Istorija bošnjačke kulture u Srbiji

Imamo Predsjednika RS koji decidno kaže na oko 2.30 min, Gospodo, mi nismo bosanski Srbi ja ne znam kako to drugačije da protumačim, možeš li mi pomoći
Па ја немам право тумачити мисли познатог твитераша Милорада Додика, тренутно на функцији предсједника Српске, но он је сам објаснио своја промишљања. По његовом мишљењу, а богами и мишљењу мислећих људи, овдје се непотребно али и малициозно намеће придјев босански. Како није разумно користити и нећемо чути у колоквијалном говору сложенице шумадински (моравски, сремски и ини) Срби јасно је да је у питању игра ријечима са политичком позадином како би се временом ако би се флоскула босански Срби удомаћила створио доживљај да је у питању посебан колективитет различит од рецимо других Срба.
Постоје Срби из Херцеговине, Срби из Босне, Крајине, Шумадије, Посавине, Семберије итд (завичајно Херцеговци, Босанци, Крајишници, Шумадинци, Посаци, Семберци и ини), и све су то припадници једног народа различитог завичајног поријекла.
Ako ti u svom okruženju imaš drugačija iskustva, spreman sam da ih saslušam i razmotrim ovaj svoj stav
Небитно је моје, или било чије, искуство, посебно што људи не ријетко виде и доживљавају ствари како желе да виде и доживљавају, радије се хране илузијом него истином.
Људи се од памтивјека сврставају у колектвитете, по етничком, завичајном, политичком, вјерском па и другом (културолошком, начину живота итд) основу, то је у људској природи. Да ли ће нагињање колективизму или индивидуализму однијети превагу зависи од многих околности. И та основна четири колективна идентитета, етнички, завичајни, политички и вјерски, довршени људи не бркају.
Елем, рецимо становници српског Сарајева су и Срби и Босанци и држављани Српске (и државне заједнице БиХ) и православци.
.... mada postavlja se i pitanje što je Bosna?
Питање је смислено. Босна је географска област чије границе (оквирно нешто шири простор сарајевско-зеничке котлине) ипак мало ко успијева прецизно одредити. И та расправа гдје завршава и шта обухвата Босна увијек прерасте у свађу.
У колоквијалном говору Босном се некад уопштено назива ова дејтонска долина плача, државна заједница Босна и Херцеговина.

Poslednja izmena:
Па ја немам право тумачити мисли познатог твитераша Милорада Додика, тренутно на функцији предсједника Српске, но он је сам објаснио своја промишљања. По његовом мишљењу, а богами и мишљењу мислећих људи, овдје се непотребно али и малициозно намеће придјев босански. Како није разумно користити и нећемо чути у колоквијалном говору сложенице шумадински (моравски, сремски и ини) Срби јасно је да је у питању игра ријечима са политичком позадином како би се временом ако би се флоскула босански Срби удомаћила створио доживљај да је у питању посебан колективитет различит од рецимо других Срба.
Постоје Срби из Херцеговине, Срби из Босне, Крајине, Шумадије, Посавине, Семберије итд (завичајно Херцеговци, Босанци, Крајишници, Шумадинци, Посаци, Семберци и ини), и све су то припадници једног народа различитог завичајног поријекла.

Небитно је моје, или било чије, искуство, посебно што људи не ријетко виде и доживљавају ствари како желе да виде и доживљавају, радије се хране илузијом него истином.
Људи се од памтивјека сврставају у колектвитете, по етничком, завичајном, политичком, вјерском па и другом (културолошком, начину живота итд) основу, то је у људској природи. Да ли ће нагињање колективизму или индивидуализму однијети превагу зависи од многих околности. И та основна четири колективна идентитета, етнички, завичајни, политички и вјерски, довршени људи не бркају.
Елем, рецимо становници српског Сарајева су и Срби и Босанци и држављани Српске (и државне заједнице БиХ) и православци.
Sve ok, samo mi ne reče a ni obrazloži zašto je

zvaljko:
...., ja u sebi imam i čuvam i njegujem bosanski identitet, i to vrlo jak, za razliku od ogromnog broja Srba iz RS/BiH koji su ga se odrekli

neopjevana glupost

a ni obrazloži zašto je
Мислим да сам кроз одговор између осталог образложио зашто је тврдња
....za razliku od ogromnog broja Srba iz RS/BiH koji su ga se odrekli
неопјевана глупост. Довршени људи не бркају етничку, завичајну, политичку и вјерску припадност. Срби из Српске (мада нисам сигуран чега је скраћеница RS, републике Словеније, републике Србије или чега већ?) којима је завичај Босна (исто важи и за Србе којима је завичај Херцеговина, Крајина, Семберија, Посавина) су поносни на свој завичај, на своју Босну, држе до посебности свог краја, говора, обичаја. Сад што показују имунитет на бошњачку пропаганду и одбојност према глупавим флоскулама типа "босански Срби", шта да се ради, такви су.
И кроз претходну објаву и кроз ову дао сам одговор, сад како ће то ко схватити, није до мене.

Nisi ti podebljao, ja sam boldovao ovaj dio tvog posta koji sadrži 2 mogućnosti o porijeklu Bošnjaka, taj boldovani mi se učinio da se pozivaš na teoriju o Besima (njega nalazimo u povjesnim vrelima al meni se ne čini logičan) ali ovaj neboldovani mi je super zanimljiv. Jesi to negdje pročitao ili si sam došao do tog zaključka? Jer vidi, tipičan srpski nacionalista vas smatra poislamljenim Srbima, poturicama, koji su dolaskom Turaka prodali vj

Опште мишљење у Србији је нешто сасвим друго од онога што ми заступамо на пдф-у историја.

Историјске ствари су јако комплексне да би ти неко у три реченице рекао и ето као то би било то.
То је немогуће то би личило на инстант психологију или инстант историју. Тако скраћено сажето би била опет опасна полуистина и пропаганда.
Имаш оригиналне повеље краљева босанских како су се осећали на кога позивали и чије порекло. Онда можеш прочитати Порфирогенита. Попа Дукљанина.
Па онда испратити титулу угарске Раме која и данас постоји као област али се раније ширила и пренела на читаву територију Босне које се проширила и на неке територије које рецимо Порфирогенит назива хрватским.
Рецимо Кључ. постоје територије Босне данашње које су у раном средњем веку откриле присуство франковских Словена што је раније служило као искључиво присуство Хрвата што нужно не мора значити али значи да су се те територије нашле у једном тренутку продора Франака под влашћу Франака то су били најпре Хрвати али постоје археолошки докази о паду Хума додуше краткотрајно под власт Франака.

Дакле ја не могу неку историју од скоро 700-800 година сажети у неки инстант чланак који ће моћи служити у кафанским размирицама.

Прво нисам сигуран да можемо одвојити територијално од етничког у раном средњем веку јер онда би историја престала да постоји.
Иако са друге стране не можемо бити сигурни да су на свим писаним територијама живели искључиво Срби и били већина или Хрвати али су владали тим пределима и контролисали их.

Јако је тешко то посматрати из данашњег аспекта нација и држава и то пројектовати у рани средњи век.

Да ли су сви Срби Срби?
Па неки су имали идентитет у раном средњем веку у време продора Франака.
То су Срби , Боеми , Моравци , Тимочани , Гундускани ,Тимочани Абодрити.
Дакле то су племена са политичком свешћу које шаљу своје делегације пред франсчког краља и траже заштиту од Бугара. А неки како извори пишу су отпали од Бугара , ослободили се и потражили боље услове ксо Борна поглавар Гундускана и Тимочана у Почетку.
Ту су и Делегације Срба и Абодрита из Паноније па Авара које представљају Боеми и Вилци или Велети.
Упадљиво да још не постоји ни делегациа Бошњана нити Хрвата.
Данас су Абодрити , Тимочани , Моравци део Србије и Срба.

Лапонци опет или Панонци , Словињи или Славињи , Гундискани и део Тимочана су данас део Хрвата у Далмацији и Панонији.

Црква богомилска није нека посебност било их је по Пелопонезу и читавом грчком тлу то је била нека рана словенска црква о којој јако мало знамо.

Били су аскети , изгладнели , одвојени од материјалног света и нису зматесли за ауторитет ни папу римског ни цариградског патријарха. То им је заједничко са Богумилима у Босни а много дтвари различитих.
Исто као Аријанци у доба Арија су били дисциплиновани хришћани блиски Никејанцима а подле Арија сасвим нешто друго што је и отпало од вере.

Босанска црква није никакав идентитет.
Као што франачка црква у Хрватској није део франачког идентитета у Хрватској већ хрватског под франсчким утицајем.

Тако да би католичке цркве које немају аутокефалије ислично већ су унитарне папске цркве на основу овога ни једна католичка земља нема своју цркву значи ли то да све католичке земље немају или нису имале национални идентитет?

О некој посебности Босне можемо причати од 12. века.
А ипак своју краљњвину и зенит свог утицаја и културе и територијално су касније проживели под српском круном до пада под Турке где је и читаво племство Босне брутално побијено.
Bosanska crkva nije bogumilska i jeste dokaz identiteita, imala je neke slicnosti ali se ne moze nazvati bogumilska nego samo Bosanska jer ne postoji nigdje slicna, nastala je iz raznih tradicija ljudi kojih su zivjeli u Bosni.

Мислим да сам кроз одговор између осталог образложио зашто је тврдња

неопјевана глупост. Довршени људи не бркају етничку, завичајну, политичку и вјерску припадност. Срби из Српске (мада нисам сигуран чега је скраћеница RS, републике Словеније, републике Србије или чега већ?) којима је завичај Босна (исто важи и за Србе којима је завичај Херцеговина, Крајина, Семберија, Посавина) су поносни на свој завичај, на своју Босну, држе до посебности свог краја, говора, обичаја. Сад што показују имунитет на бошњачку пропаганду и одбојност према глупавим флоскулама типа "босански Срби", шта да се ради, такви су.
И кроз претходну објаву и кроз ову дао сам одговор, сад како ће то ко схватити, није до мене.
Kroz zadnja 2-3 upisa si dao jako dobro, argumentovano, elokventno i činjenično obrazloženo vidjenje identiteta sa pozicije onoga što je prof.dr A.Raković u jednom svom izlaganju nazvao formirana srpska nacija. To su ljudi iz Republike Srbije, Republike Srpske i Republike Crne Gore koji se nacionalno deklarišu kao Srbi koji govore srpskim jezikom i pripadnici su SPC (ovo je skraćenica za Srpsku Pravoslavnu Crkvu, da te ne zbuni kao skraćenica za RS jer sam pod RS vjerovatno mislio na Republiku Surinam, zaboga ovdje pričamo o identitetima sjevernog dijela Južne Amerike).
Ta definicija, nas, formiranu srpsku naciju, jako dobro opisuje. Njen problem je što kad se osvrnemo oko sebe, djeluje neprimjenjiva. Pred našim očima, (po prof.dr A.Rakoviću) oko 150000 Crnogoraca je zauvjek napustilo srpstvo a do prije 30 godina su imali srpski identitet . Kako da njih definišemo? Jer dovršeni su oni koji pristaju na tvoju definiciju i podjelu identiteta, znaju i ne brkaju etničku, zavičajnu, političku i vjersku pripadnost, ovi ostali su onda šta, nedovršeni, potkupljivi, skloni manipulaciji, stranoj propagandi, nevrijedni da budu Srbi?

Smatram se srpskim nacionalistom, u mom shvatanju tog pojma ima mjesta i za dovršene i nedovršene ljude, svi koji su u bilo kom istorijskom momentu imali srpski identitet su dobrodošli u moju viziju srpke nacije. Tvoje tumačenje da je izraz bosanski Srbi bošnjačka propaganda i glupava floskula je, da se poslužim tvojim vokabularom, opjevana, bolje reći odpjevana glupost, pristajanje upravo na njihovu igru da se odreknemo bosanstva kao sastavnog dijela šireg srpskog identiteta.

Pred očima nam se odvija vec 30 godina odricanje od tog identiteta, nije mi jasno kako to ne vidiš. Taj bosanski identitet treba da prihvatimo onako kako nam odgovara, u skladu sa istorijskim činjenicama. Ako ga se samo tako odreknemo, vratiće nam se u nekoj sledećoj generaciji onakav kako odgovara upravo našim neprijateljima, kao bosanstvo potpuno suprostavljeno srpstvu, kao što se desilo sa montenegrinskim crnogorstvom.

Poslednja izmena:
Bosanska crkva nije bogumilska i jeste dokaz identiteita, imala je neke slicnosti ali se ne moze nazvati bogumilska nego samo Bosanska jer ne postoji nigdje slicna, nastala je iz raznih tradicija ljudi kojih su zivjeli u Bosni.

Ух дај ми мало више расположивих података о тој босанској цркви молим те ван википедије ако ти није проблем.

Ово што си написао је нека врста оксиморона.
Дакле помињеш цркву као стожер неког босанског идентитета и доказ?
Сасвим парадоксално Босна пада под утицај ислама и Турака више него било која Балканска држава сем Албаније где је дошло до јако сличних историјских процеса једно младо племство са недовољно исконструисаном црквеном традицијом прелази на ислам да би сачувало своје привилегије.
Дакле Порфирогенит помиње Босну не као земљу већ интегрални део Србије не користи израз Хора за земљицу као за Србију , Хрватску и Диоклију.
Процеси започети великом шизмом 1054. ће у 12. веку тек се преселити на реку Дрину хипотетички још.
До издвајања Босне из српске државе долази тек пред крај 12. века прецизније 70. година пре рата великог жупана Немање и брата му хумског кнеза Мирослава у рату са Дубровником.Сам римски папа ће писати још буле за Србију. На крају рата ће Дубровачком бискупу писати покашњење да се његове претходне буле за Србију у ствари односе нс Босну. Где цитира "Земља Босна која се још Србијом зове"!

Поред свега тога из уговора боснских краљева са Дубровником недвосмислено се наводи њихова повезаност и сродност са српским царевима и владарима и позивају се на легитимитет српске круне.

Дакле опстао је данас у Босни велики део Срба под итицајем СНЦ садашње СПЦ мање католика а ни један верник цркве босанске!

Заиста волшебно и невероватно!?

Где чак у Ирану који је у 7. веку пао под ислам у време Мухамеда као Персија.
После свих исламских револуција имамо не мали број Зостријанца изворне персијске вере и краљевства Сасанида после 1300 година ислама.

У Босни после 300-400 година ислама не постоји ни један верник цркве босанске а има Срба православаца и католика?!

Такле та црква босанска као идентитетска верска институција ти је неодржив аргумент већ оповргнут историјским процесима!

Много ти је јачи аргумент како си ти осећаш и изјашњаваш и ја ћу то поштовати као и већина Срба овде и других.

Међутим пројектовање верског и идентитетског осећаја једне заједнице у дубоку историју је чиста псеудофилија ван сваке научне вредности.

Poslednja izmena:
....kao skraćenica za RS jer sam pod RS vjerovatno mislio...
Не знам шта си мислио. За Руску федерацију не пишемо/кажемо РФ него Русија (или Руска федерација). за републику Француску не кажемо РФ него Француска, за републику Србију не кажемо РС него Србија, за републику Словенију не кажемо РС него Словенија. Примјера колико желиш. Правити изузетак само зато да би угодили онима који не могу преко уста превалити Српска је сумрак разума.
Pred našim očima, (po prof.dr A.Rakoviću) oko 150000 Crnogoraca je zauvjek napustilo srpstvo
Добро, и? Не можеш неког натјерати да буде Србин ако то неће.
... ovi ostali su onda šta, nedovršeni, potkupljivi, skloni manipulaciji, stranoj propagandi, nevrijedni da budu Srbi?
Нисам то написао. Ако си тако схватио или имаш проблема са ћирилицом, или имаш проблема са разумијевањем прочитаног.
....Tvoje tumačenje da je izraz bosanski Srbi bošnjačka propaganda
Образложио сам већ
....а богами и мишљењу мислећих људи, овдје се непотребно али и малициозно намеће придјев босански. Како није разумно користити и нећемо чути у колоквијалном говору сложенице шумадински (моравски, сремски и ини) Срби јасно је да је у питању игра ријечима са политичком позадином како би се временом ако би се флоскула босански Срби удомаћила створио доживљај да је у питању посебан колективитет различит од рецимо других Срба.
Постоје Срби из Херцеговине, Срби из Босне, Крајине, Шумадије, Посавине, Семберије итд (завичајно Херцеговци, Босанци, Крајишници, Шумадинци, Посавци, Семберци и ини), и све су то припадници једног народа различитог завичајног поријекла.
Како ћеш ти схватити, није до мене.
Taj bosanski identitet treba da prihvatimo onako kako nam odgovara, u skladu sa istorijskim činjenicama. Ako ga se samo tako odreknemo, ...
Већ сам у објави образложио.
Срби из Српске којима је завичај Босна (исто важи и за Србе којима је завичај Херцеговина, Крајина, Семберија, Посавина) су поносни на свој завичај, на своју Босну, држе до посебности свог краја, говора, обичаја.
Завичајног идентитета се Срби не одричу.

Не знам шта си мислио. За Руску федерацију не пишемо/кажемо РФ него Русија (или Руска федерација). за републику Француску не кажемо РФ него Француска, за републику Србију не кажемо РС него Србија, за републику Словенију не кажемо РС него Словенија. Примјера колико желиш. Правити изузетак само зато да би угодили онима који не могу преко уста превалити Српска је сумрак разума.
Ne znam koji ste to vi, koji ne pišete-ne kažete-ne ugođavate, ja za Republiku Srpsku vrlo često kažem RS, iz banalnog razloga da ubrzam pisanje skraćenicom, jer za to skraćenice služe. Ovaj tvoj pokušaj da me staviš u kontekst ljudi koji ne mogu preko usta prevaliti Srpska, ili koji imaju problem sa ćirilicom, kako si kasnije rekao, nek ti služi na čast.

Ono što je bitnije za čitavu ovu diskusije je sledeće. Ti si u više navrata, citiram:

Khal Drogo:
...
Постоје Срби из Херцеговине, Срби из Босне, Крајине, Шумадије, Посавине, Семберије итд (завичајно Херцеговци, Босанци, Крајишници, Шумадинци, Посавци, Семберци и ини), и све су то припадници једног народа различитог завичајног поријекла.

Khal Drogo:
Срби из Српске којима је завичај Босна (исто важи и за Србе којима је завичај Херцеговина, Крајина, Семберија, Посавина) су поносни на свој завичај, на своју Босну, држе до посебности свог краја, говора, обичаја.

u istu ravan stavio jedan istorijski dokumentovan srednjevjekovni državni entitet kao što je Bosna sa npr Semberijom i Posavinom, koji to nisu. Jer ako tebi nije jasan suštinski značaj jedne državotvorne formacije na formiranje bilo predmodernog bilo postmodernog etniciteta-identiteta, u odnosu na jednu regiju Semberije-Posavine, koji takav karakter nikad nije imala, očigledno mi je da na ovu temu nemaš ništa značajno da kažeš. Nešto kao kad ljudi u istu ravan stavljaju Crnogorce i npr Ličane. Potpuno mašenje fudbala, visoko preko gola, nepoznavanje suštine priče.

Opet se moram vratiti na tvoju terminologiju, ovo što si na ovoj temi ispisao je neopjevana bedastoća.

..... ja za Republiku Srpsku vrlo često kažem RS, iz banalnog razloga da ubrzam pisanje skraćenicom, jer za to skraćenice služe...
Не, није то разлог, барем код већине. Да јесте, писали би за Руску федерацију РФ, али не пишу, писали би за Републику Француску РФ, али не пишу, писали би за Републику Србију РС, али не пишу, писали би за Републику Словенију РС, али не пишу. Разлози су други. Код бошњачких политичких елита и медија постоји малтене забрана казати/написати Српска. Или пишу/кажу РС (ер-ес) или мањи ентитет или босанскохерцеговачки ентитет Република Српска, а реално лакше је казати Српска него босанскохерцеговачки ентитет Република Српска. Сад што неки и у српском корпусу олако прихватају овакав дискурс, шта да се ради.
...ili koji imaju problem sa ćirilicom, kako si kasnije rekao, nek ti služi na čast.
Нисам то написао већ написах
... Ако си тако схватио или имаш проблема са ћирилицом, или имаш проблема са разумијевањем прочитаног.
Ја ако нешто напишем а ти онда то наопако тумачиш дајући смисао који се никако не може закључити из написаног, онда или је наведено, или је може бит мотивисано малициозним побудама, ту онда нормалне даљње комуникације нема.
Ti si u više navrata, ...u istu ravan stavio jedan istorijski dokumentovan srednjevjekovni državni entitet kao što je Bosna sa npr Semberijom i Posavinom, koji to nisu.
Ниси схватио написано и нисам писао о историји него о времену данашњем. А ако пишемо о историји ваља се држати сачуваних рукописа, не "тумачења" историје. Појам Босна се први пута јавља у једном рукопису ("земљица Босна") из око 949.године и имао би кроз средњи вијек различито значење. Средњовјековни владари би се у повељама различито титулисали. Стефан Твртко у једној повељи из 1378.године пише да је "краљ Србљем и Босни и Поморју и Западним странама". Стефан Томаш Остојић Котроманић се у повељама титулисао ,"краљ Србљем, Босни, Приморја, Хумске земље, Доњих Краја, Усоре, Соли, Подриња и Западних страна“. Има још примјера различитог титулисања гдје би и области којима владају различито поредали и тражи опширнији осврт.
Ту постоје нека размимоилажења да ли су Западне стране и Доњи Краји двије области (вјероватно да) или су Доњи Краји у саставу Западних страна, да ли су побројане области, рецимо Хумска земља, саставне регије Босне (по мом мишљењу јесу) или су то посебне области, и ту је код сагледавања материје пожељан опрезнији приступ.

Узгред у поменутом рукопису из око 949.године када се први пута помиње Босна, она је област у саставу тадашње Србије, имамо рукопис (ЉПД, невезано што је у питању непоуздан извор када се пише о прошлости али који нам казује да је у времену писања постојао тај наратив) у којем се каже да се Србија састоји од двије провинције, Рашке и Босне која се протеже од Дрине до планине Пин, ма гдје она била.
Историјске рукописе нити имамо право одбацити нити их треба произвољно "тумачити" нити је из њих разумно формирати данашњу обавезну перцепцију. Такође имамо историју и након средњег вијека када би ови простори били у саставу различитих административних (санџака, ејалета, вилајета, окупиране области, кондоминијума, федералне јединице итд) цјелина.

Но то је историја, када су у питању у данашљем времену појмови Босна и Босанац, у објавама
Босна је географска област чије границе (оквирно нешто шири простор сарајевско-зеничке котлине) ипак мало ко успијева прецизно одредити. И та расправа гдје завршава и шта обухвата Босна увијек прерасте у свађу.
У колоквијалном говору Босном се некад уопштено назива ова дејтонска долина плача, државна заједница Босна и Херцеговина.
...Босанац је и демоним за становника области Босне или онога којем је Босна завичај и у колоквијалном говору политоним за држављанина ове дејтонске долине плача зване БиХ
сам написао шта је требало.
Како не показујеш минимум воље за нормалном комуникацијом до даљњег си на опцији игноре.

Poslednja izmena:
Ух дај ми мало више расположивих података о тој босанској цркви молим те ван википедије ако ти није проблем.

Ово што си написао је нека врста оксиморона.
Дакле помињеш цркву као стожер неког босанског идентитета и доказ?
Сасвим парадоксално Босна пада под утицај ислама и Турака више него било која Балканска држава сем Албаније где је дошло до јако сличних историјских процеса једно младо племство са недовољно исконструисаном црквеном традицијом прелази на ислам да би сачувало своје привилегије.
Дакле Порфирогенит помиње Босну не као земљу већ интегрални део Србије не користи израз Хора за земљицу као за Србију , Хрватску и Диоклију.
Процеси започети великом шизмом 1054. ће у 12. веку тек се преселити на реку Дрину хипотетички још.
До издвајања Босне из српске државе долази тек пред крај 12. века прецизније 70. година пре рата великог жупана Немање и брата му хумског кнеза Мирослава у рату са Дубровником.Сам римски папа ће писати још буле за Србију. На крају рата ће Дубровачком бискупу писати покашњење да се његове претходне буле за Србију у ствари односе нс Босну. Где цитира "Земља Босна која се још Србијом зове"!

Поред свега тога из уговора боснских краљева са Дубровником недвосмислено се наводи њихова повезаност и сродност са српским царевима и владарима и позивају се на легитимитет српске круне.

Дакле опстао је данас у Босни велики део Срба под итицајем СНЦ садашње СПЦ мање католика а ни један верник цркве босанске!

Заиста волшебно и невероватно!?

Где чак у Ирану који је у 7. веку пао под ислам у време Мухамеда као Персија.
После свих исламских револуција имамо не мали број Зостријанца изворне персијске вере и краљевства Сасанида после 1300 година ислама.

У Босни после 300-400 година ислама не постоји ни један верник цркве босанске а има Срба православаца и католика?!

Такле та црква босанска као идентитетска верска институција ти је неодржив аргумент већ оповргнут историјским процесима!

Много ти је јачи аргумент како си ти осећаш и изјашњаваш и ја ћу то поштовати као и већина Срба овде и других.

Међутим пројектовање верског и идентитетског осећаја једне заједнице у дубоку историју је чиста псеудофилија ван сваке научне вредности.
Crkvu nazivaju Bosanska a sebe pravim Ili dobrim bosnjanima.nazivaju je samo bosanskom znaci crkva je specifina za Bosnu kao i stecci.poslacu ti uskoro nesto vise. Zasto se pozivas na DAI kao tacan izvor tj kako dolazis do tog zakljucka? Ne tvrdim nista samo pitam.

Crkvu nazivaju Bosanska a sebe pravim Ili dobrim bosnjanima.nazivaju je samo bosanskom znaci crkva je specifina za Bosnu kao i stecci.poslacu ti uskoro nesto vise. Zasto se pozivas na DAI kao tacan izvor tj kako dolazis do tog zakljucka? Ne tvrdim nista samo pitam.
Za rani srednji vek naših krajeva nemaš druge izvore osim DAI , LPD , Ajnarda -franačke anale , uključujući najranije Pseudofederigarovu hroniku i MSD čuda svetog Dimitrija.

Dakle to su ti svi raspoloživi izvori za to doba.
Stećci i ostalo spada u domen pseudoarheologije i nedokazano jje još uvek kome pripadaju ono što je bitno nee nalaze se samo na teritoriji Bosne imaš ih svuda.
Nije najjasnije kojoj epohi pripadaju uopšte.

Međutim ako neko odbija otvorene izvore na kojima počiva čitava srednjobekovna istorija pa k Evrope , Franaka , Sasa , Bavaraca , Austruza i drugih a da prihvatam neke nedokazane teorije bošnjačkih pseudonaučnih teza koje su neprihvaćene uopšte a kao što rekoh ne postoji rekonstrukcija ni jedne bošnjačke crkvve kako je izgledala da li je oltar i vrata prema istoku ili zapadu a an bilo šta što bi moglo ukazati na orijentaciju bosanske crkve.
Tako da podaci kojima se služiš su čista naklapanja i mišljenja i bajke tkz bošnjsčkih stručnjaka za koju ni jedan živi dokaz nema.

Da te je uopšte nešto zanimalo odgovore na mnoga pitanja bi našao na temi "Kralj Tvrtko kralj Srbljem Bosnom i zemljama primorskim 2 puta se sam tako potpisao

Ћиролицом "У име оца сина и светога духа Божијом милошћу краљ Твртко краљ Србљем , Босном и земљама приморским.

Друго пронсшао би порекло "добррих Бошњана" тачније више класе племенитих људи из централне Босне

Обзиром да улажеш минимум а тражиш од саговорника максимум ја не видим себе у овој причи.

Прича је доказана и са великом сигурношћу можемо рећи да је босанско краљевство наставак традиције краљевине Србије.

Да су Босанци касније инсистирали на неком господом босанском и српском и 17. веку врло могуће да су истицсли неку специфичност због своје двогубе круне као и код Диоклећсна.
Међутим ти Босснци касније формирају један специфични исламски идентитет где нема помена о краљевству босснском и идентификације са босснским хришћанским краљевима.

То повезивање Бошњака и добрих Бошњана и цркве босанске све заједно са краљевима Босне и племство. које су вам Турци брутално побили је новијег датума то ти је и форумаш @Khal Drogo
показао резултате пописа.

Чак уз моју велику похвалу и покојми муфтија Зукорлић је одустао од те идеје.
Пре смрти је изјавио да његова најдубља истраживања показују да и Срби и Бошњаци припадају најстаријим народима не само на Балкану већ и у Европи .

Занимљив текст Бориса Радаковића КО СУ БИЛИ ДОБРИ БОШЊАНИ
Повеље настале у оквирима средњовјековне босанске државе, садрже помен једног одређеног слоја босанског становништва, познатим под називом добри Бошњани. До данас у историографији овај термин супроставља различита гледишта и тезе које настоје да дефинишу и објасни помен ових добрих босанских људи. Овдје ћемо се дотаћи овога питања, у покушају да одредимо мјесто и значење добрих Бошњана у средњовјековној Босни.

Гледано ван оквира средњовјековна Босне, у осталим крајевима средњовјековног Балкана и цијеле Европе, сусрећемо у повељама и другим изворима помен boni homines или добри људи, племенити људи, добри власи, добри мужи и сличне термине.

У средњем вијеку људи су били подјељени на класе и човјек је вреднован по томе којој класи припада. Тако су племићи у западној Европи називани „boni homines – добри људи“, а маленима и сиромашнима се одрицао квалитет „boni – добри“. Они су били само „homines populi – пучани“.[1] На јужнословенском простору за племиће су се користили термини „племенити људи“[2] или „добри људи“[3] итд.

Цар Душан у свом законику налаже да се за игумане поставе добри људи који ће дом божји подизати.[4] За разлику од раније наведених примјера, у којим се „добри људи“ односе на световњаке, у Душановом Законику се говори о црквеним лицима. Ипак, на висока црквена мјеста постављани су највише припадници властеле који су се добровољно одлучили за то или били одређени од својих родитеља за црквену службу.

На супротној обали Јадрана, у италијанским државама раног и развијеног средњег вијека, „boni homines“ били су угледни људи, који су обављали јавне службе попут судија, писара и многи других. Такође, у овај сталеж су спадали и власници земљишних посједа или људи који су на неки други начин били богати.[5]

На јужнословенској јадранској обали имамо италијанску варијанту као што је bony omeni de Clisa, које спомиње клишки трговац Радич у свом писму , које је почетком новембра 1377. године, из Подвисоког упутио Дубровчанима.[6] Овим примјерима је показан историјски контекст значења појмова добри људи, добри мужи и добри Бошњани.

Први пут се термин добри Бошњани јавља у повељама бана Стјепана II (1322-1353) и то од 1326. године. Те године у повељи којом кнезу Вукославу Хрватинићу даје жупе Бањицу и Врбању, као свједицу први пут се наводе добри Бошњани.[7] Такође, ово је прва сачувана повеља на основу које се може пратити развој владарске интитулације Котроманића, под утицајем канцеларије Немањића.

Од ове прве сачуване повеље, почиње такође дипломатички обичај да се наводе представници свих земаља и појединих жупа којима су Котроманићи управљали, набрајани према важности и према извјесном географскoм редосљеду. После земље Босне, сљеди жупа Загорје која се налази југоисточно у односу на Босну. Даље се ређају територије ка западу – жупа Рама, затим ка сјеверу – жупа Ускопље, као једини представник „земље“ Доњи Краји итд.[8]

Бан Стјепан II у повељи коју је издао Дубровнику 15. августа 1332. године, спомиње као своје поданике Бошњане и трговце из Дубровника ако ли говори Бошњанин против Дубровчанина….[9] У истој повељи бан када говори о односу Дубровника и Хума, каже да Дубровчани живе у Хумској земљи у њиховом закону у првом. Ово проистиче из тога, што је Хумска земља била, како раније под влашћу Немањића, тако и у вријеме власти Котроманића, једна велика и јака аутономна област са својом домаћом властелом. Тако војвода Радич Санковић у једној својој повељи позива се на традиције господе српске и босанске и хумском[10] . Према географским регијама се по некад идентификују и њихови становници, Бошњани су из Босне, из Хума су Хумљани, из Приморја Приморјани, из Усоре су Усорани. Приморјане и Хумљање у своме писму Дубровчанима (1359-1361) спомиње жупан Санко Милтеновић.[11] Хумљане као свједоке наводи и кнез велики хумски Андрија у повељи коју са синовима издаје Дубровнику 1249. године.[12]

Дубровчани су са хумском властелом још од најранијих времена имали уређене односе, а своје спорове су рјешавали на мјешовитим суду – станку, који се одржавао код Светог Стефана у Затону вањском.[13] Поред тога Хумљани су уживали и право да им врховни господар, у овом случај краљ из династије Котроманића, суди по њиховом обичају. То је питаније хумско које указује на посебан статус Хумске земље у оквирима средњовјековне босанске државе.[14]

Повеља бана Стјепана II из 1351. упућена кнезовима Вуку и Павлу Вукославићу, пружа јаснију слику о „добрим Бошњанима“. Наиме, у тој повељи се као свједоци јављају људи из Босне и Усоре, чиме је јасно истакнута управна и политичка особеност и граница ове две области.

У повељи се о свједоцима каже: А томе су пристави и сведоци добри Бошњани и Усорани: први пристав и сведок Владислав Дабић са братијом, други сведок и пристав Ратко Шанта са братијом, Мркоје Шћитовљанин пристав и сведок са братијом; од Усоре пристав и сведок Прибислав Хлапотић са братијом, Стипоје Челничић сведок са братијом, Поручен Прибиславић сведок томе са братијом; од Доњих Краја Ратко Лужац сведок и пристав и његова пратња.[15]

Поред Босне и Усоре, као трећа политичка јединица истакнути су и Доњи Краји, са њиховим свједоком. Истицање других управних јединица поред саме Босне није био риједак случај у босанским повељама, а можемо га видјети и у самој титули бана Стјепана II која је гласила господин свим земљама босанским и Соли и Усоре и Доњим Крајима и Хумске земље господин.[16]

Главни суд који је судио у међусобним споровима великаша босанске државе био је станак све земље Босне и Доњих Краја и Загорја и Хумске земље.[17] Овим набрајањем управних области у титулама Котроманића и у повељама које третирају судске спорове босанске властеле и „вјеру“ краљеву, показано је из колико се историјско-политичких цјелина састојала босанска држава. Свака ова област имала је и своју домаћу властелу, са којом су Котроманићи морали да рачунају као битан политички фактор. Најважнија и најмоћнија властела била је из саме средишње области Босне, и то су добри Бошњани који се спомињу у повељама.

Насљедник Стјепана II, Стефан Твртко I Котроманић у вријеме док је још био бан, издаје 1367. године повељу кнезу Павлу Вукославићу, којом га враћа у своју службу, након што се Павле био одметнуо од њега. Као свједоци у повељи се опет наводе посебно свједоци од Босне а посебно свједоци од Усоре. У случају да у будуће изневјери, Павла не смије нико да гони док га не огледа Босна и Усора, његова дружина, племенити људи.[18]

На мјесту гдје је у повељи Стјепана II за свједоке писало добри Бошњани, у повељи његовог насљедника пише од Босне, тако да је ван сваке сумње да добри Бошњани представљају босанску властелу поријеклом из њених средишњих крајева односно boni homines.

Дубровчани су знали колики је утицај те крупне босанске властеле, па су по некад тражили поред заклетве босанског краља и краљице да се закуну и босански „барони“ – cum sagramento so et de la reina et dei soi baron“.[19] У латинским и италијанским споменицима, станак босанске властеле, такође, означаван је као sboro tra lo re et baroni de Bossina.[20]

Сви остали владари из куће Котроманића, своју крупну властелу поријеклом из Босне наводили су у повељама као добре Бошњане или Бошњане а тако су их знали ословљавати и Дубровчани. У писму кнезу Павлу Раденовићу, након босанско – дубровачког рата (јун 1403-мај 1404), захваљујући му се због заузимања за њих код новоизабраног краља Твртка II и херцега Хрвоја, Дубровчани га хвале као припадника старе босанске властеле. Такоће га обавјештавају да су и са осталим босанским великашима направили договор: А са Бошњанима ти направисмо други договор, како ваша љубав зна.[21]

Краљ Стефан Твртко II Твртковић (1404-1409, 1421-1443) јуна 1405, у повељи Дубровчанима насталој у послератним околностима као документ о помирењу Босне и Дубровника, пише: А што су војвода Сандаљ, кнез Павле Раденовић, или други Бошњанин краљевства босанског, узели коме год Дубровчанину иметак,… томе плену да је судија кнез Вукац Хранић… .[22]

Властела у босанској средњовјековној држави, имала је себи подрећене ситније племиће. Они се јављају у повељама које је издавала велика босанска господа, просто као добри људи, наши добри људи или слугама, племенитим људима.

Позни средњи вијек у напуљско-угарској пракси познаје термин familiaris ( фамилијар, слуга) а у босанској добар човек (углавном у множини као добри људи), односно чељадин (мађ. cseled). Ови фамилијари били су ситно племство које је признавало примат неког господара вишег ранга. Они су дјеловали као његови службеници, били су чланови његове свите и непосредно су га служили, вршећи дужности углавном војне и административне природе.[23]

Војвода Сандаљ Хранић, у повљи из 1419, говори и о својим подчињенима удељујући својим слугама, племенитим људима, по својој вољи дајем и записујем у баштину и у племенито.[24] На основу овога видимо да су добри Бошњани били толико моћни да су по својој вољи могли да награђују своје људе, и они су били према својим људима у положају у којем је био босански краљ према њима.

Овде сам позајмио пост од @Khal Drogo да би демостиковали ко су добри Бошњани.

У етногенези данашњих босснских Мухамеданаца можеш узети сасвим сигурно добре Бошњане и још неке друге остатке босанског племства.
Видљиво да босанска држава није класно издефимисана тек у зачећу што је и ствворило такав слом и нестанак босанске државе.

Да је босанско краљевство зачето раније и направило мало дужи континуитет власти и државе можда би могли говорити о посебном етносу.

Свакако да Босна остаје специфична као и Диоклија али није један етнос створио данашњи етнос Бошњака
Већ виша класа једног етноса је формирала један нови етнос данашњих Бошњака муслимана.

Za rani srednji vek naših krajeva nemaš druge izvore osim DAI , LPD , Ajnarda -franačke anale , uključujući najranije Pseudofederigarovu hroniku i MSD čuda svetog Dimitrija.

Dakle to su ti svi raspoloživi izvori za to doba.
Stećci i ostalo spada u domen pseudoarheologije i nedokazano jje još uvek kome pripadaju ono što je bitno nee nalaze se samo na teritoriji Bosne imaš ih svuda.
Nije najjasnije kojoj epohi pripadaju uopšte.

Međutim ako neko odbija otvorene izvore na kojima počiva čitava srednjobekovna istorija pa k Evrope , Franaka , Sasa , Bavaraca , Austruza i drugih a da prihvatam neke nedokazane teorije bošnjačkih pseudonaučnih teza koje su neprihvaćene uopšte a kao što rekoh ne postoji rekonstrukcija ni jedne bošnjačke crkvve kako je izgledala da li je oltar i vrata prema istoku ili zapadu a an bilo šta što bi moglo ukazati na orijentaciju bosanske crkve.
Tako da podaci kojima se služiš su čista naklapanja i mišljenja i bajke tkz bošnjsčkih stručnjaka za koju ni jedan živi dokaz nema.

Da te je uopšte nešto zanimalo odgovore na mnoga pitanja bi našao na temi "Kralj Tvrtko kralj Srbljem Bosnom i zemljama primorskim 2 puta se sam tako potpisao

Ћиролицом "У име оца сина и светога духа Божијом милошћу краљ Твртко краљ Србљем , Босном и земљама приморским.

Друго пронсшао би порекло "добррих Бошњана" тачније више класе племенитих људи из централне Босне

Обзиром да улажеш минимум а тражиш од саговорника максимум ја не видим себе у овој причи.

Прича је доказана и са великом сигурношћу можемо рећи да је босанско краљевство наставак традиције краљевине Србије.

Да су Босанци касније инсистирали на неком господом босанском и српском и 17. веку врло могуће да су истицсли неку специфичност због своје двогубе круне као и код Диоклећсна.
Међутим ти Босснци касније формирају један специфични исламски идентитет где нема помена о краљевству босснском и идентификације са босснским хришћанским краљевима.

То повезивање Бошњака и добрих Бошњана и цркве босанске све заједно са краљевима Босне и племство. које су вам Турци брутално побили је новијег датума то ти је и форумаш @Khal Drogo
показао резултате пописа.

Чак уз моју велику похвалу и покојми муфтија Зукорлић је одустао од те идеје.
Пре смрти је изјавио да његова најдубља истраживања показују да и Срби и Бошњаци припадају најстаријим народима не само на Балкану већ и у Европи .
Tvoje pozivanje na DAI ne vrijedi nista vise za mene od Hrvatskog ,da vidimo zasto Hrvati ne vide Srbe kao narod u tom periodu nego male grupice ili da su dio Hrvatskog plemena.
Now, at that time these same (Danube) Bulgarians under Alogobotour (Άλογοβότουρ, �Αλοβογότουρ) entered Croatia to make war, and there they were all slain (ca. 925) by the Croats (Χρωβάτος). Seven years afterwards Tzeeslav (Τζεέσθλαβος) escaped from the (Danube) Bulgarians with four others, and entered Serbia (Σερβλία) from Preslav (Πρεσθλάβου), and found in the country no more than fifty men only, without wives or children, who supported themselves by hunting. With these he took possession of the country (ca 932) and sent a message to the emperor of the Romans asking for his support and succor, and promising to serve him and be obedient to his command, as had been the princes before him.
Ako se pozivas na DAI moras se i na ovo pozivati.

Stecci su nadgrobni spomenici clanova crkve Bosanske i ima ih 60000 u Bosni a 4000 u srbiji i 3500 u Hvatskoj, nikakve nedokazane teze nego knjiga John Fina o Bosanskoj crkvi.Vjerovao ili ne uopste ne citam bosnjacke izvore (vise me interesuju strani koji su daleko politicki korektniji od nasih i mnoge stvari sam morao saznati preko njih i nemoguce da nisu poznate u Srbiji nego su izostavljene kao sto rade i Bosnjaci i Hrvati ,sto je cilj mojih postova da sam to zakljucis kao i ostali forumasi)

Srpske titule nisu nikakav dokaz o porijeklu i smijesno je o tome raspravljati. Tvrtko trazi i srpsku i hrvatsku titiulu (poziva se na porijeklo Kralja Zvonimira) Da je dobio Hrvatsku a ne Srpsku bili bi Hrvati ili sta?
Prije rata je misljenje Sime Cirkovica je bilo da je Bosna Srpska drzava i Nada Kljajic ga je napadala zbog toga da vuce vodu na svoj mlin tj da je srbenda jer ne gleda DAI i kao politicko djelo sto je veoma tacno i taj isti Cirkovic nikad nije povezivao Tvrtka sa Srbima (svi vizantski prevodi kralj Srbjem su Kralj Raske) nemam potrebe da citam na forumu tvoju temu o Tvrtku.

Crkva Bosanska je nestala dolaskom Turaka jer je Kralj naredio da moraju biti katolici(to je bio uslov katolika da bi ih zastitili od Turaka i jedina nada opstank) sto nije prihvaceno i dovelo do raspada crkve, ali i nakon krstaskih pohoda Bosanska crkva nije nestala u Bosni nego upravo jacala sto govori o znacaju crkve. Specificna Crkva koju niko drugi nema jeste dokaz identiteta (znamo svi koliko je crkva bitna u tom periodu i da se drustvo kroz crkvu razvijalo) ako se na ciilicu pozivas ako sam dobro razumio onda smo svi Bugari jer su je Bugari donijeli i u Srbiju i Bosnu.

Poslednja izmena:
Tvoje pozivanje na DAI ne vrijedi nista vise za mene od Hrvatskog ,da vidimo zasto Hrvati ne vide Srbe kao narod u tom periodu nego male grupice ili da su dio Hrvatskog plemena.
Now, at that time these same (Danube) Bulgarians under Alogobotour (Άλογοβότουρ, �Αλοβογότουρ) entered Croatia to make war, and there they were all slain (ca. 925) by the Croats (Χρωβάτος). Seven years afterwards Tzeeslav (Τζεέσθλαβος) escaped from the (Danube) Bulgarians with four others, and entered Serbia (Σερβλία) from Preslav (Πρεσθλάβου), and found in the country no more than fifty men only, without wives or children, who supported themselves by hunting. With these he took possession of the country (ca 932) and sent a message to the emperor of the Romans asking for his support and succor, and promising to serve him and be obedient to his command, as had been the princes before him.
Ako se pozivas na DAI moras se i na ovo pozivati.

Stecci su nadgrobni spomenici clanova crkve Bosanske i ima ih 60000 u Bosni a 4000 u srbiji i 3500 u Hvatskoj, nikakve nedokazane teze nego knjiga John Fina o Bosanskoj crkvi.Vjerovao ili ne uopste ne citam bosnjacke izvore (vise me interesuju strani koji su daleko politicki korektniji od nasih i mnoge stvari sam morao saznati preko njih i nemoguce da nisu poznate u Srbiji nego su izostavljene kao sto rade i Bosnjaci i Hrvati ,sto je cilj mojih postova da sam to zakljucis kao i ostali forumasi)

Srpske titule nisu nikakav dokaz o porijeklu i smijesno je o tome raspravljati. Tvrtko trazi i srpsku i hrvatsku titiulu (poziva se na porijeklo Kralja Zvonimira) Da je dobio Hrvatsku a ne Srpsku bili bi Hrvati ili sta?
Prije rata je misljenje Sime Cirkovica je bilo da je Bosna Srpska drzava i Nada Kljajic ga je napadala zbog toga da vuce vodu na svoj mlin tj da je srbenda jer ne gleda DAI i kao politicko djelo sto je veoma tacno i taj isti Cirkovic nikad nije povezivao Tvrtka sa Srbima (svi vizantski prevodi kralj Srbjem su Kralj Raske) nemam potrebe da citam na forumu tvoju temu o Tvrtku.

Crkva Bosanska je nestala dolaskom Turaka jer je Kralj naredio da moraju biti katolici(to je bio uslov katolika da bi ih zastitili od Turaka i jedina nada opstank) sto nije prihvaceno i dovelo do raspada crkve, ali i nakon krstaskih pohoda Bosanska crkva nije nestala u Bosni nego upravo jacala sto govori o znacaju crkve. Specificna Crkva koju niko drugi nema jeste dokaz identiteta (znamo svi koliko je crkva bitna u tom periodu i da se drustvo kroz crkvu razvijalo) ako se na ciilicu pozivas ako sam dobro razumio onda smo svi Bugari jer su je Bugari donijeli i u Srbiju i Bosnu.

Немам шта да признајем или не признајем постоји тај одељак код Порфирогенита. Могао си поставити цео преведен јер је ово контаминирано и укрштено са нечим што нема код Порфирогенита.
После смрти Часлава последњег Властимировића Србија ће се распасти и недуго затим заједно са првим бугарским царством пасти под врховну власт Византије.

https://sr.m.wikisource.org/sr-ec/32._О_Србима_и_земљи_у_којој_сада_станују

Ево ти цео чланак са Монтенегрине да не буде неки суперсрпски извор.
Босна ти се помиње као доба Србије и у доба Часлава и у доба самог Порфирогенита.

Што се Хрвата тиче да нема Порфирогенита не знам где би их било и уписано .

Други упоредни извор "анали манастира Лорш" ови делови припадају Ајхарду биографу Карла Великог и његовог сина Луја Ћелавог

Он описује устанак Људевита Посавског као господара горње Лапоније .
Говори о Борни и Тимочанима и Гундусканима који су отпали од Бугара.
Борна се истакао у ратовима са Људевитом Посавским који напредује од дукса Либурније до дикса војводства од Далмације.
Иако ће рана хрватска држава и Нинска бискупија припадати франачкој аквилејској патријаршији Францима , Ајнарду је њихово име непознато.
Помињу се Срби не пуно пута али речима да су народ који држи већи део Далмације.
Помињу се као што рекох Боеми , Абодрити , Велетаби , Моравци , Тимочани али нема помена нити Хрвата нити хрватске државе под тим именом нити земље Босне али недвосмислено се налази у оквиру римске Далмације Људевит побеже Србима негде на западу Босне код Уне.

Е сад ако ти ДАИ није релевантан да ли ти је Ајхард релевантан западни извор?

Поткрепи изворима то што причаш о цркви босанској баци линк или нешто да не буде причам ти причу .

Дакле не постоји ништа од Босне до пропасти прве српске државе и након тога Боснс ће бити у саставу држа Војислављевића у оквиру Србије.
Бодинов печат је пронађен у Истамбулу где је краљ Диоклије и Србије.

Дакле Босна ће почети самостално да егзистира много након велике шизме после 500 година историје као део Србије.

Да ли је ту било других народа осим Срба сигурно да јесте али без засебне политичке организације.

Сад немој као ултранационалистички Хрвати да кажеш да Карло Велики није постојао.

Да Твртко се позива на сродство са Звонимиром и прогласио се краљем Далмације и исказио престо да буде и хрватски бан.

Хрватску круну није ни могао носити јер је Хрватска изгубила у унији са Мађарском имали су само народну титулу бана.

Srpske titule nisu nikakav dokaz o porijeklu i smijesno je o tome raspravljati. Tvrtko trazi i srpsku i hrvatsku titiulu (poziva se na porijeklo Kralja Zvonimira)
Јел имаш ово за позивање на Звонимир ово краљевство , или барем да ме упутиш где бих могао да прочитам? Интересује ме уопште, и није директно везани за ову тему.

Stecci su nadgrobni spomenici clanova crkve Bosanske i ima ih 60000 u Bosni a 4000 u srbiji i 3500 u Hvatskoj, nikakve nedokazane teze nego knjiga John Fina o Bosanskoj crkvi.
Ово за стећке и њихову највећу концентрацију... ти си вероватно боље упућен него ја око тога . Мислим да би било важно да имамо на уму да ли је њихова концентрација у Босни или у Херцеговини. Нема спора да их је највише у садашњој БиХ, али морамо имати на уму границе у средњем веку како не би са закључцима отишли у погрешном правцу

Хм. Моје лично мишљење је да је Ћирковић био у праву, с тим што 'српска' треба условно схватити.
Мишљења сам да је Босна у склопу неке српске државе (условно речено ) имала статус 'земље' и да негде око средине 12-ог века напушта сферу српског интересовања.

Овде око босанске цркве, треба прво објаснити из којег се угла она посматра. Свакако да има своје специфичности. Треба имати на уму да није прихваћена од хришћанског света, ни од Истока ни од Запада, како изгледа и њено уређење је другачије. Ту око босанске цркве а и стећака треба разматрати натенане. Свакако да нема спора да Босна има своју посебност, то нико не спори, али треба све сложити на своје место и схватити процес, односно, суштину, шта се у Босни дешавало у средњем веку.
Језик Босне је словенски, мислим да ту немамо спора. Ако је то тако, треба обратити пажњу које словенско племе насељава ту територију.

Хм. Моје лично мишљење је да је Ћирковић био у праву, с тим што 'српска' треба условно схватити.
Мишљења сам да је Босна у склопу неке српске државе (условно речено ) имала статус 'земље' и да негде око средине 12-ог века напушта сферу српског интересовања.
Sve je to jedina veliko mozda jer mi nemamo dovoljno podataka da bi to mogli potvrditi kao istinu , trebali bi imato nekoliko izvora kojih ne znaju jedan za drugi i govore isto tj da nisu pripisivali jedan od drugog Ili da imamo neke iskopine koje jasno dokazuju te izvore.

Овде око босанске цркве, треба прво објаснити из којег се угла она посматра. Свакако да има своје специфичности. Треба имати на уму да није прихваћена од хришћанског света, ни од Истока ни од Запада, како изгледа и њено уређење је другачије. Ту око босанске цркве а и стећака треба разматрати натенане. Свакако да нема спора да Босна има своју посебност, то нико не спори, али треба све сложити на своје место и схватити процес, односно, суштину, шта се у Босни дешавало у средњем веку.
Језик Босне је словенски, мислим да ту немамо спора. Ако је то тако, треба обратити пажњу које словенско племе насељава ту територију.
Jezik ,imena Ili pismo moze biti dokaz ali ne moraju i to moras necim potvrditi .

Јел имаш ово за позивање на Звонимир ово краљевство , или барем да ме упутиш где бих могао да прочитам? Интересује ме уопште, и није директно везани за ову тему.
Nedavno je to neko tvrdio ,mislim da je Boris i ja sam citao ,sad bi trebao citavu knjigu ponovo pretraziti.

Mislim da su i Srbi,Bugari, Hrvati protjerali dobar dio starosjedioca u Bosnu,pa su i Srbi naseljavali istocnu Bosnu pa je Bosanska crkva prvilacila bogumile iz cjelog okruzenja i iz tog cijelog buckurisa su izgradili svoj identiteit.

Back