Istorija

temu ne otvaram na forumu istorija vec na politci jer na istoriju zelim da pogledamo iz politickog ugla.

neko me je na drugoj temi pitao da li istorija treba da postoji kao predmet?

sa jedne strane svako ce reci da naravno treba da postoji jer se treba upoznati sa istorijom ali sa druge strane koliko je tacno sta se uci iz istorije?

da je hitler pobedio u drugom svetskom ratu verujem da bi se potpuno drugacije ucila istorija..kako ono kazu.."istoriju pisu pobednici".

koliko je istorija uopste tacna u formi koju je znamo?
Па ми сами не признајемо своју историју и прихватамо неку нову теорију да смо дођоши са Карпата.
Не знамо које је писмо наше, не знамо шта су економски интереси.

Aj ne lupaj ...
Amerikanaca je poginulo koliko u Evropi? i danas drze cizmu za vratom Nemcima; i Japancima; iako broje ukupne zrtve oko 500,000 gde ih je najvise poginulo na Pacifiku.

Rusa pogine 20,000,000 i Svabo(EU) ih opet ubija u njihovoj kuci.

Da, za njih su Jevreji izmislili intelekt.
Moram da i pohvalim nase jevrejske prijatelje kako su u zadnjih par decenija evropskim zlocinackim kolonizatorskim nacijama izmenili DNK; sto bi se u srpskom reklo “yebali su im krv”, tako da im je danas najcesce ime u porodilistima Mehmed :lol:

Bravo 👏🏼 🇮🇱 ❤️

jasenovac je potvrdjen zivim svedocima.

a sta za nato bombardovanje?
to nisam razumeo.
I holokaust je potvrđen živim svedocima, kako preživelih Jevreja tako i osuđenih nacista, na primer Rudolfa Hesa, komandanta Aušvica.

Pa možda NATO bombardovanje nije uzrokovano kao što naša službena istorija kaže, ko zna šta je tu bilo. Ipak je istorija nepouzdana.

I holokaust je potvrđen živim svedocima, kako preživelih Jevreja tako i osuđenih nacista, na primer Rudolfa Hesa, komandanta Aušvica.

Pa možda NATO bombardovanje nije uzrokovano kao što naša službena istorija kaže, ko zna šta je tu bilo. Ipak je istorija nepouzdana.
niko nije negirao holokaust nego sam rekao da postoje teorije zavere kako je do njega doslo.

sto se tice nato bombardovanja to se zna.. mozda si bio dete u to vreme pa ne znas..ja znam jer se direktno prenosilo na televiziji...nije potpisan sporazum iz rambuljea i mi smo bombardovani.

niko nije negirao holokaust nego sam rekao da postoje teorije zavere kako je do njega doslo.

sto se tice nato bombardovanja to se zna.. mozda si bio dete u to vreme pa ne znas..ja znam jer se direktno prenosilo na televiziji...nije potpisan sporazum iz rambuljea i mi smo bombardovani.
Da, bio sam dete od 27 godina, a 1998. ratovao oko Srbice.
RambuJea, misliš.

Kompleksija kože, kose, boja očiju nije pokazatelj porekla. Ako uzmeš u obzir savremena genetska istraživanja Rusi, Ukrajinci i Belorusi nisu naročito slični Šveđanima. Interesantno je da je kod Skandinavaca dominantna I1 haplogrupa, a kod Južnih Slovena I2, deo šire I haplogrupe.

Pogledajte prilog 1666744
da zanimljivo, pri tom mislim ds sam I1, bar po onome sto sam gledao o prezimenu

Ako pričamo o Drugom svetskom ratu treba reći da se recimo Staljin iako pobednik zapravo smatra užasnim zločincem jer je odgovoran za smrt ogromnog broja ljudi.
ti sve verujes sto zapad kaze? milis odgovoran za cistke ili za pogibiju u ww2? staljin kriv zbog hitlera?

At a press conference on 9 June, the Soviets said they had not actually identified the body and that Hitler had likely escaped. When asked in July 1945 how Hitler had died, Stalin said he was living "in Spain or Argentina".

Moram da i pohvalim nase jevrejske prijatelje kako su u zadnjih par decenija evropskim zlocinackim kolonizatorskim nacijama izmenili DNK; sto bi se u srpskom reklo “yebali su im krv”, tako da im je danas najcesce ime u porodilistima Mehmed :lol:

Bravo 👏🏼 🇮🇱 ❤️
Ваууу која теорија завере. Јевреји контролишу чак и наталитет белог човека. Уграђују чипове у храну и воду и наређују белом човеку да се више не размножава, како би њихове економије морале да увозе обојене људе.
Јевреји контролишу и дисање белог човека, могу да свакоме угасе срце кад то пожеле, али замисли не могу да контролишу рат у својој држави и не могу они сами да формирају етнички чисту јеврејску државу Израел него преко 20% чине муслимани и још неки нејевреји, док у ВБ ипак само 6% чине муслимани, јер живе у великом градовима. Белци у ВБ чине 70%, што је само за 10% лошије у односу на Израел који има 20% мањина.

Па Србија са све традиоционалним мањинама, као и са економским мигрантима из Азије, Африке, као и руско-украјинском заједницом (њих још можемо лако асимиловати) је опет етнички чистија држава од Израела.

Amerikanaca je poginulo koliko u Evropi? i danas drze cizmu za vratom Nemcima; i Japancima; iako broje ukupne zrtve oko 500,000 gde ih je najvise poginulo na Pacifiku.

Rusa pogine 20,000,000 i Svabo(EU) ih opet ubija u njihovoj kuci.

Bravo 👏🏼 🇮🇱 ❤️
Tako mnogi misle i da je Vučić inteligentan

Pronalazenje istine u istoriji podrazumeva razumevanje da ta istina nije apsolutna.istina jer je zasnovana na posmatranju svedocenju osobe koja je uvatila te trenutke i dogadjaja i osobe koja ga tumaci.U te umove koje su doneli zakljucke ne mozes ulaziti.Najbolje sto mozes da uradis da drzis predrasyde pod kontrolom.
I jel bio.genocid u srebnici

Izvini, na kojoj strani? Što se tiče ‘98. pucalo se i te kako, samo to nije bio rat.
kako nije bio ?
nije bio tebi koji si prduckao daleko od kosova 98me. dok je pripadnicima policije koji su bili svakodnevno napadani od gerilskih uck jedinica, iz zasede ili kukavnim iznenadnim napadom pa begom u planine i te kako je bio rat.

ono 99te sto ti vodis kao toboz rat je samo zavrsna prica rata.

kako nije bio ?
nije bio tebi koji si prduckao daleko od kosova 98me. dok je pripadnicima policije koji su bili svakodnevno napadani od gerilskih uck jedinica, iz zasede ili kukavnim iznenadnim napadom pa begom u planine i te kako je bio rat.

ono 99te sto ti vodis kao toboz rat je samo zavrsna prica rata.
Ти би изашао јуначки пред тенк и артиљерију а не они "кукавички, из заседе". Па дај им тенкове и артиљерију па се ти јуначи "не мучки и не из заседе".

Ти би изашао јуначки пред тенк и артиљерију а не они "кукавички, из заседе". Па дај им тенкове и артиљерију па се ти јуначи "не мучки и не из заседе".
to ne ume biciklo terat kako treba a me tehmikom rukovat...

imali su oni 99te stosta pa smo ih videli... na pastriku i veliku pomoc tehnike i ljudstva, marinaca svega...

aj ne budalesaj...

Ваууу која теорија завере. Јевреји контролишу чак и наталитет белог човека. Уграђују чипове у храну и воду и наређују белом човеку да се више не размножава, како би њихове економије морале да увозе обојене људе.
Јевреји контролишу и дисање белог човека, могу да свакоме угасе срце кад то пожеле
, али замисли не могу да контролишу рат у својој држави и не могу они сами да формирају етнички чисту јеврејску државу Израел него преко 20% чине муслимани и још неки нејевреји, док у ВБ ипак само 6% чине муслимани, јер живе у великом градовима. Белци у ВБ чине 70%, што је само за 10% лошије у односу на Израел који има 20% мањина.

Па Србија са све традиоционалним мањинама, као и са економским мигрантима из Азије, Африке, као и руско-украјинском заједницом (њих још можемо лако асимиловати) је опет етнички чистија држава од Израела.
To si ti napisao.
Ja ne vidim nikakve probleme u istocnoj Evropi; sve je u potpunom redu u Poljskoj, Ceskoj, Slovackoj, Madjarskoj, Rumuniji, Bugarskoj.

Boli me uvce za kolonizatore i pljackase; vec sam napisao kakva je osveta njima servirana i ko im je gazda.

Ne znam ni sta si hteo da kazes; demografija zapadne evrope je razvaljena i zakiva im se ekser po ekser.
Svabo ti je otisao pod mač i zato jos jednom da nazdravim nasim jevrejskim prijateljima 🇮🇱 ❤️ 🥂 😎

To si ti napisao.
Ja ne vidim nikakve probleme u istocnoj Evropi; sve je u potpunom redu u Poljskoj, Ceskoj, Slovackoj, Madjarskoj, Rumuniji, Bugarskoj.

Boli me uvce za kolonizatore i pljackase; vec sam napisao kakva je osveta njima servirana i ko im je gazda.

Ne znam ni sta si hteo da kazes; demografija zapadne evrope je razvaljena i zakiva im se ekser po ekser.
Svabo ti je otisao pod mač i zato jos jednom da nazdravim nasim jevrejskim prijateljima 🇮🇱 ❤️ 🥂 😎
Знам, али проблем је што верујеш у лажи. Лепо сам ти навео да чак и 20% странаца је исто као и у Израелу, где такође имаш 20% странаца, а у неким западним државама је и мање од 20% или 10%.

temu ne otvaram na forumu istorija vec na politci jer na istoriju zelim da pogledamo iz politickog ugla.

neko me je na drugoj temi pitao da li istorija treba da postoji kao predmet?

sa jedne strane svako ce reci da naravno treba da postoji jer se treba upoznati sa istorijom ali sa druge strane koliko je tacno sta se uci iz istorije?

da je hitler pobedio u drugom svetskom ratu verujem da bi se potpuno drugacije ucila istorija..kako ono kazu.."istoriju pisu pobednici".

koliko je istorija uopste tacna u formi koju je znamo?

Istorija koja se uči u osnovni i srednjim školama je, a koja je zapravo ono na šta laici o šira javnost zapravo pre svega (pogrešno) dovodi u vezu sa istoriju - u suštini - nije ništa drugo do državno sankcionisana propaganda. Postoji cela grana same istorije kao naučne discipline, koja se bavi proučavanjem samih udžbenika i toga kako su se oni menjali kroz istoriju - odličan prikaz ideoloških promena, smena vlasti, itd.

Svaki udžbenik je donosio neko svoje viđenje. Ljudi koji se sećaju Titovih vremena, sećaju se glorifikacije partizana i tzv. 7 ofanziva, koje su svi morali znati. Posle petooktobarskih promena 2000. godine, udžbenici su u vreme vlasti stranaka DOS-ovih režima okrenuti u izvesnom smislu i u ultranacionalističkom smeru. Partizani su postali čak i gotovo negativci, a četnici su zapravo bili jedini junaci. Onda, od dolaska SNS i Vučića na vlast, postoji trend opet u obrnutom smeru; Jasenovac zauzima manje mesto, dosta su relativnije stvari. Posebno je interesantno kako se i navodni broj jasenovačkih žrtava šetao gore-dole i slično.

Kako percipiramo istoriju, u ogromnoj je meri pod uticajem toga kakva je klima i politika vlasti. Od nedavno, više nema ni monopola tj. postoji više udžbenika, od kojih škola bira koji će zvanično preporučiti, tako da tu imamo i primesu nijansi između pojedinačnih autora.

Zbog toga je to sve interesantno, zato što kako percipiramo istoriju (a što je, zapravo, na neki način bitnije i od same istorije kao takve) ogledalo je i naše stvarnosti i naše prošlosti, u kojem možemo da se ogledamo i da razumemo kontekst određenog doba.

U najvećem delu zapravo jeste tačna, ali potrebno joj je prići hladne glave i bez ostrašćenosti. Ako pričamo o Drugom svetskom ratu treba reći da se recimo Staljin iako pobednik zapravo smatra užasnim zločincem jer je odgovoran za smrt ogromnog broja ljudi.
Potrebno je da prođe veliki broj godina da bi se prikupile relevantne informacije i sagledala istina iz svih uglova.
povjest/istorija počinje se inače proučavati protekom od 50 godina kada akteri uglabnom više nisu živi i kad nisu opterečeni tim događanjima

Back