gost 133940
Elita
- Poruka
 - 23.648

Kada vernik počne da razmišlja o bogu ili nestane vernik ili nestane bog. 

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

Mislim da to nije vise u praksi, ali verovatno mislis na period kada su katolici izdavali priznanice o oprostu grehova. Tada si mogao da kupis oprost grehova za svoje pretke, za sebe ili decu, nesto kao polisa osiguranja, koja pokriva odredjenu gresnost.
To je bio unosan biznis.
To kao kada bi Terminator počeo da razmišlja o SkyNet-u (ko je gledao film, zna na šta mislim). Il' će da litne SkyNet, il' će Terminator da padne u neku depresiju i da se isključi.Kada vernik počne da razmišlja o bogu ili nestane vernik ili nestane bog.![]()

Kada vernik počne da razmišlja o bogu ili nestane vernik ili nestane bog.![]()

"Bio unosan biznis". Znači da je ukinut?
Razjasni meni običnom smrtniku ovu Zazi-umotovrinu.![]()
ne nisi razumeo, Zazijavalo kaze da je verovanje u nepogresivost pape isto sto i verovanje u nepogresivost Svetih otaca, i ja se slazem
svi ljudi mogu da pogrese-verovanje da je neko nepogresiv bilo bi idolopoklonstvo,zar ne?
fanatik ce i u bon-tonu naci razlog za histeriju.Dopada mi se ovaj odgovor. Ja upravo tako i tumačim te pojmove i sada bi možda neko rekao da sam ili dvoličan, dvosmislen i šta već jer sa jedne strane govorim o svemu ovome kao o jednoj velikoj zabludi, a sa druge strane se slažem sa ovom tvojom porukom. Stvar je u tome da je ta religija napisana kao knjiga propisa kako da se ponašamo i da mi se ne dopada koja simbolika je upotrebljena pritom. Mnogo je ljudi koji će sve shvatiti bukvalno i time sebe baciti u veliku zabludu (govorim o verskim fanaticima).
I da si ono "ona energija" zamenila sa "onaj pokretač" (ne volim kada vernici olako koriste reč "energija"), ne bih ti rekao BRAVO, kako to tvoj radikalni stav zaista zaslužuje, jer se bojim da negde ne naiđem na tvoje priznanje da i ti čekaš da Bog oživi sve mrtve, pa da se gorko razočaram.
Stvarno imaš neke stavove koje ja, ateistički ateista, pozdravljam (što je tebi malo važno, ali je istina).
Ako nestane vernik, rodi se ateista.
Ili vernik ostane vernik, ali isključi većinu božih odrednica. Ako kažeš da je raj i pakao u glavi, avramski bog je vrlo verovatno nešto bleđi i sžigurno veoma ljut.![]()
Pa nisu nestali bez traga. Puno ih je groblje.ja ne znam sta ce na kraju krajeva da se desi, ali kao sto ne verujem da materija moze biti unistena ne verujem ni da su svi umrli nestali bez traga ,
Ali ostalo je ovo:
I dva piranja za tebe:
- Ako se ti strogo pridržavaš Hristovog učenja, kako je moguće da zgrešiš/pogrešiš, bez obzira na slobodnu volju?
-Kako ćeš da postupiš ako dođe do ujedinjenja?
Znam da si kao domaćica teme veoma angažovana ali.....

A to. Ma i ja mislim da su stavovi ove fine dame ovde veoma radikalni, čak se usuđujem reći i veoma jeretički prema tvrdim stavovima, svih ovde na Forumu meni poznatih, pravoslavaca.

Ako nestane vernik, rodi se ateista.
Ili vernik ostane vernik, ali isključi većinu božih odrednica. Ako kažeš da je raj i pakao u glavi, avramski bog je vrlo verovatno nešto bleđi i sžigurno veoma ljut.![]()

poceo si da 'razmisljash ' kao Jsvedok![]()

fanatik ce i u bon-tonu naci razlog za histeriju.
ja ne znam sta ce na kraju krajeva da se desi, ali kao sto ne verujem da materija moze biti unistena ne verujem ni da su svi umrli nestali bez traga ,

"koliko misli toliko 'otkrovenja',govorio sam o spasenju nekrstenih-
nije stvar u tome da li su oni znali ili nisu znali Hrista,da li su poverovali u Njega ili ne,da li su bili krsteni ili ne,vec u tome da Hristos zna njih i da je Hristos Sebe predao njima i za njih.Zato je i njihova smrt 'progutana pobedom'(1.Kor.15,54)Zato je smrt i za njih susret s Hristom
isto tako i pitanje Suda. Sud nece biti o dogmatickim pitanjima vec o 'blagu srca'.
ali onda kazu cemu Crkva,cemu Svete tajne itd.
prizvanje Crkve je kozmicno i eshatologicno
svaka njena molitva je u ime sveta"
otacAleksandarShmeman

Pa eto pitaj one koji znaju. Nemoj da veruješ, nego treba da tvrdiš da materija ne može biti uništena i da nisu umrli nestali bez traga, jer u prirodi ima 82 stabilna elementa. Zamisli činjenicu da u tebi, pardon, ne u tebi u meni, ima nekoliko atoma dokaza o postojanju nekog tamo jadnika koji je nastradao tucajući kamen da bi bio izgrađen neki manastir u kome je neki silnik ispaštao grehe jer je, recimo, ubio oca.
Da, da, preterao sam, znam. Ali, ne sekiraj se biće brzo obrisano, a meni neće biti krivo.![]()

ako smem da kazem, ja sam svoje shvatanje pravoslavlja bazirala na propovedima u pravoslavnim hramovima,citajuci savremene teologe i zitija svetih, naravno Evandjelju, i slusajuci predavanja nekih profesora teologije.....
na cemu pocivaju uverenja onih koji bi me spalili na lomaci ne znam, ali jos uvek mi niko nije rekao da sam jeretik osim par ateista i agnostika![]()
Da li si baš potpuno iskrena? Ja nisam slušao profesore teologije ali sam čitao njihove knjige. Jedan od njih, doktor teologije, je na lokalnoj televiziji rekao doslovno ovo:
"Kažu ne postoji nebo. Kako ne postoji, a gde je Bog?"
Pa kada je, valjda, razmislio šta je rekao onda nastavlja: "Doduše Bog je i u našim srcima". Nigde nema Boga kao stanja uma.
Isti doktor je napisao:
"Posle vaskrsenja je ista ta materija samo nije isto takva, tako da je Isus mogao da prolazi kroz zidove, da nestaje na jednom mestu i da se pojavljuje na drugom..."
Već sam ti naveo prof. teologije koji negira postojanje duše. Očigledno da ne slušamo/čitamo iste teologe ili.......malo neiskrenosti nije na odmet.
I kad se dotakoh vaskrsenja da li je, po tebi, vaskrsenje kao istinita, zapravo jedna velika zabluda hrišćanstva?