Istorija bošnjačke kulture u Srbiji

Ako je 1992. na jednoj sednici donesena odluka da se muslimanski "narod" nazove bosnjackim, to onda vuce da su sva prethodni nazivi-bosnjaci teritorijalna odrednica. Na primer bilo je bosnjaka katolika u bosni i hercegovini u severnoj bosni po zapisima. Takodje muslimanski je verska odrednica i ne moze biti narod. Medjutim kako smo svi od adama i eve... onda su narodi nastajali podelama. Moze biti bosnjacki narod al neka kazu da su nastali od srba.. a ne od bogumila... koji su takodje religiozna odrednica...
Zasto bi rekli ?

To nisam napisao, naveo sam Srpska nacija a ne narod.
Video sam ja da ti ne znaš šta pišeš. Nacije postoje od 19. veka i to su, ustvari, stanovnici država. Kada kažu "Bajden se obraća naciji" oni misle, naprosto, da se obraća na federalnom nivou, na nivou cele države. To su, na primer, Hrvati. Oni, zato i ne mogu da pojme kako to neko može u Hrvatskoj da ne bude Hrvat. Jer niko od njih i ne pripada hrvatskom narodu, jerbo taj narod i ne postoji. Postoji doktrina državnog naroda Hrvata, to će reći - nacije, koju su kopirali od Mađara. Kao što su Mađari genetski Sloveni, tako su Hrvati, genetski, sve samo ne Hrvati.

Postoje četiri evropska naroda koji su imali identitet još u srednjem veku, to su dva zapadna, Englezi i Francuzi i dva istočna, Srbi i Rusi. To sad citiram Erika Hobsbauma, svetski priznatog teoretičara.

eric_hobsbawm_author.jpg

Eric Hobsbawm
Jedan od najvećih modernih istoričara ali i najvećih stručnjaka za nacionalizam Erik Hobsbaum, iako je bio ljevičar i modernista – dakle, smatrao je da su nacije produkt 19. vijeka – ipak je priznao da postoji nekoliko istorijskih naroda (on ih zove proto-narodi), koji su posjedovali proto-nacionalne veze prije 19.vijeka; dva su iz Zapadne Evrope (Englezi i Francuzi) i dva iz Istočne (Srbi i Rusi).
Naime, u okviru ovih nacija, prema Hobzbaumu, očuvana su sjećanja na dugotrajnu političku zajednicu, obično srednjovekovnu monarhiju, kao i na crkvu u okviru koje je čuvano ovo sjećanje; posebno je u slučaju Srbije čuvano sjećanje na Nemanjiće i njima predvođenu političku zajednicu.

Video sam ja da ti ne znaš šta pišeš. Nacije postoje od 19. veka i to su, ustvari, stanovnici država. Kada kažu "Bajden se obraća naciji" oni misle, naprosto, da se obraća na federalnom nivou, na nivou cele države. To su, na primer, Hrvati. Oni, zato i ne mogu da pojme kako to neko može u Hrvatskoj da ne bude Hrvat. Jer niko od njih i ne pripada hrvatskom narodu, jerbo taj narod i ne postoji. Postoji doktrina državnog naroda Hrvata, to će reći - nacije, koju su kopirali od Mađara. Kao što su Mađari genetski Sloveni, tako su Hrvati, genetski, sve samo ne Hrvati.

Postoje četiri evropska naroda koji su imali identitet još u srednjem veku, to su dva zapadna, Englezi i Francuzi i dva istočna, Srbi i Rusi. To sad citiram Erika Hobsbauma, svetski priznatog teoretičara.

eric_hobsbawm_author.jpg

Eric Hobsbawm
Jedan od najvećih modernih istoričara ali i najvećih stručnjaka za nacionalizam Erik Hobsbaum, iako je bio ljevičar i modernista – dakle, smatrao je da su nacije produkt 19. vijeka – ipak je priznao da postoji nekoliko istorijskih naroda (on ih zove proto-narodi), koji su posjedovali proto-nacionalne veze prije 19.vijeka; dva su iz Zapadne Evrope (Englezi i Francuzi) i dva iz Istočne (Srbi i Rusi).
Naime, u okviru ovih nacija, prema Hobzbaumu, očuvana su sjećanja na dugotrajnu političku zajednicu, obično srednjovekovnu monarhiju, kao i na crkvu u okviru koje je čuvano ovo sjećanje; posebno je u slučaju Srbije čuvano sjećanje na Nemanjiće i njima predvođenu političku zajednicu.
Hoces reci da Srpska nacija ne postoji ili sta? Ne razumijes tvoj komentar.Napisao sam da je otac Srpske nacije kakvu je danas poznajemo Sveti Sava. Razlog tome ja da bi se svi pravoslavci strpali u srpsku naciju u 19 vjeku ,veliki broj ljudi koji su se kao vlasi izjasnjavali je nestao tj cisto iz politickih razloga, stvaranje nacija i novih granica kao i u drugom dijelovima Evrope zato i imamo problème danas.Hrvati su isti sistem kopirali od Srba a muslimani su bili gubitnici nakon pada Osmanliskog carstva i nisu ni mogli da postavljaju neke uslove a pogotovo neke nacije (navise sto su mogli dobit je JMO) E sad je zapelo kako svrstati bosnjake iz Sandzaka u Srbe. ;)

Na nasim predjelima je nacionalnost usko povezena sa religijom i ne mogu biti Srbi jer je Sveti Sava otac Srpske nacije kakvu je poznajemo. Znam da je cudno ali je tako.
Ок, не мислим ја да ти људи треба да се сматрају Србима уколико не желе. Мислим да Муслимани , или Бошњаци, имају јаке етничке везе са Србима у прошлости ( наравно не мислим буквално сваки појединац, али велики број њих). И то мислим буквално на Србе као народ, не само на оне из Србију. Муслимани су , односно њихови преци , пошли неким другим путем и то иде својим током. Мени је једино мало безвезе ограђивање као да су људе на овим просторима спустили с различитих планета да живе једни поред других или заједно. Ово не важи само за Муслимане већ и за нпр. националне Црногорце .
Ово за Светог Саву разумем шта си мислио, сад ако причамо о времену од пре 150 година вероватно је тако мишљење више важило него данас.

E sad je zapelo kako svrstati bosnjake iz Sandzaka u Srbe. ;)
Мислим да није у томе поента.
Него , поглед Срба на Муслимане (Бошњаке) је онако, мање-више јасан, али какав је поглед из 'другог угла'?

Poslednja izmena:
Ок, не мислим ја да ти људи треба да се сматрају Србима уколико не желе. Мислим да Муслимани , или Бошњаци, имају јаке етничке везе са Србима у прошлости ( наравно не мислим буквално сваки појединац, али велики број њих). И то мислим буквално на Србе као народ, не само на оне из Србију. Муслимани су , односно њихови преци , пошли неким другим путем и то иде својим током. Мени је једино мало безвезе ограђивање као да су људе на овим просторима спустили с различитих планета да живе једни поред других или заједно. Ово не важи само за Муслимане већ и за нпр. националне Црногорце .
Ово за Светог Саву разумем шта си мислио, сад ако причамо о времену од пре 150 година вероватно је тако мишљење више важило него данас.
Naravno da je bez veze i bilo bi totalno nebitno u normalnom drustvu, medjutim kod nas se sve koristi u politicke svrhe i zloupotrebljava zato i svi traze samo razlike a ne slicnosti.

Мислим да није у томе поента.
Него , поглед Срба на Муслимане (Бошњаке) је онако, мање-више јасан, али какав је поглед из 'другог угла'?
Ne znam ,mogu ti reci samo svoj licni stav .mislim da im u sustini nije bitno, da zive u nekom normalnom drustvu ali kod nas ne iz opravdanog straha da ce biti gradjani drugog reda. Ista stvar je i Srbima u BiH.

Hoces reci da Srpska nacija ne postoji ili sta? Ne razumijes tvoj komentar.Napisao sam da je otac Srpske nacije kakvu je danas poznajemo Sveti Sava. Razlog tome ja da bi se svi pravoslavci strpali u srpsku naciju u 19 vjeku ,veliki broj ljudi koji su se kao vlasi izjasnjavali je nestao tj cisto iz politickih razloga, stvaranje nacija i novih granica kao i u drugom dijelovima Evrope zato i imamo problème danas.Hrvati su isti sistem kopirali od Srba a muslimani su bili gubitnici nakon pada Osmanliskog carstva i nisu ni mogli da postavljaju neke uslove a pogotovo neke nacije (navise sto su mogli dobit je JMO) E sad je zapelo kako svrstati bosnjake iz Sandzaka u Srbe. ;)

Reći da je Sveti Sava, nesumnjivo duhovni arhipastir Srba, otac srpske nacije kakvu danas poznajemo, prilično nebulozna tvrdnja.

Možda bi to eventualno svetosavski nacionalisti, obrazovni, itd. želeli da bude tako, ali čak ni oni priznaju da to nije slučaj i bune se protiv stvarnosti, želeći da bude tako. A definitivno nije.

Reći da je Sveti Sava, nesumnjivo duhovni arhipastir Srba, otac srpske nacije kakvu danas poznajemo, prilično nebulozna tvrdnja.

Možda bi to eventualno svetosavski nacionalisti, obrazovni, itd. želeli da bude tako, ali čak ni oni priznaju da to nije slučaj i bune se protiv stvarnosti, želeći da bude tako. A definitivno nije.
Osnova Srpske nacije je SPC kakvu danas poznajemo a otac SPC je Sveti Sava. Veoma jednostavno, Niko tu nista ne zeli, paranoja prouzrokovana drustvom u kojem zivis.
Malo samoreflekcije Slavene,veoma si kritican na druge sto je i ispravno osim na Srbe.

Osnova Srpske nacije je SPC kakvu danas poznajemo a otac SPC je Sveti Sava. Veoma jednostavno, Niko tu nista ne zeli, paranoja prouzrokovana drustvom u kojem zivis.
Malo samoreflekcije Slavene,veoma si kritican na druge sto je i ispravno osim na Srbe.

Ima neke istine u tome što pišeš, ali to je stvarno strahovito pojednostavljeno, do te mere da se slobodno može smatrati i pogrešnim. Mnogi bi rekli da je to što si napisao i uvredljivo. Mnogo je kompleksnije od toga...

Разлог за ову вашу преписку око Светог Саве би можда био тај што је Србија тај неки 'континуитет ' с средњовековном државом, поред народа, имала и преко цркве која у суштини никад није престала да функционише, наравно не на истом степену као некада. Тај сплет околности је можда упутио на то оснивање архиепископије и Светог Саву .

Ne, nismo to dobili u XIX veku. Iako pravoslavlje jeste bilo državna ideologija, a Sveti Sava percipiran kao nacionalni lider, pojednostaviti stvari na taj način da se ignoriše bukvalno sve ostalo je krajnje nekorektno
Zasto bi bilo nekorekno ,nekorektno je nekom namecati sta ce biti ,kako ja gledam Srbe ili Hrvate u Bosni ili ti Bosnjake u Srbiji je totalno nebitno. Razvijali su svoj identitet u drugom smjeru.

Одлична тема. Искрено, мени је близак израз Муслимани, па у овом контексту Муслимани Србије, који и требају да имају неки свој празник ( не онај који је верски). Неспорним да ако желе могу да се сматрају Бошњацима. Али србијански Бошњаци је мало чудан израз за већину људи из Србије. Они су Србијанци као било који становник Србије ( жаргонски речено). Српски Бошњаци му у овом добу испада накарадно ( у суштини тај израз би показао нескалад). Мислим да је Муслимани Србије права мера, а Рашка област с центром у Новом Пазару апсолутно има прва да се сматра вођом тих људи.
Da ali ista pravila moras da upotrebis i za Bosanske Srbe ili Hrvate.Muslimani je u svakom slucaju pogresno.

Pogresno je i uvredljivo , nebitno koji je jezik maternji.Musliman je sljedbenik islama i nista drugo.
Zašto uvredljivo? To je izraz koji se ne koristi od juče i nikada nije imao nameru da bude uvredljiv.
Sad ću nešto da ti napišem iz ličnog iskustva, mislim moj je događaj.
Pre jedno 15 možda 20 godina je to bilo (ne mogu tačno da se setim), gde sam ja, kako da kažem, prelomio oko nekih stvari koje se u suštini ne tiču nijednog naroda nego kuda to vodi, dal namerno ili spontano, ne znam.
Ja lično sam sam sebi rekao ok, možda te ljude izrazi Musliman, Šiptar vređaju, ja nemam problem da koristim Bošnjak ili Albanac i problem rešen. Tako je i bilo neko vreme.
Iako se, koliko ja pamtim, u Srbiji za npr. Albance korist izraz Šipatari, a za Bošnjake u smislu moderne nacije Muslimani, bez bilo kakve namere da ih se vređa (što je posebno važno).
Prošlo je nešto vremena, tipa 4-5 godina i ja gledam neku emisiju na TV-u (TV stanica je iz Srbije) gde se pominju tako neki odnosi među narodima i između ostalog i imena naroda koja sam pominjao. U jednom trenutku pominju Mađare i ladno kreće debata da li je to uvredljivo i to onako žestoka, jeste i nije. Ja kažem sebi, dal je bre moguće da ja više neću znati kako koga treba da zovem i svi će nešto da se ljute, . Dal će bre da nas kako ko naiđe uči kako se priča srpski a svi su u fazonu kakav srpski jezik to nije isti jezik kao... pa da ne pišem sad koji sve jezici. Ko će sutra da se naljuti i kojim povodom!?
Pazi, a moji su svi iz Srbije, i sa očeve i sa majčine strane, i to solidno dugo koliko znam, i smatram da onako dosta znam oko srpskog jezika kojim govori običan narod i šta misle kad nešto izgovore. To koji bi sve izarzi mogli biti uvredljivi za neke narode dobro znam, ako pričamo o srpskom jeziku i ja ih nikada nisam koristio čak i za narode koji su udaljeni od ovih prostora oho-ho.
Zato sam ja nekoliko puta na ovoj temi pisao o tome da se ljudi na ovim prostorima slabo poznaju i razumeju, odnosno ne shvataju ili prihvataju. Zato se nama , malo-malo i dešavaju neke gluposti koje za posledicu imaju ozbiljne probleme.
Ja nikakav nemam problem da se Bošnjaci zovu Bošnjaci, ali oni insistiraju i na svom jeziku - bosanskom (i to je takođe u redu).
Ne znam koliko sam uspeo da ti približim pogled jednog običnog čoveka, ali pogledaj malo stvari i kroz te naočare. Pazi, niko po ulici ne trči i viče eno ga Musliman ili ga tako doziva:). To je jednostavno takav izraz koji je nastao, sad precizno ne znam koliko davno, ali nije od skora. Ja lični imam i neke svoje mišljenje zašto baš tako, ali otkud znam da li je baš zbog toga.
Uglavnom, poenta je da nije stvar neke namere da se napakosti drugom. I mislim da je dobro da se o tome razgovara, baš iz razloga tog ne poznavanja drugog. Tada će u stvari najbolje da se vidi gde se sve ne poznaju ljudi koji su, npr. živeli u Jugoslaviji.

Србија је створена на Берлинском конгресу кнежевина Србија и њена територија се мењала.
Срби су стигли до Грачанице али су морали да се повуку са Косова.
Сачуван је и последњи и једини Европски Санџак јер се забрањивало строго уједињење Србије и Црне Горе јер су то третирали као основ за једну јаку државу која прети да се развије у озбиљног конкурента.
Црна Гора је Берлинским конгресом добила излаз на море.

Ове земље се нису формирале као Румунија , Бугарска или Грчка па и Хрватска сви грађани су Румуни , Грци и Бугари и Роми и Власи и друге националне мањине.
Зато у Србији имаш доста Рома , Влаха православних и других мањина према којима сами Срби држе дистинкцију као у новија времена они према Србима.
Тај наш систем државе који се развио од устаника и борбе је апсорбовао у себе и Влахе и Цинцаре и Роме који су хтели да се боре за Српску идеју.

У првом српско-турском рату у Николиним мемоарима је уписано да због лепог понашања према домаћим муслиманима за које је тврдио да се наше племство крије у њима дошао им је у сусрет један херцеговсчки хоџа и похвалио их је рекавши и ми би да се дигнемо и нама су дојадиле Стамболије.

Е сад први Ром награђен Карађорђевом звездом је променио ток Кумановске битке.
Битка није кренула најбоље по Србе тај Ром из Лесковца је знао бојне трубе Срба и Турака и знао је турски и улазио несметано у њихове редове.
У том тешком тренутку по Србе он је међу Турцима одсвирао мелодију за повлачење што је изазвало неред у туским тедовима и забуну.

Затим се вратио и Србима одсвирао ратну трубу за јуриш и Срби су тада победили а тај Ром је одликован Карађорђевом звездом за јунсштво.

Тешко је водити комуникацију са онима који бирају задртост умјесто чињеница, свађалачки гард умјесто тежње сагледавању проблематике, ту не мислим на форумаше и овог провокатора из ефбиха којем је термин Муслиман увредљив (много дјечак увредљив) него и на представнике политичке и ине елите колективитета који се данас национално називају Бошњацима. То је примјетно задњих дана у Народној скупштини Српске након чега су се по тастеру укључили медији и дежурни хукачи из ефбиха.
Тако се један посланик увриједио након што му је други поручио су за Аустроугарске сврставани у вјерску рубрику Мухамеданци хистерично поручивши "ми нисмо Мухамеданци, немој да вријеђаш, ми смо Бошњаци". Побогу, па то су историјски факти, како то може бити увредљиво? Као што су историјски факти да су се на 4 пописа 1961-91.године припадници тог колективитета изјашњавала национално Муслиманима. Па како то може бити увредљиво? Припадници тог колективитета су се тих деценија тако доживљавали.

Да поновимо градиво и да видимо шта кажу пописи од 1879.-1991.године.
У вријеме аустроугарске управе бејаху четири пописа становништва на којима није било рубрике о народносној припадноисти, 1879., 1885. и 1895.године припадници тог колективитета (потомци преобраћеника у ислам) у БиХ су се сврставали у вјерску рубрику Мухамеданци (Muhammedaner) а 1910.године у вјерску рубрику муслимани.

У времену краљевине СХС/Југославије на попису 1921.године припадници тог колективитета су у рубрици језик уписивани као Срби или Хрвати (што би могла бити рецимо народност) а у рубрици вјероисповјест муслимани.
На попису 1931.године нисмо имали рубрику народност и уписани су у рубрици вјероисповјест као муслимани.

На пописима 1948. и 1953. мањи број тог колективитета се сврстао у Србе или Хрвате исламске вјероисповјести а највећи број неопредијељенима.
На 4 пописа у периоду 1961-91.године огромна већина тог колективитета се изјашњавала национално Муслиманима.
Ни трага ни у обрисима тих неких националних Бошњака, а припадници тог колективитета су "открили" тек 1993.године да су заправо национално Бошњаци.
Занимљиво да само двије године раније националних Бошњака готово и није било што говори детаљан увид у попис 1991-е (овдје) и прилично је "фасцинантно" колико су припадници тог колективитета подложни (малтене довољно је да каже тадашњи национални лидер Алија "до јучер смо били национално Муслимани од данас смо национално Бошњаци" и сви се као један ресетују) политичкој инструментализацији.

Poslednja izmena:

eric_hobsbawm_author.jpg

Eric Hobsbawm
Пази сад овде има их још ту је свакако и Данска , Баварска и још неке ја овде не бих искључио Хрвате без обзира на генетику остали су фокусирани на рани средњи век и успели су пренети своју националну идеју до данас.
У формирању нација сва су средства легитмна можда не лепа али оправдана са државничког аспекта.
Имају наравно мрљу и крв усташа на рукама али да су се понели бар као Италијани то би било у реду .
Иако су они за рушење и паљење светиња и фрушкогорских манастира извештавали да уништавају Влахе вероватно по Старчевићевој идеологији.

Ту су и Бугари наравно.

Back