Историја Бугара

Који Живкови стаљинисти бре? Дестаљинизација је почела скоро одмах по доласку Хрушчова 1954. Тодоро Живков је у ствари репресирао скоро све бугарске комунисте повезане са Стаљином.
Бизарно је колико дезинформација шириш, јер ти недостаје историјска основа и оно што читаш на интернету је заправо огледало твог ембрионалног интелeкта. .
твог ембрионалног интелeкта. .
Embrionalnog intelekta? Pa da, možda je i ona “šesnaesta republika SSSR-a” u stvari samo produkt izvesnog ‘embrionalnog intelekta”? :lol:

I Broz se verbalno distancirao od Staljina pa je protiv njegovoh istomišljenika koristio staljinističke metode.
Генерално, Стаљинистичке методи потичу из такозваног „Црвеног терора“ који су спроводили чекисти 1918 -1922 под вођством Феликса
Дзержинског и Лењина. То није ништа што јe измислио сам Стаљин. Све је бољшевизам у раној фази, најбруталније репресије против такозваног „класног непријатеља“, тиранија над простим сељаком, конфискација земље, стоке и жита, уништавање ситних занатлија и земљопоседника. Мучење, насиље и вансудска убиства. Милиони.
Рекао сам ти да се не претвараш да си паметнији и образованији. То ти не иде.

Генерално, Стаљинистичке методи потичу из такозваног „Црвеног терора“ који су спроводили чекисти 1918 -1922 под вођством Феликса
Дзержинског и Лењина. То није ништа што јe измислио сам Стаљин. Све је бољшевизам у раној фази, најбруталније репресије против такозваног „класног непријатеља“, тиранија над простим сељаком, конфискација земље, стоке и жита, уништавање ситних занатлија и земљопоседника. Мучење, насиље и вансудска убиства. Милиони.
Enchanté.

Имам слично питање - да ли су Срби икада живели у Старој Србији и где је сада ова стара Србија? Да ли си ти и људи попут тебе коначно задовољни што у Македонији нема Бугара? Шта сте тиме добили?
a) Time smo dobili da vi Bugari ne možete da nas istovremeno napadnete i sa juga (dolinom Južne Morave i kroz Jankovi klisuru) i sa istoka - ovo drugo se desilo već više puta. Uostalom, pitaj kolegu @хан Ацо koja je ideja za to zaslužna, on uopšte ne krije svoje ekspanzionističke planove, to što ti možda i ne bi to uradio bez obzira na svoj nick ne znači da nema i takvih - inače svi Pomaci bi to podržali, pa bi se začas sakupila većina.

b) Povodom Stare Srbije: sve ono što su Turci držali posle 1878 se zvalo Stara Srbija i Makedonija. Nije isto. Npr i Novi Pazar je Stara Srbija.

Цинизам није ваша изјава, цинизам је ваше потпуно непознавање чињеница око борбе за Македонију од 1913. године.
Већ у фебруару 1913. године, много пре почетка Другог балканског рата и док су се бугарске трупе још бориле у Источној Тракији (Чатаља и Булаир) са Турцима, Срби су организовали привремену управу и започели попис становништва Македоније. Циљ је да се кроз манипулацију докаже да у Македонији нема довољно Бугара да би се територија сматрала бугарском. Ово је једно од првих јасних кршења уговора са Бугарском и показује праве намере "ослободилаца", који ће се касније сурово обрачунати са становништвом у Неготину, Дебри и Охриду.
Ne laži i ne lupetaj, pod Carigradom ste tako poraženi da bi vas Turci već tada ponovo pretvorili u raju da Rusija nije intervenisala i da nije bilo serije državnih udara u Turskoj. Doduše nije kasno ni sada. :per:

Poslednja izmena:
Предлажем да се упознате са прелиминарним војним споразумима између Бугарске и Србије. Постоји јасан војни план ко се где бори. Бугарска војска, као највећа, ратује на Трачком фронту, који је најшири и стратешки најважнији, јер су ту концентрисане највеће турске снаге и војне комуникације. Македонија није ослобођена од Србије, већ окупирана и време је да и ви у Србији почнете да препознајете те ствари.
За то сте ви криви,да нисте анектирали Вардарску Македонију у 1912,не би се десио Други балкански рат,и Турска би била једино јужније од линије Енос-Мидија.
Bugari su bili u pravu, borili su se za svoje i da oslobode svoj narod, a Pašićeva Srbija je samo htela da se širi, a da pritom nije dala nikakav doprinos u 1. balkanskom ratu. Najveća turska vojska sa kojom se Srbija sukobila je brojala 60,000 Turaka na Kumanovu, a Bugari su držali 200,000 Turaka prikovanih kod Čataldže. Grčka je sprečila dopremanje turskih pojačanja koja su mogla da narastu na preko milion ljudi. Pravo pitanje je čime je Srbija mislila da traži teritorije kad nije dala nikakav doprinos opštesavezničkoj pobedi.
Не лупај, Гедеоне
Македонија је де јуре ослобођена и дефакто окупирана од Србије кршењем уговора којим се Србија обавезала да неће имати претензија према Македонији низ линију Крива Пaланка – Велес – Охрид.
Прочитај бар један македонски аутор из 19. века шта је написао, рекао - реч бугарски је у свакој реченици.
Ова будалаштина о "словенском" становништву у Македонији била је потпуно разоткривена, још почетком 20. века.
To ne znam, nisam Bugarin.
Буди опрезан и са својим изјавама ( два пута сам те пријавио за позивање на насиље и денацификацију, трећи пут ћеш бити пријављен администраторима), немој ми наметати осећај колективне кривице, и немој ми говорити шта да радим, то је на Бугарима да одлуче.

Šta je na Bugarima da odluče?! Da li im pripada samo južna i istočna Srbija, ili sve do Beograda uključujući i sam Beograd? Uz celu Makedoniju, naravno. Da li je moguće da neko ovo podržava u 21.veku? Šta biste uradili sa milionima Srba u tom slučaju, pobili nas sve do jednog?
O kakvoj to “obavezi Srbije da preda Makedoniju Bugarskoj” može biti reči kad su Bugarska i Austrougarska pravile planove za uništenje Srba i Srbije još od Aneksione krize 1908?

Izgleda da sva trojica nalazite za prirodno da vaša Bugarska guta i uništava okolne države i narode radi “viših ciljeva”?

8E59C747-EFE3-4C9F-BA86-78A3AF379341.jpeg

4F96560A-C803-45F3-B3C4-D0D34DBFAB88.jpeg

7B4E3541-8FB6-4399-8467-8A6DC56D4D9A.jpeg

6546759B-D897-45D4-BE33-9DCEF0E59D52.jpeg

Iz:
A6442AE5-E895-41E7-8D94-52FED3197803.jpeg

Буди опрезан и са својим изјавама ( два пута сам те пријавио за позивање на насиље и денацификацију, трећи пут ћеш бити пријављен администраторима), немој ми наметати осећај колективне кривице, и немој ми говорити шта да радим, то је на Бугарима да одлуче.
Ти и твоји пајдаши оправдавате злочине над Србима, претите забранама Српске православне цркве и славе. Величате Хитлерове савезнике попут цара Бориса Трећег (лично ти). И стално намећете колективну кривњу нама Србима за отимање бугарских територија и србизацију и македонизацију Бугара у данашњој источној Србији и Северној Македонији. Кад немате аргумената кренете са Меморандумом САНУ-а (кладим се да га ниси прочитао, јер да јеси не би га помињао) и Слободаном Милошевићем, 90-има...
Могу ли да замолим модераторе да мало рашчистимо тему - иначе би требало да се пребаци на птф политику или рецимо теме као што су Први и Други светски рат, холокауст, геноцид и сл.
Šta je na Bugarima da odluče?! Da li im pripada samo južna i istočna Srbija, ili sve do Beograda uključujući i sam Beograd? Uz celu Makedoniju, naravno. Da li je moguće da neko ovo podržava u 21.veku? Šta biste uradili sa milionima Srba u tom slučaju, pobili nas sve do jednog?
немој ми говорити шта да радим, то је на Бугарима да одлуче.
Šta je to što je “na Bugarima da odluče”? Možda to koje vam sve teritorije “pripadaju”?! Zahtevali ste za svoju “Veliku Bugarsku” i Prizren, Prištinu, i veći deo Albanije. Šta je to na vama “da odlučite”? Da li vas to u školi indoktriniraju da drugi “ne znaju šta su” pa ste tu vi da “ih uputite”? Kompleks bogomdanosti.
@хан Ацо @Nenad1331 @Brđanin @АнаиванГорд
Ратни злочини које је починила бугарска војска нису измишљотина и ја то никада нисам тврдио, рекао сам да није прихватљив начин на који се све ово користе за изазивање антибугарских сентимента, што заправо видимо и овде на форуму..
Antibugarskih sentimenta ovde nema, ali se ti svojim sanstefanskim idejama upinješ iz petnih žila da ih stvoriš.

Reci ti nama kada ste ukinuli padeže i infinitiv u književnom bugarskom, i kada je i s kojom namerom uveden član?

Koji je ovo jezik?

Из них една македонка,
хубавица милолика,
светлокоса, чърноока,
с снага стройна, белолика,
запеяла,загукала -
- исто славей, малка птица,
запрусала, заиграла
како полска яребица.

Рекао сам ти да пазиш са дефиницијама и оптужбама - тема је о Бугарској и Бугарима - ако ти се не свиђа - бежи,
О злочинима треба говорити из другачије перспективе, односно из перспективе одавања почасти жртвама, обележавања годишњице, а не као изговор да се неко оптужује на националној основи. Подсећам да је тема Историја Бугара, а ако хоћеш да пишеш о злочинима – за то постоји посебна тема.
apsurdna teza , spominjati zločin , a ne spomenuti zločinca , u kontekstu istorijskih događaja
Нишлије. У зони замфировој
Forumski Boris Treći bi opet da zabranjuje pominjanje zločina oca njegovog idola, Ferdinanda I koji je dozvolio i podsticao i takav odvratni primitivizam kao što je odvođenje u roblje i prodaju devojčica od deset do petnaest godina Tucima za hareme?

Prethodnik monarhofašiste Borisa III je u delu Srbije koji vam je darivala Nemačka zaveo teror gori od Osmanlija.

F881C6AB-5264-4890-8CCA-B364F79B8B55.jpeg

53F6772F-5241-432B-BCE0-9974E1E78945.jpeg

Evo šta se desi kad neko bez obrazovanja poput tebe glumi lingvistu, a obrazuje se sa vikipedije. Prvo, svétьc je bilo u staroslovenskom sa akcentom na e. Ь ne može biti nosilac akcenta. Do 11. veka su ь i ъ izgubili prvobitni izgovor i izjednačili se. Tvoji pokušaji da ь predstaviš kao srpsko a ъ kao bugarsko nisu ni normalni ni realni. U Bugarskom se upotrebljava Ъ i danas samo zbog njegove šire istorijske primene od Ь, kao i zbog udarnog akcenatskog sistema. U pirotskoj reči svetъc je akcenat na drugom slogu, tj. na ъ i po staroslovenskom pravopisu akcentovani poluglas ne može biti prednjeg nego zadnjeg reda.
Da li ti je jasno da Izvorski govor (selo Veliki Izvor kod Zaječara) još uvek ćuva oba poluglasa, tj veliko i malo jer pošto se bugarski i srpski poluglas ne poklapaju. Tj ukoliko nisu preostali još od pre raspada praslovenske jezičke zajednice.

Da li ti je jasno da Izvorski govor (selo Veliki Izvor kod Zaječara) još uvek ćuva oba poluglasa, tj veliko i malo jer
A da li ti je poznato da u selu veliki izvor govore najčistiji bugarski centralni dijalekat s obzirom da su stanovnici tog sela doseljeni iz Tetevena?
pošto se bugarski i srpski poluglas ne poklapaju. Tj ukoliko nisu preostali još od pre raspada praslovenske jezičke zajednice.
Naravno da se ne poklapaju jer srpski poluglas ne postoji negde otprilike 6-7 vekova.

A da li ti je poznato da u selu veliki izvor govore najčistiji bugarski centralni dijalekat s obzirom da su stanovnici tog sela doseljeni iz Tetevena?

Naravno da se ne poklapaju jer srpski poluglas ne postoji negde otprilike 6-7 vekova.
Izvorski govor, tj izvorjanski jezik ima dva poluglasa: Veliko jer donešeno iz bugarskog i malo jer koje je usvojeno uz okolnih staroštokavskih govora. Izgovor je različiti.

To nije važilo svuda. Takva prezimena na -ić su bila samo u čisto srpskim krajevima ali ovamo na jugu ne. Recimo u Leskovačkom kraju su se relativno do skora svi raspoznavali po nekom porodičnom nadimku ili po patronimu npr. Stojan Petkov, Zoran Nikolin, Stanko Petrov... da pitaš u 20 sela da li znaju nekog po prezimenu ne bi znali da ti odgovore ko je to bez nadimka ili ako ne kažeš čiji je taj i taj sin.
a) Južna Srbija je čisto srpski kraj, bez obzira na želje vas iz Dimitrovgrada i Bosilegrada.

b) Objasni poreklo imena vođe Zelenaša Krsta Zrnovog Popovića?

Izvorski govor, tj izvorjanski jezik ima dva poluglasa: Veliko jer donešeno iz bugarskog i malo jer koje je usvojeno uz okolnih staroštokavskih govora. Izgovor je različiti.
Ne znam o čemu govoriš jer malo jer ne postoji, izumrlo je u 12-13 veku i stopilo se sa velikim jer. Ne znam da li si sam smislio tu alternativnu teoriju ali u Pirotu i južnoj Srbiji je u upotrebi Ъ a ne Ь. Tačnije možeš da ga pišeš kako ti je volja ali u upotrebi je originalni zvuk Ъ.

Ne znam o čemu govoriš jer malo jer ne postoji, izumrlo je u 12-13 veku i stopilo se sa velikim jer. Ne znam da li si sam smislio tu alternativnu teoriju ali u Pirotu i južnoj Srbiji je u upotrebi Ъ a ne Ь. Tačnije možeš da ga pišeš kako ti je volja ali u upotrebi je originalni zvuk Ъ.
Netačna tvrdnja. Izvorjanski ih razlikuje.

Back