Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Nisam primetio da neko u srpskom jeziku koristi reč breg da označi obalu. Tako je nekada davno bilo ali ta reč nema sada to značenje u modernom srpskom jeziku.
Upravo o tome ti pričam.Sad si sam postavio naziv Bački Breg u značenju obale. I arhaična značenja se takođe prihvataju kao deo jezika, samo što se slabo koriste. Recimo, da se vratimo na slovenački jezik. Kod njih se priroda kaže narava. Kad to prevedeš na našu reč "naravno", dobiješ reč "prirodno" koja bukvalno znači isto. A opet, oni za "naravno" kažu "res"...
Судећи по вашем надимку, требало би да се бавите хиндуизмом, а не нечим чега бисте се срамотили.Срби некад бијаше име за све Словене. То су писали Јосиф Шафарик, Јосиф Добровски, Фрањо Рачки, Грегор Крек, Велтман и многи други велики историчари и слависти http://www.barskiportal.com/lat/kultura/ime-srpsko.php
Upravo o tome ti pričam.
Судећи по вашем надимку, требало би да се бавите хиндуизмом, а не нечим чега бисте се срамотили.
Судећи по вашем надимку, требало би да се бавите хиндуизмом, а не нечим чега бисте се срамотили.
Probali su nekoliko puta da uzmu "zapadne pokrajine" i upamceni su dobro po zverstvima i surovosti tako da ako su se ikome ogadili, narocito su nama iz "zapadnih krajeva" . Probali bi oni opet samo traze jakog gazdu da im da vetar u ledja, ako ne krene po planu promenice stranu ko i uvek. Eto ovaj Caribrod opravdava sva bugarska zverstva pecancevim spaljivanjem Bosilegrada a zaboravlja sta je uzrokovalo Bosilegrad. I pred drugi svetski rat s njihove strane su stizali izlivi "ljubavi i prijateljstva i dobrosusedskih odnosa" isto kao i danas, pa znamo sta su uradili i 1941. Ne kazu dzaba kod nas "ako ne znas koj ti je neprijatelj, udri bugarina, nece pogresis"То је бугарски стандард увезен из Бугарске који се путем школства намеће про-бугарским Шопима из Димитровграда и Босилеграда. То није аутохтони царибродски (шопски) говор.
Исто као што про-хрватски Буњевци из Бачке користе савремени хрватски стандард који им долази из Загреба. А њихов аутохтони говор је икавица са војвођанским акцентом које се држе они Буњевци који не желе да буду Хрвати него Буњевци.
То што југоисточну и источну Србију називате "западне покрајине" је знак вашег својатања дела Србије. Мисли се на "западне покрајине" наравно Бугарске које су у вашим главама под привременом српском окупацијом. Политички и шовинистички конструкт који задире у суверенитет једне суверене држава слкчно као шиптарска измишљотина "прешевска долина."
Како би било да Срби и званична Србија западну Бугарску зову "источне покрајине"?
@veliki krang @Bogdan88 Замислите који је то безобразлук да се у Бугарској источна и југоисточна Србија званично називају "западне покрајине", то је атак на суверенитет Србије!
Да ли си студирал историју или филологију или још немаш 18 година? уопште знаш када је живео Шафарик?, а о Добровском да и не говоримо - Шафарик је радио у првој половини 19. века. Његове тврдње о некој вези између Спорои ( према Прокопију) и словенских Срба 9. века су одбачене још крајем 19. векa. Ево књиге коју научна заједница користи и данас (објављена је много пута) и садржи чињенице и истине које су данас потврђене! - Мало прочитај и не мељај глупости.Не лапрдај Татарине, него читај мало Шафарика, Добровског, Рачког итд. Ти ауторитети уопште нису били Срби а били су велики историчари и њихова дела имају тежину.
А такође причаш народне бајке - где вам падају на памет ове глупости? мој претходни коментар односи се и на тебе!Teorija da su se u velikom slovenskom narodu (prvo treba primetiti da Sloven nikako nije naziv kojim su oni sami sebe zvali) Srbima zvali oni koji su živeli slobodno, to jest nezavisno od drugih naroda sa kojima su bili u dodiru, potvrdu može da nađe i u turskom jeziku. Tamo se reč "slobodan" prevodi kao "serbest". Turski jezik je stari jezik, ali takođe i svojevrsna kompilacija reči iz drugih jezika, a jasno je da su oni tokom svojih migracija (to jest svi turkijski narodi) u jednom momentu došli i do pretpostavljene prapostojbine Slovena u današnjoj centralnoj Aziji. Čak i da nije tako, naziv Srb je sasvim sigurno najstariji od svih objedinjavajućih slovenskih naziva. Za to pogledati kartu srpskih toponima u današnjoj Poljskoj i Češkoj, ne postoji primer da je ime bilo kog drugog slovenskog naroda moguće naći, pa još u takvom broju, u zemljama koje danas nisu srpske, odnosno koje se ne vezuju za današnje Srbe.
А такође причаш народне бајке - где вам падају на памет ове глупости? мој претходни коментар односи се и на тебе!
не пишем ти испод коментара - ти ми пишеш и преплављујеш ме глупостима.Та имена имају везе са балканским Србима колико и с Бугарима! Осим ако се не осећаш Пољаком или Чехом који има много више заједничког са Лужичким Србима.Imaš argumentaciju, ili je pobij drugim argumentima, ili se skini sa teme, odnosno sa mojih postova. U međuvremenu, prekopiraću ovu mapu srpskih toponima u Poljskoj i Češkoj, još jednom hvala kolegi Krišni što ju je postavio. A ti izvoli pa pronađi sličan primer, to jest ruske, bugarske, češke, poljske, ukrajinske, beloruske, hrvatske, slovenačke ili toponime bilo kog drugog slovenskog naroda (mada sam ih praktično sve naveo) na teritorijama drugih slovenskih država. Plus ćemo dodati tu Lusitaniju, odnosno Lužičke Srbe na teritoriji Nemačke...
не пишем ти испод коментара - ти ми пишеш и преплављујеш ме глупостима.Та имена имају везе са балканским Србима колико и с Бугарима! Осим ако се не осећате Пољаком или Чехом који има много више заједничког са Лужичким Србима.
не пишем ти испод коментара - ти ми пишеш и преплављујеш ме глупостима.Та имена имају везе са балканским Србима колико и с Бугарима! Осим ако се не осећаш Пољаком или Чехом који има много више заједничког са Лужичким Србима.
Ево са чиме су повезана два места у Пољској, која називаш чисто „српским“ - Какве то везе има са вама?
https://en.wikipedia.org/wiki/Maciej_Kazimierz_Sarbiewski
Ако кренеш у такве релативизације можеш да питаш и какве везе имају било које две ствари у космосу...не пишем ти испод коментара - ти ми пишеш и преплављујеш ме глупостима.Та имена имају везе са балканским Србима колико и с Бугарима! Осим ако се не осећаш Пољаком или Чехом који има много више заједничког са Лужичким Србима.
Ево са чиме су повезана два места у Пољској, која називаш чисто „српским“ - Какве то везе има са вама?
https://en.wikipedia.org/wiki/Maciej_Kazimierz_Sarbiewski
Сада преостаје само да пронађеш српске топониме на Кавказу и вратићемо те у 1. разредU međuvremenu, prekopiraću ovu mapu srpskih toponima u Poljskoj i Češkoj, još jednom hvala kolegi Krišni što ju je postavio
Сада преостаје само да пронађеш српске топониме на Кавказу и вратићемо те у 1. разред
Какве везе балкански Срби имају са литванским Пољаком из 16. века?Ако кренеш у такве релативизације можеш да питаш и какве везе имају било које две ствари у космосу...
У данашњој Русији постоји град Болгар - и шта од тога?Šta tebi više nije jasno? Jesmo li mi terali Poljake i Čehe da daju takva imena mestima? Da li oni stavljaju ovako glupe primedbe poput vas? Zašto nisu nazvali mesta po Bugarima ili Hrvatima? Čak i da pronađem na Kavkazu toponime koji su nesumnjivo dobili ime po Srbima, to opet neće biti na uštrb vaših interesa, samo će očigledno biti katalizator vaših kompleksa.
Какве везе балкански Срби имају са литванским Пољаком из 16. века?
Не постоји таква ствар, а његов деда и отац имали су исто име - село постоји од краја 14. века - нисам нашао никакве податке о томе како су то место звали у 14. веку.u mestu zvanom Sarbiewo, to jest nije mesto kasnije dobilo ime po njemu, već je njegovo prezime izvedeno iz imena tog mesta