Kovač
Buduća legenda
- Poruka
 - 30.786

Kada vernik počne da razmišlja o bogu ili nestane vernik ili nestane bog.![]()
Kada Bog stane razmisljati od verniku,iz sume naidju medjedi.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Kada vernik počne da razmišlja o bogu ili nestane vernik ili nestane bog.![]()

ako smem da kazem, ja sam svoje shvatanje pravoslavlja bazirala na propovedima u pravoslavnim hramovima,citajuci savremene teologe i zitija svetih, naravno Evandjelju, i slusajuci predavanja nekih profesora teologije.....
na cemu pocivaju uverenja onih koji bi me spalili na lomaci ne znam, ali jos uvek mi niko nije rekao da sam jeretik osim par ateista i agnostika![]()
  ovo...ali jos uvek mi niko nije rekao da sam jeretik osim par ateista i agnostika...
Kada Bog stane razmisljati od verniku,iz sume naidju medjedi.![]()

Nemoj, nemoj, pa ja to i ne mislim. Citiram samo.Nemogu da verujem da stvarno misliš da srce veruje i misli.
ovo...ali jos uvek mi niko nije rekao da sam jeretik osim par ateista i agnostika...
Ima li logike u ovom šta si napisala ? Stvarno mi nije jasna kombinacija da ateista i agnostik nekom kažu da je jeretik...![]()
Nemoj, nemoj, pa ja to i ne mislim. Citiram samo.
To je danas u modi, oko jeretickog statusa vernika vise se brinu ateisti i agnostici, nego Crkva. Mozda je ovo stvarno zadnje vreme.![]()
  jeretički status vernika...Vernik sa statusom jeretik...Ima li možda negde ono...vernik jeretičke denominacije...
zhu svima govore da su jereticiovo...ali jos uvek mi niko nije rekao da sam jeretik osim par ateista i agnostika...
Ima li logike u ovom šta si napisala ? Stvarno mi nije jasna kombinacija da ateista i agnostik nekom kažu da je jeretik...![]()

jeretički status vernika...Vernik sa statusom jeretik...Ima li možda negde ono...vernik jeretičke denominacije...
![]()

imace i to.nema potrebe da se vredjamo (bar s moje strane)Da li si baš potpuno iskrena? Ja nisam slušao profesore teologije ali sam čitao njihove knjige. Jedan od njih, doktor teologije, je na lokalnoj televiziji rekao doslovno ovo:
"Kažu ne postoji nebo. Kako ne postoji, a gde je Bog?"
Pa kada je, valjda, razmislio šta je rekao onda nastavlja: "Doduše Bog je i u našim srcima". Nigde nema Boga kao stanja uma.
Isti doktor je napisao:
"Posle vaskrsenja je ista ta materija samo nije isto takva, tako da je Isus mogao da prolazi kroz zidove, da nestaje na jednom mestu i da se pojavljuje na drugom..."
Već sam ti naveo prof. teologije koji negira postojanje duše. Očigledno da ne slušamo/čitamo iste teologe ili.......malo neiskrenosti nije na odmet.
I kad se dotakoh vaskrsenja da li je, po tebi, vaskrsenje kao istinita, zapravo jedna velika zabluda hrišćanstva?
pa napisala sam ono sto mi se desilo.ovo...ali jos uvek mi niko nije rekao da sam jeretik osim par ateista i agnostika...
nema potrebe da se vredjamo (bar s moje strane)
citala sam ja i gore stvari i zato uvek insistiram na razmisljanju i rasudjivanju
mogu svi teolozi i patrijarsi da tvrde nesto-ja to necu prihvatiti zdravo za gotovo--razmislicu,probacu da li moj um moze to da prihvati
ja neumem i ne zelim da nateram sebe na nesto iz straha, zato odgovore na svoja pitanja pronalazim kod onih teologa koji su mi blizi po shvatanjima, a pri tom ti isti teolozi su i dalje pripadnici pravoslavne crkve i postovani od nje
ako nam se mishljenja ne slazu ne mora da znaci da moramo da se svdjamo
 obećavam da ću samo da svratim ovde da vidim da li si mi preporučila neku literaturu, i neću više da te gnjavim pitanjima i komentarima, koje ti tumačiš kao uvredu/svađu. (A jesam svađalica, nije da nisamNe znam gde ti vidiš vređanje i svađu? Ja sam pročitao nekoliko verskih knjiga, čuo sam nekoliko izjava nekih verskih poglavara, i nigde nisam ni pročitao ni čuo ovo što nam ti ovde kažeš, a sa čim se ja, inače, slažem. Zato sam malo sumljičav kada kažeš da je tvoj stav formiran na osnovu toga što si to čula. Ja bih rado da čujem isto to, ali pošto ne mogu, možeš li da mi preporučiš neku knjigu? Pretpostavljam da su ti predavači/propovednici koje si ti slušala ponešto i napisali.
I u znak "pomirenja"obećavam da ću samo da svratim ovde da vidim da li si mi preporučila neku literaturu, i neću više da te gnjavim pitanjima i komentarima, koje ti tumačiš kao uvredu/svađu. (A jesam svađalica, nije da nisam
, i mrzim vređanje, i to je istina)
pa napisala sam ono sto mi se desilo.
ljudi koji sebe karakterishu kao ateiste ili agnostike nashli su za shodno da mene karakterishu kao jeretika
ni meni nije jasno.

Fora je sto danas Crkva sve vise gubi vernike pa su joj dobri bilo kakvi, a i nema vise moc da ih spaljuje. Sada se vise radi o novcu, nekada je bilo oko moci...

Dakle, Livingstone, kad sam te nazvao jeretikom, samo sam te pohvalio. Stekao sam utisak da razmisljas o nekim stvarima, a to je ono sto te cini jeretikom, bar po definiciji.
meni to nije zasmetalo,ali me jerohinac prozvao za izjavu,pa sam odgovorila
hocu da kazem da se jos uvek niko od pravoslavaca nije izjasnio da sam jeretik(a narocito niko od zvanicnika)
meni to nije zasmetalo,ali me jerohinac prozvao za izjavu,pa sam odgovorila
hocu da kazem da se jos uvek niko od pravoslavaca nije izjasnio da sam jeretik(a narocito niko od zvanicnika)
pa sta si mi ovim dokazao? ja znam da sam za IPH jeretik-nista novo, i za Jsvedoke sam bogohulnik....Fora je sto danas Crkva sve vise gubi vernike pa su joj dobri bilo kakvi, a i nema vise moc da ih spaljuje. Sada se vise radi o novcu, nekada je bilo oko moci...
A sto se tice Isusa s macem, izgleda da nisam bio jedini koji je to ovako shvatio: http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=12871966&postcount=25![]()
e pa odoh da se sama spalimDa biste videli koliko stavovi Livingstone odudaraju od ucenja Svetih Otaca crkve, pogledajte besedu o paklenim mukama Sv. Jovana Zlatoustog na temi: http://forum.krstarica.com/threads/318944. A ucenja Sv. Otaca i odluke donete na vaseljenskim saborima se smatraju nepogresivim.
Wikipedia me koljeCitat s Vikipedije: Jeretik je onaj koji bira. Vernici ne smeju postavljati pitanja jer „pitanja čine ljude jereticima“.
Izvor: http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%88%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA
Jeretik je po pravilu čovek istrajavan u svom uverenju, koji se pre okreće protiv crkvene zajednice nego što će se odreći vlastitog ubeđenja. Zbog smelog i često junačkog zalaganja za drukčija shvatanja vere, jeretici se ubrajaju u velike preteče novih ideja. Kako je Hristovo učenje odstupalo od zvaničnog toka jevrejske religije, on je bio doživljen kao reformator i, konačno, kao jeretik.
"Jeretik ima sličnosti sa prorokom, sa svecem, jep žrtvuje sve i ispunjen je verom. On je najjači antipod religiozno ravnodušnom, crkvenopolitički orijentisanom čoveku. Jeretik odlučno prihvata posledice svog delanja, a njegova unutrašnja životnost pretpostavlja postojanje izuzetno snažnog religioznog interesovanja, koje je kod jeretika natprosečno."