Историја Бугара

Nisam primetio da neko u srpskom jeziku koristi reč breg da označi obalu. Tako je nekada davno bilo ali ta reč nema sada to značenje u modernom srpskom jeziku.

Sad si sam postavio naziv Bački Breg u značenju obale. I arhaična značenja se takođe prihvataju kao deo jezika, samo što se slabo koriste. Recimo, da se vratimo na slovenački jezik. Kod njih se priroda kaže narava. Kad to prevedeš na našu reč "naravno", dobiješ reč "prirodno" koja bukvalno znači isto. A opet, oni za "naravno" kažu "res"...

Sad si sam postavio naziv Bački Breg u značenju obale. I arhaična značenja se takođe prihvataju kao deo jezika, samo što se slabo koriste. Recimo, da se vratimo na slovenački jezik. Kod njih se priroda kaže narava. Kad to prevedeš na našu reč "naravno", dobiješ reč "prirodno" koja bukvalno znači isto. A opet, oni za "naravno" kažu "res"...
Upravo o tome ti pričam.

Срби некад бијаше име за све Словене. То су писали Јосиф Шафарик, Јосиф Добровски, Фрањо Рачки, Грегор Крек, Велтман и многи други велики историчари и слависти http://www.barskiportal.com/lat/kultura/ime-srpsko.php
Судећи по вашем надимку, требало би да се бавите хиндуизмом, а не нечим чега бисте се срамотили.

Poslednja izmena:

То је бугарски стандард увезен из Бугарске који се путем школства намеће про-бугарским Шопима из Димитровграда и Босилеграда. То није аутохтони царибродски (шопски) говор.
Исто као што про-хрватски Буњевци из Бачке користе савремени хрватски стандард који им долази из Загреба. А њихов аутохтони говор је икавица са војвођанским акцентом које се држе они Буњевци који не желе да буду Хрвати него Буњевци.

То што југоисточну и источну Србију називате "западне покрајине" је знак вашег својатања дела Србије. Мисли се на "западне покрајине" наравно Бугарске које су у вашим главама под привременом српском окупацијом. Политички и шовинистички конструкт који задире у суверенитет једне суверене држава слкчно као шиптарска измишљотина "прешевска долина."
Како би било да Срби и званична Србија западну Бугарску зову "источне покрајине"?
@veliki krang @Bogdan88 Замислите који је то безобразлук да се у Бугарској источна и југоисточна Србија званично називају "западне покрајине", то је атак на суверенитет Србије!

Poslednja izmena:
Судећи по вашем надимку, требало би да се бавите хиндуизмом, а не нечим чега бисте се срамотили.

Не лапрдај Татарине, него читај мало Шафарика, Добровског, Рачког итд. Ти ауторитети уопште нису били Срби а били су велики историчари и њихова дела имају тежину.

Teorija da su se u velikom slovenskom narodu (prvo treba primetiti da Sloven nikako nije naziv kojim su oni sami sebe zvali) Srbima zvali oni koji su živeli slobodno, to jest nezavisno od drugih naroda sa kojima su bili u dodiru, potvrdu može da nađe i u turskom jeziku. Tamo se reč "slobodan" prevodi kao "serbest". Turski jezik je stari jezik, ali takođe i svojevrsna kompilacija reči iz drugih jezika, a jasno je da su oni tokom svojih migracija (to jest svi turkijski narodi) u jednom momentu došli i do pretpostavljene prapostojbine Slovena u današnjoj centralnoj Aziji. Čak i da nije tako, naziv Srb je sasvim sigurno najstariji od svih objedinjavajućih slovenskih naziva. Za to pogledati kartu srpskih toponima u današnjoj Poljskoj i Češkoj, ne postoji primer da je ime bilo kog drugog slovenskog naroda moguće naći, pa još u takvom broju, u zemljama koje danas nisu srpske, odnosno koje se ne vezuju za današnje Srbe.

Poslednja izmena:
То је бугарски стандард увезен из Бугарске који се путем школства намеће про-бугарским Шопима из Димитровграда и Босилеграда. То није аутохтони царибродски (шопски) говор.
Исто као што про-хрватски Буњевци из Бачке користе савремени хрватски стандард који им долази из Загреба. А њихов аутохтони говор је икавица са војвођанским акцентом које се држе они Буњевци који не желе да буду Хрвати него Буњевци.

То што југоисточну и источну Србију називате "западне покрајине" је знак вашег својатања дела Србије. Мисли се на "западне покрајине" наравно Бугарске које су у вашим главама под привременом српском окупацијом. Политички и шовинистички конструкт који задире у суверенитет једне суверене држава слкчно као шиптарска измишљотина "прешевска долина."
Како би било да Срби и званична Србија западну Бугарску зову "источне покрајине"?
@veliki krang @Bogdan88 Замислите који је то безобразлук да се у Бугарској источна и југоисточна Србија званично називају "западне покрајине", то је атак на суверенитет Србије!
Probali su nekoliko puta da uzmu "zapadne pokrajine" i upamceni su dobro po zverstvima i surovosti tako da ako su se ikome ogadili, narocito su nama iz "zapadnih krajeva" . Probali bi oni opet samo traze jakog gazdu da im da vetar u ledja, ako ne krene po planu promenice stranu ko i uvek. Eto ovaj Caribrod opravdava sva bugarska zverstva pecancevim spaljivanjem Bosilegrada a zaboravlja sta je uzrokovalo Bosilegrad. I pred drugi svetski rat s njihove strane su stizali izlivi "ljubavi i prijateljstva i dobrosusedskih odnosa" isto kao i danas, pa znamo sta su uradili i 1941. Ne kazu dzaba kod nas "ako ne znas koj ti je neprijatelj, udri bugarina, nece pogresis"

Не лапрдај Татарине, него читај мало Шафарика, Добровског, Рачког итд. Ти ауторитети уопште нису били Срби а били су велики историчари и њихова дела имају тежину.
Да ли си студирал историју или филологију или још немаш 18 година? уопште знаш када је живео Шафарик?, а о Добровском да и не говоримо - Шафарик је радио у првој половини 19. века. Његове тврдње о некој вези између Спорои ( према Прокопију) и словенских Срба 9. века су одбачене још крајем 19. векa. Ево књиге коју научна заједница користи и данас (објављена је много пута) и садржи чињенице и истине које су данас потврђене! - Мало прочитај и не мељај глупости.

Словенске старине, Л. Нидерле

Жао ми је ако не можеш да читаш на руском или немачком језику - али озбиљна литература на ту тему је на руском, немачком и чешком

slav_drev.jpg

Poslednja izmena:
Teorija da su se u velikom slovenskom narodu (prvo treba primetiti da Sloven nikako nije naziv kojim su oni sami sebe zvali) Srbima zvali oni koji su živeli slobodno, to jest nezavisno od drugih naroda sa kojima su bili u dodiru, potvrdu može da nađe i u turskom jeziku. Tamo se reč "slobodan" prevodi kao "serbest". Turski jezik je stari jezik, ali takođe i svojevrsna kompilacija reči iz drugih jezika, a jasno je da su oni tokom svojih migracija (to jest svi turkijski narodi) u jednom momentu došli i do pretpostavljene prapostojbine Slovena u današnjoj centralnoj Aziji. Čak i da nije tako, naziv Srb je sasvim sigurno najstariji od svih objedinjavajućih slovenskih naziva. Za to pogledati kartu srpskih toponima u današnjoj Poljskoj i Češkoj, ne postoji primer da je ime bilo kog drugog slovenskog naroda moguće naći, pa još u takvom broju, u zemljama koje danas nisu srpske, odnosno koje se ne vezuju za današnje Srbe.
А такође причаш народне бајке - где вам падају на памет ове глупости? мој претходни коментар односи се и на тебе!

А такође причаш народне бајке - где вам падају на памет ове глупости? мој претходни коментар односи се и на тебе!

Imaš argumentaciju, ili je pobij drugim argumentima, ili se skini sa teme, odnosno sa mojih postova. U međuvremenu, prekopiraću ovu mapu srpskih toponima u Poljskoj i Češkoj, još jednom hvala kolegi Krišni što ju je postavio. A ti izvoli pa pronađi sličan primer, to jest ruske, bugarske, češke, poljske, ukrajinske, beloruske, hrvatske, slovenačke ili toponime bilo kog drugog slovenskog naroda (mada sam ih praktično sve naveo) na teritorijama drugih slovenskih država. Plus ćemo dodati tu Lusitaniju, odnosno Lužičke Srbe na teritoriji Nemačke...

OTMh6Yl.jpg

2mKpOsW.jpg

Imaš argumentaciju, ili je pobij drugim argumentima, ili se skini sa teme, odnosno sa mojih postova. U međuvremenu, prekopiraću ovu mapu srpskih toponima u Poljskoj i Češkoj, još jednom hvala kolegi Krišni što ju je postavio. A ti izvoli pa pronađi sličan primer, to jest ruske, bugarske, češke, poljske, ukrajinske, beloruske, hrvatske, slovenačke ili toponime bilo kog drugog slovenskog naroda (mada sam ih praktično sve naveo) na teritorijama drugih slovenskih država. Plus ćemo dodati tu Lusitaniju, odnosno Lužičke Srbe na teritoriji Nemačke...
не пишем ти испод коментара - ти ми пишеш и преплављујеш ме глупостима.Та имена имају везе са балканским Србима колико и с Бугарима! Осим ако се не осећаш Пољаком или Чехом који има много више заједничког са Лужичким Србима.
Ево са чиме су повезана два места у Пољској, која називаш чисто „српским“ - Какве то везе има са вама?
https://en.wikipedia.org/wiki/Maciej_Kazimierz_Sarbiewski

Poslednja izmena:
Pravi Vlah, vidim, podržava neke postove bez da i on sam zna zbog čega. Vidite kompleksaši, kako Bugari, tako i pomenuti Pravi Vlah, mi vam nismo krivi što ste beznačajni, odnosno što niste dorasli sopstvenim megalomanskim očekivanjima. Nisu Srbi Bugare napravili originalno turko - mongolskim narodom. Jedino smo mogli da vas napravimo Slovenima, ali to je potpuno druga priča. Nismo protoBugarima nametnuli vrhovno turkijsko božanstvo Tengri, kako bismo se kasnije hvalili da smo veći Sloveni od njih. Nismo Bugarima otimali teritorije da bismo danas pod kontrolom imali čak tri države (Srbija, Crna Gora i Srpska), što je nezabeležen primer u svetu osim ako čitav Komonvelt ne računamo kao zemlje Engleza ili Arape kao jedinstvenu naciju. Nismo Bugarima otimali Teslu, Novaka Đokovića ili Nikolu Jokića. Nisu oni loši u košarci zbog toga što smo mi dobri. Nisu oni operisani od vaterpola zato što smo mi olimpijski šampioni. Nisu naše devojke svetske šampionke u odbojci jer su Bugarke loše. Nismo mi krivi što je Bugarska pala pod Turke sto godina pre nas i nismo krivi što se oni nisu ranije od nas setili da se tih Turaka oslobađaju. Nismo mi krenuli u kampanju ka njima da bi se žalili što smo im smakli cara i pregazili njihovu zemlju, mogli su jednostavno da nas ne napadaju. Jedino za šta smo krivi je što smo ih napali 1885. godine i za to smo kažnjeni, a i ako smo kažnjeni. Niti smo krivi što smo u prošlosti bili rasprostranjeni u pola Evrope, dok su oni još uvek spavali na konjima. Prosto i jednostavno, naša ekspanzija u bilo kom smislu nikad nije bila povezana sa njima, jer nikada nismo poželeli da ih okupiramo čak ni kada su nam oni to sami nudili. Ako Bugari zavide nama na nečemu što smo postigli isključivo sami, to je njihov problem, jer mi svakako nećemo odustati od veličine samo zato što se ta veličina nekom ljubomornom polunarodu ne sviđa.

не пишем ти испод коментара - ти ми пишеш и преплављујеш ме глупостима.Та имена имају везе са балканским Србима колико и с Бугарима! Осим ако се не осећате Пољаком или Чехом који има много више заједничког са Лужичким Србима.

Ništa ja tebi nisam pisao, nisam te uopšte uzimao u razmatranje. Pišem o srpskoj istoriji. A da ta imena imaju veze sa Bugarima koliko sa nama, onda bi bila bugarska imena. Bilo bi nešto tipa Bugarinowo, Bugarsko, Bugar, Bugarskie, Bugarice... I tu se vraćamo upravo na ono što sam rekao ranije. Srpsko ime je u ranoj istoriji velikog slovenskog konglomerata bilo prvo koje se jasno razlikovalo od ostalih, a današnji Srbi svakako imaju ne najveće, nego ekskluzivno pravo nasledstva tog imena. Ne sviđa ti se to, misliš da ti imaš pravo na to? Onda se nazovi Srbinom, nismo ti mi krivi što hoćeš da si Bugar, da dodamo i to na spisak onoga što nije naša krivica, ali jeste uzrok vaših kompleksa. Uzgred, čak i da vi sad kolektivno poželite da se nazovete Srbima, mi bismo takvu želju samo primili k' znanju, a i dalje bismo vas gledali kao Bugare, jer nam ne trebate. Poljaci i Česi očigledno sa tim nemaju problema, kao ni bilo koji drugi slovenski narod osim dva - Bugari i Hrvati. I jedni i drugi ste kompleksaši, i jedni i drugi u originalu turkijskog porekla. Opet, za to vam nismo mi krivi.

Poslednja izmena:
не пишем ти испод коментара - ти ми пишеш и преплављујеш ме глупостима.Та имена имају везе са балканским Србима колико и с Бугарима! Осим ако се не осећаш Пољаком или Чехом који има много више заједничког са Лужичким Србима.
Ево са чиме су повезана два места у Пољској, која називаш чисто „српским“ - Какве то везе има са вама?

Dva od trideset različitih mesta, zaista si dokazao svoju... pa šta god si već hteo da dokažeš, jer ja nikakvu nameru ne vidim, osim da tvrdoglavo pobijaš moje tvrdnje. I još jedna stvar, genije. Sad bacih pogled na ovog Maćeja i njegovu biografiju, čovek je rođen u mestu zvanom Sarbiewo, to jest nije mesto kasnije dobilo ime po njemu, već je njegovo prezime izvedeno iz imena tog mesta. Ponekad zaista imam utisak kao da raspravljam sa mentalno zaostalim osobama, ili u najmanju ruku decom...

Ако кренеш у такве релативизације можеш да питаш и какве везе имају било које две ствари у космосу...

Сада преостаје само да пронађеш српске топониме на Кавказу и вратићемо те у 1. разред

Šta tebi više nije jasno? Jesmo li mi terali Poljake i Čehe da daju takva imena mestima? Da li oni stavljaju ovako glupe primedbe poput vas? Zašto nisu nazvali mesta po Bugarima ili Hrvatima? Čak i da pronađem na Kavkazu toponime koji su nesumnjivo dobili ime po Srbima, to opet neće biti na uštrb vaših interesa, samo će očigledno biti katalizator vaših kompleksa.

I da pokušam ovako da jednostavno nacrtam. U Poljskoj i Češkoj, kao i u Nemačkoj tik pored pomenutih oblasti u Poljskoj, veoma je rasprostranjeno srpsko ime. Nesumnjivo srpsko. Kada kažem nesumnjivo srpsko, to svakako ne znači da su današnji Srbi ili oni pre sto godina osvajali te predele, pa davali imena raznim mestima. Ne, ta mesta su izvedenice iz imena Srb, i kao takva prihvaćena u Poljskoj, Češkoj ili kao ime etničke grupe u Nemačkoj. Niti jedno nije preimenovano naknadno, a takođe niti jedno od njih nije ranije nosilo neko drugo ime. I ne postoji sličan primer za bilo koji drugi slovenski narod, odnosno ne postoje toponimi izvedeni iz imena Bugar u Poljskoj, niti oni izvedeni iz imena Poljak u Rusiji, a to važi i za sve moguće kombinacije slovenskih imena i slovenskih država. Ovo je nešto jedinstveno, po meni govori da su u ranoj istoriji Slovena oni koji su se nazivali Srbima zahvatali sve pomenute prostore. Mi, današnji Srbi, ostatak smo tih Srba, a niko drugi osim nas ne pretenduje na ta imena, čak ni narodi koji imaju suverenitet na tim teritorijama. Niti imaju prava, jer ne nose srpsko ime, svejedno da li su se nekada davno nazivali Srbima ili ne. Hteli su da se razlikuju i razlikuju se.To, u slučaju normalnih nacija poput Poljaka ili Čeha nema nikakve loše posledice, dok u slučaju Bugara i Hrvata očigledno utiče na njihovo mentalno zdravlje i sudara se sa njihovim ničim izazvanim, ali do vrha napumpanim egom.

Šta tebi više nije jasno? Jesmo li mi terali Poljake i Čehe da daju takva imena mestima? Da li oni stavljaju ovako glupe primedbe poput vas? Zašto nisu nazvali mesta po Bugarima ili Hrvatima? Čak i da pronađem na Kavkazu toponime koji su nesumnjivo dobili ime po Srbima, to opet neće biti na uštrb vaših interesa, samo će očigledno biti katalizator vaših kompleksa.
У данашњој Русији постоји град Болгар - и шта од тога?

u mestu zvanom Sarbiewo, to jest nije mesto kasnije dobilo ime po njemu, već je njegovo prezime izvedeno iz imena tog mesta
Не постоји таква ствар, а његов деда и отац имали су исто име - село постоји од краја 14. века - нисам нашао никакве податке о томе како су то место звали у 14. веку.

Back