Историја Бугара

Evo pitam te opet. Jeste li u zadnjih 100 godina 3 puta bili na strani neprijatelja Rusije? Iste one Rusije koja je doprinela stvaranju moderne Bugarske, zbog čega i postoje ti spomenici? Da ili ne?
Један пут у задњих 100 година Русија је била на страни непријатеља Бугарске (ПСР). За време ДСР смо били у мирно стање све до 8 септембра 1944,када СССР је објавио рат Бугарској.

Један пут у задњих 100 година Русија је била на страни непријатеља Бугарске (ПСР). За време ДСР смо били у мирно стање све до 8 септембра 1944,када СССР је објавио рат Бугарској.
To nije odgovor na moje pitanje to je spinovanje!
Да си прочитал мало историје Бугарске, не би требало да питати
Pročital sam ja mnogo o istoriji. I dalje izbegavaš odgovor. Prosto odgovori DA ili NE.

Postoji! Bili ste i još uvek ste na strani neprijatelja Rusije!
Рекао сам ти - изазиваш политички разговор - овде није место - нађи одушка негде другде! Иди на форум бугарских национал-патриота и тамо им све објасни.

Poslednja izmena od moderatora:
Ne izazivam nikakav politički razgovor. Savremena istorija Bugarske je deo istorije Bugarske!
Твоје изјаве, осим што имају политичку основу, такође су оптужујуће (указују на неку кривицу) и ја не видим шта они имају везе са чисто историјске прошлости Бугарске..

Твоје изјаве, осим што имају политичку основу, такође су оптужујуће (указују на неку кривицу) и ја не видим шта они имају везе са чисто историјске прошлости Бугарске..
To jednostavno nije tačno. Ne optužujem nikoga niti okrivljujem. Nisam ja otišao na neki bugarski forum da provociram, već si ti na srpskom forumu. Jednostavno diskutujemo. Istorija 20. i 21. veka je deo istorije Bugara. Tako se zove tema.

Једно је сигурно, ви немате никакве везе са стварношћу! Ова два цитата су ми довољна да видим да нисте прочитали ниједан ред научне литературе из славистике објављене у последњих 150 година.

Хаха, читао сам само неке пишљиве Добровског и Шафарика, Куљбакина и Сељишчева а и вама омиљене бугарофиле Шлајхера и Лескина.

Ви сте вероватно читали неке боље од ових, па ћете ми препоричити које, као и навести у којим радовима, дакле конкретно књига, издање и страна, аутор конкретно, на основу археолошких и историјских података, дакле без говоранција и изношења непоткрепљених тврдњи, јасно и недвосмислено доказује да је ћирилица настала у време бугарског цара Симеона, почетком 10 века у Преславу.

Захвалан унапред.

Bugarski vicepremijer: Srbi misle da na Balkanu nije bilo drugog naroda osim njih

Srbija je još početkom 19. veka, iako je bila „beznačajna kneževina“, želela da postane ujedinjujući centar i velika sila na Balkanu, rekao je bugarski vicepremijer Krasimir Karakačanov u intervjuu za makedonski portal „Zum“.

Ideja o makedonskoj naciji pojavila se krajem 19. veka zahvaljujući političarima poput Stojana Novakovića, dodao je Karakačanov.

„On je veoma jasno rekao – ne možemo se suprotstaviti bugarskoj ideji u Makedoniji ukoliko joj budemo suprotstavljali srpsku ideju. Potreban nam je saveznik i mi treba da pokušamo da promovišemo politiku da stanovništvo u Makedoniji nisu Srbi, ali nisu ni Bugari, nego nešto zasebno. I kada ih učinimo nečim odvojenim, biće nam lakše da ih potom učinimo Srbima“, istakao je Karakačanov.

Kako je rekao, Albanci u Makedoniji su još jedan faktor – između Bugara i Albanaca uvek je postojalo prijateljstvo i bliska saradnja – „i u vreme Osmanskog carstva i posle srpske okupacije“.

„Što se tiče trenutne situacije, Albanija je od Severne Makedonije daleko više uznapredovala u pogledu demokratije i upravo zbog toga te dve zemlje treba posebno da se pridruže Evropskoj uniji, a ne zajedno“, precizira vicepremijer.

Među Bugarima i Albancima, dodaje, nikada nije bilo sukoba ili konfrontacije.

Ponovo je podsetio na to da je Bugarska prva priznala nezavisnost Makedonije i, prema njegovim rečima, upravo zbog toga je sprečeno vojno mešanje Srbije. Karakačanov je istakao da je Bugarska pružala pomoć Makedoniji u vojnoj tehnici i finansijski.

„Zahvaljujući tome što je Bugarska zauzela jasan i kategoričan stav po pitanju nezavisnosti Republike Makedonije, srpska Treća armija u Makedoniji nije se usudila da izaziva vojne probleme, koje je pravila na svim drugim mestima – u Bosni, Hrvatskoj, Sloveniji, a nešto kasnije i na Kosovu“, smatra bugarski vicepremijer.

Ne radi za Rusiju
Tokom intervjua Karakačanov je odgovorio na optužbe Makedonaca da promoviše rusku politiku, istakavši da ne radi za Rusiju.

„Izvinite, ali 'proruski političar' je sklopio sa Amerikancima ugovor vredan dve milijarde leva za kupovinu američkih aviona. To je pomalo smešno. Branim interese Bugarske, a ne Rusije, Srbije ili nekog drugog“, istakao je on.

Takođe je podsetio na činjenicu da je makedonski premijer Zoran Zaev nedavno saopštio da vraća učenje srpskog jezika u školama. U svetlu takvih saopštenja, optužbe da Bugarska promoviše ruske interesa u Bugarskoj su smešne, konstatuje Karakačanov.

https://rs-lat.sputniknews.com/regi...na-balkanu-nije-bilo-drugog-naroda-osim-njih/
Каракачанов и у Бугарској важи за удбашког политичара, "бугарски Шешељ" како га с правом зову и физички подсећа на свог колегу из Србије. Каракачанов оваплоћује сав апсурд бугарског шовинизма, дакле плав човек који убеђује себе и друге да је потомак азијатског, турског племена насељенег у Добруџи.

Само презиме упућује на његово влашко порекло, Каракачани су грчки власи, који су као и сви Армањи пореклом из данашње јужне Албаније, такозвани Фрашериоти, из шире околине Ђирокастра. Да ли су ти Армањи, односно Арванитовласи, аутохтоно становништво које је прихватило и проговорило једним обликом вулгарнолатинског језика или се ради о досељеницима, тешко се може рећи са потпуном сигурношћу.

Једно је сигурно, из јужне Италије је становништво, преко Отрантских врата, засигурно прелазило на јужни Балкан и обрнуто. То доказују и генетски маркери међу становницима Албаније, необично велика присутност R1b и J2 хаплогрупа, некарактеристичних за друге балканске народе али карактеристичних за Италију.

Иначе ВМРО-БНД, дакле партија коју представља, ни у Бугарској нема гласаче, дакле опскурна екстремистичка организација која је стицајем околности постала део власти, као део веће коалиције странака.

Бугарска је демографски потпуно пропала, отуд и њихова незајажљива потреба да се гутањем словенског становништва Македоније некако демографски обнове. Међутим од тога нема ништа, Каракачанов прети из празне пушке и сва та његова наклапања о "вечном" пријатељству између Бугара и Шћипетара нема никаквог смисла.

На Косову је од стране локалних Шћипетара убијен, тамо почетком 2000-их, један бугарски војник, припадних такозваних "мировних снага" УН, јер су локални Шћипетари мислили да је "Србин", због сличности између српског и бугарског језика. Каракачанов је заборавио ову епизоду.

Ви сте вероватно читали неке боље од ових, па ћете ми препоричити које, као и навести у којим радовима, дакле конкретно књига, издање и страна, аутор конкретно, на основу археолошких и историјских података, дакле без говоранција и изношења непоткрепљених тврдњи, јасно и недвосмислено доказује да је ћирилица настала у време бугарског цара Симеона, почетком 10 века у Преславу.
Требало би да је једна редакција ћирилице настала у Преславу за време кнеза Бориса, а друга у Охриду где су такође избегли Ћирилови ученици, исправите ме ако грешим.

Требало би да је једна редакција ћирилице настала у Преславу за време кнеза Бориса, а друга у Охриду где су такође избегли Ћирилови ученици, исправите ме ако грешим.
Моје је мишљење да ни прво ни друго није тачно, то су нагађања, да не кажем бугарашка пропаганда.

Званично, "научно" мишљење сматра да је свети Ћирило створио 863 глагољицу, а да је ћирилица настала касније, око 920 у Бугарској, у Плиски или Преславу и да ју је створио Ћирилов ученик Климент те да јој је дато име ћирилица из поштовања према светом Ћирилу као творцу глагољице.

Проблем је што не постоје конкретни материјални докази ни за шта, али ја полазим од претпоставке да је писмо, које се с разлогом зове Ћирилица, створио и човек који се зове Ћирило, јер је то логично и нормално те да ју је направио на основу грчког писма. Притом као аргумент наводим да овакав подухват није јединствен, већ да је грчко писмо коришћено и раније као подлога за стварање других писама, као што су коптско и готско (па ако се баш хоће и латиничног писма) и да је то била сасвим уобичајена ствар за једног ромејског чиновника, какав је био Константин филозоф, у монаштву наречени Ћирил.

Глагољица не би онда била некакво посебно писмо, већ брзописно-украсна варијанта ћирилице, погодна за писање на пергаменту, јер се глагољица због свог кружичавог облика, теже може урезивати у камен или дрво.

Глагољица показује и одређену надградњу у односу на ћирилицу, јер има слова дзело и ђерв, која не постоје у раној ћирилици.
Осим тога. за глагољицу се може претпоставити и да је настала на јакавском говорном подручју по начину на који се користи слово јат :

На пример пише се "неприѣзнь" уместо "неприіазнь", или "землѣ" уместо "земліа", "ѣко" уместо "іако" итд.
На екавском, ијекавском, икавском, па чак и на подручју изговора неизмењеног јата, овакво коришћење јата за писање групе ЈА не би било могуће.

Хаха, читао сам само неке пишљиве Добровског и Шафарика, Куљбакина и Сељишчева а и вама омиљене бугарофиле Шлајхера и Лескина.

Захвалан унапред.
Читај Арнолд Тојнби,најбољи и најутицајнији британски историчар.Када прочиташ шта је писао о Прво бугарско царство и Друго бугарско царство ћеш спалити свих југословенске и српске књиге о историји ко имаш код кући.

https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Арнолд_Тојнби

Читај Арнолд Тојнби,најбољи и најутицајнији британски историчар.Када прочиташ шта је писао о Прво бугарско царство и Друго бугарско царство ћеш спалити свих југословенске и српске књиге о историји ко имаш код кући.

Han Aco ti prvo treba da sebi objasniš da li se smatraš Slovenom ili Tatarinom, pa posle da razjasnimo da li si Bugarin uopšte. :)

Друго бугарско царство је бугарско-влашко царство са Власима Асенима на трону и гомилом влашког народа у њему.

Bulgarian-Vlach_empire_since_primary_sources (1).png

Han Aco ti prvo treba da sebi objasniš da li se smatraš Slovenom ili Tatarinom, pa posle da razjasnimo da li si Bugarin uopšte. :)
Ја сам Бугарин,Бугари са Словени.У етногенези Бугара има Словени,Трачани и Прабугари који су били народ иранског порекла.

Осим тога. за глагољицу се може претпоставити и да је настала на јакавском говорном подручју по начину на који се користи слово јат
Ja sam za Jatovu granicu čuo da je to u stvari granica do koje su Tatari, odnosno Turci, iskvarili slovenski jezik. Ne znam koliko je tačno, ali kad se pogleda njen pravac koji ide severoistok - jugozapad poklapa se sa etničkim mapama s kraja 20. veka.

Cuveni iranci i arijevci, bugari, evo pogledajmo

c6c7c23044d76df622c256fa3b416b97.jpg

Vidi se te arijevske crte lica a ne mongolske-turske.
Inace ime Bugarin potice ot prototurske reci bug-mesanaa sa sve mohngolskim titulama kanova, sto beajhu prve titule bugarskih vladara na Hemusu(Balkanu).
Pa da. I onda posle tih nacrtanih maštovitih slika koje su nastale u 20.veku dolazimo do naučnog podatka da su Srbi dosta slični Bugarima po dnk-a istraživanjima i vidimo da su Bugari i Srbi kao i većina balkanskih naroda mešavina starosedelaca ( Tračana, Ilira i drugih povlašenih naroda tj. Vlaha) i Slovena.

Pa da. I onda posle tih nacrtanih maštovitih slika koje su nastale u 20.veku dolazimo do naučnog podatka da su Srbi dosta slični Bugarima po dnk-a istraživanjima i vidimo da su Bugari i Srbi kao i većina balkanskih naroda mešavina starosedelaca ( Tračana, Ilira i drugih povlašenih naroda tj. Vlaha) i Slovena.
The etymology of the ethnonym Bulgar is not completely understood and difficult to trace back earlier than the 4th century AD.Since the work of Wilhelm Tomaschek (1873), it is generally said to be derived from Proto-Turkic root *bulga-("to stir", "to mix"; "to become mixed"), which with the consonant suffix -r implies a noun meaning "mixed".
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bulgars

The etymology of the ethnonym Bulgar is not completely understood and difficult to trace back earlier than the 4th century AD.Since the work of Wilhelm Tomaschek (1873), it is generally said to be derived from Proto-Turkic root *bulga-("to stir", "to mix"; "to become mixed"), which with the consonant suffix -r implies a noun meaning "mixed".
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bulgars
Dobro i? Tu piše teorija o etnonimu a ne o Bugarima kao narodu. A pritom ima više teorija o etnonimu.

Poslednja izmena:
Dobro i? Tu piše teorija o etnonimu a ne o Bugarima kao narodu. A pritom ima više teorija o etnonimu.
The Bulgars (also Bulghars, Bulgari, Bolgars, Bolghars, Bolgari,Proto-Bulgarians) were Turkic semi-nomadic warrior tribes that flourished in the Pontic–Caspian steppe and the Volga region during the 7th century.
P.S. Мораш и да отвориш извор...

Призор из битке код Ришког прелаза (Стара планина). Прабугари убијају византијске војнике.
1280px-Bulgars.jpg

Poslednja izmena:

Back