ИСТИНЕ И ЗАБЛУДЕ О ХРИШЋАНСТВУ

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
U istoriju apsolutno treba da sumnjas. Pisu je pobednici. Nisi svesna kakve se sve lazi poturaju kao istina, i sta se sve precutkuje. Uostalom, deca sirom sveta uce suprotne stvari iz istorije. Sa ovim boldovanim si preterala.

Svih 5 milijarde ljudi koji nisu hriscani se smeju celoj toj prici, kao sto se mi smejemo Muhamedovoj, Zaratustrinoj, prici egipatskih svestenika i mitovima Asteka, Eskima i africkih crnaca. Znas li da u Severnoj Koreji narod ozbiljno veruje da njihov predsednik moze pogledom da izazove kisu ili oluju?

sto bi rekao moj divni prijatelj , na moju konstataciju da nema pojma o istoriji svog naroda : mene ne zanima sta je nekad bilo nego sta je sad:hahaha:

ako sam smesna nek se smeju
:hahaha:

lotos_ispravno.gif

A kako ne sumnjati u autenticnost necega ciji original cak nije ni sacuvan??
mora da si krsten na Tomindan:)

Nisam krsten na Tomindan (mozda i jesam, ne secam se, bio sam mali), ali naravno da cu da sumnjam u to, kao sto ti sumnjas da je Bog diktirao Muhamedu Kuran.

Sto kaze onaj: "I ti si nevernik, samo ja ne verujem u jednu religiju vise od tebe. Kad ti meni objasnis zasto odbacujes svih 10 000 religija koji su ti na raspolaganju, ja cu tebi reci zasto ja odbacujem tvoju"

I tako...

pa dragi Z, da su svi ljudi bili takvi Isus ne bi ni dolazio ni porucivao nesto preko Evandjelja!

Ja mislim da je Isus bio veliki mudrac, ucitelj, ne verujem da je bio bog. Ima na desetine jevandjelja napisanih o njemu i mnogo poucnih misli. Kanonizovano je samo 4.

Sad ti meni reci: zasto je bitno verovati u nesto, neku tezu, ako ti je cilj da budes srecan i dobar? Zasto sve religije insistiraju na nekom verovanju, zasto spaljuju neistomisljenike i "jeretike" koji se uopste usude da razmisle svojom glavom?

Ja mislim da se Isus borio upravo protiv licemerstva organizovane religije i da je zato bio ubijen. I mislim da je njegovo ucenje nastavilo dalje da zivi medju ljudima - sve dok ga Rimski car Konstantin iz sumnjivih razloga nije proglasio za boga i stvorio crkvu koja je bila sve samo ne ono sto je Isus zeleo. To je moje misljenje, na osnovu svega sto sam objektivno citao, bez predrasuda. Prihvatam da mozda nisam u pravu, za razliku od verskih fanatika.

Ljudima ne trebaju rituali, ne trebaju im dogme i verovanja - treba im da shvate, da nauce neke stvari o sebi i drugima. Samo tada ce biti dobri. Strah stvara samo mrznju, nista drugo. Isus je po mom misljenju upravo zeleo da nauci ljude sta je pravi zivot.

Ja mislim da je Isus bio veliki mudrac, ucitelj, ne verujem da je bio bog. Ima na desetine jevandjelja napisanih o njemu i mnogo poucnih misli. Kanonizovano je samo 4.

Sad ti meni reci: zasto je bitno verovati u nesto, neku tezu, ako ti je cilj da budes srecan i dobar? Zasto sve religije insistiraju na nekom verovanju, zasto spaljuju neistomisljenike i "jeretike" koji se uopste usude da razmisle svojom glavom?

Ja mislim da se Isus borio upravo protiv licemerstva organizovane religije i da je zato bio ubijen. I mislim da je njegovo ucenje nastavilo dalje da zivi medju ljudima - sve dok ga Rimski car Konstantin iz sumnjivih razloga nije proglasio za boga i stvorio crkvu koja je bila sve samo ne ono sto je Isus zeleo. To je moje misljenje, na osnovu svega sto sam objektivno citao, bez predrasuda. Prihvatam da mozda nisam u pravu, za razliku od verskih fanatika.

Ljudima ne trebaju rituali, ne trebaju im dogme i verovanja - treba im da shvate, da nauce neke stvari o sebi i drugima. Samo tada ce biti dobri. Strah stvara samo mrznju, nista drugo. Isus je po mom misljenju upravo zeleo da nauci ljude sta je pravi zivot.

ako je Isus bio samo mudrac stavljas Ga u grupu koja broji x ljudi
vladika Nikolaj je negde rekao da je nemoguce recima objasniti sta znaci 'ziva vera' ,dakle to je neopisiva interakcija Boga i coveka
ti prezires Konstantina - lici ti na Hitlera- i to ti stvara averziju prema svemu sto je on postavio kao zakon
da Isus nam je svima ostavio pouku kako da zivimo u skladu sa svojom pravom sustinom koja je Hristolika
i zamolila sam te da ne govorimo o inkviziciji kao da se desava i danas:sad2:
zasto crkve koje sebe nazivaju hriscanskim insistiraju na slepom prihvatanju njihovih dogmi? znas odgovor

novac je bio i jeste odgovor na mnoga pitanja-on obezbedjuje moc a ona je najjaca covekova strast

meni odgovara SPC jer me ni na koji nacin ne opterecuje, njeno ucenje ne protivureci Hristu a to sto u njoj ima i onih koji pogresno propovedaju i predstavljaju svoju veru ,nije mi po volji i cinim sve sto je u mojoj moci da to promenim zajedno sa jos mnogim vernicima,teolozima .svestenicima SPC

ako je Isus bio samo mudrac stavljas Ga u grupu koja broji x ljudi
Stavljam ga, pa? I Buda je bio obican covek. Ne vidim kako verovanje u bilo sta moze doprineti mojoj duhovnosti. Ne mogu da poverujem da je Isus bog iz prostog razloga sto su bezgresno zacece i vaskrsnuce posle tri dana uzeti od mediteranskih suncanih bozanstava koja su postojala pre njega.

vladika Nikolaj je negde rekao da je nemoguce recima objasniti sta znaci 'ziva vera' ,dakle to je neopisiva interakcija Boga i coveka
Sta je po tebi bog? Ja mislim da to postoji u svim zivim bicima.

ti prezires Konstantina - lici ti na Hitlera- i to ti stvara averziju prema svemu sto je on postavio kao zakon
Veruj mi da sam o Konstantinu citao prvi put pre dva dana.

da Isus nam je svima ostavio pouku kako da zivimo u skladu sa svojom pravom sustinom koja je Hristolika
Bas tako - svi mozemo da budemo kao on, samo to ne znamo.

i zamolila sam te da ne govorimo o inkviziciji kao da se desava i danas:sad2:
zasto crkve koje sebe nazivaju hriscanskim insistiraju na slepom prihvatanju njihovih dogmi? znas odgovor
Vazi, to smo apsolvirali.

meni odgovara SPC jer me ni na koji nacin ne opterecuje, njeno ucenje ne protivureci Hristu a to sto u njoj ima i onih koji pograsno propovedaju i predstavljaju svoju veru ,nije mi po volji i cinim sve sto je u mojoj moci da to promenim zajedno sa jos mnogim vernicima,teolozima .svestenicima SPC
I meni odgovara sve dok ne pocne da odlucuje o bilo cemu sto ima veze sa mnom. Mislim na uplitanje crkve u drzavne poslove.

Stavljam ga, pa? I Buda je bio obican covek. Ne vidim kako verovanje u bilo sta moze doprineti mojoj duhovnosti. Ne mogu da poverujem da je Isus bog iz prostog razloga sto su bezgresno zacece i vaskrsnuce posle tri dana uzeti od mediteranskih suncanih bozanstava koja su postojala pre njega.
razlog ti je originalan:roll:
neki smatraju da je filozofija (pa i religije) takodje predstava o Jednom Bogu koju su imali prehriscanski narodi
po meni Hrist se razlikuje od svih tih filozofa koje pominjes
mozda ti ne uvidjas tu razliku

Sta je po tebi bog? Ja mislim da to postoji u svim zivim bicima.
Bog jeste u svim ljudima,treba ga prepoznati, Bog u meni je Isus-prepoznala sal Ga:)

Veruj mi da sam o Konstantinu citao prvi put pre dva dana.

pametno ti je to s obzirom da se blizi jubilej, mislim da cu i ja krenuti da se informisem o njemu malo podrobnije(uvek mi je ova rec bila tako ruzna:roll:)
Bas tako - svi mozemo da budemo kao on, samo to ne znamo.
i najlakse je biti kao On, iskren i pun ljubavi ne opterecujuci se nebitnim

Vazi, to smo apsolvirali.
:hvala:

I meni odgovara sve dok ne pocne da odlucuje o bilo cemu sto ima veze sa mnom. Mislim na uplitanje crkve u drzavne poslove
pa gde se mesa?zar ima pravo ista da odlucuje?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back