Историја Бугара

To što puštaš je samo iskrivljena verzija srpskog jezika usled bugarsko-tatarske najezde, ništa više. Možeš biti samo Srbin(Sloven) ili Bugarin(Tatarin). Ti se odluči sam šta si.
Naravno da nije tako. Bugari su Sloveni koliko i Srbi i koliko i svi ostali Sloveni. Svi slovenski narodi su mešavina raznih naroda. Kako smo saznali na ovoj temi čak su i protosloveni mešani narod i nastali su od dve različite halpogrupe. Srbi su mešavina Slovena, Vlaha tj.starosedelaca na Balkanu i mnogih drugih naroda kao što su Arbanasi, Avari, Kumani, Pečenjezi a verovatno i delom protobugari.

Probali su nekoliko puta da uzmu "zapadne pokrajine" i upamceni su dobro po zverstvima i surovosti tako da ako su se ikome ogadili, narocito su nama iz "zapadnih krajeva" . Probali bi oni opet samo traze jakog gazdu da im da vetar u ledja, ako ne krene po planu promenice stranu ko i uvek. Eto ovaj Caribrod opravdava sva bugarska zverstva pecancevim spaljivanjem Bosilegrada a zaboravlja sta je uzrokovalo Bosilegrad. I pred drugi svetski rat s njihove strane su stizali izlivi "ljubavi i prijateljstva i dobrosusedskih odnosa" isto kao i danas, pa znamo sta su uradili i 1941. Ne kazu dzaba kod nas "ako ne znas koj ti je neprijatelj, udri bugarina, nece pogresis"
Ja ne opravdavam zverstava. Čini mi se da ti opravdavaš zverstvo u Bosilegradu. Pritom ne pominješ zverstva nad Bugarima 1913.godine u Makedoniji i tako stvaraš lažnu sliku da su Bugari isključivi zločinci a Srbi isključivo žrtve što naravo nije tačno.

Naravno da nije tako. Bugari su Sloveni koliko i Srbi i koliko i svi ostali Sloveni. Svi slovenski narodi su mešavina raznih naroda. Kako smo saznali na ovoj temi čak su i protosloveni mešani narod i nastali su od dve različite halpogrupe. Srbi su mešavina Slovena, Vlaha tj.starosedelaca na Balkanu i mnogih drugih naroda kao što su Arbanasi, Avari, Kumani, Pečenjezi a verovatno i delom protobugari.
Srbi su starosedeoci ovde. Došljaci su Romeji i Bugari (Tatari). Rekao sam ti pogledaj temu Srbija pre Nemanjića. Šta drugo da ti kažem.

То ће се десити нешто касније, коју деценију. Након што више нису могли у својој отаџбини Великог Бугарској, која је заузимала простор измеу Дњепра и Урала, одолијевати најезди туркијског народа Хазара који је провалио кроз "врата народа" подијелили су се у три крака
Котраг са својим дијелом племена кренуо е на сјевер, формираће моћну државу Поволшку Бугарску, други крак под Аспарухом кренуо је на југ, једно вријеме боравиће на простору данашње јужне Украјине и Румуније, да би око 680.године прешли Дунав и на простору данашње Бугарске формираће моћну државу о чијој историји доста знамо.
Pogledajte prilog 889908
Трећи крак који је предводио Кубер кренуо је на запад и наћи ће привремено пребивалиште у Панонији. Ту су били у савезу, заправо прије поданици Авара који су већ формирали моћну државу.
Tу ће се опет подијелити, један крак је предвођен Алцеком кренуо даље на запад, а према Теофану Исповједнику, настанили се у краљевству Лангобарда, за времена краља Гримвалда I (662-667), и населили регију око града Беневенто.

Алцека или кана Алцека не треба бркати са лидером панонских Бугара (могуће Оногура) Алциоком који је око 631.(вјероватно прије него што је Алцек био и рођен) повео побуну против панонских Авара, лоше прошао и кренуо на запад.
Заштиту је нашао код франачког краља Дагоберта II, добио за свој народ земљу у Баварској, али је једне ноћи Дагоберт изиграо договор и обећање, наредио масакр Бугара, од 9.000 Бугара само 700 је преживјело кланицу, поново побјегли и нашли уточиште на сјеверу данашње Италије. Ово се дешавало око 632.године, прије него ће кренути велика миграција Бугара из Велике Бугарске у другој половини VII.вијека.

Док је Алцек кренуо на запад, Кубер је остао у Панонији у савезу са Аварима, негдје око 670их или раних 680их и он је повео побуну која није добро завршила, те је морао опет у бијег. Придружиће му се Сермесијанци (који заправо нису били један народ него припадници више народа са пребивалиштем око Сирмијума, тј територијална одредница) њих око 70.000 и кренули су у путешествије, на југ све до Солуна.
Према чудима Светог Димитрија послали су изасланика византијском цару да затраже његову дозволу да се населе, и цар је удовољио.
Сермесијанци и нису били срећни новим стаништем, Кубер је затражио опет помоћ од цара како би учврстио власт, али је истовремено (ово је према византинским изворима који су пристрасни и треба са опрезом узети) покушали на превару освојити Солун у чему су били спречени.
За разлику од Аспарухове државе сјеверније, Куберова територија није поживјела дуго времена.

Моћно бугарско царство на Балкану у IX-X вијеку је произашло из Аспарухове државе, имало је своје успоне и посртања, за времена Самуила бјеше моћнно царство.
Kuber (also Kouber or Kuver) was a Bulgar leader who according to the Miracles of Saint Demetrius liberated a mixed Bulgar and Byzantine Christian population in the 670s, whose ancestors had been transferred from the Eastern Roman Empire to the Syrmia region in Pannonia by the Avars 60 years earlier. According to a scholarly theory, he was a son of Kubrat, brother of Khan Asparukh and member of the Dulo clan.

According to the Byzantine scholar, Theophanes the Confessor, Kubrat's (unnamed) fourth son, who left the Pontic steppes after his father's death around 642, became "the subject of the [Khagan] of the Avars in Avar Pannonia and remained there with his army", According to a scholarly theory, first proposed by the Bulgarian historian Vasil Zlatarski, Kuber was the fourth son of Kubrat, the Christian ruler of the Onogur Bulgars in the steppes north of the Black Sea.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kuber

P.S. Sve smo imali ali bugarsku teoriju o poreklu Hrvata još uvek nisam čuo. Ajde ljud pomozite. Da nisu taj četvrti sin i Kuber različite osobe?

Не знам у правилима да постоји ограничење на националној основи - рекао сам - мало ме занима шта пишеш - разводњаваш тему - погледај последњих 20 постова - колико их је на тој теми? То што си Србин - мене не занима и правила су за све!

Rekao si da se sklonim sa teme. Pišem o temi, odnosno nadovezao sam se na raspravu koja se povela na temi, odnosno koju si upravo ti poveo. Nećeš da se razvodnjava tema, nemoj da je razvodnjavaš.

Ja ne opravdavam zverstava. Čini mi se da ti opravdavaš zverstvo u Bosilegradu. Pritom ne pominješ zverstva nad Bugarima 1913.godine u Makedoniji i tako stvaraš lažnu sliku da su Bugari isključivi zločinci a Srbi isključivo žrtve što naravo nije tačno.
Nije lazna slika vec istina. Znaci prvi svetski rat bugarski zlocini su osveta za 1913. A 1941.-1944. za sta ste se tad svetili? Licno moju porodicu ste skoro istrebili... sve od reda, i to motkama u glavu i bajonetima, zene i bebe. A ja ne opravdam sto nismo isli do Sofije i sve dalje do Plovdiva te 1918. u kaznenu ekspediciju jer se onda ne bi setili da ponovite isto 1941.

Čini mi se da vi pokušavate da napravite neku ravnotežu između vaših zverstava i naših navodnih zločina. Žalim slučaj, vaša zverstva su i neuporedivo veća i neuporedivo češća nego naši zločini, a za tako nešto samo pogledati podatak koji kaže da mi u današnju Bugarsku nikada nismo upali da činimo bilo šta, dok su Bugari u današnju Srbiju samo u prošlom veku upadali nekoliko puta.

Čini mi se da vi pokušavate da napravite neku ravnotežu između vaših zverstava i naših navodnih zločina. Žalim slučaj, vaša zverstva su i neuporedivo veća i neuporedivo češća nego naši zločini, a za tako nešto samo pogledati podatak koji kaže da mi u današnju Bugarsku nikada nismo upali da činimo bilo šta, dok su Bugari u današnju Srbiju samo u prošlom veku upadali nekoliko puta.
Ne samo sto su upadali vec radili su tako gnusne i bolesne stvari kao npr zigosanje novorodjencadi grbom bugarske egzarhije kao kazna zasto su ih krstili srpski popovi. Pisao sam ranije o tome da je najstarija sestra moje prababe imala taj zig na levoj podlaktici i bugarska krsetnica gde je umesto Mitrović upisana kao Mitrova. Ajd krstenica, al bebu da zigoses kao kakvo tele. Bila je izgradjena spomen kosturnica u Surdulici izmedju dva svetska rata, tamo su internirali puno ljudi i u tom logoru je ubijeno ili umrlo nekih 15.000. Nas vrli kralj je to zataskavao posle Velikog rata ali avaj, 1941. kad su opet dosli srusili su tu spomen kosturnicu.

Poslednja izmena:
@Khal Drogo Pogledaj ovo isto zanimljivo
https://en.wikipedia.org/wiki/Kubrat

The Pereshchepina Treasure was discovered in 1912 by Ukrainian peasants in the vicinity of Poltava, in village Malo Pereshchepyne. It consists of diverse gold and silver objects of total weight of over 50 kg from the migration period, including three rings with monograms, which led scholars to identify the site as Kubrat's grave. The ring A was inscribed in Greek XOBPATOY and ring C was inscribed XOBPATOY ПATPIKIOY, indicating the dignity of patrikios that he had achieved in the Byzantine world.

Nije lazna slika vec istina. Znaci prvi svetski rat bugarski zlocini su osveta za 1913. A 1941.-1944. za sta ste se tad svetili? Licno moju porodicu ste skoro istrebili... sve od reda, i to motkama u glavu i bajonetima, zene i bebe. A ja ne opravdam sto nismo isli do Sofije i sve dalje do Plovdiva te 1918. u kaznenu ekspediciju jer se onda ne bi setili da ponovite isto 1941.

Цариброд кад му се помене низ бугарских злочина по Србији од 19-ог в. до WW2 каже да је злочина било са обе стране, да је то проклетство Балкана, бла, бла, бла... Бугари су побили пуно више српских цивила и на пуно монструознији начин, него Срби бугарских цивила.
Бугари нису харали само на југоистоку, него и делу Косова, у Поморављу, у источној Србији (Хомоље, Тимочка Крајина итд), а било је њихових злочина чак и око Крушевца, Смедерева и Пожаревца. У WW1 су Топлицу завили у црно.
Причао ми је један старији човек из околине Куршумлије шта су Бугари радили у његовом крају у другом рату, ништа не заостаје за усташким злочинима по монструозности.

Цариброд кад му се помене низ бугарских злочина по Србији од 19-ог в. до WW2 каже да је злочина било са обе стране, да је то проклетство Балкана, бла, бла, бла... Бугари су побили пуно више српских цивила и на пуно монструознији начин, него Срби бугарских цивила.
Бугари нису харали само на југоистоку, него и делу Косова, у Поморављу, у источној Србији (Хомоље, Тимочка Крајина итд), а било је њихових злочина чак и око Крушевца, Смедерева и Пожаревца. У WW1 су Топлицу завили у црно.
Причао ми је један старији човек из околине Куршумлије шта су Бугари радили у његовом крају у другом рату, ништа не заостаје за усташким злочинима по монструозности.
I pored svega toga ja ih ne mrzim dok ne pocnu da relativiziraju i pricaju o "podjednakoj" krivici. E sad zasto su takvi, vracamo se na bit ove teme, i da se tu vidi ta azijatska turkijska nemilosrdna komponenta kod njih.

Mog pradedu Josifa izvedu na streljanje zbog 50 Srba za jednog Bugarina. On ih pita da se okrene da ne gleda i pobegne. A njenog brata su oblačili svo vreme u žensko da ga ne bi ubili. A deca si bili brat mlađi a moja baba rođena 1937. I posle da me Bugari oslobađaju.

Kuber (also Kouber or Kuver) was a Bulgar leader who according to the Miracles of Saint Demetrius liberated a mixed Bulgar and Byzantine Christian population in the 670s, whose ancestors had been transferred from the Eastern Roman Empire to the Syrmia region in Pannonia by the Avars 60 years earlier. According to a scholarly theory, he was a son of Kubrat, brother of Khan Asparukh and member of the Dulo clan.

According to the Byzantine scholar, Theophanes the Confessor, Kubrat's (unnamed) fourth son, who left the Pontic steppes after his father's death around 642, became "the subject of the [Khagan] of the Avars in Avar Pannonia and remained there with his army", According to a scholarly theory, first proposed by the Bulgarian historian Vasil Zlatarski, Kuber was the fourth son of Kubrat, the Christian ruler of the Onogur Bulgars in the steppes north of the Black Sea.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kuber

P.S. Sve smo imali ali bugarsku teoriju o poreklu Hrvata još uvek nisam čuo. Ajde ljud pomozite. Da nisu taj četvrti sin i Kuber različite osobe?
Осман Каратај је писао о томе.

Da samo što su ti bugarski Hrvati ostali u Mađarsku mahom. Ovi danas Hrvati su pokatoličeni (pohrvaćeni) Srbi. Ko što su i današnji Bugari (80% grubo) pobugareni Srbi. Srbi su starosedeoci, Sloveni. Bugari su turkijsko-tatarski narod koji je došao iz Centralne Azije.

По Осману Каратају прото-Хрвати су били туркијско племе Бели Огури http://s155239215.onlinehome.us/turkic/20Roots/Horvat/KaratayO2003CroatsEn.htm

Неки Хрвати се позивају на иранско порекло, помињу Иран, Авганистан, Кандахар.

Види ово!

@хан Ацо ево ти реконструкција целе приче...
https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Прабугари

Пут Прабугара
1616610089478.png

Туркијски језици
Lenguas_túrquicas.png

Back