Историјска сваштара (1941-1945)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
:hahaha::hahaha::hahaha:
Да, али у комуњарским бајкама...истина је нешто другачија :D
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
А што одмах пениш?
Овај податак је из судских списа и са суђења четнику који је заклао два Британска пилота. И није никаква комунистичка или четничка бајка. Пре ће бити да је ово шта си ти презентирао монтирано од стране ,,четничких историчара''.

Dobro, ali sve ovo zapravo nije pisao nego samo kopirao.

jedno pitanje za tebe, bez ikakve provokacije ili uvrede: DALI SI TI SRBIN? nema teme , nema price koja se povede o srbima ili rusima, a da iz tebe ne izbije neka vrsta frustracije. jos nisam naisao ni na jedan post nekog rvata ili muslimana o srbima, a da ti nisi , u najmanju ruku, podrzao njihove stavove?:dontunderstand:

Директно, ниси. Па ипак, имаш потребу да нагласиш како су партизани спасили више пилота од четника.
Твој пост са треће странице дискусије.
Od toga, 343 (ili 432) su evakuisana sa četničke teritorije, a preko 2.000 sa partizanske.
Ово ја нисам изрекао већ цитирао оног ко је изрекао. Што ниси приложио мој коментар уз цитат?

Тј, док оптужујеш четнике да су спашавали убице Срба, дотле у исто време наглашаваш да су партизани спасили 6 пута више тих убица Срба.
И док четнике оптужујеш да су спашавали убице Срба, на петој страници дискусије си објавио следећи пост.
Ево тако су четници спасавали савезничке пилоте. Или су их предавали Немцима да би исказали лојалност и оданост или су их стрељали и клали.
Ред је био да наведеш пример клања енглеских пилота од стране кољача В.Рајчића-Пожаревца. Да се зна да нисам то тврдио напамет већ на основу судске истраге и осуде.
Прилог у коментару!

Тј, успело ти је да за само 2 странице ове дискусије осуђујеш четнике на основу 2 критеријума-најпре их осуђујеш да су предавали убице Срба Немцима и да су их клали, а на овој страници их осуђујеш јер су спашавали убице Срба. Два екстрема у неслози један са другим. И ко је ту онда лицемер?
Прилог:
quote_icon.png
Оригинал поставио Добро дошлиБило је и оваквих случајева и то врло често:
Са суђења Војиславу Рајчићу - Пожаревцу у Зајечару
Ubistvo engleskih pilota
Prema zapisima u Okružnom sudu u Zaječaru Požarevac je ovako pisao istražnom sudiji Radojici Nikoliću kako je ubio dvojicu engleskih pilota:
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: ::
Prvo sam ubio manjeg, azatim većeg. Ova ubistva sam izvršio klanjem, kao i ranije. Meni su u tomepomagali Ljuba Koljač i Bosanac.
Engleskog pilota nižeg rasta zaklao sam dok je bio u stojećem stavu. Držali su ga Ljuba i Bosanac.
Kada su potom doveli onog višeg rasta,mi smo ga naterali da sedne i ja sam onda prišao otpozadi i prerezao sam mugrkljan.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.znaci.net/00001/304_8.pd
Ја и даље тврдим да су четници и спасавали и убијали савезничке пилоте.
Спасавали су када је већ извесно било да Немачка губи рат а пилоти су требало да послуже хватању везе са Савезницима и спасавање глава. Неки су успели а они најглупљим нису ни спашени пилоти помогли.

Poslednja izmena:
apsolutno si u pravu, nisu zaslužili za vek vekova :ok:

а на другој теми критикујеш Дражу што се успроставио даљем узалудном проливању српске крви за британске интересе? која количини лицемерја, страшно...

- - - - - - - - - -

Прилог:
quote_icon.png
Оригинал поставио Добро дошлиБило је и оваквих случајева и то врло често:
Са суђења Војиславу Рајчићу - Пожаревцу у Зајечару
Ubistvo engleskih pilota
Prema zapisima u Okružnom sudu u Zaječaru Požarevac je ovako pisao istražnom sudiji Radojici Nikoliću kako je ubio dvojicu engleskih pilota:
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: ::
Prvo sam ubio manjeg, azatim većeg. Ova ubistva sam izvršio klanjem, kao i ranije. Meni su u tomepomagali Ljuba Koljač i Bosanac.
Engleskog pilota nižeg rasta zaklao sam dok je bio u stojećem stavu. Držali su ga Ljuba i Bosanac.
Kada su potom doveli onog višeg rasta,mi smo ga naterali da sedne i ja sam onda prišao otpozadi i prerezao sam mugrkljan.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
http://www.znaci.net/00001/304_8.pd
Ја и даље тврдим да су четници и спасавали и убијали савезничке пилоте.
Спасавали су када је већ извесно било да Немачка губи рат а пилоти су требало да послуже хватању везе са Савезницима и спасавање глава. Неки су успели а они најглупљим нису ни спашени пилоти помогли.

и за ту "тврдњу" по стоти пут постављаш ову, једну те исту сплачину, која не представља никакав доказ...све и да се докаже као тачно, а што је немогуће, то би био изолован, појединачни случај, а не политика Југословенске војске...далеко има више доказа, оваквог типа, да су партизани убијали пилоте...али то је претпостављам ОК...не капирам докле мислиш да се брукаш и да изиграваш кловна???

tito-ubica-americkih-pilota-demonstracije-pilota1.jpg

Tito ubica pilota!

јел знаш ти од које године су савезници код Драже у штабу (не Немци, како би ти волео и како си испројектовао)...кад је стигла прва мисија код Драже??? какво хватање везе са савезницима 1944??? човече, докле мислиш да лупеташ??? знаш ли ти када је постало извесно да ће Немачка да изгуби рат, а када су спашавани пилоти??? :dash: то мора да знаш јер су твоји пунили редове усташама...;)

Poslednja izmena:
]Издаја ј[/U]е за мене потписивање предаје и било каква сарадња са непријатељем. То је помало строго, јер услови су понекад такви да директна конфронтација није ни могућа ни сврсисходн. Ипак, бар од државних чиновника и војника мора се очекивати да под таквим условима буду непоколебиви и спремни на жртву.

tačno tako:ok:

kako oni koji su do nogu potukli i ljotićevce i četnike i ustaše, koji su zajedno u istoj koloni bežali sa okupatorom pred partizanima dok su oslobadjali celu jugoslaviju, mogu biti izdajnici?

- - - - - - - - - -

za vek vekova se zna da su saradnici okupatora izdajnici a ne oslobodioci od okupatora

kako to da su četnici i ljotićevci zajedno sa okupatorom bežali :think:

kako oni koji su do nogu potukli i ljotićevce i četnike i ustaše, koji su zajedno u istoj koloni bežali sa okupatorom pred partizanima dok su oslobadjali celu jugoslaviju, mogu biti izdajnici?

- - - - - - - - - -

za vek vekova se zna da su saradnici okupatora izdajnici a ne oslobodioci od okupatora

kako to da su četnici i ljotićevci zajedno sa okupatorom bežali :think:

комунисти су "ослободиоци" исто колико и УЋК на КиМ...ето ти одговара на сва тупава питања...:)

највише чинова издаје и велеиздаје починили су комунисти...почев од пакта са Хитлером, па организовањем терористичке, паравној формације, па пакта са усташама, па преговорима са Немцима за заједничку борбу против савезника, итд, итд...можеш ли да оповргнеш било шта од наведеног?

Poslednja izmena:
hahhaha

hoćeš da kažeš da su četnici oslobodili jugoslaviju?

da nisu bežali sa ustašama u istoj koloni sa okupatorom i na kraju svi zajedno završili na blajburgu a ostatak na zelengori?

- - - - - - - - - -

:hahaha::zcepanje::hahaha:

- - - - - - - - - -

"Preživeli su krenuli u dve kolone ka Austriji. Stiglo se do Klagenfurta i Pliberga, odakle su nas Englezi vratili na granicu. Tu je počelo istrebljenje. Moja kolona je dovedena u Maribor, gde su nas stavili u logor. Svake noći stotine ljudi odvodili su na streljanje."

- - - - - - - - - -

Судбина Ђуришићевих четника

Већа група Павла Ђуришића је настрадала после трагедије на Лијевче Поље.

Они који су успели да се отргну од Усташке руке, упитили су се правцем Словеније у намери да се предају западним савезницима. Међутим, баш у то време, јединице 4. Армије генерала Драпшина су оперисале на подручју Копар-Постојна-Трст-Горица.

У таквим околностима, затворен је обруч око града Дравограда, где су се снаге Ј.А и даље сукобљавале са јединицама немачких дивизија које су пошто-пото жееле да се извуку из Југославије.

Овај рат после рата је трајао све до 15. маја, када је Немачка капитулирала у Југославији.

Као изасланик на преговоре са партизанским јединицама упућен је заменик Павла Ђуришића, мајор Васо Вукчевић, који је тражио да се партизанске снаге опходе са заробљеним четницима по ратним правилима.

Њега је примио политички комесар 51.војвођанске дивизије, генерал-мајор Милан Баста у Дравограду. Укупно је 4.000 Ђуришићевих четника пало у немилост новим победницима. Договорео је да политички комесар 7. далматинске бригаде, Душан Секић Шаца оде до четника који су желели да се предају и предочи им услове предаје.

Васо Вукчевић је тада одржао последњи и најчувенији говор окупљеним четницима, који су и даље били наоружани следећим речима:

"Браћо, ратна срећа нам је окрениула леђа.Ми смо коначно изгубили рат. +

Рат су добили наши противници и нама не преостаје ништа друго него да се предамо новој југословенској армији.Морамо дисциплиновано и мирно примити коначни пораз и поћи у заробљеништво.Добио сам увјеравања да ће побједници у рату испитати нашу кривицу, а то ће бити представници нове југословенске армије.

Живјела нова југословенска армија! Живјели Енглеска, Америка и Русија!

Послиједњи пут вам се, браћо, обаћам и нек нам свивишњи Бог буде у помоћ!

Након овог говора, почело је разоружавање Ђуришићевих четника иуспровођење у логор, који је организовао штаб 51. војвођанске дивизије. Планирано је да се сви спроведу до Марибора и да се ту испита појединачно свака кривица, уколико је постојала.

Напротив тога, нови победници се уопште нису држали споразума. Неколико дана касније, већина заробљених четника је стрељана на Зидином Мосту, а остатак је прикључен оним националистима које су Енглези вратили из Аустрије и заједно са њим пострељани у Кочевским шумама од 20-25 маја 1945.

Рачуна се да су у овим маршевима смрти страдала око 3.500 четника Павла Ђуришића. Само један мањи број је успео да побегне преко границе и прича о партизанским одмаздама. Тако се завршила судбина Ђуришићевих четника

- - - - - - - - - -

http://www.pscrg.com/arhiva.php?id=...160c-399&raw=357a0576ffca80baa4f87c52fde69edc

- - - - - - - - - -

ajd okreči ovo iz tvojih čitanki

- - - - - - - - - -

četnici kliču : Живјела нова југословенска армија!

šta ono ti malopre reče?

da su četnici oslobodili jugoslaviju?

da nisu bežali sa ustašama u istoj koloni sa okupatorom i na kraju svi zajedno završili na blajburgu a ostatak na zelengori?

- - - - - - - - - -

комунисти су "ослободиоци" исто колико и УЋК на КиМ...ето ти одговара на сва тупава питања...:)

највише чинова издаје и велеиздаје починили су комунисти...почев од пакта са Хитлером, па организовањем терористичке, паравној формације, па пакта са усташама, па преговорима са Немцима за заједничку борбу против савезника, итд, итд...можеш ли да оповргнеш било шта од наведеног?

.
partizani su pobednici u ratu, ljotićevci su hvatali srbe po kragujevcu i vodili ih na streljanje u šumarice a četnici su dobijali platu od italijanskih i nemačkih okupatora a u bosni bili pod ugovorom sa ndh

pa kome može biti čudno što su svi u istoj koloni sa ustašama i okupatorima-nemcima bežali pred partizanima ??

šta ono ti malopre reče?

da su četnici oslobodili jugoslaviju?

- - - - - - - - - -

.
partizani su pobednici u ratu, ljotićevci su hvatali srbe po kragujevcu i vodili ih na streljanje u šumarice a četnici su dobijali platu od italijanskih i nemačkih okupatora a u bosni bili pod ugovorom sa ndh

pa kome može biti čudno što su svi u istoj koloni sa ustašama i okupatorima-nemcima bežali pred partizanima ??

Дабоме, и УЋК је победила на КиМ...то су чињенице...

а ово даље ти се нешто не уклапа :think:

Ako tada nije bilo poznato široj partijskoj i vojnoj javnosti ono što će
izbiti u javnost tek 80-ih godina - Titu - koji je u »raščišćavanje« situacije
u Hrvatskoj slao Blagoja Neškovića i Vlada Popovića - moralo je biti
poznato da su Hebrang i Bakarić potpisali, 17. aprila 1941. godine, s Budakom
i Lorkovićem sporazum o formiranju KP Hrvatske, lojalne ustaško-
-kvislinškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj!

http://znaci.net/00003/727.pdf

2d02ee295d4d35f96e0ea90cfe015fe7.jpg

Poslednja izmena:
кречење у пуном замаху, то ће да промени крај рата - вв2

прокане, како мислиш да нешто промени крај? ал увек постоји почетак ;) а боја "кречења" која теби не одговара је боја истине...па само лагано...навикну се очи...

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back