Pogresno je i uvredljivo , nebitno koji je jezik maternji.Musliman je sljedbenik islama i nista drugo.
Zašto uvredljivo? To je izraz koji se ne koristi od juče i nikada nije imao nameru da bude uvredljiv.
Sad ću nešto da ti napišem iz ličnog iskustva, mislim moj je događaj.
Pre jedno 15 možda 20 godina je to bilo (ne mogu tačno da se setim), gde sam ja, kako da kažem, prelomio oko nekih stvari koje se u suštini ne tiču nijednog naroda nego kuda to vodi, dal namerno ili spontano, ne znam.
Ja lično sam sam sebi rekao
ok, možda te ljude izrazi Musliman, Šiptar vređaju, ja nemam problem da koristim Bošnjak ili Albanac i problem rešen. Tako je i bilo neko vreme.
Iako se, koliko ja pamtim, u Srbiji za npr. Albance korist izraz Šipatari, a za Bošnjake u smislu moderne nacije Muslimani, bez bilo kakve namere da ih se vređa (što je posebno važno).
Prošlo je nešto vremena, tipa 4-5 godina i ja gledam neku emisiju na TV-u (TV stanica je iz Srbije) gde se pominju tako neki odnosi među narodima i između ostalog i imena naroda koja sam pominjao. U jednom trenutku pominju Mađare i ladno kreće debata da li je to uvredljivo i to onako žestoka, jeste i nije. Ja kažem sebi,
dal je bre moguće da ja više neću znati kako koga treba da zovem i svi će nešto da se ljute, . Dal će bre da nas kako ko naiđe uči kako se priča srpski a svi su u fazonu kakav srpski jezik to nije isti jezik kao... pa da ne pišem sad koji sve jezici.
Ko će sutra da se naljuti i kojim povodom!?
Pazi, a moji su svi iz Srbije, i sa očeve i sa majčine strane, i to solidno dugo koliko znam, i smatram da onako dosta znam oko srpskog jezika kojim govori običan narod i šta misle kad nešto izgovore. To koji bi sve izarzi mogli biti uvredljivi za neke narode dobro znam, ako pričamo o srpskom jeziku i ja ih nikada nisam koristio čak i za narode koji su udaljeni od ovih prostora oho-ho.
Zato sam ja nekoliko puta na ovoj temi pisao o tome da se ljudi na ovim prostorima slabo poznaju i razumeju, odnosno ne shvataju ili prihvataju. Zato se nama , malo-malo i dešavaju neke gluposti koje za posledicu imaju ozbiljne probleme.
Ja nikakav nemam problem da se Bošnjaci zovu Bošnjaci, ali oni insistiraju i na svom jeziku - bosanskom (i to je takođe u redu).
Ne znam koliko sam uspeo da ti približim pogled jednog običnog čoveka, ali pogledaj malo stvari i kroz te naočare. Pazi, niko po ulici ne trči i viče
eno ga Musliman ili ga tako doziva

. To je jednostavno takav izraz koji je nastao, sad precizno ne znam koliko davno, ali nije od skora. Ja lični imam i neke svoje mišljenje zašto baš tako, ali otkud znam da li je baš zbog toga.
Uglavnom, poenta je da nije stvar neke namere da se napakosti drugom. I mislim da je dobro da se o tome razgovara, baš iz razloga tog ne poznavanja drugog. Tada će u stvari najbolje da se vidi gde se sve ne poznaju ljudi koji su, npr. živeli u Jugoslaviji.