Izvini, ako ti ne želiš ovo da čitaš, nemoj. Jer, ja svojim postovima nisam negirao nikakve tvoje navode o Bugarima, ali u tome i jeste problem. Krenula je priča o nekoj ranoj istoriji Slovena, ja sam izneo svoja razmišljanja po tom pitanju, a ti si to shvatio kao nekakvo rivalstvo. Kao da mi vas smatramo rivalom za primat među ranim Slovenima, odnosno da ako smo mi nekakvi original gangstaz, onda to niste vi. Moraš da shvatiš nekoliko stvari po tom pitanju. Prvo, rana istorija Slovena nije povezana sa istovremenim bitisanjem Bugara, jer protoBugari nisu bili Sloveni. Dalje, čak i da jesu bili delom Sloveni (kao celina ili preovlađujuće svakako nisu), onda je ta veza veoma labava. I treće, a i najbitnije, mi vas ne gledamo kao rivale. Niste nam faktor za razmatranje. Naša i vaša etnogeneza počinju da budu povezane tek sa vašim dolaskom na Balkan, a tu se manje - više sve zna. Pre tog dolaska, mi jednostavno nismo povezani. A ako bi da se takmičiš sa nama danas, to može da ima svrhu jedino za vas, jer mi niti želimo da se takmičimo sa vama, niti vas uopšte gledamo kao bitne za naš razvoj. Vi ste vi, mi smo mi, ako hoćete da živite u miru blizu nas, mi vam nećemo praviti nikakve probleme, kao što nikada i nismo (osim 1885, ali to smo već apsolvirali, dok ste vi našoj egzistenciji pretili više puta kroz istoriju). Ako hoćete rat, već znate da smo spremni za to uvek, ne samo sa vama, nego sa bilo kim na ovoj planeti.