. i da mu se žena zvala Nefertiti, koja se spominje u Bibliji.
zaključujem: npr. ako se nazovem recimo Dušan Silni pretpostavljam da bi i ja bio sektaš.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back