Šakal:
Hm...pa ako veruješ Bibliji onda se ne dovodi u pitanje...i ne misli se na ''Isusa'' već na ''Hrista''...
Btw. Isus je isto što i Emanuilo...
Starozavetna proroštva ------ Ispunjenje u Hristu
"Bože, Bože moj! Zašto si me ostavio?" (Ps.22:1). - To su bile iste Isusove reči na krstu (Mt.27:46)
"svi mi se rugaju, razvaljuju usta, mašu glavom, i govore: oslonio se na Gospoda, neka mu pomože, neka ga izbavi" (Ps.22:6-8. - Izrael je prezirao Isusa i ismejavao ga (Lk.23:35; 8:39); mašući glavama (Mt.27:39), i govorili su ovo dok je visio na krstu (Mt.27:43).
"jezik moj prionu za grlo… probodoše ruke moje i noge moje" (Ps.22:15,16). - Ovo se ispunilo u Hristovoj žeđi na krstu (Jv.19:28. Probadanje ruku i nogu se odnosi na metodu upotrebljavanu kod raspeća
.
"Dijele haljine moje među sobom, i za dolamu moju bacaju ždrijeb" (Ps.22:18. - Tačno ispunjenje ovoga se nalazi u Mt.27:35.
Primeti da je Ps.22:22 posebno citiran da se odnosi na Isusa u Jev.2:12.
"Tuđin postadoh braći svojoj, i neznan sinovima matere svoje. Jer revnost za kuću tvoju jede me" (Ps.69:8,9). - Ovo dobro opisuje Hristov osećaj otuđenosti od svojih jevrejskih braća i svoje vlastite porodice (Mt.12:47-49). Ovo je citirano u Jv.2:17
"Daju mi žuč da jedem , i u žeđi mojoj poje me octom" (Ps.69:21). - Ovo se dogodilo dok je Hrist bio na krstu (Mt.27:34).
Celo Is.53 je značajno proroštvo Hristove smrti i vaskrsenja, čiji je svaki stih imao svoje jasno ispunjenje. Evo dva primera
"kao ovca nijema pred onijem koji je striže ne otvori usta svojih" (Ps.53:7) - Hrist, Jagnje Božije, je za vreme svog suđenja ćutao (Mt.27:12,14).
"Odrediše mu grob sa zločincima, ali na smrti bi pogreban s bogatijem" (Is.53:9). - Isus je bio razapet sa zločincima (Mt.27:38, ali bi sahranjen u grob bogatog čoveka (Mt.27:57-60).
Sam je Isus upozorio da ako ispravno ne shvatimo "Mojsija i Proroke", ne možemo razumeti njega (Lk.16:31; Jv.5:46,47).