Историја Бугара

Ма глупости,нису народи у средњем веку одвојени с гвожђени зидови.

Drugi možda nisu, mi jesmo, takvog smo mentaliteta. Možeš li da shvatiš da kod nas ta mešanja jednostavno nisu prolazila, niti smo se mi trudili da sve te mešance (koliko god da ih je bilo) stavimo u okvir svog kolektiva? Za to postoji i jedan veoma objektivan razlog. Stanovništvo današnje Srbije je najvećim delom poreklom iz Hercegovine i Crne Gore. Ovo zato što je Srbija nakon ratova i velikih seoba bila praktično ispražnjena, i taj prostor kasnije popunjavaju drugi Srbi iz pomenutih krajeva. Ti drugi Srbi su bili organizovani po plemenskom principu, a to su zatvorene zajednice i ne trpe mešanja. Na primer, dokle god mogu da pratim, moja familija i po ocu i po majci je iz okoline Kruševca, a to je nekih dvesta i kusur godina unazad. Ja sam po ocu Minić, to jest Bjelopavlić (crnogorsko pleme). Po majci sam Sokolović, tačnije Drobnjak (u originalu hercegovačko pleme). Razumeš li šta hoću da ti kažem?

Evo tabele za balkanske narode. Pogrešio sam malo u procentima. Po ovome turskih gena među Rumunima je 1,9% , među Bugarima1,7% a među Grcima 1,5%. Tabelu je na drugoj temi postavio @Krishna . Ovo nije poreklo po očevoj liniji već ukupno poreklo i po očevoj i po majčinoj liniji. Znači prosečno poreklo u jednom narodu. Svi smo mi pojedinačno mešavina gena. Neko u sebi ima više jednih a manje drugih gena ali je ovo prosek po narodima na Balkanu. Po meni je gen I2 Ilirski tj.vlaški ali mi se čini da je ovde stavljen u slovenske gene dok je trački gen stavljen u vlaške odnosno balkanske gene. To mi je malo nejasno? Ostale tabele koje sam gledao koje pokazuju poreklo samo po očevoj liniji pokazuju slične podatke kao i ova tabela. Po ovoj tabeli najviše starosedelačkog gena ima među Grcima i Albancima. Najviše slovenskog gena među Slovencima i Hrvatima (za Hrvate po meni stoji veliki znak pitanja da li je to tako pošto imaju dosta I2 gena koji po meni ne bi trebalo da se računa u slovenske već u starosedelačke gene). Najmanje slovenskih gena od svih slovenskih naroda na Balkanu imaju Makedonci. Oni od svih Slovena na Balkanu imaju najviše starosedelačkog gena tj.vlaškog gena.

Pogledajte prilog 889397

Молдавци у просеку аутосомално имају 2.1% туркијске генетике, значи слично као Румуни. Молдавци имају више прото-словенске, а мање палео-балканске/влашке генетике од Румуна,

Торбеши имају још мање прото-словенске генетике од Македонаца, тек за пар процената више од Албанаца. И Торбеши су дефинитивно славофини народ са најмање прото-словенске генетике.

Највише прото-словенске генетике имају Украјинци, па Пољаци, па онда Руси.

Drugi možda nisu, mi jesmo, takvog smo mentaliteta. Možeš li da shvatiš da kod nas ta mešanja jednostavno nisu prolazila, niti smo se mi trudili da sve te mešance (koliko god da ih je bilo) stavimo u okvir svog kolektiva? Za to postoji i jedan veoma objektivan razlog. Stanovništvo današnje Srbije je najvećim delom poreklom iz Hercegovine i Crne Gore. Ovo zato što je Srbija nakon ratova i velikih seoba bila praktično ispražnjena, i taj prostor kasnije popunjavaju drugi Srbi iz pomenutih krajeva. Ti drugi Srbi su bili organizovani po plemenskom principu, a to su zatvorene zajednice i ne trpe mešanja. Na primer, dokle god mogu da pratim, moja familija i po ocu i po majci je iz okoline Kruševca, a to je nekih dvesta i kusur godina unazad. Ja sam po ocu Minić, to jest Bjelopavlić (crnogorsko pleme). Po majci sam Sokolović, tačnije Drobnjak (u originalu hercegovačko pleme). Razumeš li šta hoću da ti kažem?
Разумем,али се не слажем са тобом.
Штом си из околина Крушевца онда у теби има и неко бугарско крвно зрно :kez:

Неке српске земље са били вековима под бугарска и мађарска власт,људи са склапали бракова,било је најезде,досељавања ,ипак код вас нема “турски гени”?Онда значи и Бугари и Мађари немају туркијског порекла.

Молдавци у просеку аутосомално имају 2.1% туркијске генетике, значи слично као Румуни. Молдавци имају више прото-словенске, а мање палео-балканске/влашке генетике од Румуна,

Торбеши имају још мање прото-словенске генетике од Македонаца, тек за пар процената више од Албанаца. И Торбеши су дефинитивно славофини народ са најмање прото-словенске генетике.

Највише прото-словенске генетике имају Украјинци, па Пољаци, па онда Руси.
Ali ako može razjašnjnje za I2 gen. Kao je on slovenski gen kada je verovatno gen Ilira?

Разумем,али се не слажем са тобом.
Штом си из околина Крушевца онда у теби има и неко бугарско крвно зрно :kez:

Nema, to i pokušavam da ti kažem. U redu, kapiram da se zezaš, ali si nesvesno dao dobru sliku ovoga o čemu pričam. Dakle, Bugari jesu u jednom momentu držali te krajeve, ali nisu radili ništa više od toga, pre svega nisu naseljavali svoje stanovništvo ovde, nije ih bilo dovoljno za tako nešto. Obrnuto, ti si iz Sofije koja je bila prestonica srpskog kralja Milutina Nemanjića, čije mošti i danas tamo počivaju, čini mi se u Crkvi Svetog Kralja. Jesi li ti onda Srbin?

Nema, to i pokušavam da ti kažem. U redu, kapiram da se zezaš, ali si nesvesno dao dobru sliku ovoga o čemu pričam. Dakle, Bugari jesu u jednom momentu držali te krajeve, ali nisu radili ništa više od toga, pre svega nisu naseljavali svoje stanovništvo ovde, nije ih bilo dovoljno za tako nešto. Obrnuto, ti si iz Sofije koja je bila prestonica srpskog kralja Milutina Nemanjića, čije mošti i danas tamo počivaju, čini mi se u Crkvi Svetog Kralja. Jesi li ti onda Srbin?
Када Софија је била престоница краља Милутина?!

Ali ako može razjašnjnje za I2 gen. Kao je on slovenski gen kada je verovatno gen Ilira?

Да је I2a-Din палео-балканска хаплогрупа је одавно одбачено у научиним круговима. Широм балкана су вршене днк анализе античких скелета и није нађена I2a хаплогрупа међу њима. Док је рецимо нађена у скелетима из раног средњег века из Пољске и Русије.

cesto sam isao u bugarsku, imao sam mnogo kontakta sa njima
oni su mi rekli doslovno : kad vidis visokog bugarina, svetlije puti, on je slovenskog porekla
kad sretnes crnpurastog, manjeg i kovrdzave kose, znaj da je tatarskog porekla

Да је I2a-Din палео-балканска хаплогрупа је одавно одбачено у научиним круговима. Широм балкана су вршене днк анализе античких скелета и није нађена I2a хаплогрупа међу њима. Док је рецимо нађена у скелетима из раног средњег века из Пољске и Русије.
Malo je čudno da tog gena ima najviše na prostorima gde su bili Iliri. Hercegovina i Dalmacija ako se ne varam. Da li je uopšte moguća DNK-a analiza antičkih skeleta?

oni su mi rekli doslovno : kad vidis visokog bugarina, svetlije puti, on je slovenskog porekla

To i jeste tako, zato i ne razumem Bugare dok pokušavaju da dokažu svoje čisto slovensko poreklo. Ni Krum ni Omurtag nisu bili Sloveni, kao ni njihov narod, a opet su imali zavidnu istoriju koju i sami današnji Bugari veličaju. Nema tu ničega za stid, tako je bilo. Niti ja sad pokušavam da ih unizim time što kažem da su delom turko - mongolskog (tatarskog) porekla, to je činjenica.

Glupost. Crnoputastih, manjih i kovrdžavih imaš i kod Srba, Makedonaca, Hrvata, Crnogoraca, Rumuna, Bošnjaka, Grka, Albanaca itd. To su geni starosedelaca na Balkanu a ne tatarski geni.

Glupost. Crnoputastih, manjih i kovrdžavih imaš i kod Srba, Makedonaca, Hrvata, Crnogoraca, Rumuna, Bošnjaka, Grka, Albanaca itd. To su geni starosedelaca na Balkanu a ne tatarski geni.

Ako je to tačno, onda ih je opet teško razlikovati (starosedelačke i tatarske gene), pošto se i Tatari uklapaju u tu sliku. A Bugari u originalu jesu tatarskog porekla, ne možemo valjda oko toga da se raspravljamo?

to nisu moje reci, ni zapazanja
to sam cuo od vas bugara
samo sto sam primetio po bugarskoj to je kod vas toliko izrazeno . tacno se vidi podela slovenskog i tatarskog dela naroda iako ste sada svi bugari. imas i one delove prema rumuniji gde su turci naseljavali turke koji se i sada osecaju turcima i govore turski

Ako je to tačno, onda ih je opet teško razlikovati (starosedelačke i tatarske gene), pošto se i Tatari uklapaju u tu sliku. A Bugari u originalu jesu tatarskog porekla, ne možemo valjda oko toga da se raspravljamo?
Pa gde je onda tatarski gen među Bugarima ako su u orginalu tatarskog porekla? Postoje razne teirije o poreklu prabugara. Njihova imena su bila iranska. Današnji Bugari i Tatari u Rusiji nemaju gotovo nikakve sličnosti po DNK-a analizama.

Malo je čudno da tog gena ima najviše na prostorima gde su bili Iliri. Hercegovina i Dalmacija ako se ne varam. Da li je uopšte moguća DNK-a analiza antičkih skeleta?

Хаплогрупа I2a-Din проценгуално данас има најјачу концентрацију у Херцеговини и Далмацији, али то не значи да је она ту присутна хиљадама година. Могла је доћи са Словенима у раном средњем в. што и јесте званични научни став. Бројчано је имацнајвише међу источним Словенима.
Код херцеговачких Срба I2a-Din је 45-46%, на узорку од око 450 (то врло добар узорак). Ова хаплогрупа је изнад општег српског просека (изнад 40%) и код Срба из Далмације, са Кордуна и западне Србије.

Међу античким и неолитским узорцима са запада Балкана су до сад нађене хаплогрупе E1b, J2 и R1b, а међу античким узорцима из Бугарске E1b и R1a-Z93.
У близини Димитровграда на југоистоку Бугарске нађен је један скелет (мушкарац) из бронзаног доба стар око 3500 година, извршена је днк анализа и припада хаплогрупу R1a-Z93. Од модерних популација највећу сродност аутосомално има са Швеђанима.
9Ei4KCZ (1).png

Da se složimo oko ovoga - protoBugari, kojeg kod porekla da su bili, nisu bili Sloveni?
I to je veliko pitanje. Protobugari su bili po nekim teorijama izmešan narod. Recimo deo Sarmata se izmešao sa protobugarima. Moguće je da su na Balkan došli već izmešani sa istočnim Slovenima i da su već bili slovenizirani kada su došli na Balkan. Meni bugarski jezik malo vuče na istočnoslovenske jezike.

Хаплогрупа I2a-Din проценгуално данас има најјачу концентрацију у Херцеговини и Далмацији, али то не значи да је она ту присутна хиљадама година. Могла је доћи са Словенима у раном средњем в. што и јесте званични научни став. Бројчано је имацнајвише међу источним Словенима.
Код херцеговачких Срба I2a-Din је 45-46%, на узорку од око 450 (то врло добар узорак). Ова хаплогрупа је изнад општег српског просека (изнад 40%) и код Срба из Далмације, са Кордуна и западне Србије.

Међу античким и неолитским узорцима са запада Балкана су до сад нађене хаплогрупе E1b, J2 и R1b, а међу античким узорцима из Бугарске E1b и R1a-Z93.
У близини Димитровграда на југоистоку Бугарске нађен је један скелет (мушкарац) из бронзаног доба стар око 3500 година, избршена је днк анализа и припада хаплогрупу R1a-Z93. Од модерних популација највећу сродност аутосомално има са Швеђанима.
Pogledajte prilog 889526
Ali kako objašnjavaš veliki procenat te grupe na Korzici i delovima recimo Španije?

I to je veliko pitanje. Protobugari su bili po nekim teorijama izmešan narod. Recimo deo Sarmata se izmešao sa protobugarima. Moguće je da su na Balkan došli već izmešani sa istočnim Slovenima i da su već bili slovenizirani kada su došli na Balkan. Meni bugarski jezik malo vuče na istočnoslovenske jezike.

Ono što ja mislim, jeste da su Bugari u trenutku dolaska na Balkan bili nešto slično dolasku nordijskih Rusa među slovenska i finska plemena. Dakle, vladajuća elita koja je bila znatno malobrojnija u odnosu na svoje subjekte, pa je vremenom slovenizirana.

Back