Istorija bošnjačke kulture u Srbiji

Тешко је водити комуникацију са онима који бирају задртост умјесто чињеница, свађалачки гард умјесто тежње сагледавању проблематике, ту не мислим на форумаше и овог провокатора из ефбиха којем је термин Муслиман увредљив (много дјечак увредљив) него и на представнике политичке и ине елите колективитета који се данас национално називају Бошњацима. То је примјетно задњих дана у Народној скупштини Српске након чега су се по тастеру укључили медији и дежурни хукачи из ефбиха.
Тако се један посланик увриједио након што му је други поручио су за Аустроугарске сврставани у вјерску рубрику Мухамеданци хистерично поручивши "ми нисмо Мухамеданци, немој да вријеђаш, ми смо Бошњаци". Побогу, па то су историјски факти, како то може бити увредљиво? Као што су историјски факти да су се на 4 пописа 1961-91.године припадници тог колективитета изјашњавала национално Муслиманима. Па како то може бити увредљиво? Припадници тог колективитета су се тих деценија тако доживљавали.

Да поновимо градиво и да видимо шта кажу пописи од 1879.-1991.године.
У вријеме аустроугарске управе бејаху четири пописа становништва на којима није било рубрике о народносној припадноисти, 1879., 1885. и 1895.године припадници тог колективитета (потомци преобраћеника у ислам) у БиХ су се сврставали у вјерску рубрику Мухамеданци (Muhammedaner) а 1910.године у вјерску рубрику муслимани.

У времену краљевине СХС/Југославије на попису 1921.године припадници тог колективитета су у рубрици језик уписивани као Срби или Хрвати (што би могла бити рецимо народност) а у рубрици вјероисповјест муслимани.
На попису 1931.године нисмо имали рубрику народност и уписани су у рубрици вјероисповјест као муслимани.

На пописима 1948. и 1953. мањи број тог колективитета се сврстао у Србе или Хрвате исламске вјероисповјести а највећи број неопредијељенима.
На 4 пописа у периоду 1961-91.године огромна већина тог колективитета се изјашњавала национално Муслиманима.
Ни трага ни у обрисима тих неких националних Бошњака, а припадници тог колективитет су "открили" тек 1993.године да су заправо национално Бошњаци.
Занимљиво да само двије године раније националних Бошњака готово и није било што говори детаљан увид у попис 1991-е (овдје) и прилично је "фасцинантно" колико су припадници тог колективитета подложни (малтене довољно је да каже тадашњи национални лидер Алија "до јучер смо били национално Муслимани од данас смо национално Бошњаци" и сви се као један ресетују) политичкој инструментализацији.

Дефинитивно својевремено су се изјашњавали и као Југословени као и добар део Срба али не Хрвата негде 80-их.

Међутим подаци не греше али се слажем са Јованом Ст Протићем да би схватио историју или културу једног народа мораш да се замислиш у њиховој кожи и да се саосетиш са њима.

Они су били повлаштен слој хришћани су били обична раја.
Сад одједном огромна промена и они знају да нису Турци али да су од Турака били повлашћени сад од једном их протерују расељавају губе привилегије а саосећају се добро са Србима.
Њихови интелектуалци књижевници попут Баздуља који каже да они менталитетски се осећају ближе Србима него Хрватима.
Да није било аустроугарске пропаганде и да је Слија Изетбеговић стао на чело Милошевићеве Југославије са Босном данас би се разишли као са Црногорцима са мало тешких речи и прозивања али не би било крви и било би знатно више Срба муслимана.

Дакле нисам националиста ни ксенофобик јесам патриота али ја Бошњаке гледам ксо браћу муслимане Словене највише Србе има и Хрвата мање и нешто етничких Турака и других нација али по највише Срба.

Ја поштујем Бошњак ако им се тско свиђа само би било лепо да не забораве да су нам по крви сродни по вери другсчији али то не треба бити препрека .

Дакле не требају Бошњаци навијати за Албанце нити за Бошњаке у Босни и једни и други требају бити лојални и политички коректни према својим државама.

Албанија је јако тешко скројена због овога јер су муслимани Албанци били повлашћени над хришћанима и никако нису желели у исту државу где ће бити изједначени са хришћанима а то је видљиво и данас.

Mnoga pitanja su se nagomilala u proteklim vremenima a nisu rešavana na vreme, onda je to početkom 90-ih izletelo napolje i sad to sve treba da se pokupi i složi na svoje mesto. To su ogromni problemi, nove države, novi jezici i svašta nešto. Jeste jedan jezik, nije jedan jezik.... jeste jedan a više imena .... ma to je ludilo.
Po neki put kad razmišljam dolazim u neke situacije da se sam sebi smejem a i ostalima koji kuckaju ovde....
Dal ja i vi kad pišemo s npr. @Dobri Bosnjanin koristimo srpski, bosanski ili ja pišem na srpskom a on ga razume i sebi u glavi automatski prevodi na bosanski, i obrnuto. Upadamo s protokom vremena u paradoks na ovim prostorima. Mislim, da smo istorijski posmatrano mi ovde na nekoj raskrsnici i moraćemo ili levo ili desno, pravo nema.

Da ali ista pravila moras da upotrebis i za Bosanske Srbe ili Hrvate.Muslimani je u svakom slucaju pogresno.
Nije nemoguće, ja lično mislim da nije bilo tako, ali ne bih potpuno isključio kao mogućnost za primenu na Srbe i Hrvate, da je to već na njima primenjeno pre 1000 godina, kod raskola Crkve. Opet kažem, mislim da nije bilo tako, ali ne bih to isključio kao mogućnost.

Zašto uvredljivo? To je izraz koji se ne koristi od juče i nikada nije imao nameru da bude uvredljiv.
Sad ću nešto da ti napišem iz ličnog iskustva, mislim moj je događaj.
Pre jedno 15 možda 20 godina je to bilo (ne mogu tačno da se setim), gde sam ja, kako da kažem, prelomio oko nekih stvari koje se u suštini ne tiču nijednog naroda nego kuda to vodi, dal namerno ili spontano, ne znam.
Ja lično sam sam sebi rekao ok, možda te ljude izrazi Musliman, Šiptar vređaju, ja nemam problem da koristim Bošnjak ili Albanac i problem rešen. Tako je i bilo neko vreme.
Iako se, koliko ja pamtim, u Srbiji za npr. Albance korist izraz Šipatari, a za Bošnjake u smislu moderne nacije Muslimani, bez bilo kakve namere da ih se vređa (što je posebno važno).
Prošlo je nešto vremena, tipa 4-5 godina i ja gledam neku emisiju na TV-u (TV stanica je iz Srbije) gde se pominju tako neki odnosi među narodima i između ostalog i imena naroda koja sam pominjao. U jednom trenutku pominju Mađare i ladno kreće debata da li je to uvredljivo i to onako žestoka, jeste i nije. Ja kažem sebi, dal je bre moguće da ja više neću znati kako koga treba da zovem i svi će nešto da se ljute, . Dal će bre da nas kako ko naiđe uči kako se priča srpski a svi su u fazonu kakav srpski jezik to nije isti jezik kao... pa da ne pišem sad koji sve jezici. Ko će sutra da se naljuti i kojim povodom!?
Pazi, a moji su svi iz Srbije, i sa očeve i sa majčine strane, i to solidno dugo koliko znam, i smatram da onako dosta znam oko srpskog jezika kojim govori običan narod i šta misle kad nešto izgovore. To koji bi sve izarzi mogli biti uvredljivi za neke narode dobro znam, ako pričamo o srpskom jeziku i ja ih nikada nisam koristio čak i za narode koji su udaljeni od ovih prostora oho-ho.
Zato sam ja nekoliko puta na ovoj temi pisao o tome da se ljudi na ovim prostorima slabo poznaju i razumeju, odnosno ne shvataju ili prihvataju. Zato se nama , malo-malo i dešavaju neke gluposti koje za posledicu imaju ozbiljne probleme.
Ja nikakav nemam problem da se Bošnjaci zovu Bošnjaci, ali oni insistiraju i na svom jeziku - bosanskom (i to je takođe u redu).
Ne znam koliko sam uspeo da ti približim pogled jednog običnog čoveka, ali pogledaj malo stvari i kroz te naočare. Pazi, niko po ulici ne trči i viče eno ga Musliman ili ga tako doziva:). To je jednostavno takav izraz koji je nastao, sad precizno ne znam koliko davno, ali nije od skora. Ja lični imam i neke svoje mišljenje zašto baš tako, ali otkud znam da li je baš zbog toga.
Uglavnom, poenta je da nije stvar neke namere da se napakosti drugom. I mislim da je dobro da se o tome razgovara, baš iz razloga tog ne poznavanja drugog. Tada će u stvari najbolje da se vidi gde se sve ne poznaju ljudi koji su, npr. živeli u Jugoslaviji.
Dobro, samo postavi se u situaciju da te svi zovu pravoslavc umjesto srbin ,(musliman Ili pravoslavac nije nacionalnost). Naziv musliman je uveden 60tih godina umjesto Bosanac Ili Bosnjak ,za mene licno nebitno zbog lidera nesvrstanih drzava koji dolaze u to vrijeme kod nas i odlaska nasih firmi u arapske zemlje tj nesto se Bosnjacima moralo dati zbog uticaja arapskih zemalja.Bosanac Ili Bosnjak kao nacija nikad nije dozvoljen.

Dobro, samo postavi se u situaciju da te svi zovu pravoslavc umjesto srbin ,(musliman Ili pravoslavac nije nacionalnost). Naziv musliman je uveden 60tih godina umjesto Bosanac Ili Bosnjak ,za mene licno nebitno zbog lidera nesvrstanih drzava koji dolaze u to vrijeme kod nas i odlaska nasih firmi u arapske zemlje tj nesto se Bosnjacima moralo dati zbog uticaja arapskih zemalja.Bosanac Ili Bosnjak kao nacija nikad nije dozvoljen.
Razumem, šta kažeš. Ja, npr. da Srbe u Bosni zovu Pravoslavci ili Srbe uopšte šta da radim. U principu nije uvreda, ako je to spontan naziv. Zovu ih Pravoslavci a oni sebe Srbi i šta da radim. Veoma je moguće i da će u Srbiji vremenom naziv Muslimani preći spontano u Bošnjaci. Ja recimo nikada ne ispravljam nekog kad kaže Sandžak, ja koristim Raška oblast ili Raška, a verovatno neki put u razgovoru kažem i Sandžak. Poneki Srbi van Srbije, Srbe iz Srbije zovu Srbijanci. To nije uvreda, eto tako je. Čudno im je kad im objašnjavam zašto su Srbi a ne Srbijanci, a pazi, govore srpski. Ovo za objašnjavanje je kad krene razgovor. Inače, kad neko kaže Srbijanac šta sad da mu objašnjavam, u principu znam na šta misli.
Mislim da će se u budućnosti, eto da dam malo sebi za pravo da predviđam budućnost, zbog razvoja interneta i te vrste komunikacije među budućim generacijam na ovim prostorima razviti neki e-jugoslovenski, možda, gde te mlađe generacije neće biti opterećene nekim primerima koji npr. nas muče.

Србија је створена на Берлинском конгресу кнежевина Србија и њена територија се мењала.
Срби су стигли до Грачанице али су морали да се повуку са Косова.
Сачуван је и последњи и једини Европски Санџак јер се забрањивало строго уједињење Србије и Црне Горе јер су то третирали као основ за једну јаку државу која прети да се развије у озбиљног конкурента.
Црна Гора је Берлинским конгресом добила излаз на море.

Ове земље се нису формирале као Румунија , Бугарска или Грчка па и Хрватска сви грађани су Румуни , Грци и Бугари и Роми и Власи и друге националне мањине.
Зато у Србији имаш доста Рома , Влаха православних и других мањина према којима сами Срби држе дистинкцију као у новија времена они према Србима.
Тај наш систем државе који се развио од устаника и борбе је апсорбовао у себе и Влахе и Цинцаре и Роме који су хтели да се боре за Српску идеју.

У првом српско-турском рату у Николиним мемоарима је уписано да због лепог понашања према домаћим муслиманима за које је тврдио да се наше племство крије у њима дошао им је у сусрет један херцеговсчки хоџа и похвалио их је рекавши и ми би да се дигнемо и нама су дојадиле Стамболије.

Е сад први Ром награђен Карађорђевом звездом је променио ток Кумановске битке.
Битка није кренула најбоље по Србе тај Ром из Лесковца је знао бојне трубе Срба и Турака и знао је турски и улазио несметано у њихове редове.
У том тешком тренутку по Србе он је међу Турцима одсвирао мелодију за повлачење што је изазвало неред у туским тедовима и забуну.

Затим се вратио и Србима одсвирао ратну трубу за јуриш и Срби су тада победили а тај Ром је одликован Карађорђевом звездом за јунсштво.
Srbija je nakon prvog svetskog rata izasla kao pobjednik i bila najjaca od zemalja koje su cinile novu drzavu i kao takva je mogla da postavlja uslove kakve hoce sto je i normalno cak i danas a kamoli u 19 vjeku dok su muslimani tj Bosnjaci u to vrijeme bili gubitnici, saradnici sa okupatorom,poturice itd i kakve su oni uslove mogli da postavljaju u toj situaciji. Politika je uvijek imala uticaj u istorijskim izvorima a pogotovo u 19 vjeku u vrijeme stvaranja nacija i novih drzava , na nasem podrucju su i mogucnosti velike jer otomasko carstvo propada i nakon toga Austro- Ugarska i niko na to gleda kriticki ( to sam vec i Slavenu pisao da bar malo samoreflekcije nije na odmet).

Pazi, ovo za Bosanac. Recimo, u Srbiji je do devedesetih to bio redovan naziv za ljude iz BiH, bez obzira o kome je reč. Baš kad nešto dublje uđeš u priču onda ide dal su Srbi, Muslimani, Hrvati... ali koliko često se ulazi u sitna crvca u svakodnevnom životu. E, posle je sve okrenuto i gotovo da ne znam čoveka koji kaže Bosanac danas - ne bukvalno da ne postoji, ali daleko, daleko manje nego pre.

Већ сам се у посту осврнуо на пописе у Босни и Херцеговини 1879-1991.године, укупно 12 пописа;
Да поновимо градиво и да видимо шта кажу пописи од 1879.-1991.године.
У вријеме аустроугарске управе бејаху четири пописа становништва на којима није било рубрике о народносној припадноисти, 1879., 1885. и 1895.године припадници тог колективитета (потомци преобраћеника у ислам) у БиХ су се сврставали у вјерску рубрику Мухамеданци (Muhammedaner) а 1910.године у вјерску рубрику муслимани.

У времену краљевине СХС/Југославије на попису 1921.године припадници тог колективитета су у рубрици језик уписивани као Срби или Хрвати (што би могла бити рецимо народност) а у рубрици вјероисповјест муслимани.
На попису 1931.године нисмо имали рубрику народност и уписани су у рубрици вјероисповјест као муслимани.

На пописима 1948. и 1953. мањи број тог колективитета се сврстао у Србе или Хрвате исламске вјероисповјести а највећи број неопредијељенима.
На 4 пописа у периоду 1961-91.године огромна већина тог колективитета се изјашњавала национално Муслиманима.
Ни трага ни у обрисима тих неких националних Бошњака, а припадници тог колективитета су "открили" тек 1993.године да су заправо национално Бошњаци.
И на пописима 1961-91.године припадници тог колективитета (потомци преобраћеника у ислам) су се својом слободном вољопм национално изјашњавали Муслиманима, тако су себе национално доживљавали у тим временима. И то им нико нема право забранити, па и да се национално идентификују истим именом који се користи за припаднике вјерске заједници, муслимани су вјерска одредница, Муслимана су национална припадност. Уопште код етнонима не постоји задати образац како настају, настајали су по разним основама, за 2/3 етнонима и немамо усаглашен став како су настали. Коришћење истог имена и за припаднике вјерске заједнице и као националну одредницу није често али имамо и таквих случајевам, шта ти ја знам, Сики су и народносна и вјерска одредница, у колоквијалном дискурсу Јевреји су и народ и сљедбеници јудаизма. Како год, како написах, припадници тог националног корпуса су се тих деценија изјашњавали национално Муслиманима.

Мантра како је неко неком бранио, како је неко неког спутавао да се национално изјасни није ништа друго до модерна бошњачка пропаганда у циљу самообмане. Сад што интелектуалне елите тог корпуса може бит нису имале у тим временима изграђену националну свијест други је пар опанака.
Уосталом, на попису 1991.године у бившој СР БиХ пописивачи су добили строга упутства да упишу у националну рубрику како год се ко изјасни, свако се могао изјаснити Бошњаком или Босанцем па опет националних Бошњака готово и није било што говори детаљан увид у попис 1991-е (овдје).
Припадници тог колективитета су "открили" тек 1993.године да су заправо национално Бошњаци.
И прилично је "фасцинантно" колико су припадници тог колективитета подложни (малтене довољно је да каже тадашњи национални лидер Алија "до јучер смо били национално Муслимани од данас смо национално Бошњаци" и сви се као један ресетују) политичкој инструментализацији.

Srbija je nakon prvog svetskog rata izasla kao pobjednik i bila najjaca od zemalja koje su cinile novu drzavu i kao takva je mogla da postavlja uslove kakve hoce sto je i normalno cak i danas a kamoli u 19 vjeku dok su muslimani tj Bosnjaci u to vrijeme bili gubitnici, saradnici sa okupatorom,poturice itd i kakve su oni uslove mogli da postavljaju u toj situaciji. Politika je uvijek imala uticaj u istorijskim izvorima a pogotovo u 19 vjeku u vrijeme stvaranja nacija i novih drzava , na nasem podrucju su i mogucnosti velike jer otomasko carstvo propada i nakon toga Austro- Ugarska i niko na to gleda kriticki ( to sam vec i Slavenu pisao da bar malo samoreflekcije nije na odmet).

Ух није тако једноставно. 1915. Србија је изгледала као губитник.
Она је успешно истерала и потиснула Аустроугаре сли је у помоћ стигла свежа пруска-немачка војска а Бугари су их напали са леђа.

Србија с војском и делом народа се упустила у авантуру преко Проклетија.

Да почнем од почетка кнез Михајло Обреновић је истицао право на превласт над Босном.
Чак када је Београд био у његовим рукама то је рекао аустроугарском амбасадору.

Сад у његово време то је млада модерна кнежевина са већ око милион и по људи. Увео је редовну касарску војску која је недавно укинута. Имао је јако велики број војника. Британски медији су о томе писали шта ће српском кнезу толика војска на милион и по људи једина намера му може бити окупација Босне и Херцеговине.
Интересантно да је он отац балканског савеза и где су први протоколи уједињења направљени са Црном Гором.
На предлог Књаза Николе коришћен је црногорски закон владика о уједињењу и изједначавању Црногорсца и Брђана.
Сад су то преформулисали у Срба и Брђана изједначење пред законом.
Да је до овог уједињења дошло данашњи Црногорци би у Брђанима тражили свој идентитет.
Иако он није занемарен никад.
Кринисани краљ Никола је био краљ Црне Горе и Брда.

Краљ Петар Карађорђевић као Мркоњић Петар је дизао устанке у Херцеговини по њему је назван Мркоњић град иако Херцеговци нису знали његов идентитет краљ Никола је знао те га је оженио својом кћерком те су Александар и Ђорђе први краљеви и примчеви Црне Горе рођени на Цетињу не у Његошима ксо сви пре њих.

Одласком Турака Британија је дозволила анексирање Босне Аустроугарима као и излаз на Новопазарски Санџак тако је остала изневерена српска идеја још од устаника када нису постојале још мапе Душановог царства и друге али се знало шта су српске земље.

И код Доситеја у стиховима Востсни Србијо востсни мати
Твоје сестрице Босна и Црна Гора поносно хледају на те....

Е сад млада Босна у којој је био као млад и Иво Андрић и други је окупљала младе дисиденте и интелигенцију борећи се за слободу Босне.Било је у њој Срба , Муслимана , католика ...је сарађивала са Србијом чини се незванично...Организација по идеји младе Италије која је ујединила Италију
.према некој верзији Апис је дао оружије из којег је пуцао Гаврило Принцип убивши АУ престолонаследника али ово никад није потврђено.
Свакако Гаврило Принцип је био члан младе Босне .

Онфа видимо изјаве странаца Никола Тесла изјављује да је Гаврило Принцип Србин.
Михајло Пупин опрезније свестан ситуације и опасности изјавњује да Гаврило Принцип није држављанин Србије већ Босне или АУ
Наметнути су услови Србији да изручи кривце оптужујући Србију за атентат без доказа слично као НАТО 1999. потпишите или бомбардовање, Овде је изручите кривце или рат и напад који се догодио убрзо.
Србија је показала захвалност према Италији која је била савезница АУ али се није умешала под изговором да је Србија прва напала то би било друго пошто је АУ напала не мешамо се.

Тако да је око Босне избио први светски рат.

Србија је изашла као победник без трећине мушког становништва са народом који је био изложен геноциду дело Аустроугара у Мачви и Подрињу и великим делом Бугара.
Бугари су чак покушали мошти Стефана Дечанског из високих Дечана понети у Бугарску у знак освете због битке код Велбужда стао им је камион који су Срби натерани да гурају са свом имовином манастира.
Камион није хрео да мрдне Албанци су гледали.
Наишли су Аустроугари камионом и питали шта се дешава када су схватили натерали су Бугаре да све врате и мошти у манастир
Остале су запамћене речи неименованог Албанца пазите шта радите ово је знак!
Стари краљ не жели да оде!
Срби ће се вратити!

Србија се враћа у девастирану земљу попут Украине данас и краљ Александар на коњу улази са војском у Београд са 50-60 кг.
Привреда уништена скроз интелигенција жртвована побијена али првреда је остала очувана у Босни и у Хрватској неразрушена.
Србија је донела одлобођење јужним Словена од туђинаца али за саму себе ништа није урадила.
Официри смењени примљени официри из хрватске Словеније који су ратовали на стани АУ помиловани и признати им чинови из АУ војске легенде рата пуковници смењени пензионисани Бојовић отеран сви заслужни су остали у сенци заборављени у тој држави са споменицима који им се тек недавно дижу а нису због једнакости и југословенства прото идеје братства и јединства..
Србија је одбила идеју са Босном и приморјем до Цавтата. Остало Италији што би изменило токове другог светског рата тотално.
Међутим од ње се тражило да се одрекне старе Србије данашње северне Македоније и да је уступи Румунији и Бугарској.
Данас је то независна држава и црква...Хум и море заувек нестали...Босна је данас то што јесте , Хрватска такође и најмлађа формирана земља Словенија је данас запад за нас!

Тако да своју победу пирову и крваву је претворила у свој пораз данас.

Ne da ustupi Rumuniju Makedoniji, već da podrži da celi Banat sa sve Pančevom pripadne Rumuniji.
Да били су и делови Банатс у питању да се поделе са Румунијом. Међутим велики српски финансијер и добротвор Михајло Пупин са места на којем је био би био позван приликом прављења граница сам картограф је био његов студент где му чак ни подршка Вудру Вилсона није требала.Тако да би стање на терену било веома слично.
Онда би његове речи у Панчеву и говор који се завршио речима живела Србија и живела Црна Гора имало много више смисла.

Ух није тако једноставно. 1915. Србија је изгледала као губитник.
Она је успешно истерала и потиснула Аустроугаре сли је у помоћ стигла свежа пруска-немачка војска а Бугари су их напали са леђа.

Србија с војском и делом народа се упустила у авантуру преко Проклетија.

Да почнем од почетка кнез Михајло Обреновић је истицао право на превласт над Босном.
Чак када је Београд био у његовим рукама то је рекао аустроугарском амбасадору.

Сад у његово време то је млада модерна кнежевина са већ око милион и по људи. Увео је редовну касарску војску која је недавно укинута. Имао је јако велики број војника. Британски медији су о томе писали шта ће српском кнезу толика војска на милион и по људи једина намера му може бити окупација Босне и Херцеговине.
Интересантно да је он отац балканског савеза и где су први протоколи уједињења направљени са Црном Гором.
На предлог Књаза Николе коришћен је црногорски закон владика о уједињењу и изједначавању Црногорсца и Брђана.
Сад су то преформулисали у Срба и Брђана изједначење пред законом.
Да је до овог уједињења дошло данашњи Црногорци би у Брђанима тражили свој идентитет.
Иако он није занемарен никад.
Кринисани краљ Никола је био краљ Црне Горе и Брда.

Краљ Петар Карађорђевић као Мркоњић Петар је дизао устанке у Херцеговини по њему је назван Мркоњић град иако Херцеговци нису знали његов идентитет краљ Никола је знао те га је оженио својом кћерком те су Александар и Ђорђе први краљеви и примчеви Црне Горе рођени на Цетињу не у Његошима ксо сви пре њих.

Одласком Турака Британија је дозволила анексирање Босне Аустроугарима као и излаз на Новопазарски Санџак тако је остала изневерена српска идеја још од устаника када нису постојале још мапе Душановог царства и друге али се знало шта су српске земље.

И код Доситеја у стиховима Востсни Србијо востсни мати
Твоје сестрице Босна и Црна Гора поносно хледају на те....

Е сад млада Босна у којој је био као млад и Иво Андрић и други је окупљала младе дисиденте и интелигенцију борећи се за слободу Босне.Било је у њој Срба , Муслимана , католика ...је сарађивала са Србијом чини се незванично...Организација по идеји младе Италије која је ујединила Италију
.према некој верзији Апис је дао оружије из којег је пуцао Гаврило Принцип убивши АУ престолонаследника али ово никад није потврђено.
Свакако Гаврило Принцип је био члан младе Босне .

Онфа видимо изјаве странаца Никола Тесла изјављује да је Гаврило Принцип Србин.
Михајло Пупин опрезније свестан ситуације и опасности изјавњује да Гаврило Принцип није држављанин Србије већ Босне или АУ
Наметнути су услови Србији да изручи кривце оптужујући Србију за атентат без доказа слично као НАТО 1999. потпишите или бомбардовање, Овде је изручите кривце или рат и напад који се догодио убрзо.
Србија је показала захвалност према Италији која је била савезница АУ али се није умешала под изговором да је Србија прва напала то би било друго пошто је АУ напала не мешамо се.

Тако да је око Босне избио први светски рат.

Србија је изашла као победник без трећине мушког становништва са народом који је био изложен геноциду дело Аустроугара у Мачви и Подрињу и великим делом Бугара.
Бугари су чак покушали мошти Стефана Дечанског из високих Дечана понети у Бугарску у знак освете због битке код Велбужда стао им је камион који су Срби натерани да гурају са свом имовином манастира.
Камион није хрео да мрдне Албанци су гледали.
Наишли су Аустроугари камионом и питали шта се дешава када су схватили натерали су Бугаре да све врате и мошти у манастир
Остале су запамћене речи неименованог Албанца пазите шта радите ово је знак!
Стари краљ не жели да оде!
Срби ће се вратити!

Србија се враћа у девастирану земљу попут Украине данас и краљ Александар на коњу улази са војском у Београд са 50-60 кг.
Привреда уништена скроз интелигенција жртвована побијена али првреда је остала очувана у Босни и у Хрватској неразрушена.
Србија је донела одлобођење јужним Словена од туђинаца али за саму себе ништа није урадила.
Официри смењени примљени официри из хрватске Словеније који су ратовали на стани АУ помиловани и признати им чинови из АУ војске легенде рата пуковници смењени пензионисани Бојовић отеран сви заслужни су остали у сенци заборављени у тој држави са споменицима који им се тек недавно дижу а нису због једнакости и југословенства прото идеје братства и јединства..
Србија је одбила идеју са Босном и приморјем до Цавтата. Остало Италији што би изменило токове другог светског рата тотално.
Међутим од ње се тражило да се одрекне старе Србије данашње северне Македоније и да је уступи Румунији и Бугарској.
Данас је то независна држава и црква...Хум и море заувек нестали...Босна је данас то што јесте , Хрватска такође и најмлађа формирана земља Словенија је данас запад за нас!

Тако да своју победу пирову и крваву је претворила у свој пораз данас.
Hvala na opsirnom objasnjenju, pokusavam da razumijem opste misljenje u Srbijii, razlike i frustracije tj gdje zapelo 🙂.

....Bosanac Ili Bosnjak kao nacija nikad nije dozvoljen.
Mislim da ovde nisi u pravu. A Kalajevo doba? AU okupacioni režim vam je Bosanstvo-Bošnjaštvo kao modernu nacionalnu kategoriju servirao na pladnju, prilagođavali su vam istorijski narativ da vam ga omile, dorađivali da ne kažem falsifikovali arheološka iskopavanja i ... ništa, kad su vidjeli da se ne prima na kraju su odustali od toga.
Imali ste intelektualce koji su i prije i poslije WWII pisali o potrebi da prihvatite Bosanstvo-Bošnjaštvo, jesu Tunjo Filipović i Zulfikarpašić osnovali MBO na prvim višestranačkim izborima u BiH i jasno propagirali bosanski identitet i... ništa. Sve do 1993. i kopernikanskog identiteskog obrta.

To postavlja onda i pitanje šta su tvoji kriterijumi da bi nešto bilo dovoljno da se smatra predmodernom etnijom..
Ovjde se ubacujem u tvoju diskusiju sa Khal Drogom čisto jer mi je ovo izuzetno zanimljivo pitanje, nadam se da se ne ljutite obojica. Po meni odgovor je kontinuitet. Da bi se nešto moglo smatrati predmodernom etnijom (a ovdje se u dobroj mjeri slažem sa tobom da čitajući sve istorijske pomene Bosanstva-Bošnjaštva, taj bi se identitet zaista mogao definisati kao predmoderni etnicitet) ne bi bilo loše da se on, kad se ostvare odgovarajući uslovi, pretvori u moderni etnicitet, nacionalnost, kako god. I za to mi je idealna prilika bila AU okupacija Bosne, odlazak "zaostale" Osmanske imperije, dolazak jedne "moderne" evropske države. E, pošto se to nije odmah desilo, pravoslavni su preferirali srpski nacionalni, katolici hrvatski nacionalni, muslimani muslimanski vjerski identitet, bosanski nacinalni identitet niko (osim prokalajevske struje oko Safvet bega), ovo je sad moje glasno razmišljanje, ni ja tu nisam načisto da li sam i koliko u pravu ili nisam, imamo li ga onda pravo posmatrati kao predmodernu etniju, ili samo jednu nadogradjene, nešto jače verziju teritorijalnog identiteta.

Poslednja izmena:
Mislim da ovde nisi u pravu. A Kalajevo doba? AU okupacioni režim vam je Bosanstvo-Bošnjaštvo kao modernu nacionalnu kategoriju servirao na pladnju, prilagođavali su vam istorijski narativ da vam ga omile, dorađivali da ne kažem falsifikovali arheološka iskopavanja i ... ništa, kad su vidjeli da se ne prima na kraju su odustali od toga.
Imali ste intelektualce koji su i prije i poslije WWII pisali o potrebi da prihvatite Bosanstvo-Bošnjaštvo, jesu Tunjo Filipović i Zulfikarpašić osnovali MBO na prvim višestranačkim izborima u BiH i jasno propagirali bosanski identitet i... ništa. Sve do 1993. i kopernikanskog identiteskog obrta.

Ovjde se ubacujem u tvoju diskusiju sa Khal Drogom čisto jer mi je ovo izuzetno zanimljivo pitanje, nadam se da se ne ljutite obojica. Po meni odgovor je kontinuitet. Da bi se nešto moglo smatrati predmodernom etnijom (a ovdje se u dobroj mjeri slažem sa tobom da čitajući sve istorijske pomene Bosanstva-Bošnjaštva, taj bi se identitet zaista mogao definisati kao predmoderni etnicitet) ne bi bilo loše da se on, kad se ostvare odgovarajući uslovi, pretvori u moderni etnicitet, nacionalnost, kako god. I za to mi je idealna prilika bila AU okupacija Bosne, odlazak "zaostale" Osmanske imperije, dolazak jedne "moderne" evropske države. E, pošto se to nije odmah desilo, pravoslavni su preferirali srpski nacionalni, katolici hrvatski nacionalni, muslimani muslimanski vjerski identitet, bosanski nacinalni identitet niko (osim prokalajevske struje oko Safvet bega), ovo je sad moje glasno razmišljanje, ni ja tu nisam načisto da li sam i koliko u pravu ili nisam, imamo li ga onda pravo posmatrati kao predmodernu etniju, ili samo jednu nadogradjene, nešto jače verziju teritorijalnog identiteta.
Kako objasnjavas da jos uvijek postoje muslimani u Turskoj koji sebe Bosnjaci nazivaju ili katolici u Madjarskoj ?

Kako objasnjavas da jos uvijek postoje muslimani u Turskoj koji sebe Bosnjaci nazivaju ili katolici u Madjarskoj ?
Da li se tako identifikuju u nacionalnom smislu? Ili etničkom? Ili teritorijalnom? Ili nešto izmedju? Ili time samo žele da naglase da se od ostalih Turaka/Madjara razlikuju po tome što su njihovi preci došli iz Bosne a ne iz Sirije, Egipta ili Slovačke, Erdelja? Pazi, ja sebe nazivam Bosancem, ja u sebi imam i čuvam i njegujem bosanski identitet, i to vrlo jak, za razliku od ogromnog broja Srba iz RS/BiH koji su ga se odrekli ja taj identitet ne dam nikome jer je u istorijskom smislu dio mene, ali on je u mom slučaju teritorijalni, zavičajni, takvog sam ga od oca naslijedio i gledaću da ga kao takvog i svojoj djeci prenesem.

Kako ti to objašnjavaš?

Poslednja izmena:
Da li se tako identifikuju u nacionalnom smislu? Ili etničkom? Ili teritorijalnom? Ili nešto izmedju? Ili time samo žele da naglase da se od ostalih Turaka/Madjara razlikuju po tome što su njihovi preci došli iz Bosne a ne iz Sirije, Egipta ili Slovačke, Erdelja? Pazi, ja sebe nazivam Bosancem, ja u sebi imam i čuvam i njegujem bosanski identitet, i to vrlo jak, za razliku od ogromnog broja Srba iz RS/BiH koji su ga se odrekli ja taj identitet ne dam nikome jer je u istorijskom smislu dio mene, ali on je u mom slučaju teritorijalni, zavičajni, takvog sam ga od oca naslijedio i gledaću da ga kao takvog i svojoj djeci prenesem.

Kako ti to objašnjavas
Ocigledno se ne radi ni o kakvoj izmisljotini AU. Bosna ima svoju crkvu bosnasku koja je dokaz njihovog indetiteta( koliko naroda ima svoju crkvu u tom periodu).Uticaj crkve i znacaj ne treba ni objasnjavati u tom periodu.Imali su stecke.Izjaviti da je Bosna teritorijalna odrednica i da Bosnjaci nisu imali svoje obicaje i identiteit koji je razlicit od Srpskog je smijesno.Jedino o cemo de moze tu raspravljati je da li su to starosjedoci koje su Srbi, Hrvati Ili Bugari protjerali u Bosnu Ili su se odvojili od Srba u 6 Ili 7 vijeku.

Ocigledno se ne radi ni o kakvoj izmisljotini AU. Bosna ima svoju crkvu bosnasku koja je dokaz njihovog indetiteta( koliko naroda ima svoju crkvu u tom periodu).Uticaj crkve i znacaj ne treba ni objasnjavati u tom periodu.Imali su stecke.Izjaviti da je Bosna teritorijalna odrednica i da Bosnjaci nisu imali svoje obicaje i identiteit koji je razlicit od Srpskog je smijesno.Jedino o cemo de moze tu raspravljati je da li su to starosjedoci koje su Srbi, Hrvati Ili Bugari protjerali u Bosnu Ili su se odvojili od Srba u 6 Ili 7 vijeku.
Мислим од Срба у 12-ом веку, онако значајније одвајање, територијално-почитички. Народно, вероватно око доласка Турака или нешто мало касније.

Ocigledno se ne radi ni o kakvoj izmisljotini AU.
Očigledno, slažem se! Ovako nešto ni pijan ne bi izjavio, nit sam rekao, niti pomislio, ajde molim te bez ovih strawman argumenata.

Bosna ima svoju crkvu bosnasku koja je dokaz njihovog indetiteta( koliko naroda ima svoju crkvu u tom periodu).Uticaj crkve i znacaj ne treba ni objasnjavati u tom periodu.Imali su stecke.
Ni u jednom trenutku nisam negirao bosanski identitet, pokušavam što je moguće poštenije i preciznije da ga definišem. Crkva bosanska nastaje usljed složenih istorijsko političkih okolnosti, možemo reći da je jedan od dokaza postojanja bosanskog identiteta u srednjovjekovnoj bosanskoj državi, ali pošto ja ničim ne negiram postojanje bosanskog identiteta, ne znam šta hoćeš sa ovim da dokažeš? Uzgred, da li si ti ovom porukom pokušao da izjednačiš Crkvu bosansku sa stećcima :huh: Jer ako jesi, povlačim se iz diskusije.

Izjaviti da je Bosna teritorijalna odrednica i da Bosnjaci nisu imali svoje obicaje i identiteit koji je razlicit od Srpskog je smijesno.

Ništa o ovog nigdje nisam izjavio, barem do sad jer Bosna je država a država jeste teritorijalna odrednica. Gdje sam rekao da Bošnjaci nisu imali svoje običaje? Bosanski identitet se razvojem bosanske države, njenim razlazom od Srbije odvaja i počinje da biva raspoznatljiv u odnosu na srpski ali ta dva identiteta nisu medjusobno poništiva, ne isključuju jedan drugi u smislu ako si jedno nisi drugo, od ranog srednjeg vijeka do danas, barem za neke od nas, moj nacionalno-etnički identitet je srpski, geografski je bosanski, za vas, današnje Bošnjake, očigledno jesu, ok, poštujem...

Jedino o cemo de moze tu raspravljati je da li su to starosjedoci koje su Srbi, Hrvati Ili Bugari protjerali u Bosnu Ili su se odvojili od Srba u 6 Ili 7 vijeku.

Jel se ti ovim podebljanim pozivaš na teoriju o Besima ili šta? Iskreno ne razumijem. Otkud ti sad odvajanje od Srba u 6 ili 7 vijeku? Na osnovu čega tvrdiš i jedno i drugo

Poslednja izmena:
Očigledno, slažem se! Ovako nešto ni pijan ne bi izjavio, nit sam rekao, niti pomislio, ajde molim te bez ovih strawman argumenata.

Ni u jednom trenutku nisam negirao bosanski identitet, pokušavam što je moguće poštenije i preciznije da ga definišem. Crkva bosanska nastaje usljed složenih istorijsko političkih okolnosti, možemo reći da je jedan od dokaza postojanja bosanskog identiteta u srednjovjekovnoj bosanskoj državi, ali pošto ja ničim ne negiram postojanje bosanskog identiteta, ne znam šta hoćeš sa ovim da dokažeš? Uzgred, da li si ti ovom porukom pokušao da izjednačiš Crkvu bosansku sa stećcima :huh: Jer ako jesi, povlačim se iz diskusije.

Ništa o ovog nigdje nisam izjavio, barem do sad jer Bosna je država a država jeste teritorijalna odrednica. Gdje sam rekao da Bošnjaci nisu imali svoje običaje? Bosanski identitet se razvojem bosanske države, njenim razlazom od Srbije odvaja i počinje da biva raspoznatljiv u odnosu na srpski ali ta dva identiteta nisu medjusobno poništiva, ne isključuju jedan drugi u smislu ako si jedno nisi drugo, od ranog srednjeg vijeka do danas, barem za neke od nas, moj nacionalno-etnički identitet je srpski, geografski je bosanski, za vas, današnje Bošnjake, očigledno jesu, ok, poštujem...

Jel se ti ovim podebljanim pozivaš na teoriju o Besima ili šta? Iskreno ne razumijem. Otkud ti sad odvajanje od Srba u 6 ili 7 vijeku? Na osnovu čega tvrdiš i jedno i drugo
Izvinjavam se ,mislio sam na opste misljenje .Ne pozivam se na bese samo zelim da kazem da Bosna ima svoj identiteit i ne mozemo pricati o tome da su Bosnjaci Srbi ,jedina mogucnost je da su se nekad bili i odvojili od Srba u 6 Ili 7 vijeku i izgradili svoj identiteit ili su nastali od starosjedioca koje su drugi protjerali prema Bosni ili djelom Srba,Albanaca itd, to ne znamo.Podebljao sam slucajno ako sam podebljao, telefon mi koriguje konstano na drugi jezik pa sve moram da ispravljam.

Poslednja izmena:
Izvinjavam se ,mislio sam na opste misljenje .Ne pozivam se na bese samo zelim da kazem da Bosna ima svoj identiteit i ne mozemo pricati o tome da su Bosnjaci Srbi ,jedina mogucnost je da su se nekad bili i odvojili od Srba u 6 Ili 7 vijeku i izgradili svoj identiteit ili su nastali od starosjedioca koje su drugi protjerali prema Bosni ili djelom Srba,Albanaca itd, to ne znamo.Podebljao sam slucajno ako sam podebljao, telefon mi koriguje konstano na drugi jezik pa sve moram da ispravljam.
Nisi ti podebljao, ja sam boldovao ovaj dio tvog posta koji sadrži 2 mogućnosti o porijeklu Bošnjaka, taj boldovani mi se učinio da se pozivaš na teoriju o Besima (njega nalazimo u povjesnim vrelima al meni se ne čini logičan) ali ovaj neboldovani mi je super zanimljiv. Jesi to negdje pročitao ili si sam došao do tog zaključka? Jer vidi, tipičan srpski nacionalista vas smatra poislamljenim Srbima, poturicama, koji su dolaskom Turaka prodali vjeru za večeru i otpali od srpstva, znači 15, 16 vijek pa nadalje (ja nisam od tih, al kontaš šta hoću da kažem). E sad, ako ti tvrdiš da ste se od Srba odvojili u 6,7 vijeku, i ako to kažeš tom srpskom nacionalisti, on će malo razmisliti, možda mu na prvu neće biti jasno šta pričaš, biće zbunjen, al bukvalno ga zamišljam kako pljucne u šaku, pruža ti ruku i kaže dogovoreno, može, nastali ste Srba ranije nego što sam konto al pišaj ga, bitno je da ste nastali od Srba, kad je nebitno, možete to pomjeriti na 2.vijek iznad Azovskog mora, na Pripjat, gdje god, al konačno ste priznali da ste nastali od Srba...

Hvala na opsirnom objasnjenju, pokusavam da razumijem opste misljenje u Srbijii, razlike i frustracije tj gdje zapelo 🙂.

Опште мишљење у Србији је нешто сасвим друго од онога што ми заступамо на пдф-у историја.

Историјске ствари су јако комплексне да би ти неко у три реченице рекао и ето као то би било то.
То је немогуће то би личило на инстант психологију или инстант историју. Тако скраћено сажето би била опет опасна полуистина и пропаганда.
Имаш оригиналне повеље краљева босанских како су се осећали на кога позивали и чије порекло. Онда можеш прочитати Порфирогенита. Попа Дукљанина.
Па онда испратити титулу угарске Раме која и данас постоји као област али се раније ширила и пренела на читаву територију Босне које се проширила и на неке територије које рецимо Порфирогенит назива хрватским.
Рецимо Кључ. постоје територије Босне данашње које су у раном средњем веку откриле присуство франковских Словена што је раније служило као искључиво присуство Хрвата што нужно не мора значити али значи да су се те територије нашле у једном тренутку продора Франака под влашћу Франака то су били најпре Хрвати али постоје археолошки докази о паду Хума додуше краткотрајно под власт Франака.

Дакле ја не могу неку историју од скоро 700-800 година сажети у неки инстант чланак који ће моћи служити у кафанским размирицама.

Прво нисам сигуран да можемо одвојити територијално од етничког у раном средњем веку јер онда би историја престала да постоји.
Иако са друге стране не можемо бити сигурни да су на свим писаним територијама живели искључиво Срби и били већина или Хрвати али су владали тим пределима и контролисали их.

Јако је тешко то посматрати из данашњег аспекта нација и држава и то пројектовати у рани средњи век.

Да ли су сви Срби Срби?
Па неки су имали идентитет у раном средњем веку у време продора Франака.
То су Срби , Боеми , Моравци , Тимочани , Гундускани ,Тимочани Абодрити.
Дакле то су племена са политичком свешћу које шаљу своје делегације пред франсчког краља и траже заштиту од Бугара. А неки како извори пишу су отпали од Бугара , ослободили се и потражили боље услове ксо Борна поглавар Гундускана и Тимочана у Почетку.
Ту су и Делегације Срба и Абодрита из Паноније па Авара које представљају Боеми и Вилци или Велети.
Упадљиво да још не постоји ни делегациа Бошњана нити Хрвата.
Данас су Абодрити , Тимочани , Моравци део Србије и Срба.

Лапонци опет или Панонци , Словињи или Славињи , Гундискани и део Тимочана су данас део Хрвата у Далмацији и Панонији.

Црква богомилска није нека посебност било их је по Пелопонезу и читавом грчком тлу то је била нека рана словенска црква о којој јако мало знамо.

Били су аскети , изгладнели , одвојени од материјалног света и нису зматесли за ауторитет ни папу римског ни цариградског патријарха. То им је заједничко са Богумилима у Босни а много дтвари различитих.
Исто као Аријанци у доба Арија су били дисциплиновани хришћани блиски Никејанцима а подле Арија сасвим нешто друго што је и отпало од вере.

Босанска црква није никакав идентитет.
Као што франачка црква у Хрватској није део франачког идентитета у Хрватској већ хрватског под франсчким утицајем.

Тако да би католичке цркве које немају аутокефалије ислично већ су унитарне папске цркве на основу овога ни једна католичка земља нема своју цркву значи ли то да све католичке земље немају или нису имале национални идентитет?

О некој посебности Босне можемо причати од 12. века.
А ипак своју краљњвину и зенит свог утицаја и културе и територијално су касније проживели под српском круном до пада под Турке где је и читаво племство Босне брутално побијено.

Poslednja izmena:
...., ja u sebi imam i čuvam i njegujem bosanski identitet, i to vrlo jak, za razliku od ogromnog broja Srba iz RS/BiH koji su ga se odrekli
Ово је већ неопјевана глупост.

Но на сррану то, нека свако мисли шта му воља.
Како сам већ примијетио, тешко је водити комуникацију са онима који бирају задртост умјесто чињеница, свађалачки гард умјесто тежње сагледавању проблематике, ту не мислим на форумаше и овог провокатора из ефбиха који се преплиће и саплиће у "скоковима" кроз историју од модерног времена до антике, све како би завриштао "неее, Бошњаци немају ништа са Србима, нису од Срба настали....." (добро нису, па?), него и на поититичку и интелектуалну елиту тог националног корпуса.

Опет, водити расправу и преко нета и вербалну гдје саговорник врши "скокове" кроз временске интервале је залудан посао. Ако се осврнемо на модерна ввремена, те пописе становништа на простору бивше ДР БиХ,од 1879.-1991.године имали смо дванаест пописа становништва, и на свим тим пописима ни трага ни у обрисима од нациоалних Бошњака.
Нација Бошњаци настаје 1993.године, на страну што је "фасцинантна" подложност тог корпуса политичкој инструментализацији гдје су се сви као један ресетовали и напрасно открили да су национално Бошњаци, али чињенице су једноставно неумољиве. Појмови Бошњак и Босанац су раније били искључиво демоними, територијална одредница, евентуално политоними којим би се именовали сви становници тадашњег Босанског ејалета или вилајета, без обзира којем народу припадали и које вјере били, но демоними и политоними се знају посебно у колоквијалном дискурсу испреплитати.

Зато ако говоримо о историји бошњачке нације, можемо говорити од 1993.године, никако раније. Ако говоримо и историји и историји културе тог колективитета који се данас национално изјашњава Бошњацима, није никакав проблем али и ту се морају уважавати чињенице, мијењати термине Муслимани/муслимани у Бошњаци је препарирање историје и силовање интелекта,

Ако пак идемо у средњи вијек, рани, развијени и позни, опет ваља уважавати факта и сачуване списе. А сачуваних списа који помињу српске земље и Србе је кроз рани средњи вијек па и развијени средњи вијек, до друге половине XII вијека, мало, оскудни су, углавном су то византијске и франачке хронике.
Оних који помињу Босну и Босанце нема никако, уопште први помен Босне је у спису неког Константина VII Порфирогенита из око 949.године (+/-) у којем тек у једној реченици помиње "земљицу Босну" (ма који простор тада обухваћала) као област у Србији. Босанци/Бошњаци се не помињу у тим неким временима раног и развијеног средњег вијека.
У позном средњем вијеку, рециmо у повељама Стефана II Котроманића из 1322. и 1324.године помињу се Бошњани но занимљиво увијек уз обавезан придјев добри, па пише "овом свједоче добри Бошњани...", па се у тим повељама наводе области, шта ти ја знам, Босна, Усора, Соли, Хумска земља, Доњи Краји, Западне стране, Ускопље итд, и по контексту како је састављено Бошљани су демоними, или рецимо политоними равнајући се према тадашњим околностима.

Опет историја Босне је нераскидиво везана са историјом Срба, кроз рукописе из развијеног и позног средњег вијека постојао је и тај наратив да се Србија дијели на Рашку и Босну, и раније рецимо Ајнхард пише да Срби око 822.године држе велики део Далмације, ако не читав простор данашње БиХ, оно свакако највећи део. Како написах и Коста пише да је "земљица Босна" област у Србији. Србe помињу и повеље господара Босне у развијеном и позном средњем вијеку, на крају крајева и Стефан Твртко и каснији краљеви су се титулисали за краља Србљем (Србима) а Стефан Твртко у повељи из 1378.године пише да је почео краљевити и пријесто правити српском земљом.
Па и први српски лингвоним је забиљежен не у повељи неког од владара Рашке него баш у повељи Стефана II Котроманића из 1333.године
котрома.gif

гдје пише да је повеља састављена у два примјерка на латинском и два на српском.
Што ипак говори о карактеру тадашње Босне и других области, и који народ је настањивао и који језик се користио.

...., ja u sebi imam i čuvam i njegujem bosanski identitet, i to vrlo jak, za razliku od ogromnog broja Srba iz RS/BiH koji su ga se odrekli

Ово је већ неопјевана глупост.
Zaista, kad god nešto napišem na ovom forumu ostavljam kao realnu mogućnost da sam napisao glupost pa tako i u ovom slučaju. Nisam napisao tu glupost da bih trolovao, spinovao, širio lažne informacije, propagandu, možda nisam dovoljno dobro shvatio, protumačio pročitano, možda sam izvukao pogrešne zaključke iz dostupnih izvora...

Plus, bilo bi mi drago da opišeš razliku između neopjevane i opjevane gluposti, ako postoji ili ti je to samo stilska figura čiji je cilj bio da kažeš da je ova moja glupost spada u posebnu kategoriju najvećih gluposti koje si ikad čuo (ovo nije puno bitno, ako ti nije problem da objasniš bio bih ti zahvalan)

Konkretna izjava je data na osnovu ličnog iskustva, ako uključim užu, širu rodbinu, tazbinu, kolege, prijatelje i sve kontakte koji su povezani sa ovim prethodno navedenim ljudima, recimo da je u pitanju 100tinjak ljudi sa kojima održavam vezu što na češćem što na rijeđem nivou, neka bude 100. Slovom i brojem, jedan (1) kolega dijeli moje mišljenje o bosanstvu/bosanskom identitetu. Ostali ga se listom odriču.

Imamo Predsjednika RS koji decidno kaže na oko 2.30 min, Gospodo, mi nismo bosanski Srbi ja ne znam kako to drugačije da protumačim, možeš li mi pomoći

Ako ti u svom okruženju imaš drugačija iskustva, spreman sam da ih saslušam i razmotrim ovaj svoj stav

Back