Istorija bošnjačke kulture u Srbiji

Sve je to jedina veliko mozda jer mi nemamo dovoljno podataka da bi to mogli potvrditi kao istinu , trebali bi imato nekoliko izvora kojih ne znaju jedan za drugi i govore isto tj da nisu pripisivali jedan od drugog Ili da imamo neke iskopine koje jasno dokazuju te izvore.
Пази, ми имамо за сада, оно што имамо, и из тога извлачимо закључке. Свакако, ја сам барем велики поборник тога, увек треба имати на уму да ли је нешто животно. Односно да ли је било могуће у животу нормалних људи тог доба. Можемо пробати још неке филтере да укључимо.
Све изворе које имамо, везују Босну за Србију. Ово не схватај у смислу искључења неког другог. Да се разумемо, Босна је прво босанска. Ми само покушавамо да схватимо шта се дешавала ( барем ја).

Mislim da su i Srbi,Bugari, Hrvati protjerali dobar dio starosjedioca u Bosnu,pa su i Srbi naseljavali istocnu Bosnu pa je Bosanska crkva prvilacila bogumile iz cjelog okruzenja i iz tog cijelog buckurisa su izgradili svoj identiteit.
Ја ћу ти рећи своје мишљење, не знам колико је тачно..... Језик неком народу је јако тешко променити. Имамо доста примера о томе. Ако на елити то може бити случај, код обичног народа то не ради тако лако.
Бугари нису успели да измене језик којим данашњи Бугари говоре. Турци нису успели Србима , али ајде Срби су хришћани , а Турци муслимани. Али пази, у Босни су успели да пренесу веру одређеном делу становништва ( што није лако) а језик нису.

Шта? Нисам те баш разумео.
Pa Bosancica je vrsta cirilice , Bugari su donijeli cirilicu na naar prostore, ako se pozivas na cirilicu onda smo Bugari isto je i sa imenima Ili jezikom preuzimani su sto moze biti dokaz ali ne mora i vjerovatno dolaze kasnije.Bosna je bila veoma nepristupacna i zaostala tako da su veoma dugo i pisari bili iz Srbije i iz Dubrovnika tj ucili su od njih kao sto su i slavenska plemena ucila od rimljana sto ih ne cini rimljanima i tu moras sve istraziti sto je veoma tesko.

Nedavno je to neko tvrdio ,mislim da je Boris i ja sam citao ,sad bi trebao citavu knjigu ponovo pretraziti.
То је јако упитно. За тако нешто би морали имати изворе који не морају директно именом да наводе Звонимира, али барем неки озбиљан рад који би то поткрепио.

....

Stecci su nadgrobni spomenici clanova crkve Bosanske i ima ih 60000 u Bosni a 4000 u srbiji i 3500 u Hvatskoj, nikakve nedokazane teze nego knjiga John Fina o Bosanskoj crkvi.
Brate bošnjački, pa šta ti ovakve izjave u životu trebaju, pa jesi čitao Dubravka Lovrenovića i njegovu knjigu o stećcima
Dubravko Lovrenović, Stećci:
bosansko i humsko mramorje
srednjeg vijeka
lako se nadje pdf na netu. Stećci su multikonfesionalni grobni spomenici, i katolici i pravoslavni i crkva bosanska i muslimani, msm da se o tome više i ne vodi rasprava...

Pa Bosancica je vrsta cirilice , Bugari su donijeli cirilicu na naar prostore, ako se pozivas na cirilicu onda smo Bugari isto je i sa imenima Ili jezikom preuzimani su sto moze biti dokaz ali ne mora i vjerovatno dolaze kasnije.Bosna je bila veoma nepristupacna i zaostala tako da su veoma dugo i pisari bili iz Srbije i iz Dubrovnika tj ucili su od njih kao sto su i slavenska plemena ucila od rimljana sto ih ne cini rimljanima i tu moras sve istraziti sto je veoma tesko.
Добро, ти говориш о писму , ја сам ишао на језик. Језик је много битан. Не знам да ли знаш али рецимо око икона у црквама је било великих борби, мини ратова. Иконе су опстале из јединог животног разлога - то је Библија за неписмене.
Нисам присталица да било шта схватам заосталим , па ни Босну у средњем веку. Ту се само ради о ономе шта је модерно. Да будеш у тренду , и ништа више.

То је јако упитно. За тако нешто би морали имати изворе који не морају директно именом да наводе Звонимира, али барем неки озбиљан рад који би то поткрепио.
Noal Malkolm ga navodi u knjizi o Bosni i zasto bi bili upitno, u srednjem vijeku su titule bile najbitnije, nikakve veze sa Srbijma i Hrvatima kako neki pokusavaju objasniti nego Tvrtkov ego, kao i svih ostalih vladara u tom periodu zasto bi kod Tvrtka bilo drugacije?

Ако мислиш на лична имена, друже, ти онда не познајеш свој народ. Српска/словенска имена имају свој превод на језику којим и ја и ти говоримо. Бугарска, изворно, не могу бити, јер су данашња бугарска имена словенска, а прото Бугари немају имена ни налик словенским.

Добро, ти говориш о писму , ја сам ишао на језик. Језик је много битан. Не знам да ли знаш али рецимо око икона у црквама је било великих борби, мини ратова. Иконе су опстале из јединог животног разлога - то је Библија за неписмене.
Нисам присталица да било шта схватам заосталим , па ни Босну у средњем веку. Ту се само ради о ономе шта је модерно. Да будеш у тренду , и ништа више.
Nije samo u trendu,recimo rimljani su imali fukcionalnu drzavu u momentu kad Sloveni dolaze na Balkan a sloveni su bili za njih divljaci kojih naseljavali Balkan koji su imali vodju samo u vojnom pogledu.

Погледа
Ја ћу ти рећи своје мишљење, не знам колико је тачно..... Језик неком народу је јако тешко променити. Имамо доста примера о томе. Ако на елити то може бити случај, код обичног народа то не ради тако лако.
Бугари нису успели да измене језик којим данашњи Бугари говоре. Турци нису успели Србима , али ајде Срби су хришћани , а Турци муслимани. Али пази, у Босни су успели да пренесу веру одређеном делу становништва ( што није лако) а језик нису.
Погледај онај пост који сам копирао од Khal Drogo
Усоре и Соли имају посебан статус као и Хум у босанској држави.

Није имала статус земље у раном средњем веку то помиње и Порфирогенит а археолошки само једно стоно место одакле се могло владати што се поклапа са Дукљанином 1 жупам за Босну Стефан 2 за Рашку Вукан и Марко.
Босна се ширила као појам из првобитне српске Босне Усори Соли првобитне угарске титуле Рама која ће се касније односити на читаву Босну која се шири угарским освајањима.
Није она изашла из сфере српског интересовања већ постала део угарског интересовања последњи Чаславов бој је био у Босни против Угара
Јачањем те угарске државе са којом су и Срби спорадично имали добре односе је била нека врста угарског протектората иско су Угари искористили цркву босснску ксо изговор за нападе на Босну и освајање.

Noal Malkolm ga navodi u knjizi o Bosni i zasto bi bili upitno, u srednjem vijeku su titule bile najbitnije, nikakve veze sa Srbijma i Hrvatima kako neki pokusavaju objasniti nego Tvrtkov ego, kao i svih ostalih vladara u tom periodu zasto bi kod Tvrtka bilo drugacije?
Пази, прво, то је тумачење Малкома. Тврткова титула постоји записана у оригиналу. То је извор првог реда. Титула је , по мени, врло прецизна о наводи територији и народ. За наше схватање тог доба то је од посебне важности . Он није краљ Босне и Србије, већ Босне и Србља.

Nije samo u trendu,recimo rimljani su imali fukcionalnu drzavu u momentu kad Sloveni dolaze na Balkan a sloveni su bili za njih divljaci kojih naseljavali Balkan koji su imali vodju samo u vojnom pogledu.
Е таман да те питам за мишљење . Не само тебе већ и сотали могу. Како објашњавате да су Срби на пример , могли да заузму територију од озбиљне државе тог доба, али не само то, већ и да наметну језик и 'културу' локалном становништву. Ако имамо на уму да је и језик и култура свакако била на нижем нивоу од романске , грчке..

Ако мислиш на лична имена, друже, ти онда не познајеш свој народ. Српска/словенска имена имају свој превод на језику којим и ја и ти говоримо. Бугарска, изворно, не могу бити, јер су данашња бугарска имена словенска, а прото Бугари немају имена ни налик словенскa
Ne mislim to, imena dolaze kasnije ,koji istoricari se pozivaju na imena ?sad moram da idem

Како знаш да није имала статус земље?
Зато што Порфирогенит за земљу користи израз Хора користи тај израз за Хрватску , Србију и Диоклију за Босну нити Травунију , Паганију Хум не користи израз Хора.
О томе је писао још и Тибор Живковић.

Није имала статус земље у раном средњем веку то помиње и Порфирогенит а археолошки само једно стоно место одакле се могло владати што се поклапа са Дукљанином 1 жупам за Босну Стефан 2 за Рашку Вукан и Марко.
Жупан да, али да ли велики жупан?

Зато што Порфирогенит за земљу користи израз Хора користи тај израз за Хрватску , Србију и Диоклију за Босну нити Травунију , Паганију Хум не користи израз Хора.
А шта мислиш, мислим ми то не знамо, али како би назвао Топлицу, или Лим? Из српског угла посматрано треба разликовати нешто што има статус земље и удеону област , односно, чест.

Жупан да, али да ли велики жупан?
Не улазим у то обзиром да се ради о Дукљанину са архелошког становишта само једно утврђено место на територији историјске Босне одакле се могло владати.

А шта мислиш, мислим ми то не знамо, али како би назвао Топлицу, или Лим? Из српског угла посматрано треба разликовати нешто што има статус земље и удеону област , односно, чест.
Пази сад говоримо о тотално различигим раздобљима период првобитне Србије пре пада под византијску власт па прелећемо на 12. век када је земља била византијска тема и кад су се области прилагодиле византијском тематском систему ми смо од тога стварали жупе и присаједињавали их ослобађањем.

Говорим ти о времену Порфирогенита где Хором назива земљу са владарским атрибутима и очигледно црквеним центрима у њој.
Тај израз користи за Србију , Хрватску и Дукљу.

Овако како долази до издвајања Босне
Постоји кратак рат Тибора Живковића Бан Борић.
Он долази из Славоније из темпларске породице и преузима власт. Орођава се изгледа са остацима Стефанове породице која је јиш увек најважнија у Босни.
Да би добио неки легитимитет и домаће признање.
Ни ово није било довољно већ његов син Кулин Бан узима сестру Стефана Немање за жену.
Из непознатих разлога које Ивана Коматина наводи Кулин Бан још увек Немању држи главним и очигледно тим браком утврђује своју самосталност.

Солунска браћа и њихови ученици нису били Бугари. Разлог зашто се ћирилица раширила у Бугарској је зато што су Ромеји освојили прво бугарско царство дамим тим и бугарску цркву коју су покушавали погрчити и преко бигарске цркве извршити утицај на све јужне Словене.

Дакле није ћирилица никакав бугарски изум.

Пази, прво, то је тумачење Малкома. Тврткова титула постоји записана у оригиналу. То је извор првог реда. Титула је , по мени, врло прецизна о наводи територији и народ. За наше схватање тог доба то је од посебне важности . Он није краљ Босне и Србије, већ Босне и Србља.
Procitaj sta sam vec pisao o vizantijskim prevodima o Srblju i vladarima u tom vremenu,svima je bilo bitno da je titula sto veca,znajcajnija,duza u tom periodu i isto je i za Tvrtka ,ne mislim valjda da bi Tvrtkov odbio titulu Hrvatskog kralja.

I ovo je Tibor Zivkovic, nista ja ne tvrdim

grad na čelu svakog spiska predstavlja zapravo glavno crkveno središte u datoj zemlji. Ako primijenimo ovo na Bosnu, dobit ćemo krajnje zanimljiv rezultat – Dekatera je bila na čelu crkvene organizacije, a Desnik je bio jedina parohija te crkve. Iz toga proizilazi da, ako je Bosna imala sopstvenu crkvenu organizaciju, onda moramo pretpostaviti da je ona također bila i POSEBNA KNEŽEVINA, jer je, u smislu njenog statusa, posmatrana na potpuno isti način kao i druge kneževine Južnih Slavena. Dakle, možemo zaključiti da je Bosna spomenuta u De conversione Croatorum et Serborum kao territorium u kojem se nalaze dva grada koja su pripadala crkvenoj organizaciji Rimske crkve. Dakle, sudeći prema izrazu KASTRA OIKOUMENA, Bosna je PRIJE 822.godine bila KNEŽEVINA na slična način kao I Zahumlje, Travunija, Konavli, moravija, Duklja, Pagananija, Hrvatska i Srbija.

Back