ИСТОРИЈСКИ ИСУС

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Šakal:
Hm...pa konsultuj ih...sačekaću...;)

Ovo "prosecan", nije bilo podcenjivanje, vec ja stvarno ne znam sta se kod nas pod tim podrazumeva. Engleski (a verovatno i neki drugi) jezik ima izraz "Juda" sto valjda potice od Judeje iz rimskog vremena, ali je taj naziv besmislen i u etnickom , a jos vise u religijskom odredjenju, jer nije nikakav Juda izmislio tu religiju. Otud "Judaizam" nije odredjen termin. Dakle, sta je Jevrejin?

Šakal:
ja mislim na sinove Izrailja...
1 Moj.
32:28. Tada mu reče: Odsele se nećeš zvati Jakov, nego Izrailj; jer si se junački borio i s Bogom i s ljudima, i odoleo si.

35:10. I reče mu Bog: Ime ti je Jakov; ali se odsele nećeš zvati Jakov, nego će ti ime biti Izrailj. I nadede mu ime Izrailj.

A imaše Jakov dvanaest sinova.

35:23 Sinovi Lijini bjehu: Ruvim prvenac Jakovljev, i Simeun i Levije i Juda i Isahar i Zavulon;
35:24 A sinovi Rahiljini: Josif i Venijamin;
35:25 A sinovi Vale robinje Rahiljine: Dan i Neftalim;
35:26 A sinovi Zelfe robinje Lijine: Gad i Asir.To su sinovi Jakovljevi, koji mu se rodiše u Padan-Aramu.

Šakal:
Hm...pa ako veruješ Bibliji onda se ne dovodi u pitanje...i ne misli se na ''Isusa'' već na ''Hrista''...
Btw. Isus je isto što i Emanuilo...;)
Starozavetna proroštva ------ Ispunjenje u Hristu
"Bože, Bože moj! Zašto si me ostavio?" (Ps.22:1). - To su bile iste Isusove reči na krstu (Mt.27:46)

"svi mi se rugaju, razvaljuju usta, mašu glavom, i govore: oslonio se na Gospoda, neka mu pomože, neka ga izbavi" (Ps.22:6-8. - Izrael je prezirao Isusa i ismejavao ga (Lk.23:35; 8:39); mašući glavama (Mt.27:39), i govorili su ovo dok je visio na krstu (Mt.27:43).

"jezik moj prionu za grlo… probodoše ruke moje i noge moje" (Ps.22:15,16). - Ovo se ispunilo u Hristovoj žeđi na krstu (Jv.19:28. Probadanje ruku i nogu se odnosi na metodu upotrebljavanu kod raspeća
.
"Dijele haljine moje među sobom, i za dolamu moju bacaju ždrijeb" (Ps.22:18. - Tačno ispunjenje ovoga se nalazi u Mt.27:35.

Primeti da je Ps.22:22 posebno citiran da se odnosi na Isusa u Jev.2:12.
"Tuđin postadoh braći svojoj, i neznan sinovima matere svoje. Jer revnost za kuću tvoju jede me" (Ps.69:8,9). - Ovo dobro opisuje Hristov osećaj otuđenosti od svojih jevrejskih braća i svoje vlastite porodice (Mt.12:47-49). Ovo je citirano u Jv.2:17

"Daju mi žuč da jedem , i u žeđi mojoj poje me octom" (Ps.69:21). - Ovo se dogodilo dok je Hrist bio na krstu (Mt.27:34).

Celo Is.53 je značajno proroštvo Hristove smrti i vaskrsenja, čiji je svaki stih imao svoje jasno ispunjenje. Evo dva primera
"kao ovca nijema pred onijem koji je striže ne otvori usta svojih" (Ps.53:7) - Hrist, Jagnje Božije, je za vreme svog suđenja ćutao (Mt.27:12,14).

"Odrediše mu grob sa zločincima, ali na smrti bi pogreban s bogatijem" (Is.53:9). - Isus je bio razapet sa zločincima (Mt.27:38, ali bi sahranjen u grob bogatog čoveka (Mt.27:57-60).

Sam je Isus upozorio da ako ispravno ne shvatimo "Mojsija i Proroke", ne možemo razumeti njega (Lk.16:31; Jv.5:46,47).

Kapernaum:
Ako sam te dobro razumeo ti tvrdis da se starozavetne price ne odnose na Isusa (novi zavet), vec na nekog drugog.

Hm...nisi me razumeo...priče iz SZ se odnose na ''Hrista'' što u prevodu znači Mesija...ili obrnuto...a ''Isusovo'' ime koje je dobio na rođenju nije ''Isus'' već ''Emanuil''...što opet na nekim jezicima znači ''Isus''...i njegovo sadašnje ime a nadaleko poznato je ustvari...''Emanuil Mesija''...ako ideš u Crkvu...seti se psalma...''....i rodi sina Emanuila...'' Šta misliš na koga se odnosi...?Mislim,kao Hrišćanin ti bi sve ovo morao da znaš...to su osnove...uostalom...sve piše a možeš i pitati bilo kog popa...učili su to...znam pouzdano...

Šakal:
Hm...nisi me razumeo...priče iz SZ se odnose na ''Hrista'' što u prevodu znači Mesija...ili obrnuto...a ''Isusovo'' ime koje je dobio na rođenju nije ''Isus'' već ''Emanuil''...što opet na nekim jezicima znači ''Isus''...i njegovo sadašnje ime a nadaleko poznato je ustvari...''Emanuil Mesija''...ako ideš u Crkvu...seti se psalma...''....i rodi sina Emanuila...'' Šta misliš na koga se odnosi...?Mislim,kao Hrišćanin ti bi sve ovo morao da znaš...to su osnove...uostalom...sve piše a možeš i pitati bilo kog popa...učili su to...znam pouzdano...

Isusovo ime je bilo - Jeshua. Isus je prepev tog imena na grcki. Emanuil znaci - s nama Bog.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back